Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lutego 2012 r.
13:38
Edytuj ten wpis

Smaki dzieciństwa

0 1 A A
Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor
Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor

Kogel-mogel, fajercarze, racuszki, zapiekany kalafior, ryż z jabłkami i cynamonem, mięso ze słoika, placki ziemniaczane z cukrem. To tylko niektóre smakołyki, które na Lubelszczyźnie kojarzą się z dzieciństwem, bezpiecznym domem i kuchnią mamy. Choć potrawy z dzieciństwa są proste i niewyszukane, to coraz częściej do nich wracamy. I jest to powrót sentymentalny.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Pamiętacie kogel-mogel? Surowe żółtka utarte z cukrem miałby być lekarstwem na chore gardło i przeziębienie, a dla wielu stały się szybkim deserem. I wcale nie wymyślono go w PRL. Jako deser znany był w Polsce już w XVII wieku. Najprawdopodobniej odziedziczyliśmy go po kuchni żydowskiej.

Kogel-mogel był hitem przedwojennych książek kucharskich, jego skład wzbogacano bakaliami. W PRL zastąpił trudno dostępne słodycze i smakował lepiej niż wyroby czekoladopodobne. Od kogla-mogla blisko do zupy "nic” z podgrzanego z cukrem i wanilią mleka z dodatkiem żółtek jaj, którą podaje się na zimno. W zupie, którą nadal bardzo lubią dzieci, pływają kluseczki z piany białek, ubitej z cukrem.

Fajercarze i racuszki

Z dzieciństwa najsilniej pamiętam smak placków na sodzie, pieczonych na blasze, które na Lubelszczyźnie nazywane są fajercarzami. Od fajerek w węglowej kuchni, które odbijały się na mocno podpieczonych plackach. Na blasze piekło się także plastry surowych ziemniaków oraz rydze. Jedne, i drugie posypywało się solą, kiedy jeszcze skwierczały na blasze i jadło bardzo gorące. Wielkim przysmakiem są także racuszki z jabłkami. Ich charakterystyczną cechą był jabłkowy smak i słodki smak cukru pudru. Czasem jadło się je z dżemem z jabłek. Oto przepis.

Składniki: 4 szklanki mąki, 10 jabłek, 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, cukier puder, szczypta cynamonu, olej do smażenia.

Wykonanie: z podanych składników zrobić gęste ciasto i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z ciastem. Smażyć małe placuszki. Odsączać na bibule, wyłożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem.

Zapiekany kalafior i placki ziemniaczane

W wielu domach na Lubelszczyźnie do dziś podaje się zapiekany kalafior i zapiekaną kapustę włoską, którą dzieli się na ćwiartki. Obie potrawy robi się podobnie. Ich smak podkreśla świeżo utarta gałka muszkatołowa. Mnie bardziej smakuje kapusta włoska. Zawsze wybieram te najmocniej podpieczone kawałki. Oto przepis na kalafior pod beszamelem.

Składniki: 1 średni kalafior, 1 szklanka mleka, 1 szklanka tartego żółtego sera, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do wysmarowania naczynia do pieczenia.

Wykonanie: kalafior umyć, oczyścić, wymoczyć w osolonej wodzie. Gotować 10 minut w dużej ilości osolonej wody. Kalafior nie może się rozpadać. Osączyć. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać, smażyć 3 minuty, zdjąć z ognia. Wlewać stopniowo mleko, wymieszać, żeby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć kalafior, polać sosem, posypać tartym serem, bułka tartą i gałką muszkatołową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Symbolem dzieciństwa są placki ziemniaczane, które podaje się ze śmietaną lub z cukrem. W okolicach Kazimierza Dolnego placki ziemniaczane smaży się z krążkami cebuli i podaje z uprzednio namoczonymi rodzynkami, posypanymi cukrem. Widać w tym daniu silny wpływ żydowskiej kuchni.

Mięso ze słoika

Tego smaku nie zapomnę nigdy. Z tym większą radością obserwuję, jak tak przyrządzone mięso w różnych wariantach pojawia się na kiermaszach smaku, zdobywa nagrody na konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo”, który rokrocznie odbywa się w lubelskim skansenie. Stamtąd właśnie pochodzi przepis na domową konserwę.

Składniki: 1 kg surowego mięsa (karczek, łopatka, polędwica, boczek ze skórką), 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soli, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki. Dodać sól, listek laurowy, roztarty czosnek, wymieszać, posypać pokruszonym pieprzem i zielem angielskim. Dobrze wymieszać, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć listek laurowy, wkładać mięso do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć po 2 kawałki boczku ze skórką. Zakręcić, włożyć słoiki do dużego garnka z wodą, gotować 3 godziny na małym ogniu. Wystudzić. Można jeść na zimno, można dodać do grochówki i zapiekanki ziemniaczanej.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Może być daniem głównym, może być pysznym deserem.

Składniki: 50 dag ryżu, 50 dag jabłek (złota reneta), pół kostki masła, sok z cytryny, szklanka cukru, śmietana, cukier waniliowy, cynamon.

Wykonanie: ryż ugotować, przelać zimną wodą na durszlaku, zostawić, żeby ociekł. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć warstwę ryżu, posypać wiórkami masła, przełożyć jabłkami i tak do samej góry. Ostatnią warstwą musi być ryż, który obficie obkładamy wiórkami masła, posypujemy cynamonem, cukrem zwykłym i waniliowym. Piec 20 minut, aż ryż się zarumieni. Podzielić na porcje, podawać ze śmietaną i cukrem.

Pozostałe informacje

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium