Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 listopada 2021 r.
12:47

Kotlet na widelcu. Może być de volaille, po zamojsku albo ze śledzia

9 0 A A

W lubelskiej restauracji „Przystań” można zjeść słynny kotlet de volaille, który wymyślił Marie-Antoine Carême. W restauracji 2 Pi Er szef Kuba Piętowski smaży kotlety schabowe z kostką tak, jak radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa. W Zamościu nadal podaje się kotlety po zamojsku tak lubił Józef Czechowicz. Oto najciekawsze przepisy na kotlety nie tylko z mięsa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

We wspomnianej „Przystani” w karcie znajduje się zakładka „Klasyki Przystani od 30 lat”. To słynne dania, przygotowywane z pietyzmem według dawnych receptur. Wśród takich rarytasów jak cynaderki w śmietanie i z rusztu, smażone kołduny, ozorek wieprzowy w sosie chrzanowym, znajduje się „de volaille”. De volaille po francusku oznacza „z drobiu”. Według legendy danie stworzył Marie-Antoine Carême. To francuski szef kuchni, cukiernik, autor książek kucharskich, który w XVIII wieku gotował dla wielu arystokratów i monarchów, w tym dla cara Aleksandra I.

– Oryginalny kotlet musi być zrobiony z piersi kurczaka wraz z kostką skrzydłową. Od strony kostki grubszy, zwęża się do dołu, w środku znajduje się tylko świeże masło pietruszkowe – opowiadał mi Jacek Mirosław, którego ojciec – Kazimierz Mirosław – słynął z de volaille, przyrządzanego w „Powszechnej” (dziś Grand Hotel Lublinianka). Na lubelskim Polesiu popularny jest kotlet po kijowsku, będący rosyjską wariacją dzieła pana Carême. W środku skrywa masło doprawione nadbużańskimi ziołami. Podaje się go z mizerią po ukraińsku (ogórki ze śmietaną i twarogiem). W „Przystani” de volaille serwowany jest z zielonym groszkiem, jak za dawnych lat.

De volaille

Składniki: 4 piersi z kurczaka z kostką, 20 dag masła, 2 jajka, pietruszka, sok z cytryny, mąka, bułka tarta, sól, pieprz, sklarowane masło na smażenie.

Wykonanie: posiekać natkę pietruszki, utrzeć z miękkim masłem, wlewając sok z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Uformować cztery wałeczki i schować do lodówki. Piersi z kurczaka rozbić gładkim tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron pieprzem i solą. Do jednego talerza wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą, w trzecim rozkłócić jajka. Na desce układać kotlety, kłaść na nim wałeczek z masła i rolować, chowając kostkę w środku. Na patelni rozgrzać sklarowane masło. Każdy kotlet obtoczyć w mące, potem jajku i bułce. Smażyć na ostrym ogniu, aż kotlety się zrobią złote i chrupiące. Zmniejszyć ogień i dosmażać przez pięć minut.

Kotlety jajeczne

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 surowe, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, bułka tarta, masło.

Wykonanie: jajka posiekać w drobną kostkę, dodać bułkę tartą i surowe jajko, wymieszać, dodać koperek i pietruszkę, doprawić solą z pieprzem. Uformować 4 kotlety, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na rumiano na klarowanym maśle. Podawać z ziemniakami i sosem tatarskim.

Nadbużański

Składniki: 4 plastry schabu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, świeże zioła z ogródka, sól, pieprz, jajko, mąka.

Wykonanie: schab rozbić, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać z ziołami. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, odparować, doprawić solą z pieprzem. Schab smarować pieczarkami, złożyć na pół, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto.

Pożarski

Składniki: 4 piersi z kury ze skórką, 3 jajka, 5 łyżek masła, kawałek białej bułki, mleko, bułka tarta, sól, pieprz.

Wykonanie: posiekać mięso. Zalać mlekiem bułkę, odcisnąć i dodać do miski. Oddzielić żółtka od białka. Dwa żółtka dodać do mięsa razem z posiekanym masłem, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Ubić białko, dodać do mięsa, delikatnie wymieszać. Wtedy kotlety będą delikatne i puszyste. Uformować kotlety, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto. To kolejne danie z historią, według legendy przyrządzone przez karczmarza o nazwisku Pożarski dla Mikołaja I. Według innej legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska kniazia Dymitra Pożarskiego, dla którego kotlet z kury miał przyrządzać wspomniany Carême.

Po zamojsku

Składniki: 60 dag schabu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, bułka tarta, 2 jaja, sól, pieprz, masło klarowane.

Wykonanie: schab podzielić na 4 kotlety. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z frytkami i pieczarkami z patelni.

Ruskie kotlety

Składniki: biały ser (twaróg półtłusty albo chudy), gotowane ziemniaki, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia, jajko, bułka tarta.

Wykonanie: biały ser połączyć z przepuszczonymi przez praskę gorącymi ziemniakami albo zmielić przez maszynkę. Dodać pokrojoną i usmażoną cebulę oraz przyprawy. Panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej, smażyć na oleju.

Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach. W innym wydaniu (Saltimbocca alla Romana) na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą.

Schabowy

Składniki: 4 kawałki schabu z kostką (mięso rasy puławskiej), 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: kawałki schabu umyć, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić. Natrzeć solą z pieprzem. Niech odpocznie kilka minut. W misce roztrzepać jajko. Na talerz wysypać bułkę tartą. Schabowe obtaczać najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać kotlety i smażyć po kilka minut z obu stron. Najlepiej smakuje z zasmażaną kapustą i ziemniakami posypanymi koperkiem. Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła smażyć schabowe na palonym maśle lub smalcu i podawać je z usmażonymi osobno szalotkami. Zalecała też do schabowych sosy cebulowy i musztardowy.

Z boczniaka

Składniki: 4 duże boczniaki, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: boczniaki dobrze umyć, osuszyć. Rozbić w woreczku. Oprószyć solą z pieprzem, maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym.

Z indyka

Składniki: 4 kotlety z indyka, 1 cukinia, 1 jajko, 4 plastry pikantnego sera, 1 pomidor, bułka tarta, sól, pieprz, 8 kartofli ugotowanych w mundurkach, zioła prowansalskie, oliwa

Wykonanie: mięso lekko zbić, natrzeć solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Na patelni podsmażyć plastry cukinii na złoty kolor. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w ziołach prowansalskich i usmażyć na złoto. Na każdym kotlecie ułożyć plastry cukinii, na to ser żółty i plaster pomidorka. Zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z chrupiącymi i pachnącymi ziemniakami. Do tego jak najwięcej surówek.

Z selera

Składniki: 1 duży seler, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mąka do panierowania, olej.

Wykonanie: seler obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Pokroić w plastry. Delikatnie panierować w mące, smażyć na patelni grillowej. Podawać ze smażonymi talarkami ziemniaków i ulubioną surówką.

Ze śledzia

Składniki: 8 tłustych filetów śledziowych, 2 cebule, 2 łyżki zielonej pietruszki, 1 bułka, 1 szklanka mleka, bułka tarta, pieprz, masło na smażenie.

Wykonanie: śledzie wymoczyć, drobno posiekać. Dodać namoczoną w mleku bułkę, natkę, jajka, bułkę tartą, doprawić pieprzem do smaku. Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z kartoflami i sałatką ziemniaczaną z kiszonym ogórkiem.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kluczowy dwumecz we Francji. Pszczółka Polski Cukier zagra z Villeneuve d'Ascq LM w 1/8 finału EuroCup

Kluczowy dwumecz we Francji. Pszczółka Polski Cukier zagra z Villeneuve d'Ascq LM w 1/8 finału EuroCup

Do najlepszej "ósemki" europejskich rozgrywek wiedzie wyboista droga. Przekonały się o tym w ostatnich dniach koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Podopieczne Krzysztofa Szewczyka są już we Francji i odliczają godziny do dwumeczu z miejscowym Villeneuve d'Ascq LM w 1/8 finału

Lublin. Zmora parkowania. Co na to Straż Miejska?
Alarm 24

Lublin. Zmora parkowania. Co na to Straż Miejska?

Nasz Czytelnik skarży się na samochody parkujące na części ul. Rowerowej. Straż Miejska tłumaczy, że nie ma podstaw do tego, by kogokolwiek za to ukarać.

Koncert "Od serca do ucha vol.2" w Chatce Żaka
28 stycznia 2022, 18:00

Koncert "Od serca do ucha vol.2" w Chatce Żaka

Utalentowani Muzycznie Córki i Synowie wystąpią 28 stycznia o godz. 18 w Chatce Żaka (ul. Radziszewskiego 16) z koncertem "Od serca do ucha".

Pozycjonowanie stron w Lublinie - od czego zacząć?

Pozycjonowanie stron w Lublinie - od czego zacząć?

Mówi się – słusznie oczywiście – że większość biznesów przenosi się do internetu, w ten czy inny sposób. I że sukces będzie udziałem tych, którzy będą potrafili odpowiednio wykorzystać możliwości promocji swojej witryny/firmy. W głównej mierze zaś tych, którzy znajdą się na czołowych pozycjach wyników wyszukiwania Google. Aby tego dokonać, należy podjąć działania, które określane są jako pozycjonowanie stron internetowych. Ale co trzeba zrobić, zanim zaczniemy wdrażać strategię pozycjonowania?

Uczniowie przechodzą na zdalną naukę. Nie przez COVID-19, tylko z powodu pożaru
Aktualizacja
galeria

Uczniowie przechodzą na zdalną naukę. Nie przez COVID-19, tylko z powodu pożaru

Na pewno do końca tygodnia uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Prawiednikach będą uczyć się zdalnie. Zmiana trybu nauki ma związek z pożarem, który wybuchł w budynku szkoły w nocy z poniedziałku na wtorek. Zniszczona została jedna z sal lekcyjnych.

Niemal 37 tysięcy nowych chorych. Bardzo dużo zakażeń w Lubelskiem

Niemal 37 tysięcy nowych chorych. Bardzo dużo zakażeń w Lubelskiem

Resort zdrowia podał najnowsze dane pandemiczne. Z przedstawionego we wtorek raportu wynika, że w całym kraju przybyło blisko 37 tysięcy zakażeń koronawirusem.

Nauka zdalna. Nieoficjalnie: w dużych miastach

Nauka zdalna. Nieoficjalnie: w dużych miastach

Dzieci i młodzież uczące się w dużych miastach mogą zostać skierowane na naukę zdalną. To jeden z rozważanych przez rząd scenariuszy.

Za i przeciw spalarni śmieci w Kraśniku. Dziś spotkanie dla mieszkańców

Za i przeciw spalarni śmieci w Kraśniku. Dziś spotkanie dla mieszkańców

Przedstawiciele inwestora, władze miasta, ekolodzy, radni a także mieszkańcy wezmą udział w dzisiejszym spotkaniu na temat planowanej budowy spalarni śmieci w Kraśniku. Konsultacje rozpoczną się o godz. 17 w Centrum Kultury i Promocji. Spotkanie będzie transmitowane w internecie.

Miejscówka widmo. Kibic otrzymał bilet z miejscem, którego nie ma

Miejscówka widmo. Kibic otrzymał bilet z miejscem, którego nie ma

Nasz czytelnik, pan Paweł, zakupił bilet na mecz LUK Lublin – Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle na miejsce, którego nie było w hali Globus. Kibic interweniował u pośrednika, który sprzedał mu trefny bilet, u zarządcy hali, jak też w lubelskim klubie

Jest nowy szef lubelskiego więziennictwa

Jest nowy szef lubelskiego więziennictwa

Ppłk Cyprian Bas został dyrektorem okręgowym Służby Więziennej w Lublinie. Do tej pory pracował w Opolu Lubelskim.

Puławy. Mediateka coraz droższa. Potrzeba 3 miliony więcej

Puławy. Mediateka coraz droższa. Potrzeba 3 miliony więcej

Nowa siedziba miejskiej biblioteki będzie kosztowała więcej niż pierwotnie zakładano. W tym roku budżet prac wzrośnie o co najmniej 3 mln zł.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kolęd w Puławach
30 stycznia 2022, 16:00

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kolęd w Puławach

Ponad 450 zgłoszeń z całego kraju napłynęło na XXVII Ogólnopolski Koncert Kolęd w Puławach. Najpiękniejsze wykonania będzie można usłyszeć na żywo podczas koncertu laureatów 30 stycznia o godz. 16 Domu Chemika (ul. Wojska Polskiego 4).

Nocny pożar w szkole. Paliło się w jednej z klas
zdjęcia
galeria

Nocny pożar w szkole. Paliło się w jednej z klas

Ogień pojawił się około północy z poniedziałku na wtorek. Na miejsce wezwano strażaków z Lublina i kilku jednostek OSP.

Raport drogowy. Na tych trasach w Lubelskiem trzeba uważać

Raport drogowy. Na tych trasach w Lubelskiem trzeba uważać

Najtrudniejsze warunki panują m.in. w okolicach Lubartowa, Parczewa czy Radzynia Podlaskiego. Tak wynika z informacji przekazanych przez Zarząd Dróg Wojewódzkich.

Zwolniony ratownik – antyszczepionkowiec nagrał film skierowany do wojewody

Zwolniony ratownik – antyszczepionkowiec nagrał film skierowany do wojewody

Robert Oleniacz na nagraniu mówi, że szpital tymczasowy w Lublinie jest niepotrzebny. Ratownik medyczny został zwolniony z pracy po wystąpieniu podczas marszu antyszepionkowców w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium