Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2022 r.
14:20

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

(fot. Małgorzata Sulisz)

Nie ma lepszej rzeczy pod koniec maja niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. Najlepsza jest z młodymi kartoflami, ale można ją także podać do schabowego czy mielonego. Co jeszcze można ugotować z młodej kapusty? Oto nasze inspiracje.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To jedno z najzdrowszych warzyw polskiej kuchni. Jest witaminową bombą, zawierającą dużo witaminy C, witaminy z grupy A, B, E, K oraz kwas foliowy i rutynę. Jeśli dodać do tego magnez, potas, wapń i żelazo oraz związki o działaniu przeciwnowotworowym, to surówki z młodej kapusty, zupy i drugie dania z kapustą w roli głównej powinny regularnie gościć w naszej kuchni. Zaczynamy od sałatek i surówek.

Cymes kodeński

Chyba najlepszą przystawkę z młodej kapusty jadłem w Kodniu. A to za sprawą Danuty Pietrusik, która specjalizuje się w tradycyjnych daniach regionalnych i zmyślnych do nich dodatkach, takich jak marynaty, konfitury i pikle. Jak na przykład pikantna marchew.

– Kilogram marchewki należy pokroić w słupki i ugotować w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i soli. Odcedzić. Główkę czosnku przepuścić przez praskę, dodać pieprz i chili, skropić oliwą, wymieszać. Podawać do mięs i pasztetów – mówi Danuta Pietrusik.
Ale jeszcze lepsza była młoda kapusta, przyrządzona w niezwykły sposób.

– Młodą kapustę trzeba oczyścić, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem ¾ szklanki octu jabłkowego, listka laurowego, ziela angielskiego. Do kapusty wrzucić kilka ząbków czosnku i zalać ją wrzątkiem. Odstawić na 24 godziny – tłumaczyła mi pomysłodawczyni tego kodeńskiego cymesu. Można podać do mięsa, można jeść solo. Smak niebywały.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki: 40 dag ryżu, 2 główki młodej kapusty, 25 dag pieczarek, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 suszone prawdziwki, 5 pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Ryż ugotować na półsypko. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Dodać posiekane borowiki, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy. Po 10 minutach zaprawić mąką. Podawać solo lub w duecie z mięsem. Na przykład z cielęciną lub wołowiną na gołąbkach, jak podaje Agnieszka Filiks w swojej restauracji „Willa Filiks” w Nałęczowie.

Galicyjskie pierogi z młodą kapustą i białym serem

Składniki: na ciasto: pół kg mąki, 1 jajko, szklanka wody. Na nadzienie: mała główka młodej kapusty, 20 dag białego twarogu, 1 cebula, sól, pieprz, olej, masło i koperek na omastę.

Wykonanie: wyrobić ciasto z podanych składników, rozwałkować, wykroić szklanką krążki grubości 2-3 milimetry. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, ugotować, odcisnąć. Dodać podsmażoną na złoto cebulę, pokruszony twaróg, wymieszać, dobrze doprawić solą z pieprzem.

Nakładać farsz na porcje ciasta, składać na pół dokładnie zlepić brzegi, zrobić falbanki, wrzucać partiami na osłoną wodę, gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić, podawać polane masłem i posypane koperkiem.

Jak w chińskiej restauracji

Z wielu surówek i sałatek opartych na młodej kapuście najbardziej smakuje mi ta podawana w chińskich barach i restauracjach. Tym bardziej, że robi się ją szybko i prosto.

Od czego zacząć?

Młodą kapustę należy poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Wymieszać, posolić, odstawić. Teraz należy zrobić marynatę. Do rondelka wsypać brązowy cukier, wlać wodę, dodać oliwę i ocet jabłkowy na smak. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Można dodać łyżeczkę miodu lipowego. Zalać marynatą surówkę, dobrze wymieszać, odstawić na dwie godziny do lodówki i gotowe.

Łazanki z młodą kapustą

W kuchni zawsze mam makaron typu łazanki. A wiosną obowiązkowo. Kupuję młodą kapustę, obieram z wierzchnich liści, kroję na ćwiartki, wycinam głąb, które siekam bardzo cienko. Kapustę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, dodaję 1 posiekaną cebulę, czosnek i plasterki z głąbu. Duszę kilka minut, dodaję 2 łyżki posiekanego kopru i gotowe.

Łazanki gotuję al dente, odcedzam, mieszam z młodą kapustą, skrapiam olejem, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Kto nie może obejść się bez mięsa, niech doda do kapusty trochę wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Co ciekawe, łazanki z młodą kapustą są bardzo smaczne na zimno.

Młoda zasmażana kapusta

To jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę. Robiłem ją na wiele sposobów, ale długo nie mogłem złapać smaku dzieciństwa. Aż do wyjazdu w Lanckorony, gdzie w Cafe Pensjonat Lanckorona, malutkiej artystycznej knajpce specjalizującej się w daniach wege nie zjadłem kapusty zasmażanej z młodymi ziemniakami.

Niezrównany smak młodej kapusty, dyskretny aromat dobrego masła, koperek, sól. Autorką tego dzieła była pani Basia, która gotuje w tym miejscu od wielu lat. Zgodziła się usiąść ze mną i opowiedziała krok po kroku zrobić młodą kapustę zasmażaną. – Taką, jak gotowało się jak za danych lat, a nie jak z internetu – śmiała się szefowa kuchni.

Potrzebujemy dwie twarde główki młodej kapusty, dwie cebule o łagodnym smaku, 1 pęczek koperku, kilka łyżek masła, 2 łyżki mąki, sól, biały pieprz.

Co dalej? Kapustę należy obrać, poszatkować, wrzucić do garnka, podlać wodą, dodać cebulę podsmażoną na złoto i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć, gdy zasmażka się zarumieni, dodać do kapusty. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, pogotować minutę, dodać posiekany koperek i gotowe. Z czym podawać? Z młodymi kartoflami. Doskonała jest także ze świeżym chlebem posmarowanym dobrym masłem.

Placki z młodej kapusty

Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej, 2 kg mąki, 2 jajka, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę posiekać, ugotować, odcedzić. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć tak jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną.

Węgierski kociołek z młodą kapustą

Składniki: 1,5 kg łopatki, 1,5 kg grubej kiełbasy, młoda kapusta, pęczek koperku, papryka czerwona, pieczarki, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, zasmażka z mąki.

Wykonanie: mięso pokroić i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy, gotować na małym ogniu. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę. Dusić aż do miękkości. Dodać koncentrat, zaprawić zasmażką z mąki. Jak trzeba, doprawić na ostro czerwoną papryką. Podawać z młodymi ziemniakami lub chlebem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Na inaugurację PlusLigi beniaminek InPost ChKS Chełm przegrał na wyjeździe z PGE Projektem Warszawa 0:3

InPost ChKS Chełm walczył, ale ostatecznie przegrał z PGE Projektem Warszawa

Na inaugurację występów w najwyższej lidze w kraju beniaminek InPost Chks Chełm, po walce, przegrał na wyjeździe z brązowym medalistą minionych rozgrywek PGE Projektem Warszawa 0:3

W 2. rundzie Pucharu Polski Azoty Puławy pokonały AZS AWF Biała Podlaska 29:28

Azoty Puławy pokonały AZS AWF Biała Podlaska w Pucharze Polski

W 2. rundzie Pucharu Polski Azoty Puławy pokonały po zaciętym spotkaniu AZS AWF Biała Podlaska 29:28

Budynek dawnej przychodni nr 4 przy ul. Kołłątaja w Puławach. Od października lekarze rodzinni już tutaj nie przyjmują

Zmiany w puławskim SP ZOZ. Spadła liczba publicznych przychodni

Od października, zgodnie z decyzją dyrekcji puławskiego szpitala, zamknięta została przychodnia podstawowej opieki zdrowotnej przy ul. Kołłątaja. Powody - braki kadrowe, za mało pacjentów i koszty. W budynku rozwijane są usługi rehabilitacyjne.

W środę AZS UMCS Lublin zagra na wyjeździe z hiszpańskim Hozono Global Jairis

W środę AZS UMCS Lublin zagra na wyjeździe z hiszpańskim Hozono Global Jairis

Po dwóch kolejkach fazy grupowej FIBA EuroCup lubelska ekipa dość niespodziewanie przewodzi stawce. Teraz jednak podopieczne Karola Kowalewskiego czeka prawdziwy test, bo przeciwnikiem będzie Hozono Global Jairis. Spotkanie odbędzie się w miejscowości Alcantarilla, w hali Pabellon Municipal Fausto Vincent.

Kładka w Łukowie

Problem podróżnych w Łukowie. Kolej nie ma pieniędzy na windę

Na razie kolejowa spółka nie ma pieniędzy na zamontowanie wind przy peronie w Łukowie. Potrzebę modernizacji istniejącej kładki zgłosili we wrześniu miejscy radni z klubu Razem Ponad Podziałami.

Wojciech Kamiński (PGE Start Lublin): Rilski Sportist to niebezpieczna drużyna

Wojciech Kamiński (PGE Start Lublin): Rilski Sportist to niebezpieczna drużyna

Rozmowa z Wojciechem Kamińskim, trenerem PGE Start Lublin.

Małgorzata Gromadzka

Gromadzka w rządzie. Posłanka z Lubelszczyzny została wiceministrą rolnictwa i rozwoju wsi

Małgorzata Gromadzka objęła tekę wiceministry rolnictwa i rozwoju wsi. Zastąpiła w tej funkcji Michała Kołodziejczaka, który w czerwcu złożył rezygnację. Nowa wiceministera ma odpowiadać między innymi za departament rynków rolnych.

Na Starym Mieście powstanie „szpilkostrada”
galeria

„Szpilkostrada” za 1,7 miliona na Starym Mieście. Radni: Ułatwimy życie niepełnosprawnym, rodzicom i kobietom

1,7 miliona złotych. Tyle wyniesie koszt tzw. „szpilkostrady” na Starym Mieście. Nieliczni krytycy twierdzą, że to zbędna inwestycja. - Obecna nawierzchnia jest uciążliwa dla osób niewidomych, niedowidzących, poruszających się na wózkach, seniorów czy rodziców z dziećmi. Nie tworzymy więc „Wersalu”, jak twierdzą niektórzy radni PiS, tylko przestrzeń równych szans – odpowiadają radni z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka.

Różowy październik z NFZ. Bezpłatne badania i konsultacje w Lublinie

Różowy październik z NFZ. Bezpłatne badania i konsultacje w Lublinie

Od 22 do 25 października Lubelski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia zaprasza mieszkanki regionu na bezpłatne konsultacje, badania i pomiary w ramach akcji „Różowy październik”. Wydarzenia poświęcone są profilaktyce onkologicznej i promocji zdrowia kobiet.

„Odzyskać srebro” – poruszający wernisaż Doroty Mościbrodzkiej w Warsztatach Kultury
galeria

„Odzyskać srebro” – poruszający wernisaż Doroty Mościbrodzkiej w Warsztatach Kultury

Światło, pamięć i emocje zamknięte w kadrze. W Warsztatach Kultury w Lublinie odbył się wernisaż wystawy „Odzyskać srebro” autorstwa Doroty Mościbrodzkiej – fotografki, poetki i tłumaczki języka rosyjskiego. Ekspozycja, prezentowana w sali wystawowej przy ul. Grodzkiej 7, potrwa do 9 listopada.

Waldemar Warzocha, były prezes tomaszowskiego PGKiM

Bałagan w tomaszowskim PGKiM. Prokuratura bada sprawę

Czy przetargi w tomaszowskim PGKiM były ustawiane? Sprawą od pewnego czasu zajmuje się zamojska prokuratura. Zawiadomienie złożyła rada nadzorcza spółki.

Chciała pomóc, ale zapomniała że jest poszukiwana przez policję

Chciała pomóc, ale zapomniała że jest poszukiwana przez policję

19-latka z powiatu lubartowskiego w dobrej wierze wezwała pomoc do swojego kolegi. Tym sposobem „wystawiła” się poszukującym ją policjantów.

Karol Nawrocki na inauguracji w AZ: Będę patronem tej uczelni
galeria

Karol Nawrocki na inauguracji w AZ: Będę patronem tej uczelni

To była piąta inauguracja roku akademickiego w Akademii Zamojskiej, wcześniejszej Uczelni Państwowej i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Szymona Szymonowica, ale pierwsza, w której wziął udział prezydent RP.

Kolejne miliony z LAWP na rozwój firm – ruszają nabory  na cyfryzację oraz wdrożenie innowacji

Kolejne miliony z LAWP na rozwój firm – ruszają nabory na cyfryzację oraz wdrożenie innowacji

Lubelska Agencja Wspierania Przedsiębiorczości w Lublinie (LAWP) przygotowała na końcówkę roku dla przedsiębiorców z województwa lubelskiego dwa kluczowe nabory: Działanie 1.3 „Badania i innowacje w sektorze przedsiębiorstw” oraz Działanie 2.4 „Cyfryzacja lubelskich MŚP”. Oba stanowią kontynuację Działań, które w poprzednich edycjach spotkały się z ogromnym zainteresowaniem lokalnych firm i przyniosły wymierne efekty dla gospodarki regionu.

Zbigniew Jadczyszyn zmarł w wieku 70 lat
Zamość

Nie żyje Zbigniew Jadczyszyn. Był postacią znaną w mieście

W wieku 70 lat zmarł w niedzielę (19 września) Zbigniew Jadczyszyn, przewodniczący zarządu osiedla Zamoyskiego w Zamościu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium