Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 października 2021 r.
20:05

Dynia na widelcu, czyli pomysły na efektowne dania

8 1 A A
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne

Na słynnych ucztach Lukullusa podawano smażone kwiaty dyni w cieście oraz dynię w miodzie. W staropolskiej kuchni dynie łączono z agrestem, szafranem i kardamonem. A dziś w najlepszych restauracjach podaje się aromatyczną zupę z dyni, rozgrzewające leczo i słodki sernik.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zajrzyjmy na początek do Zielnika z 1613 roku, w którym Szymon Syreniusz zapisał, że można je przyrządzać z jajkami, mlekiem, szafranem i cynamonem, cukrem, pieprzem, dodając na smak rodzynek. Autor wspomina także o słodkiej dyni kandyzowanej. Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wymienia młode pędy dyni używane do sałat, kluseczki dyniowe i suszone placki, a nawet torty. Okazuje się, że w XIX wieku w Polsce hodowano dynię melonową białą, żółtą, pomidorową, zieloną, czerwoną, a nawet indyjską zieloną.

Potaż z dynią czyli banią

Według potrzeby wielości potaziu, weź więcej lub mniej dyni, czyli bani, do kwarty mleka weźmiesz ćwierć dyni mniejszej; obierz ze skóry, wyrzuć jąderka, pokraj dynię na małe kawałki, włóż w garnek nalany wodą, gotuj przez dwie godziny, aż się marmelada zrobi i woda wygotuje się, włóż kawałek masła w wielkości jaja, trochę soli, zagotuj trochę. Potym wstaw kwartę mleka, włóż cukru, ugotuj także, nalej tym mlekiem dynią. Ułóż na półmisku, bułkę krajaną zmocz bulionem z dyni, przykryj drugim półmiskiem, postaw na gorącym popiele, niech przez kwadrans przygrzeje się, strzeż się jednak, żeby nie gotował się; na wydaniu wylej resztę potaziu i daj ciepło.

(W.W. Wielądko, „Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem”)

25 odmian na zdrowie

Dynia to jednopienna roślina o płożących się pędach, wielkich krzaczastych liściach i złocistych kwiatach. Ma ogromne owoce. Co więcej: znamy co najmniej dwadzieścia pięć odmian dyni o różnych odcieniach smaku. Przed wojną była bardzo chętnie uprawiana dla bogactwa smaku. Po wojnie zdegradowano ją na wsi do paszy dla zwierząt.

Na słynnych ucztach Lukullusa smakosze zachwycali się smażonymi kwiatami dyni w cieście oraz dynią w miodzie. W przedwojennych książkach kucharskich zachowały się przepisy na wykwintną zupę z dyni, potrawkę z dyni, konfitury i pikantne marynaty. Dziś dynia wraca do domowej kuchni. Najpierw jej zdrowotne właściwości odkryli lekarze greccy i arabscy. Z czasem dynię zaczęli ordynować zielarze, specjaliści medycyny naturalnej.

Następnie dynia poszła pod mikroskop. I co się okazało? Ma w sobie białka, cukry, cały zestaw witamin. Ale najważniejsze są mikroelementy. Miąższ dyni zawiera: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, fluor i krzem. Dietetycy podpowiadają, że dynia obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom krążenia, schorzeniom gastrycznym, kłopotom z wątrobą. A teraz sprawdzone przepisy  na dania z dynią w roli głównej.

Zupa dyniowa

Składniki: 80 dag dyni, 3 szklanki bulionu warzywnego, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól i pieprz.

Wykonanie: dynię obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować pół godziny. Zmiksować. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, delikatnie zrumienić, rozprowadzić zasmażkę bulionem i wlać do zupy. Doprawić solą z pieprzem. Zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki.

Podawać z grzankami. Zamiast grzanek można użyć podsmażonej marchewki z groszkiem.

Zupa z dyni po nałęczowsku

Składniki: 80 dag dyni, litr mleka 2 %, 1 cytryna, 1 łyżka mąki, 3 łyżki śmietany kremówki 30%, groszek ptysiowy, sól, biały pieprz.

Wykonanie: dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w mleku do miękkości. Przetrzeć zupę na sicie. Zabielić mąką, doprawić śmietaną, sokiem z cytryny, solą z pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Zupa z dyni i pieczonych pomidorów

Składniki: 1 kg dyni, 5 pomidorów, 1 cebula, 4 duże ząbki czosnku (w łupinach), pół litra bulionu, pół szklanki kremówki, oliwa, sól, pieprz, oregano, kurkuma, oliwa.

Wykonanie: dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać, pomidory i cebulę pokroić na połówki. Upiec w piekarniku. Warzywa zagotować z bulionem, dodać kremówkę i przyprawy, zmiksować. Podawać z pierożkami z dyni.

Dynia z makaronem

Pokroić w kostkę pół kilohrama dyni. Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie posiekane cebule, dusić 10 minut. Dodać kawałki dyni, doprawić gałką muszkatołową, dusić 15 minut, aż dynia będzie miękka. Dolać szklankę śmietany, wsypać po 2 łyżki siekanej natki pietruszki i parmezanu. Doprawić solą z pieprzem. Po kilku minutach dodać makaron ugotowany al dente. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem. Zamiast makaronu można użyć kaszy lub ryżu.

Gnocchi z ricotty i dyni

Składniki: 25 dag ricotty, 20 dag ugotowanej dyni, 10 dag mąki, 50 g tartego parmezanu, 3 żółtka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Na stolnicy posypać mąkę, uformować wałek i pokroić na ukos na porcje, formować gnocchi, obtaczać w mące i ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem i szałwią, na talerzu doprawić startym parmezanem.

Leczo

Zjadłem je po raz pierwszy kilka lat temu w Cafe Pensjonat w Lanckoronie. Oto autorski przepis, którego autorką jest Dominika Zareba. Zatem oddajmy jej głos: „Ja robię zawsze tak samo: cebula, pieczarki podsmażone z czosnkiem, potem: marchewka, cukinia, papryka i dynia jako ‘wkładka wegetariańska’ oraz dużo pomidorów. Wszystko duszę razem z dodatkiem białego wina, pieprzu cytrynowego, kolendry w ziarnach, na samym końcu dodaję wędzoną paprykę i pokrojoną pietruszkę i miętę”. Przepis ma to do siebie, że można zmieniać proporcje, dopracowywać recepturę. Dyniowe leczo doskonale komponuje się z ryżem, kaszą jaglaną i gryczaną, ryżem oraz ziemniakami.

Racuszki dyniowe

Składniki: 30 dag dyni, 2 szklanki mąki, 2 szklanki jogurtu, 2 jaja, szczypta sody oczyszczonej, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: dynię obrać, zetrzeć na grubej tarce. Do miksera wrzucić wszystkie składniki, zmiksować. Formować małe racuszki i smażyć na złocisty kolor. Podawać z jogurtowymi sosami: paprykowym, koperkowym i czosnkowym.

Pikantne konfitury z dyni

Kilogram miąższu dyni pokroić, włożyć do emaliowanego garnka, dodać pół kg cukru, 3 laski wanilii, 2 laski cynamonu, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i 5 malutkich papryczek.

Wymieszać, zaczekać, aż cukier się rozpuści, postawić garnek na dużym ogniu i doprowadzić konfitury do wrzenia. Gotować 40 minut. Gdy dynia będzie szklista, przełożyć do słoików, dodając zielony, marynowany pieprz. Coś pysznego w zupełnie zapomnianym stylu.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Polak wciąż bez wygranej na PGE Narodowym. Pięciu zawodników Orlen Oil Motoru na torze, tylko jeden w finale

Polak wciąż bez wygranej na PGE Narodowym. Pięciu zawodników Orlen Oil Motoru na torze, tylko jeden w finale

W sobotę w Warszawie odbyła się kolejna edycja Orlen FIM Speedway Grand Prix. Tłumnie zgromadzona na trybunach Stadionu Narodowego publiczność czekała na wygraną Polaka, ale musiała zadowolić się „jedynie” drugim miejscem Bartosza Zmarzlika. W sumie na torze zaprezentowało się aż pięciu zawodników mistrza Polski – Orlen Oil Motoru Lublin.

Wisła Grupa Azoty Puławy podniosła się z kolan w starciu z rezerwami Zagłębia Lubin

Wisła Grupa Azoty Puławy podniosła się z kolan w starciu z rezerwami Zagłębia Lubin

Po wyjazdowym zwycięstwie w Stężycy Wisła Grupa Azoty Puławy dopisała na swoje konto cenny punkt po meczu w Lubinie. Podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego przegrywali w gościach z rezerwami Zagłębia dwoma golami, ale zdołali się podnieść i doprowadzić do remisu

Majówka w 30-tce
foto
galeria

Majówka w 30-tce

Klub 30, to jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie. W każdy weekend klub przeżywa oblężenie. Zobaczcie, jak szalał Lublin na ostatniej imprezie.

Czarni Połaniec wygrali w Radzyniu Podlaskim, Orlęta Spomlek coraz bliżej IV ligi

Czarni Połaniec wygrali w Radzyniu Podlaskim, Orlęta Spomlek coraz bliżej IV ligi

Przełamania w Radzyniu Podlaskim nie było. Orlęta Spomlek przegrały piąty mecz z rzędu. Tym razem biało-zieloni musieli uznać wyższość Czarnych Połaniec. Goście wygrali 3:0. Efekt? Drużyna Tomasza Złomańczuka jedną nogą jest już w IV lidze. Obecnie do bezpiecznej strefy tabeli traci osiem punktów, a do rozegrania zostało tylko pięć meczów.

Majówka w Pięknej Pszczole
foto
galeria

Majówka w Pięknej Pszczole

"Dzisiaj Cię znajdę" to wasz ulubiony cykl. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii z Pięknej Pszczoły. Zobaczcie, kto kogo znalazł. Tak się bawi Lublin!

Rodzinny piknik historyczny w skansenie
ZDJĘCIA
galeria

Rodzinny piknik historyczny w skansenie

W sobotę rozpoczął się dwudniowy Piknik Militarny „Lubelszczyzna 44”, który został zorganizowany przez Stowarzyszenie Lubelska Grupa Poszukiwaczy w Muzeum Wsi Lubelskiej.

- 3 przy gruncie. Ostrzeżenie dla 10 powiatów!

- 3 przy gruncie. Ostrzeżenie dla 10 powiatów!

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej przestrzega przed kolejną nocą z przymrozkami w województwie lubelskim.

Lublinianka lepsza od Gromu Kąkolewnica, kolejny krok w kierunku utrzymania [zdjęcia]
galeria

Lublinianka lepsza od Gromu Kąkolewnica, kolejny krok w kierunku utrzymania [zdjęcia]

Tylko 12 punktów jesienią i już 25 wiosną. Lublinianka w rundzie rewanżowej spisuje się zdecydowanie lepiej. Kolejny krok w kierunku utrzymania drużyna Marcina Zająca zrobiła w sobotę, kiedy pokonała u siebie Grom Kąkolewnica 3:1.

Trwa święto miłośników militariów!
ZDJĘCIA/WIDEO
galeria
film

Trwa święto miłośników militariów!

Raj dla miłośników historii, pasjonatów strzelectwa i kolekcjonerów, wielbicieli survivalu oraz wszystkich ciekawskich. Na lubelskich targach, odbywa się zlot miłośników strzelectwa i survivalu "Militaria". Pasjonaci mogli odkryć najnowsze produkty firm specjalizujących się w odzieży militarnej, optyce, sprzęcie specjalistycznym, czy usługach szkoleniowych.

Ogniwo Wierzbica wygrało z Motorem II Lublin po golu z gatunku „stadiony świata”

Ogniwo Wierzbica wygrało z Motorem II Lublin po golu z gatunku „stadiony świata”

Dziewięć porażek z rzędu na rozpoczęcie rundy wiosennej, a do tego bilans bramkowy 2-35. Ogniwo Wierzbica w niespodziewanym momencie przełamało jednak fatalną passę. Najpierw drużyna Karola Bujaka zatrzymała lidera, z którym zremisowała w Lubartowie 0:0. A w sobotę beniaminek zgarnął trzy punkty po wyjazdowej wygranej z Motorem II Lublin 1:0.

Wielkie świętowanie członkostwa w Unii Europejskiej
ZDJĘCIA
galeria

Wielkie świętowanie członkostwa w Unii Europejskiej

W Lublinie odbył się wielki finał Dni Otwartych Funduszy Europejskich. Gwiazdami lubelskich obchodów byli Afromental oraz Sound’n’Grace.

Fałszywe oregano zalało rynek. Tylko 2 proc. prawdziwego zioła?

Fałszywe oregano zalało rynek. Tylko 2 proc. prawdziwego zioła?

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

Szósty ligowy mecz u siebie w tym roku i pierwsza wygrana Avii Świdnik

Szósty ligowy mecz u siebie w tym roku i pierwsza wygrana Avii Świdnik

Czekali, czekali i wreszcie się doczekali. Avia w sobotę zgarnęła pierwszą w tym roku, pełną pulę na swoim boisku. Świdniczanie po dobrej pierwszej połowie i gorszej drugiej pokonali Wiślan Jaśkowice 2:1.

Najpiękniejsze minerały w sercu Lublina - Giełda Skarby Ziemi
ZDJĘCIA
galeria

Najpiękniejsze minerały w sercu Lublina - Giełda Skarby Ziemi

Kamienie szczęścia, miłości, kwarce, bursztyni i inne minerały - to wszystko przez weekend znajdziemy na Targach Lublin, gdzie odbywa się giełda minerałów.

Zwłoki dwóch dziewczynek w ognisku. Nowe fakty
Z KRAJU

Zwłoki dwóch dziewczynek w ognisku. Nowe fakty

Dziś, 11 maja br. prokurator postawił 40-letniej Monice B. zarzut podwójnego zabójstwa dwóch córeczek: 5-letniej Oliwii i 3-letniej Emilki. Jest w tej zbrodni coś niewyobrażalnego: Dzień wcześniej matka była z dziećmi wieczorem w kościele na majówce. Kochała swoje pociechy. Czy to ona je potem zabiła?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium