Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 listopada 2021 r.
12:47

Kotlet na widelcu. Może być de volaille, po zamojsku albo ze śledzia

9 0 A A

W lubelskiej restauracji „Przystań” można zjeść słynny kotlet de volaille, który wymyślił Marie-Antoine Carême. W restauracji 2 Pi Er szef Kuba Piętowski smaży kotlety schabowe z kostką tak, jak radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa. W Zamościu nadal podaje się kotlety po zamojsku tak lubił Józef Czechowicz. Oto najciekawsze przepisy na kotlety nie tylko z mięsa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

We wspomnianej „Przystani” w karcie znajduje się zakładka „Klasyki Przystani od 30 lat”. To słynne dania, przygotowywane z pietyzmem według dawnych receptur. Wśród takich rarytasów jak cynaderki w śmietanie i z rusztu, smażone kołduny, ozorek wieprzowy w sosie chrzanowym, znajduje się „de volaille”. De volaille po francusku oznacza „z drobiu”. Według legendy danie stworzył Marie-Antoine Carême. To francuski szef kuchni, cukiernik, autor książek kucharskich, który w XVIII wieku gotował dla wielu arystokratów i monarchów, w tym dla cara Aleksandra I.

– Oryginalny kotlet musi być zrobiony z piersi kurczaka wraz z kostką skrzydłową. Od strony kostki grubszy, zwęża się do dołu, w środku znajduje się tylko świeże masło pietruszkowe – opowiadał mi Jacek Mirosław, którego ojciec – Kazimierz Mirosław – słynął z de volaille, przyrządzanego w „Powszechnej” (dziś Grand Hotel Lublinianka). Na lubelskim Polesiu popularny jest kotlet po kijowsku, będący rosyjską wariacją dzieła pana Carême. W środku skrywa masło doprawione nadbużańskimi ziołami. Podaje się go z mizerią po ukraińsku (ogórki ze śmietaną i twarogiem). W „Przystani” de volaille serwowany jest z zielonym groszkiem, jak za dawnych lat.

De volaille

Składniki: 4 piersi z kurczaka z kostką, 20 dag masła, 2 jajka, pietruszka, sok z cytryny, mąka, bułka tarta, sól, pieprz, sklarowane masło na smażenie.

Wykonanie: posiekać natkę pietruszki, utrzeć z miękkim masłem, wlewając sok z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Uformować cztery wałeczki i schować do lodówki. Piersi z kurczaka rozbić gładkim tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron pieprzem i solą. Do jednego talerza wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą, w trzecim rozkłócić jajka. Na desce układać kotlety, kłaść na nim wałeczek z masła i rolować, chowając kostkę w środku. Na patelni rozgrzać sklarowane masło. Każdy kotlet obtoczyć w mące, potem jajku i bułce. Smażyć na ostrym ogniu, aż kotlety się zrobią złote i chrupiące. Zmniejszyć ogień i dosmażać przez pięć minut.

Kotlety jajeczne

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 surowe, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, bułka tarta, masło.

Wykonanie: jajka posiekać w drobną kostkę, dodać bułkę tartą i surowe jajko, wymieszać, dodać koperek i pietruszkę, doprawić solą z pieprzem. Uformować 4 kotlety, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na rumiano na klarowanym maśle. Podawać z ziemniakami i sosem tatarskim.

Nadbużański

Składniki: 4 plastry schabu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, świeże zioła z ogródka, sól, pieprz, jajko, mąka.

Wykonanie: schab rozbić, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać z ziołami. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, odparować, doprawić solą z pieprzem. Schab smarować pieczarkami, złożyć na pół, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto.

Pożarski

Składniki: 4 piersi z kury ze skórką, 3 jajka, 5 łyżek masła, kawałek białej bułki, mleko, bułka tarta, sól, pieprz.

Wykonanie: posiekać mięso. Zalać mlekiem bułkę, odcisnąć i dodać do miski. Oddzielić żółtka od białka. Dwa żółtka dodać do mięsa razem z posiekanym masłem, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Ubić białko, dodać do mięsa, delikatnie wymieszać. Wtedy kotlety będą delikatne i puszyste. Uformować kotlety, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto. To kolejne danie z historią, według legendy przyrządzone przez karczmarza o nazwisku Pożarski dla Mikołaja I. Według innej legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska kniazia Dymitra Pożarskiego, dla którego kotlet z kury miał przyrządzać wspomniany Carême.

Po zamojsku

Składniki: 60 dag schabu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, bułka tarta, 2 jaja, sól, pieprz, masło klarowane.

Wykonanie: schab podzielić na 4 kotlety. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z frytkami i pieczarkami z patelni.

Ruskie kotlety

Składniki: biały ser (twaróg półtłusty albo chudy), gotowane ziemniaki, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia, jajko, bułka tarta.

Wykonanie: biały ser połączyć z przepuszczonymi przez praskę gorącymi ziemniakami albo zmielić przez maszynkę. Dodać pokrojoną i usmażoną cebulę oraz przyprawy. Panierować najpierw w jajku, potem w bułce tartej, smażyć na oleju.

Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach. W innym wydaniu (Saltimbocca alla Romana) na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą.

Schabowy

Składniki: 4 kawałki schabu z kostką (mięso rasy puławskiej), 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: kawałki schabu umyć, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić. Natrzeć solą z pieprzem. Niech odpocznie kilka minut. W misce roztrzepać jajko. Na talerz wysypać bułkę tartą. Schabowe obtaczać najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać kotlety i smażyć po kilka minut z obu stron. Najlepiej smakuje z zasmażaną kapustą i ziemniakami posypanymi koperkiem. Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła smażyć schabowe na palonym maśle lub smalcu i podawać je z usmażonymi osobno szalotkami. Zalecała też do schabowych sosy cebulowy i musztardowy.

Z boczniaka

Składniki: 4 duże boczniaki, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: boczniaki dobrze umyć, osuszyć. Rozbić w woreczku. Oprószyć solą z pieprzem, maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym.

Z indyka

Składniki: 4 kotlety z indyka, 1 cukinia, 1 jajko, 4 plastry pikantnego sera, 1 pomidor, bułka tarta, sól, pieprz, 8 kartofli ugotowanych w mundurkach, zioła prowansalskie, oliwa

Wykonanie: mięso lekko zbić, natrzeć solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Na patelni podsmażyć plastry cukinii na złoty kolor. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w ziołach prowansalskich i usmażyć na złoto. Na każdym kotlecie ułożyć plastry cukinii, na to ser żółty i plaster pomidorka. Zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z chrupiącymi i pachnącymi ziemniakami. Do tego jak najwięcej surówek.

Z selera

Składniki: 1 duży seler, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mąka do panierowania, olej.

Wykonanie: seler obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Pokroić w plastry. Delikatnie panierować w mące, smażyć na patelni grillowej. Podawać ze smażonymi talarkami ziemniaków i ulubioną surówką.

Ze śledzia

Składniki: 8 tłustych filetów śledziowych, 2 cebule, 2 łyżki zielonej pietruszki, 1 bułka, 1 szklanka mleka, bułka tarta, pieprz, masło na smażenie.

Wykonanie: śledzie wymoczyć, drobno posiekać. Dodać namoczoną w mleku bułkę, natkę, jajka, bułkę tartą, doprawić pieprzem do smaku. Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z kartoflami i sałatką ziemniaczaną z kiszonym ogórkiem.

e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Tur Milejów punktuje tylko w Biskupicach, czwarta porażka z rzędu

Tur Milejów punktuje tylko w Biskupicach, czwarta porażka z rzędu

Trwa wyjazdowa niemoc Tura Milejów. Podopieczni Damiana Miazgi ponieśli czwartą z rzędu wyjazdową porażkę.

MKS FunFloor Lublin rozgromił trzeciego przeciwnika w tym sezonie [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin rozgromił trzeciego przeciwnika w tym sezonie [zdjęcia]

Tym razem podopieczne Edyty Majdzińskiej dały lekcję Handballowi JKS Jarosław

Ciągle złoci! Platinum Motor Lublin zwycięża PGE Ekstraligę
galeria

Ciągle złoci! Platinum Motor Lublin zwycięża PGE Ekstraligę

Platinum Motor Lublin drugi raz z rzędu mistrzem Polski! Podopieczni Macieja Kuciapy pokonali Betard Spartę Wrocław 55:35 i w pięknym stylu zostali zwycięzcami PGE Ekstraligi.

Drugi raz z rzędu Motor triumfuje w PGE Ekstralidze! Zobacz jak kibice wspierali naszych zawodników
galeria

Drugi raz z rzędu Motor triumfuje w PGE Ekstralidze! Zobacz jak kibice wspierali naszych zawodników

Zobacz, jak nasi kibice wspierali zawodników Motoru Lublin podczas finałowego meczu na Olimpijskim we Wrocławiu. Zdjęcia dzięki uprzejmości Ady i Mariusza

Mamy mistrza!
galeria

Mamy mistrza!

Zobacz jak kibicują nasi Motorowi podczas mistrzowskiego starcia we Wrocławiu

Tak kibicujemy we Wrocławiu
galeria

Tak kibicujemy we Wrocławiu

Zrobili to! Platinum Motor Lublin obronił tytuł mistrza Polski! [relacja na żywo/live]

Zrobili to! Platinum Motor Lublin obronił tytuł mistrza Polski! [relacja na żywo/live]

Platinum Motor Lublin drużynowym mistrzem Polski! "Koziołki" nie dały najmniejszych szans Betard Sparcie Wrocław i drugi raz z rzędu wygrały PGE Ekstraligę.

Butelkowy bombardier i damski bokser w jednej osobie. Może trafić do celi nawet na 5 lat

Butelkowy bombardier i damski bokser w jednej osobie. Może trafić do celi nawet na 5 lat

Agresywny 39-latek z Białej Podlaskiej rzucał z balkonu butelkami w zaparkowane przed blokiem samochody. Narobił szkód na niemal 8 tys. zł. Bez powodu uderzył przypadkowo napotkaną kobietę. Grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.

Lotto 3x3 Liga w Lublinie. Nasi byli tylko tłem

Lotto 3x3 Liga w Lublinie. Nasi byli tylko tłem

Plac Zamkowy opanowali koszykarze. W piątek swoje zmagania rozgrywały panie. Wczoraj natomiast pojawili się panowie, którzy dzisiaj dokończą swój turniej.

Polski Cukier AZS UMCS Lublin najlepszy w IX Memoriale prof. Stanisława Łęgowskiego

Polski Cukier AZS UMCS Lublin najlepszy w IX Memoriale prof. Stanisława Łęgowskiego

Tydzień temu DRS Cup rozgrywany w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli sprawił, że kibice Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin mogli czuć pewien niepokój dotyczący postawy swoich pupilek w nadchodzącym sezonie. Po IX Memoriale prof. Stanisława Łęgowskiego w Toruniu ten nastrój powinien być już znacznie lepszy.

"Nie boję się żadnego żużlowca Motoru." Opinie przed rewanżowym meczem finałowym

"Nie boję się żadnego żużlowca Motoru." Opinie przed rewanżowym meczem finałowym

Finału nadszedł czas! Już około godziny 21 wszyscy lubelscy sympatycy żużla mają nadzieję cieszyć się drugim z rzędu mistrzostwem Polski. Zadanie nie będzie łatwe, ale to Motor ma sporą przewagę wypracowaną na własnym torze.

Kolejowa rewolucja na dworcu w Lubartowie

Kolejowa rewolucja na dworcu w Lubartowie

Odnowiony z dbałością o detale, komfortowy i przyjazny osobom z niepełnosprawnościami – taki już w połowie 2026 roku będzie dworzec w Lubartowie. Polskie Koleje Państwowe podpisały umowę z wykonawcą dokumentacji projektowej. O remoncie mówi się już od trzech lat.

Azoty Puławy nie dały szans MMTS Kwidzyn
galeria

Azoty Puławy nie dały szans MMTS Kwidzyn

W 6. kolejce Azoty Puławy pokonały MMTS Kwidzyn 37:25. MVP wybrany został obrotowy gospodarzy Kelian Janikowski.

Pyry, grule czy kartofle? Już po wykopkach w Muzeum Wsi Lubelskiej
zdjęcia
galeria

Pyry, grule czy kartofle? Już po wykopkach w Muzeum Wsi Lubelskiej

Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle, jak zwał, ale zawsze smaczne. W Muzeum Wsi Lubelskiej odbyły się "Wykopki kartoflane". Wydarzenie przyciągnęło wielu zwiedzających, ale także tych, którzy chcieli pomóc przy pracy.

3 promile i motocykl. To nie mogło się dobrze  skończyć

3 promile i motocykl. To nie mogło się dobrze  skończyć

Ponad 3 promile alkoholu w organizmie miał 41-latek, który w sobotę po południu mknął przez Poperczyn (pow. krasnostawski). Chiński motocyklem Keeway niestety okazał się zbyt wymagający, bo motocyklista „pod wpływem,” stracił panowanie nad jednośladem i zapoznał się podłożem.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium