Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

6 maja 2022 r.
10:53

Jak rozpoznać kawę elitarną?

0 0 A A
Źródło: pexels.com<br />
Źródło: pexels.com

Kawa to temat, który w ostatnich latach zyskuje na popularności bardziej niż kiedykolwiek. Nic dziwnego - nasza konsumpcja czarnego naparu rośnie z roku na rok, tworzone są nowe, innowacyjne akcesoria do jej parzenia… Wraz z tym coraz więcej ludzi zaczyna interesować się tym, co pije. Skończyły się czasy, gdy konsumentom wystarczała informacja, że ich kawa to “100% arabica” - dziś z paczek kawy możemy wyczytać dużo więcej na temat ziaren, które zamierzamy pić. Czego to zasługa? Przede wszystkim powinniśmy podziękować tak zwanej “trzeciej fali kawy”, która przyniosła za sobą kawę specialty - tą, która określana jest jako najlepsza z tych ogólnodostępnych. Należy jednak zadać sobie pytanie: kto wyznacza, która kawa może otrzymać ten elitarny status i w jaki sposób się to dzieje?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Fale kawy

Zanim jednak zaczniemy, musimy poświęcić nieco miejsca na omówienie, czym w ogóle jest “trzecia fala kawy”, która dała nam kawę specialty. Wyłoniła się ona jako naturalny rezultat dwóch poprzedzających fal. Pierwsza (trwająca mniej więcej do lat 60. XX wieku) to rozpowszechnienie się kawy w społeczeństwie jako towaru, pierwszy raz stała się ona ogólnodostępna i spożywana w sposób masowy. Druga fala to zamienienie się kawy w dobro luksusowe - to wtedy powstały pierwsze sieciowe kawiarnie, serwujące ogromne mleczne napary z przytłaczającą ilością dodatków. Nastąpiła pewna zmiana w świadomości konsumentów - picie naparu nie było koniecznością, a doświadczeniem - najistotniejszym czynnikiem stała się atmosfera, towarzysząca doświadczeniu picia kawy. Jednak najważniejszą dotychczas zmianę przyniosła osławiona trzecia fala, którą można by zsyntezować mówiąc, iż kawę zaczęto traktować jako swego rodzaju sztukę. Największą wagę przykładać zaczęto do jakości ziaren, ich pochodzenia, lecz także do społecznej odpowiedzialności, którą przyjmują na siebie palarnie specialty - kawa to już nie tylko produkt spożywczy, to także otaczająca je historia, to szacunek dla dbałości włożonej w jej hodowlę, to poświęcenie większej niż kiedykolwiek uwagi smakowi, który skrywają w sobie ziarna. To właśnie trzecia fala kawy przyniosła nam pojęcie kawy specialty 

Czym jest kawa specialty?

Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująco prosta: przyjęta powszechnie definicja głosi, iż ziarna specialty to takie, które w klasyfikacji Specialty Coffee Association uzyskały co najmniej 80 na 100 możliwych punktów. Pojęcie to jest jednak znacznie starsze, po raz pierwszy użyto go bowiem już w roku 1974 do opisu kaw o najlepszym smaku, które uprawiano w mikroklimatach z dołożeniem wszelkiej staranności celem uzyskania najlepszych z możliwych efektów smakowych. Nie da się więc ukryć, iż określenie specialty stanowi niejako o pewnej elitarności danej kawy. Jednak kto i w jaki sposób wyznacza tę elitarność?

 

Źródło: Przyjaciele Kawy

Kim są Q-graderzy?

 

Q-grader (skrót od quality grader - “oceniacz” jakości) w kawowym świecie jest tym, kim sommelier w świecie wina. To osoba, która zajmuje się profesjonalną oceną ziaren kawy - zarówno wypalonych, jak i niewypalonych. By otrzymać ten tytuł, trzeba przejść rygorystyczny kurs zwieńczony wieloma wymagającymi egzaminami (łącznie jest ich aż 20). Dopiero jego ukończenie potwierdza kompetencje kandydata i pozwala na otrzymanie tytułu Q-gradera. Jednak nie jest to tytuł, którego jednokrotne uzyskanie jest wystarczające, bowiem co trzy lata należy wziąć udział w specjalnym kursie, którego ukończenie prowadzi do przedłużenia licencji Q-gradera

 

To właśnie Q-graderzy są osobami, które oceniają kawę, a co za tym idzie, mogą nadać jej tytuł specialty. W jaki sposób się to odbywa? Ziarna przechodzą szereg testów, których celem jest określić ich jakość - ma to na celu ustandaryzowanie, a co za tym idzie, jak największą obiektywizację tego, co możemy określać mianem specialty, a czego nie. Jednym z najważniejszych kryteriów jest liczba defektów w 350-gramowej próbce ziaren - nie może ona przekraczać 5.

Specialty - czego jej brakuje?

Choć powszechnie używana definicja brzmi: kawa musi być oceniona na powyżej 80 punktów w skali SCA, a liczba defektów w 350-gramowej próbce zielonych ziaren nie może przekraczać 5, wielu kawowych ekspertów zwraca dziś uwagę na to, iż ta definicja nie uwzględnia ogromnej liczby istotnych czynników, nie kładzie bowiem nacisku na społeczne aspekty, które niesie za sobą produkcja kawy. Wielu uważa, iż aby kawa mogła być uznawane za specialty, powinna przechodzić również przez testy biorące pod uwagę kwestie środowiskowe. Kawa jest bowiem bardzo często hodowana z użyciem dużych ilości szkodliwych dla naszego ekosystemu pestycydów i chemikaliów. Oprócz tego, nie należy zapominać o aspekcie etycznym - wiele raportów ujawniało, iż osoby pracujące przy uprawach kawy w krajach Globalnego Południa często są wykorzystywane, ich pensje są niesprawiedliwie niskie. Warto więc zadać sobie pytanie, czy obecne standardy kawy specialty są wystarczające, a jeśli nie, to w jakim kierunku powinny pójść zmiany w jej definicji, by oprócz gwarancji wspaniałego smaku, etykieta ta była też gwarancją troski o społeczeństwo.

Źródło: unsplash.com

Jak wybrać kawę specialty dla siebie?

Na koniec chcielibyśmy przedstawić także kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać idealną kawę specialty dla siebie: 

  • Przede wszystkim zadbaj o świeżość - dobra kawa powinna być spożyta w ciągu kilku tygodni od daty palenia. 
  • Pamiętaj też, by w miarę możliwości kupować kawę ziarnistą i mielić ją świeżo przed parzeniem. Daje to gwarant najlepszego możliwego smaku. 
  • Kupuj kawę paloną jasno i średnio. To właśnie te style palenia w największym stopniu umożliwiają odkrycie nut smakowych, które naturalnie zawierają w sobie ziarna kawy.
  • Wybieraj ziarna od renomowanych palarnii. Dzięki temu unikniesz potencjalnych rozczarowań.
  • Poznaj swoje własne gusta. Wolisz kawy z Afryki, czy z Azji? Odkryj swoje własne preferencje by cieszyć się dokładnie taką kawą, jaką lubisz.
  • Eksperymentuj! Nie bój się próbować nowych smaków, czy metod parzenia, w czym mogą pomóc ci jakościowe ekspresy do kawy. Pamiętaj, iż parzenie kawy to przede wszystkim dobra zabawa. Najważniejsza rada brzmi więc: pij kawę specialty tak, by sprawiało ci to przyjemność!

Podsumowanie

Mamy nadzieję, iż tym artykułem udało nam się odkryć przed tobą tajniki kawy elitarnej. Zachęcamy więc, byś samemu odkrył trzecią falę - to naprawdę niesamowita przygoda! 



e-Wydanie

Pozostałe informacje

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium