Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 czerwca 2019 r.
20:18

Kiedyś były tu pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Smak Pustelni

14 11 A A

Na rozstaju dróg w Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego najpierw żył świątobliwy pustelnik, który żywił się rybami z pobliskich stawów. Następnie była tam karczma z rybami. Po wojnie pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Dziś w „Zajeździe Rybackim Pustelnia” można zjeść cudowne ceviche z pstrąga, wędzonego jesiotra, szyneczkę z karpia i smakowite faworki wedle rodzinnych receptur

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W czasach powojennej świetności lubelskiej sceny restauracyjnej, sztandarowym daniem był karp w śmietanie. Na karpia jeździło się do restauracji „Rarytas” w Piaskach, gdzie Ryszard Sieczkarz miał przy kuchni wanny z bieżącą wodą, a w nich karpie.

Doskonałego karpia można było zjeść w restauracji „Przystań” w Głusku i w „Polance” w Sadurkach. Ale największym wzięciem smakoszy z całej Polski była knajpa na rozstaju dróg pomiędzy Opolem Lubelskim, Poniatową i Puławami, nosząca tajemniczą nazwę Pustelnia.

– W kuchni królował Waldek, zwany „Macintosh” – wspomina Tadeusz Zubrzycki, właściciel pobliskiej piekarni w Kraczewicach Prywatnych, która dostarczała restauracji tradycyjny chleb.

Jak rzeki i jeziora

W 1994 roku na bazie popegeerowskich stawów powstało Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia, rodzinna firma założona przez Halinę i Zygmunta Daczków. Kulinarnym symbolem firmy, która dostarcza ryby do najlepszych restauracji w Polsce, jest słynna szyneczka z karpia, wędzona w olchowym dymie. Na stawach wychowywała się ich córka Ania, która dziś wraz z mężem Sebastianem Pyciem zarządza stawami karpiowymi, przypominającymi jeziora, jak i stawami pstrągowymi, podobnymi do wartkiej rzeki.

Od roku na miejscu starej restauracji znajduje się zbudowana z rozmachem nowa „Pustelnia”: z pirackim statkiem, salami, obszernym tarasem z huśtawkami w kształcie łódki oraz kuchnią, w której na bazie tradycyjnych receptur powstają potrawy klasyczne i nowoczesne dania. Siedzimy właśnie na tarasie z Anną Pyć, która jest ichtiologiem i z pasją opowiada o wychowaniu karpi i pstrągów.

– Karp jest tak inteligentną rybą, jak usłyszy, że rybacy wypływają z sieciami na połów, to schodzi na samo dno, kładzie się na piasku tak, by sieć go nie dosięgła – mówi właścicielka restauracji i gospodarstwa. A kelnerka właśnie podaje cudowne ceviche z pstrąga.

Ceviche z pstrąga

Ceviche to surowa ryba, marynowana w sosie z cytrusów: cytryny, limonki, czy pomarańczy. – Zjedliśmy z mężem podczas wakacyjnej wyprawy, tak nam posmakowało, że mając świeżego pstrąga, zaczęliśmy podawać w „Pustelni” – mówi Anna Pyć. Surowa ryba? – Jest najzdrowsza, nasze ryby jedzą codziennie nasze dzieci.

Jak zrobić idealne ceviche? Najważniejsza jest zdrowa, świeża ryba. Od wyciągnięcia z wody do podania dania mija 30 minut. – Odfiletowane płaty pstrąga kroimy w kosteczkę, marynujemy od 10 do 20 minut w soku z limonki, dodajemy czerwoną cebulę. Mięso staje się białe i kruche – tłumaczy Anna.

Wspaniały, orzeźwiający smak plus wypiekana na miejscu bagietką. Nie trzeba jechać nad francuskie morze czy szukać sushi.

Jesiotr zapiekany po królewsku

Składniki: 1 jesiotr, 10 dag świeżych borowików lub pieczarek, 20 dag gęstej śmietany, 1 cebula, 2 jajka gotowane, 5 dag masła, mąka, sól, przyprawy, tarty żółty ser.

Wykonanie: rybę pokrojoną w kawałki przyprawiamy, panierujemy i smażymy na maśle do złotego koloru. Następnie wykładamy ją do żaroodpornego naczynia, dodajemy drobno pokrojoną, zeszkloną cebulę, pokrojone grzyby i jajka, zalewamy śmietaną, dodajemy przyprawy, posypujemy tartym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Filet z karpia pod śmietankową pierzyną

Składniki: 4 filety z karpia, 2 duże cebule, 2 śmietanki 18%, sól, pieprz, mąka, olej.

Wykonanie: filety z karpia solimy i smażymy na oleju, panierując je tylko w mące. Następnie układamy je na brytfance. Cebulkę kroimy w kostkę i trzeba ją zeszklić. Do cebulki dodajemy śmietanę 18%, całość podgrzewamy, aż zacznie bulgotać, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, mieszamy. Filety zalewamy „śmietankową pierzynką” i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut.

W hołdzie tradycji

Idealne ceviche z pstrąga, pasta z pstrąga i sera do bagietki. Wędzony jesiotr to arystokracja smaku, rybka w occie i limonce miód, szyneczka z karpia: miodzio. Karp w śmietanie jak należy, jesiotr z grillowanymi warzywami szuka swej drogi, ale może będzie z kurkami, młodym bobem z masłem albo smażonymi czereśniami - jak poradził Zbigniew Kmieć, nasz człowiek z Biłgoraja, który w Krakowie prowadzi Kafe Pod Księżycem.

Na deser były faworki z karpia. Stanisław Czerniecki; sekretarz królewski, podstoli żytomierski, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej byłby szczęśliwy. A co dopiero Ojciec Ruszel, dominikanin i doktor teologii, słynący z wielkiej dobroci, pobożności i ascetycznego życia, autor dzieła „Fawor niebieski”.

Nowa Pustelnia, której życzę jak najlepiej, jest rodzajem atelier, w którym kucharki i kucharze składają hołd złożony kulinarnej tradycji regionu.

e-Wydanie

Komentarze 11

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 20:46
+24
"nasze ryby jedzą codziennie nasze dzieci" - ja się boję......
Avatar
dffdds / 15 czerwca 2019 o 21:07
+15
Może kilka słów na temat tego jak powstanie gospodarstwa, a właściwie utrzymanie dotychczasowego stanu rzeczy wpłynęło na stan rzeki Chodelki?? Wędkarze twierdzą, że spowolniono bieg rzeki, w efekcie jest ona mega zamulona. Chodelka już dawno jest kanałem, kiedyś wartko płynącą rzekę zagrodzono progami i wykopano stawy....
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 17:12
+12
Marna reklama za darmowe żarcie. Prawda jest taka, że w porównaniu do zeszłego roku jakość spadła a ceny znacznie wzrosły. Porcje zrobiły się do tego jakieś mniejsze :-). Na pazerności i chciwości długo nie pojadą.
Avatar
shat / 16 czerwca 2019 o 12:06
+10
, nasze ryby jedzą codziennie nasze dzieci. ahahaha dobrze ze nie rodzicow
Avatar
smak nafty / 16 czerwca 2019 o 09:20
+9
sulisz  ze swoimi pseudo-recenzjami nadaje sie do gazetki ściennej u łysego w ratuszu
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 22:57
+9
Jak Feniks powrocil Sulisz... z artykulem skleconym za kulinarna łapówke dla siebie, żony i tego pchlarza... poziom tradycyjnie żenujący...
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 13:42
+4
Bardzo ładnie napisane to pewnie za te obelgi w stronę Pustelni na jem.lublin. ***s://m.facebook.com/jemLublin/posts/1726281027518162. Brawo, pełen obiektywizm i profesjonalizm.
Avatar
iyi / 16 czerwca 2019 o 07:26
+4
Jakiś czas temu byłem tamże z rodziną na obiedzie. Pani kelnerka chwaliła się, ile to obiadów wydają w weekend. Faktycznie, nawet na parkingu zewnętrznym trudno było o miejsce. I tyle dobrego mogę napisać o tej firmie. Paka rybaka była smakowo jeszcze jako taka, ale od bywalca dowiedzieliśmy się że jest "jakaś mała". Filet z karpia to była totalna porażka!!!!!! Zużyty olej????.... kilka razy odgrzewany??????....... Trochę wędkuję i wiem jak powinna smakować ryba saute. Może tylko my mieliśmy pecha???????
Avatar
mn / 18 czerwca 2019 o 09:32
+2
Jeśli dzieci codziennie są jedzone przez ryby... to ile z tych dzieci jeszcze zostało?
Avatar
Gość / 27 czerwca 2019 o 21:12
0
Nawet zwykłego karpia nie potrafią usmażyć na złoto i chrupiąca. A dlaczego - bo na starym oleju się tego nie da zrobić. Byliśmy niedawno. Ceny horrendalne. Nie wybieramy się powtórnie.
Avatar
Gość / 27 czerwca 2019 o 21:12
0
Nawet zwykłego karpia nie potrafią usmażyć na złoto i chrupiąca. A dlaczego - bo na starym oleju się tego nie da zrobić. Byliśmy niedawno. Ceny horrendalne. Nie wybieramy się powtórnie.
Avatar
mn / 18 czerwca 2019 o 09:32
+2
Jeśli dzieci codziennie są jedzone przez ryby... to ile z tych dzieci jeszcze zostało?
Avatar
mietek / 16 czerwca 2019 o 23:12
0
byłem tam raz , pierwszy i ostatni raz , tak przejazdem, ale tam już nigdy się nie zatrzymam , sorry , żarcie syf totalny
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 17:12
+12
Marna reklama za darmowe żarcie. Prawda jest taka, że w porównaniu do zeszłego roku jakość spadła a ceny znacznie wzrosły. Porcje zrobiły się do tego jakieś mniejsze :-). Na pazerności i chciwości długo nie pojadą.
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 13:42
+4
Bardzo ładnie napisane to pewnie za te obelgi w stronę Pustelni na jem.lublin. ***s://m.facebook.com/jemLublin/posts/1726281027518162. Brawo, pełen obiektywizm i profesjonalizm.
Avatar
shat / 16 czerwca 2019 o 12:06
+10
, nasze ryby jedzą codziennie nasze dzieci. ahahaha dobrze ze nie rodzicow
Avatar
smak nafty / 16 czerwca 2019 o 09:20
+9
sulisz  ze swoimi pseudo-recenzjami nadaje sie do gazetki ściennej u łysego w ratuszu
Avatar
iyi / 16 czerwca 2019 o 07:26
+4
Jakiś czas temu byłem tamże z rodziną na obiedzie. Pani kelnerka chwaliła się, ile to obiadów wydają w weekend. Faktycznie, nawet na parkingu zewnętrznym trudno było o miejsce. I tyle dobrego mogę napisać o tej firmie. Paka rybaka była smakowo jeszcze jako taka, ale od bywalca dowiedzieliśmy się że jest "jakaś mała". Filet z karpia to była totalna porażka!!!!!! Zużyty olej????.... kilka razy odgrzewany??????....... Trochę wędkuję i wiem jak powinna smakować ryba saute. Może tylko my mieliśmy pecha???????
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 22:57
+9
Jak Feniks powrocil Sulisz... z artykulem skleconym za kulinarna łapówke dla siebie, żony i tego pchlarza... poziom tradycyjnie żenujący...
Avatar
dffdds / 15 czerwca 2019 o 21:07
+15
Może kilka słów na temat tego jak powstanie gospodarstwa, a właściwie utrzymanie dotychczasowego stanu rzeczy wpłynęło na stan rzeki Chodelki?? Wędkarze twierdzą, że spowolniono bieg rzeki, w efekcie jest ona mega zamulona. Chodelka już dawno jest kanałem, kiedyś wartko płynącą rzekę zagrodzono progami i wykopano stawy....
Zobacz wszystkie komentarze 11

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Zdrowa kuchnia na upały. Co zjeść gdy jest gorąco? Najlepsze przepisy

Zdrowa kuchnia na upały. Co zjeść gdy jest gorąco? Najlepsze przepisy 0 0

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, najlepiej zjeść orzeźwiający chłodnik, twarożek z cebulą i kartoflami w mundurkach. Albo pyzy ze śliwką. Kto musi zjeść mięso, polecamy galaretę z octem jabłkowym. Oto zdrowa kuchnia na upały.

Jaka będzie pogoda w niedzielę? Jest ostrzeżenie IMGW

Jaka będzie pogoda w niedzielę? Jest ostrzeżenie IMGW 0 1

To będzie gorąca niedziela. Niestety, piękną letnią pogodę mogą popsuć burze z gradem.

75. rocznica likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie
22 lipca 2019, 8:00

75. rocznica likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie 0 0

22 lipca w Muzeum Lubelskim odbędą się obchody 75. rocznicy likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie.

Marsz szlakiem ostatniego transportu ewakuacyjnego z Majdanka [zdjęcia]
galeria

Marsz szlakiem ostatniego transportu ewakuacyjnego z Majdanka [zdjęcia] 1 0

Uczestnicy pokonali trasę, którą przeszli więźniowie opuszczający obóz tuż przed jego likwidacją w lipcu 1944 roku.

Orlęta Spomlek - Olimpia Zambrów 1:3. Z Chicago do Radzynia Podlaskiego?

Orlęta Spomlek - Olimpia Zambrów 1:3. Z Chicago do Radzynia Podlaskiego? 0 2

Są transfery w Orlętach Spomlek. Do drużyny dołączył już Rafał Nowak. Niewiele brakuje, żeby umowy podpisało trzech kolejnych zawodników. Biało-zieloni mają też za sobą niezły występ przeciwko Olimpii Zambrów, chociaż przegrali 1:3

Kino Niepodległej na placu Litewskim [zdjęcia]
galeria

Kino Niepodległej na placu Litewskim [zdjęcia] 0 0

W sobotę na pl. Litewskim odbył się plenerowy pokaz arcydzieł polskiej kinematografii z cyklu „Kino Niepodległej. Najważniejsze filmy stulecia”.

Święto Kolorów w Lublinie. Barwna impreza nad zalewem [zdjęcia]
galeria

Święto Kolorów w Lublinie. Barwna impreza nad zalewem [zdjęcia] 0 3

Kolejne święto kolorów w Lublinie. Tym razem barwna impreza odbyła się w sobotę na Słonecznym Wrotkowie nad Zalewem Zemborzyckim.

Oryginalny pomysł na biznes. Sami konstruują maszyny rolnicze
Lubelski Biznes

Oryginalny pomysł na biznes. Sami konstruują maszyny rolnicze 24 3

Paweł Pietrzak ze wspólnikiem na niedawnej wystawie rolniczej w Sitnie pokazali dwie maszyny własnej konstrukcji. Wzbudziły takie zainteresowanie, że sprzedały się na pniu, a do tego nowi właściciele, na prośbę organizatorów podobnej wystawy w Grabowcu, zgodzili się je tam udostępnić

Ilu obcokrajowców pracuje w woj. lubelskim? Ukraińców mniej, przybyło osób z innego kraju

Ilu obcokrajowców pracuje w woj. lubelskim? Ukraińców mniej, przybyło osób z innego kraju 0 7

Obywatele Ukrainy nie wybierają już tak chętnie województwa lubelskiego na miejsce pracy. W Polsce liczba Ukraińców ubezpieczonych w ZUS w ciągu kilku ostatnich miesięcy rosła, tymczasem w naszym regionie – spadła. Tę lukę częściowo zapełniają Białorusini.

Krzysztof Krawczyk wystąpi na urodzinach klubu Radość
10 sierpnia 2019, 20:00

Krzysztof Krawczyk wystąpi na urodzinach klubu Radość 0 0

Legenda polskiej sceny muzycznej, Krzysztof Krawczyk, zaśpiewa 10 sierpnia Radości (ul. Bernardyńska 15) na III urodziny klubu. Start koncertu o godz. 20.

Wybieg dla psów, chodnik czy plac zabaw? Co wybiorą mieszkańcy Białej Podlaskiej

Wybieg dla psów, chodnik czy plac zabaw? Co wybiorą mieszkańcy Białej Podlaskiej 0 3

Na 19 projektów będą mogli głosować mieszkańcy w tegorocznej, czwartej już edycji budżetu obywatelskiego w Białej Podlaskiej. Najwięcej propozycji dotyczy budowy chodników czy miejsc do rekreacji.

Cyrk w Lublinie, czyli będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Co trzeba zobaczyć na Carnavalu Sztukmistrzów 2019
Magazyn
25 lipca 2019, 16:00
galeria

Cyrk w Lublinie, czyli będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Co trzeba zobaczyć na Carnavalu Sztukmistrzów 2019 0 7

W czwartek rozpocznie się w Lublinie festiwal Carnaval Sztukmistrzów, który obchodzi w tym roku dziesiąte urodziny.

Tratwą po Bugu. To protest

Tratwą po Bugu. To protest 23 2

Łukasz Długowski, dziennikarz i zapalony podróżnik od "Mikrowypraw" rozpoczął właśnie spływ tratwą flisacką po rzece Bug. To protest przeciwko planom regulacji rzek w Polsce.

Szkoła i biznes. Czym Lubelska Szkoła Realna będzie się różnić od innych liceów?
Lubelski Biznes

Szkoła i biznes. Czym Lubelska Szkoła Realna będzie się różnić od innych liceów? 5 1

Z Agnieszką Kantor-Kołodyńską, jedną z pomysłodawczyń powołania Lubelskiej Szkoły Realnej rozmawiamy o nowym liceum na edukacyjnej mapie Lublina.

"Wzywałam wszystkich zmarłych, bo myślałam, że to jest już koniec mojego życia". Jak się żyje miesiąc po nawałnicy
Reportaż
galeria

"Wzywałam wszystkich zmarłych, bo myślałam, że to jest już koniec mojego życia". Jak się żyje miesiąc po nawałnicy 0 4

Genowefa Jaskowska: Ten szum wody cały czas mi się śni. Florian Wołoszynek: Jednego dnia siedem pomp wypompowywało wodę naraz w naszym gospodarstwie. Andrzej Wołoszynek: Wszyściutko było zniszczone. Zaraz po ulewie zaczęło się sprzątanie. Później remont. Wczoraj minął dokładnie miesiąc od dnia, kiedy w ciągu kilku godzin wielu rodzinom w gminie Modliborzyce, w tym z Wierzchowisk II, nawałnica zabrała dorobek życia.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.