Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 października 2021 r.
11:38

Gdzie na golonkę w Lublinie?

40 1 A A
Tak podaje się golonkę w Karczmie Biesiada w Wojciechowie<br />
Tak podaje się golonkę w Karczmie Biesiada w Wojciechowie

Jesienią golonka smakuje najlepiej. Choć znajdziecie ją w karcie niemal każdej restauracji, to trafić na dobrą golonkę wcale nie jest łatwo. Podpowiadamy, gdzie warto zamówić golonkę w Lublinie, a gdzie w regionie. Oto nasz top 10

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Co decyduje o dobroci golonki? Po pierwsze: dobry surowiec. Jedne restauracje kupują golonki w marketach, inne w małych sklepach, gdzie jeszcze można trafić na mięso od małych, regionalnych dostawców. Ideałem będzie golonka z mięsa rodzimej rasy puławskiej.

Bardzo ważne jest dokładne oczyszczenie golonek, a następnie umiejętne zapeklowanie mięsa w soli kamiennej i przyprawach, a nie w saletrze. Jedni wolą golonkę z wody, drudzy pieczoną z chrupiącą skórką. Gdzie warto zjeść golonkę? Zapraszamy do naszego subiektywnego przewodnika uszeregowanego alfabetycznie.

Anuszik Grill Bar

Słynna miejscówka na Czechowie. Dyskretnie schowana, z małym ogródkiem za lokalem. W środku duży grill, kilka stolików, koza, która grzeje zimą i drewno, które daje ogień. Na ormiańskie szaszłyki przyrządzane na grillu przez Gagika zjeżdżają się smakosze z całego Lublina, ale tu liczy się atmosfera i serdeczność gospodarzy. Oprócz kuchni gruzińskiej na ogniu pieką się żeberka i golonki. Do golonek można zamówić sobie ormiańskie pikle oraz smakowite warzywa z grilla.

Browar Grodzka 15

Golonka marynowana w piwie to jeden z najlepszych patentów na smaczne danie. W restauracji Browaru Grodzka 15 można było zjeść golonkę z młodego prosiaka, nadzwyczaj delikatną, podawaną z doskonałym pure ziemniaczanym i buraczkami w balsamico. Z czasem z golonką wygrały żeberka, ale na szczęście golonka duszona w ciemnym piwie znów pojawia się w karcie i wszystko wskazuje na to, że jesienią i zimą pojawi się w niej na stałe. To jedna z lepszych golonek w mieście, soczysta i aromatyczna.

Chata Swojsko Strawa

Serwuje golonkę po lubelsku, do której możecie zażyczyć sobie znakomitą kapustę zasmażaną. Właściciel restauracji pilnuje interesu i kucharzy, stąd w Chacie można liczyć na powtarzalność i jakość. Golonki są duże, gotowane w warzywach, jak trzeba opiekane i jak trzeba podawane. Proste, wiejskie jedzenie dobrze koresponduje w wystrojem chłopskiej chaty oraz regionalnymi strojami kelnerek. Ponieważ restauracja i golonka cieszy się dużym wzięciem, to często o wolny stolik ciężko. Lepiej zawczasu zarezerwować miejsce.

Grill Bar przy Witosa

Miejsce z legendą. Za legendą stoi grill opalany drewnem i wędzarka w ogrodzie. Oraz talent szefa Sławka, który sam przygotowuje mięso, wędzi, grilluje, a nawet przyrządza ekstra dania, jak na przykład żołądki w śmietanie.

Szef kupuje mięso od lokalnych dostawców, pekluje golonki w soli kamiennej i ziołach, z minimalnym udziałem soli peklującej. Golonka ma perfekcyjnie wypieczoną skórkę, tłuszczu oraz stosownej galaretki w sam raz oraz aromatyczne mięso. W sezonie szef serwuje golonkę z małosolnymi własnego wyrobu, jesienią są to znakomite domowe ogórki kiszone. Ilekroć jesteśmy na miejscu, walczymy z dylematem: golonka czy szynka, obie z grilla. Spróbujcie golonki i szynki. To i to wyśmienite.

Magia

Jedna z najbardziej renomowanych restauracji na Starym Mieście w Lublinie ma w karcie golonkę według receptury Kazimierza Grześkowiaka. Legenda lubelskiej golonki zaczyna się od autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”. W 1991 roku wraz z Andrzejem Malinowskim przyrządził w restauracji Hades, mieszczącej się wówczas w piwnicach dzisiejszego Centrum Kultury w Lublinie golonkę w gęstym sosie sojowo grzybowym z dodatkiem wódki. Golonkę przez lata można było zjeść w nieistniejącej już restauracji Hades Szeroka na Grodzkiej oraz w Magii. Szefowie kuchni obu restauracji współzawodniczyli między sobą - co wychodziło na dobre golone.

Tyle Lublin, teraz pięć pewnych adresów z regionu - znów w kolejności alfabetycznej.

Hotel Garbów

Jeśli smakowało wam w restauracji Ulice Miasta (już nie istnieje) i smakuje w restauracji Na Rogatce, to w restauracji Hotelu Garbów znajdziecie dobrą, polską, tradycyjną kuchnię. Oraz smaczną golonkę. To chyba najbardziej jesienna golonka, która koresponduje ze złotą, polską jesienią. Jest też pięknie podana. Na kamiennym talerzu dostaniecie złocistą golonkę, chrupiące półksiężyce ziemniaków i miseczkę sosu, w której możecie maczać mięso. Robi się z tego niezła celebracja. Z Lublina do Garbowa jedzie się szybko, warto wyskoczyć na niedzielną golonkę.

Karczma Biesiada w Wojciechowie

To przede wszystkim znakomita kuchnia Włodzimierza Czernieca, który po mistrzowsku potrafi przyrządzać mięsa. Lokal jest malowniczo położony, z tarasu rozciąga się widok na Wojciechów. Jedliśmy tam golonkę kilka razy, zawsze była solidnie zamarynowana i upieczona. W sezonie polecamy golonkę z młodą zasmażaną kapustą - pierwszorzędna sprawa. Jesienią z chrzanem i wiejskim chlebem - lub z opiekanymi ziemniakami.

U Elizy w Piaskach

Można zjeść golonkę po piasecku, bo Piaski to nie tylko flaki. Golonki są marynowane w solance z dodatkiem listka bobkowego, ziela angielskiego, pieprzu i imbiru. Następnie gotowane w bulionie warzywnym. W połowie gotowania szefowa kuchni dorzuca na smak wędzone śliwki i dodaje wódkę (jak u Grześkowiaka), która zmiękcza mięso.
Kiedy golonki są miękkie, wyjmuje się kość i golonka idzie do pieca. Od czasu do czasu golonki przed upieczeniem są faszerowane boczkiem, grzybami, a nawet kiełbasą przesmażoną z cebulą.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Gospodarze Marta i Stanisław Stelmachowie mają patent na golonki, marynując je w pokrojonych w słupki warzywach, w których por i seler grają główne role. Dalej golonki są w warzywach wolno gotowane, następnie obsmażane w wysokiej temperaturze. Kto z golonki najbardziej lubi chrupiącą skórkę, będzie zadowolony. Pod skórką kryje się soczyste mięso. O pułankowickiej golonce rozpisywali się nieżyjący już Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Golonka musi mieć chrupiącą skórkę. Musi być gotowana, potem zapiekana.

– Ale tak doskonale i zmyślnie, że nawet największy „obrzydliwiec” – taki, co to chude mięsko owszem, tak, ale ani skóry, ani tłuszczu nie tknie – zostawiłby jeno kość” – napisał o golonce z Pułankowic Piotr Bikont w artykule „Jak upolowałem dzika w okolicach Kraśnika”. Niech to będzie najlepszą rekomendacją.

Zajazd „Przy Kominku” w Pikulach

W zajeździe „Przy kominku”, tuż za Janowem Lubelskim w kierunku na Rzeszów, w miejscowości Pikule od lat serwują golonki z grilla opalanego drewnem, na które przyjeżdżają kierowcy tirów z Polski i Europy. Golonki długo gotują się w kotle, wypełnionym warzywami. Kiedy są miękkie, idą na grill, ale wprzódy kucharze osuszają każdą na bibule, smarują olejem, nacierają pieprzem i czosnkiem. Warto dodać, że golonki pochodzą z lokalnych zakładów mięsnych w Janowie Lubelskim, aromat dymu (kucharz od czasu do czasu rzuca na ogień sosnowe szyszki) jest niepowtarzalny. A zapach golonek roznosi się daleko w lesie.

Tak podawano słynną golonkę według receptury Kazimierza Grześkowiaka w Hadesie
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Poszukiwania Marcina Romanowskiego. Jest list gończy

Poszukiwania Marcina Romanowskiego. Jest list gończy

Komenda Stołeczna Policji wystąpiła do Prokuratury Krajowej z wnioskiem o wydanie listu gończego wobec byłego wiceministra sprawiedliwości Marcina Romanowskiego - poinformował w czwartek rzecznik MSWiA Jacek Dobrzyński.

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

W trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm pokonał PZL Leonardo Avię Świdnik 3:0.

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

W dzisiejszych czasach rosnące koszty energii i rosnąca świadomość ekologiczna sprawiają, że firmy coraz częściej poszukują rozwiązań, które nie tylko poprawią komfort pracy, ale też pozwolą na oszczędności finansowe. Jednym z takich rozwiązań jest folia przeciwsłoneczna na okna.

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

KUL będzie współpracować ze szpitalem w Radzyniu Podlaskim. Studenci medycyny będą odbywać praktyki w placówce. A docelowo znajdą tam pracę.

Wojciech Stefański to jeden z kandydatów na nowego trenera Lewartu Lubartów

Kto nowym trenerem Lewartu Lubartów?

We wtorek trzecioligowiec z Lubartowa poinformował o rozstaniu z trenerem Radosławem Muszyńskim, który prowadził zespół od 27 września. Pod jego wodzą beniaminek wywalczył jednak tylko trzy punkty i działacze zdecydowali się dokonać kolejnej roszady na ławce. Kto może zastąpić popularnego „Muchę”?

Chełm nie zwalnia tempa i zapowiada kolejną sportową inwestycję. Prace mają zakończyć się w 2027 roku.

Miasto inwestuje w zapasy. Chce przyciągnąć kolejnych mistrzów

To kolejna inicjatywa chełmskiego samorządu w rozwój sportu, tym razem w zapasy. Ośrodek treningowy Cement- Gryf Chełm zyska nowy wygląd i stanie się Wschodnim Centrum Zapasów za prawie 20 mln zł. Prace mają zacząć się już w przyszłym roku.

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Google, jedna z ulubionych wyszukiwarek internautów podsumowała rok. Z raportu wynika, że Polacy szukali najczęściej informacji związanych ze sportem i polityką.

Plac budowy przed starostwem. Powstaje nowa siedziba

Plac budowy przed starostwem. Powstaje nowa siedziba

Pierwsze wykopy już widać. Za nieco ponad dwa lata w tym miejscu stanie nowa siedziba starostwa powiatu bialskiego.

Motor wróci do treningów 6 stycznia

Zgrupowanie w Turcji i cztery sparingi. Znamy plan przygotowań Motoru Lublin

W środowy wieczór Motor Lublin poinformował, jak będą wyglądały przygotowania do rundy wiosennej sezonu 24/25. Żółto-biało-niebiescy w sumie rozegrają cztery mecze kontrolne, a czeka ich także zgrupowanie w tureckim Belek.

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie
NAUKA I MEDYCYNA

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie

Implanty z jodem zamiast tradycyjnego leczenia raka gruczołu krokowego. Nowa metoda wprowadzona przez COZL może osiągać nawet stuprocentową skuteczność.

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki
WSPARCIE
galeria

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę: w Puławach, w Szkole Podstawowej nr 2, z wolontariuszami spotkała się pierwsza dama, małżonka prezydenta Andrzeja Dudy, która objęła tę inicjatywę honorowym patronatem.

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Rośliny egzotyczne od lat przyciągają uwagę miłośników natury i aranżacji wnętrz. Ich niezwykłe kształty, intensywne kolory i egzotyczny wygląd potrafią odmienić każde wnętrze, nadając mu charakteru i unikalności.

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Woda jest jednym z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Codziennie wykorzystujemy ją do picia, gotowania, higieny osobistej oraz wielu procesów przemysłowych. Niestety, woda, która trafia do naszych kranów, nie zawsze spełnia najwyższe standardy jakości.

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

W spotkaniu drugiej kolejki rundy rewanżowej Azoty Puławy przegrały z COROTOP Gwardią Opole 26:29. Była to trzecia domowa porażka puławian.

Kacper Stokowski (z prawej) był trzeci na 100 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski z AZS UMCS Lublin znowu na podium

Drugi dzień mistrzostw świata na krótkim basenie i drugi medal Kacpra Stokowskiego. Zawodnik AZS UMCS Lublin w środę był trzeci na 100 metrów stylem grzbietowym.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium