Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 maja 2019 r.
15:26

Zwyciężczyni programu Top Chef z Lublina. Chciała gotować od zawsze, ale wybrała inny zawód

0 4 A A
(fot. Sylwia Stachyra/Facebook)

Od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL - opowiada Sylwia Stachyra, która okazała się najlepsza w Top Chefie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Rozmowa z Sylwią Stachyrą, która w piątek poprowadzi wykład i ćwiczenia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie

Prawniczka z dyplomem kucharskim? Jak to?

– Sytuacja wygląda tak, że od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL. W międzyczasie dużo podróżowałam, jako studentka na wakacjach zarabiałam w Wielkiej Brytanii, gdzie doszłam do wniosku, że będę specjalizować się w angielskim prawie karnym.

Co było dalej?

– Tata powiedział, że zasponsoruje mi kolejne stopnie edukacji, skoro chcę tak w Anglii zostać. Wzięłam pieniądze i Bournemouth otworzyłam własną restaurację, którą prowadziłam przez dwa Przy okazji zrobiłam najwyższy kurs kucharski NvQ 3 Profesional Cookery, tak, że jestem dyplomowanym prawnikiem i kucharzem.

Co podawała pani w swojej restauracji?

– Serwowałam kuchnię europejską, przemycałam swoje zainteresowanie Turcją, gdzie mieszkałam przez pół roku i otwierałam lokal, generalnie było śródziemnomorsko.

W Top Chefie okazała się pani najlepsza, zaskakując kiszonym jabłkiem? Powtarza pani, że tata kisi, mama kisi, pani kisi?

– Tak jest, zakisiłam dwie odmiany jabłek, dodając liście porzeczek, sól, ale także cynamon, anyż czy goździki.

Dziś lubelskie jabłka promują Lubelskie. W jednym z wywiadów powiedziała pani, że nasz region jest cudowny. Dlaczego?

– Przede wszystkim mamy przepisy, które nie zmieniły się od stuleci. Te dania mają swoją tożsamość. Od tak zwanej lemieszki, którą ja uwielbiam. Wykorzystują ją w swoich daniach. Zamykam w lemieszce pasztet z wątróbki, podlewam wywarem z podagrycznika. Podaję lubelską kaszę pęczak z porzeczką i wędzonymi rybami. Z naszych jezior. Lubelskie ma żyzną ziemię, trzeba wykorzystywać wszystko to, co daje nam urodzaj. Na przykład pędy chmielu, które dodaję do octów smakowych. Jedną z moich ulubionych przypraw (dodaję prawie do wszystkiego) jest ocet z czarnego bzu. Ludzie jeżdżą na Mazury, a zapominają o Pojezierzu Łęczyńsko - Włodawskim. Mamy najwięcej czystych, polodowcowych, głębokich jezior.

Nawet sielawa w nich pływa. Nie tylko na Mazurach?

– No właśnie. Dokładnie. Jak ja się cieszę, że program Top Chef dał mi możliwość pokazania kuchni lubelskiej. Moich wspomnień, zawijasa nasutowskiego. Dlatego pomimo tego, że zostałam w Warszawie, jako Executive Chef Akademii Inspiracji - dalej działam na lubelskim rynku, współpracując z kadrą Uniwersytetu Przyrodniczego.

Czyli?

– Wcielamy program, który umożliwi studentom gastronomii wybór tematu inspiracji. Tworzymy go razem z firmą Makro i Akademią Inspiracji właśnie.

W najbliższy piątek poprowadzi pani pierwsze zajęcia na Wydziale Gastronomii?

– Tak. Studenci wybrali sobie temat Street food. Mój wykład będzie dotyczył polskiego zafascynowania street foodem. Powiem z czego to wynika. Jak na przestrzeni czasu zmieniły się nasze preferencje żywieniowe. Jak i gdzie podróżujemy, czego szukamy. Przekażę studentom swoją wiedzę o wpływie smaków i zapachów na nasze życie. Wspólnie z grupą 45 studentów będziemy gotować. Przygotujemy niesamowitą bułeczkę bao z różnymi rodzajami mięsa, opierając się na produktach lokalnych.

W dniach od 2 do 8 września odbędzie się w Lublinie jedenasta edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Czy ma pani wolny termin i pogotuje pani na scenie dla lubelskiej publiczności?

– Tak, mam wolny termin i z chęcią przyjadę na festiwal.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To ważna decyzja, która otwiera furtkę do budowy kolejnego odcinka drogi ekspresowej S19 od granicy województwa mazowieckiego do Międzyrzeca Podlaskiego. Powstanie tu węzeł międzynarodowych tras.

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Naturalnego śniegu jeszcze nie ma, ale skoro temperatura nocą zaczęła spadać poniżej zera, właściciele pierwszych ośrodków narciarskich na Lubelszczyźnie zaczynają odpalać swoje armatki. Na nowy sezon zaprasza m.in. NartRaj w Chrzanowie.

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium