Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

7 lipca 2019 r.
15:45

Ostatnio dania przygotowywał tu Amaro. "Gotujemy na oczach ludzi. Nie mamy nic do ukrycia"

118 16 A A

Piotr Skwarek, judoka z drugim dan i prestiżowym, brytyjskim certyfikatem ze sztuki kucharskiej i cukierniczej. Zostawił posadę szefa kuchni, żeby stworzyć szczerą, otwartą na ludzi i pionierską restaurację

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O 9 rano siedzimy w restauracji „Kuchnia Otwarta” przy ulicy Nałęczowskiej. Nie tak dawno powstało tu kameralne, super nowoczesne osiedle. Powstanie kameralnej, nowoczesnej restauracji było naturalną koleją rzeczy. Co to znaczy „Kuchnia Otwarta”?

– Gotujemy na oczach ludzi. Nie mamy nic do ukrycia – mówi Piotr Skwarek. Nie ukrywa, że prowadzenie nowoczesnej restauracji to nowoczesny biznes, na którym trzeba się znać. Dlaczego? – Gastronomia to gospodarka. Tu obowiązują twarde zasady. Trzeba znać reguły gry – mówi ze spokojem. Skąd ten spokój? – Ze sportów walki. Najważniejsza zasada w budowaniu pozycji restauracji? – Restauracja jest tak dobra, jak jej najsłabsze ogniwo. Pracownik musi być poszanowany, bo jak będzie poszanowany, to będzie szanował klientów.

Parowańce z jagodami

Są najważniejsze – mówi Piotr Skwarek. Ojciec z okolic Łukowa, matka – z Bursaków. Bursaki, dziś dzielnica Lublina, kiedyś wieś jezuicka. Z dzieciństwa pamięta, że było sielsko i wiejsko. – Pamiętam świniobicie. Jak już się poświęciło życie zwierzęta, to z szacunku należało zagospodarować każdy kawałeczek. Na przykład podroby – mówi Piotr.

W domu gotowała babcia. Pamięta smakowite sosy grzybowe. – Babcia kroiła grzyby na grube kawałki, rzucała na rozgrzany smalec, dodawała cebuli i śmietany, dusiła na węglowej kuchni. Gotuję już 20 lat i jeszcze nie udało mi się tamtego smaku powtórzyć. Uwielbialiśmy parowańce z jagodami, kaszę ze skwarkami i ogórki, wcinane prosto z grządek. Na deser były czereśnie i wiśnie, rwane z drzewa. Jak się gałąź urwała, to na dole czekała babcia z kijem. Taka kolej rzeczy.

Droga

Do autorskiej restauracji, otwartej na ludzi? Zamiast gastronomika szkoła życia w kuchni w Wojskach Nadwiślańskich w Warszawie. – Złapałem zajawkę gotowania. Byłem przy garach, to sobie dałem radę, ale żołnierz dostawał suszony chleb, żeby mniej zjadł. Chleb czerstwiał w chlebowni, żeby był zdrowy. Gar kompotu gotowało się z 5 torebek galaretki w proszku. A jak żołnierza przegonili po polach, to by cztery bochenki świeżego chleba zjadł. Wojsko cięło koszty, dopiero w domu gotowało się na bogato.

Kolejny etap? Ślub z Anią i wyjazd za granicę. Kierunek – Wielka Brytania. Kilka lat, kilka miast, kilka restauracji. Najbardziej lubił pracę we włoskiej. – Świeże produkty, świeża kuchnia, otwarci ludzie i radość z jedzenia. Oraz gotowania. Na luzie i bez napinki – mówi z uśmiechem. Zupełnie odwrotnie niż w Polsce. Nad tym polskim fenomenem Skwarek często myśli. U niego na Nałęczowskiej ma być normalnie, z poszanowaniem i na luzie. – I jeszcze jedno. Świeże, dobre jedzenie w uczciwej cenie.

Nauka nie poszła w las

Czego się nauczyłem w Wielkiej Brytanii? Dobrej organizacji pracy. Poczucia obowiązku i satysfakcji z dobrze wykonanej roboty. Planowania czasu. Dobrej organizacji w kuchni. A przede wszystkim dbania o drużynę.

• Co to znaczy?

– Rzecz jest bardzo prosta. Choćbyś był najlepszy, samemu nie dasz rady. Kuchnia to jest gra zespołowa. Jeden człowiek nie da rady. Powtarzam załodze, że kuchnia jest tak dobra, jak najsłabsze ogniwo w tej kuchni.

• A wracając do Wielkiej Brytanii. Tylko pan gotował? 

Nie, uczyłem się. Dobry college, i dyplom NVQ 3 Professional Cookery, jak Sylwia Stachyra, która wygrała Top Chef. Mam też ten sam stopień, ale w cukiernictwie. Wróciłem do Polski z dwoma dobrymi dyplomami.

• I zaczął pan się rozglądać za pracą? 

– Tak, ale łatwo nie było. Przeszedłem się Krakowskimi Przedmieściem, zobaczyłem Hotel Europa – wspomina Skwarek.
Z biegu wszedł i poznał Wiesława Kurowskiego, który szefował w hotelowej restauracji. Zapytał Piotra, co potrafi. Ten, nie namyślając się długo, wypalił, że od razy może coś ugotować. Kurowski się zdziwił, Skwarek ugotował z tego, co było. Posmakowało szefowi, wszystko zaakceptowane, zrobił obiegówkę – i przyjęli kogoś innego. Kurowski zarekomendowałPiotra do Andrzeja Malinowskiego w „Gościnnych Piwnicach”. Zobaczył malutką kuchnię, wąską jak kiszka, zrezygnował. 

Nie dostał się do Lublinianki, kucharze wystraszyli się eleganckiego fartucha, apaszki, butów, kompletu noży, generalnie kucharza po praktyce za granicą. – Patrzyli się na mnie jak na wariata – śmieje się Skwarek. Jeden w klapkach na plażę, drugi w krótkich spodenkach. Pomyślałem Boże, cztery gwiazdki, co tu się dzieje. Poszedł do „MC” Jacka Abramowskiego, pomagał przy otwarciu restauracji. Ale rzucił to i pojechał gotować na statkach pasażerskich. – To dopiero był szkoła w sześciogwiazdkowych hotelach na wodzie – mówi z dumą. Pływał na statku „Srebrny wiatr”. – Otworzyły mi się oczy. Na pokładzie gotowałem w czterech restauracjach. Nigdy jeszcze nie widziałem tylu świeżych ziół, takich egzotycznych owoców, takich ryb jak na moim statku.

Zszedł na ląd. Przyjechał do Lublina. Zaczął pracę w znakomitej restauracji „W Młynie” w Jakubowicach Murowanych. Z tyłu restauracji rozciągał się wiejski ogród nad Bystrzycą, stoliki stały między jabłoniami, w razie deszczu można było ucztować na dwóch tarasach. Był w swoim żywiole. Potem poszedł do Hotelu Wieniawski, gdzie gotował, balansując na granicy zmęczenia i stresu. – Ciężka praca, duże grupy, bankiety, praca na tempo. Szło wytrzymać.

Judoka w kuchni

Odszedł, choć rozumiał, że z punktu widzenia właściciela hotel to jest biznes. – Przyszedłem tu (na Nałęczowską – red.), dałem swoje nazwisko. Trafiłem na otwartych właścicieli. To Agnieszka i Krzysztof Krakowiakowie. Mają swoje firmy, to jest ich pierwszy biznes gastronomiczny. Zgrany zespół i otwarci właściciele biznesu. O wielu sprawach rozmawiamy i wspólnie decydujemy. Ja się nigdy nie upierałem przy tym, że umiem robić wszystko najlepiej. Razem stworzyliśmy miejsce, gdzie robi się wszystko bardzo porządnie. Jest świetny sprzęt i dobrze zorganizowane zaplecze. To techniczne i to ludzkie, co często jest bolączką lubelskich restauracji czy hoteli. U nas nie oszczędza się na ludziach. Gotujemy dobrze. Kto spodziewa się tu modnej i typowej dziś kuchni findingowej, gdzie stresujesz się wszystkim – to nie tu.

• Wracając do początku naszej rozmowy. Co jest w biznesie najważniejsze? 

– Szczerość wobec ludzi. Szacunek dla produktu i regionu. Życzliwość i chęć niesienia pomocy. Dzielenie się wiedzą, nawet z konkurencją. To jest kuchni otwarta. Z etosem pracy i dobrym wychowaniem, gdzie uczciwość i pracowitość wciąż jest w cenie. Wszystkie sztuki walki dają ogromną pokorę. Zawsze jest ktoś lepszy, zawsze jest od kogo się nauczyć. Ale jak się upadnie, trzeba szybko wstać. I walczyć dalej.

e-Wydanie

Komentarze 16

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
gość / 7 lipca 2019 o 16:58
+4
Amaro zawsze będzie Basiura
Avatar
Kasia, Jacek, Jurek / 8 lipca 2019 o 20:36
+1
Wspaniałe miejsce .... byliśmy gośćmi już kilka razy. Pan Piotr jest fantastycznym kucharzem, który opowiada z pasją o tym co podaje swoim gościom. Golonka, to mistrzostwo świata, czekamy na jej powrót do menu jesienią
Avatar
Gość / 8 lipca 2019 o 15:54
+1
kuchnia 'otwarta'................................ cisza
Avatar
Gość / 7 lipca 2019 o 17:41
+1
Niestety nie dla szarych zjadaczy chleba :(
Avatar
Gość / 7 lipca 2019 o 15:48
+1
No ale czemu tak drogo? Zresztą najzdrowiej jest nie jeść mięsa
Avatar
Gość / 6 dni temu o 22:26
0
Ależ bzdury wciąż te same powielane.
Avatar
Gość / 11 lipca 2019 o 19:43
0
Mocno, podkoloryzowane, sporo nie zgadzających się faktów ,historia bardzo odbiegajaca od rzeczywistych faktów, ale brawo za kreatywność Panie S.
Avatar
Grzegorz / 8 lipca 2019 o 12:05
0
Zdecydowanie najlepsza restauracja w Lublinie.
Avatar
hanna / 8 lipca 2019 o 08:50
0
No ale czemu tak drogo? Zresztą najzdrowiej jest nie jeść mięsa
  Z jakością produktów idzie cena :). Ale nie przesadzajmy ze słowem „drogo”.  
Avatar
Hanna / 8 lipca 2019 o 08:48
0
Z jakością produktów idzie cena :). Ale nie przesadzajmy ze słowem „drogo”.  
Avatar
Gość / 6 dni temu o 22:26
0
Ależ bzdury wciąż te same powielane.
Avatar
Gość / 11 lipca 2019 o 19:43
0
Mocno, podkoloryzowane, sporo nie zgadzających się faktów ,historia bardzo odbiegajaca od rzeczywistych faktów, ale brawo za kreatywność Panie S.
Avatar
Kasia, Jacek, Jurek / 8 lipca 2019 o 20:36
+1
Wspaniałe miejsce .... byliśmy gośćmi już kilka razy. Pan Piotr jest fantastycznym kucharzem, który opowiada z pasją o tym co podaje swoim gościom. Golonka, to mistrzostwo świata, czekamy na jej powrót do menu jesienią
Avatar
Gość / 8 lipca 2019 o 15:54
+1
kuchnia 'otwarta'................................ cisza
Avatar
Grzegorz / 8 lipca 2019 o 12:05
0
Zdecydowanie najlepsza restauracja w Lublinie.
Avatar
hanna / 8 lipca 2019 o 08:50
0
No ale czemu tak drogo? Zresztą najzdrowiej jest nie jeść mięsa
  Z jakością produktów idzie cena :). Ale nie przesadzajmy ze słowem „drogo”.  
Avatar
Hanna / 8 lipca 2019 o 08:48
0
Z jakością produktów idzie cena :). Ale nie przesadzajmy ze słowem „drogo”.  
Avatar
Marcin / 7 lipca 2019 o 20:50
0
Bez wątpienia najlepsza knajpa w Lublinie teraz. Po dużym wrażeniem byliśmy. Powodzenia, oby się utrzymała!
Avatar
Kasia / 7 lipca 2019 o 19:41
0
Kwoty normalne, niestety dania nie zrobiły na mnie wrażenia. Większość zamówionych dań albo przesolona albo niedoprawiona. Zupa z fioletowej marchwi jako jedyne byla bardzo dobra, a metoda podania bardzo ciekawa. Obsługa jest mistrzostwem świata. Lokal z kolei bardzo estetyczny. Otwarta kuchnia robi wrażenie, a współpraca osób na niej miła dla oka.
Avatar
Agnieszka / 7 lipca 2019 o 18:48
0
Poznałam Piotra bardzo miły i sympatyczny. Jedzenie dobre obsługa ok, wystrój restauracji trafia w mój gust. Generalnie polecam. Nie są nudni menu często się zmienia względem sezonu
Zobacz wszystkie komentarze 16

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Rok temu ksiądz pomógł małej Zuzi. W tym roku na pomoc mogą liczyć ministranci

Rok temu ksiądz pomógł małej Zuzi. W tym roku na pomoc mogą liczyć ministranci 11 3

Pomógł zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację małej dziewczynki. Organizuje ekstremalne drogi krzyżowe. A za dwa tygodnie ks. Witold Bednarz pojedzie rowerem z Hrubieszowa do Odessy, by pomóc spełnić marzenia młodych piłkarzy.

Piękny, pomnikowy, bezimienny. Jak nazwać dąb?

Piękny, pomnikowy, bezimienny. Jak nazwać dąb? 0 1

Jest pięknym dębem dominującym nad doliną Sołokiji. Jego pień ma ponad 440 cm w obwodzie. Trwa konkurs na wybór imienia dla kandydata do miana pomnika przyrody.

W Lublinie nagle zabrakło autobusów. Kiedy sytuacja wróci do normy? [raport]
galeria

W Lublinie nagle zabrakło autobusów. Kiedy sytuacja wróci do normy? [raport] 2 21

Nie uda się w piątek przywrócić pełnej obsady linii autobusowych, z których nagle wycofała swe pojazdy warszawska spółka Warbus. Z tego powodu poważne problemy z dojazdem mieli wczoraj pasażerowie kilkunastu linii komunikacji miejskiej. Łatanie luki w rozkładach jazdy będzie trwało jeszcze kilka dni.

Lublin: 12-latka zmarła po potrąceniu na przejściu. Ale oprócz Wiktorii kierowca zabił także inną osobę
Tylko u nas
galeria

Lublin: 12-latka zmarła po potrąceniu na przejściu. Ale oprócz Wiktorii kierowca zabił także inną osobę 22 24

Kierowca, który w zeszłym roku potrącił w Lublinie na pasach 12-letnią Wiktorię, ma już na koncie wypadek ze skutkiem śmiertelnym. Wówczas dostał wyrok w zawieszeniu, po czym wrócił za kierownicę. Według prawa jego przewinienie już się zatarło.

Wojewoda lubelski wystartuje w wyborach do Sejmu? Miał być Senat, ale wysłali list do prezesa PiS

Wojewoda lubelski wystartuje w wyborach do Sejmu? Miał być Senat, ale wysłali list do prezesa PiS 25 35

Ponad 300 osób, głównie działaczy Prawa i Sprawiedliwości, podpisało się pod listem do prezesa partii w sprawie kandydowania wojewody lubelskiego w jesiennych wyborach parlamentarnych. Chcą, by Przemysław Czarnek ubiegał się o miejsce w Sejmie, a nie w Senacie, co rekomendowały lokalne struktury ugrupowania.

Puławy: Mała obwodnicą pojedziemy w tym roku

Puławy: Mała obwodnicą pojedziemy w tym roku 0 0

Trwa budowa tzw. małej obwodnicy Włostowic w Puławach. Dotychczas udało się zlikwidować większość sieciowych kolizji, ułożyć betonowe krawężniki, rury odprowadzające deszczówkę, przewody elektryczne itp. Tegoroczny termin oddania dróg nie jest zagrożony.

Lublin: Nocą napadał na ulicy na samotnie idące kobiety. Zaatakował dwa razy

Lublin: Nocą napadał na ulicy na samotnie idące kobiety. Zaatakował dwa razy 37 8

W nocy podbiegał do samotnie idącej kobiety, przewracał ją i wyrywał torebkę. 24-latek z Mołdawii został zatrzymany przez lubelską policję.

Zmarł prof. Teodor Juszkiewicz

Zmarł prof. Teodor Juszkiewicz 0 2

W poniedziałek zmarł prof. Teodor Juszkiewicz. Był organizatorem i wieloletnim kierownikiem Zakładu Farmakologii i Toksykologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. O śmierci profesora poinformował jego syn.

1919-2019. Święto Policji w Chełmie. Program wydarzeń
19 lipca 2019, 12:00

1919-2019. Święto Policji w Chełmie. Program wydarzeń 0 1

Piknik na pl. Łuczkowskiego w Chełmie, a na nim mnóstwo atrakcji: pokazy policyjnych radiowozów i motocykli, sprawności antyterrorystów i konkursy dla dzieci – tak wyjątkową oprawę będzie miało piątkowe (19 lipca) Święto Policji z uwagi na przypadającą 100 rocznicę powstania tej formacji.

Bronią się przed spalarnią śmieci jak przed Szwedami. Protest w Zamościu [zdjęcia]
galeria

Bronią się przed spalarnią śmieci jak przed Szwedami. Protest w Zamościu [zdjęcia] 3 12

Ulica Hrubieszowska w Zamościu była w czwartek blokowana przez przeciwników budowy spalarni odpadów. Protest mieszkańców odbył się w okolicy siedziby firmy Veolia Wschód, która planuje taką inwestycję na terenie swojej ciepłowni.

Wzmocnienie w Puławach. Z Górnika do Wisły

Wzmocnienie w Puławach. Z Górnika do Wisły 0 0

Marcin Pigiel, który wiosną był zawodnikiem Górnika Łęczna w kolejnym sezonie występować będzie w trzecioligowej Wiśle Puławy. 21-letni obrońca podpisał z „Dumą Powiśla” dwuletnią umowę

Piknik teatralny na Czechowie
20 lipca 2019, 12:00

Piknik teatralny na Czechowie 0 0

Ostatni w tym miesiącu dzielnicowy piknik teatralny organizowany przez Centrum Kultury w Lublinie odbędzie się na Czechowie. 20 lipca o godz. 12 mieszkańcy spotkają się na terenie zielonym przy SP 43.

TBV Start Lublin skompletował już kadrę krajową

TBV Start Lublin skompletował już kadrę krajową 0 3

Teraz działacze skupiają się na pozyskaniu zawodników zagranicznych

Szkoła „Paderewski” musi się tłumaczyć. Miasto Lublin domaga się zwrotu blisko miliona złotych

Szkoła „Paderewski” musi się tłumaczyć. Miasto Lublin domaga się zwrotu blisko miliona złotych 5 12

Zwrotu prawie miliona złotych żądają władze miasta od Międzynarodowej Szkoły Podstawowej „Paderewski”. Według Ratusza szkoła nienależnie pobrała z miejskiej kasy dotacje na 171 uczniów objętych nauczaniem domowym. Urzędnicy podważają opinie psychologiczne wystawione każdemu z tych uczniów.

Lubelskie: Pościg za kierowcą. Rozbił samochód i uciekł w las, trwa policyjna obława

Lubelskie: Pościg za kierowcą. Rozbił samochód i uciekł w las, trwa policyjna obława 11 0

Policjanci chcieli zatrzymać kierowcę volkswagena do kontroli drogowej. Mężczyzna się jednak nie zatrzymał i podjął próbę ucieczki.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.