Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 kwietnia 2019 r.
12:05

Staroświecki kraft i miszkulancja. 10 najlepszych postnych dań [przepisy]

0 2 A A
Piotr Huszcz z restauracji Piano podaje takie pojedyncze pierogi z kaszą gryczaną<br />
<br />
Piotr Huszcz z restauracji Piano podaje takie pojedyncze pierogi z kaszą gryczaną

(fot. Małgorzata Sulisz)

Kulinarna wstrzemięźliwość pozwoli rozsmakować się w wielkanocnej kuchni. Oto 10 najciekawszych postnych dań ze staropolskim rodowodem

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W ostatnich dniach Wielkiego Postu w Polsce na stołach królował śledź. Na zakąskę, w barszczu, na drugie. Wiemy także, że Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb oraz obchodzeniu postnych zakazów. Jedli na przykład plusk - czyli ogon bobra - uznając, że skoro ogon ma łuskę, a bóbr w wodzie pływa, to można mięso bobra w poście jeść. 

Barszcz ze śledziem

Składniki: pół litra zakwasu żytniego lub owsianego, solone śledzie, suszone grzyby, śmietana 18%, 50 dag ziemniaków, sól, czarny pieprz.

Wykonanie: suszone grzyby zalać zimną wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyłowić, pokroić w paski, wrzucić do wody, wlać zakwas i dalej gotować. Śledzia zalać zimną wodą na 20 minut, tak by stracił na nadmiernej słoności. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy będą już miękkie, zaprawić żur śmietaną. Na koniec, przed podaniem, wymoczone śledzie obrać ze skóry i ości, pokroić w paski i podać na wierzchu barszczu.

Chrzan po litewsku

Składniki: duży korzeń chrzanu (25 dag), 5 dag masła, 1 żółtko, ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól i cukier do smaku, sok z 1 cytryny.

Wykonanie: zetrzeć chrzan na drobnej tarce i przelać na sicie wrzątkiem. Masło stopić w rondelku, włożyć chrzan, krótko przesmażyć. Dodać tyle śmietanki, aby powstał gęsty sos. Silnie podgrzać, ale nie gotować. Gorący sos zaciągnąć żółtkiem. Dodać sól, cukier, sok z cytryny do smaku. Schłodzić. Najlepiej przygotować chrzan na dzień przed podaniem. Jest doskonały do zimnych mięs i ryb.

Borowikowa

Postna zupa z borowików ma litewski rodowód. Nasze babcie robiły ją na „oko”. Tak i my proponujemy. Kilkanaście pięknie ususzonych grzybów przepłukać i wrzucić do garnka z wodą, w którym już gotuje się włoszczyzna z dodatkiem dwóch cebul, kilku ziarenek pieprzu, listka bobkowego. Kiedy grzyby będą miękkie, przecedzić ją do wazy, w której czeka już razowy makaron, wrzucić grzyby, posypać zielonym koperkiem i pietruszką.
A gdyby tak z ugotowanych borowików zrobić malutkie pierożki, podsmażyć je na złoto i takie chrupiące zalać postną zupą, to mamy pyszności nad pysznościami.

Lemieszka i parzybroda

W okresie postu wielkim wzięciem cieszyła się lemieszka. Jedzono ją samą, podawano także z kwaśnymi zupami, takimi jak ogórkowa, żurek czy kapuśniak.

Jak zrobić lemieszkę? Najpierw trzeba ugotować ziemniaki do miękkości. Odcedzić, zostawiając trochę wody. Posypać ziemniaki mąką, przykryć i wstawić do piekarnika na pół godziny, żeby mąka zaparowała. Wyjąć, utłuc ziemniaki z mąką, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć na półmisek i polać cebulką duszoną na oleju. Nasze babcie robiły lemieszki więcej. Jeśli została, kroiły ją w plastry i smażyły jak kotlety.

Równie popularna co lemieszka była parzybroda. - Na tę potrawę składa się kapusta. Bierze się ją, kroi w takie duże kawałki, wrzuca na wodę, dodaje kilka kartofli do tego i to się gotuje. Jak się ugotuje, to należy to zapalić, tzn. zasmażyć mąkę na tłuszczu. Nie należy dodawać ani octu, ani nic. Tylko zapalić. To jest bardzo dobre dla mnie - wspominała Helena Mazurek w relacjach mówionych, nagrywanych przez Teatr NN.

Miszkulancja

Co za piękne słowo. Dosłownie znaczy różne rzeczy. Zupę postną z jarzynami, miszkulancją zwaną - robimy z postnej zupy z borowików, o której było wcześniej.

Do czystego bulionu z grzybami należy dodać pokrojone kartofle oraz puszkę białej fasoli, gdy nie ma czasu moczyć suchej przez całą noc. Podawać na stół, kiedy ziemniaki jeszcze są chrupiące, a nie rozgotowane. Posypać zielonym koperkiem oraz pietruszką. Nasze babcie podawały do tej staroświeckiej zupy pierożek z kaszą gryczaną na osobnym talerzu.

Ryba młynarzowej

Składniki: 1 kg ryby, 2 jajka, 10 dag sera zagrodowego, 10 dag leśnych grzybów, zielona pietruszka, sól, papryka, pieprz, mąka, śmietana, masło.

Wykonanie: sprawioną rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

Upieczone kawałki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym serem oraz smażonymi grzybami. Na wierzch położyć kawałki masła i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

Staroświecki kraft

Zupa na regionalnym piwie rzemieślniczym, zwanym krótko i zwięźle kraftem. Przypominamy ją dla jej wyjątkowego smaku i prostoty w przygotowaniu. Na zupę należy przygotować 3 butelki jasnego piwa (może być na miodzie gryczanym), które należy zagotować i odstawić.

Następnie wlać do garnka z piwem dwie szklanki kwaśnej śmietany, dodać szczyptę soli i cukru do smaku i dokładnie wymieszać. Teraz na talerze wrzucić kawałki białego sera, zalać i gotowe.
Za zupą piwną przepadał król Zygmunt August. Co ciekawe, kazał swemu kucharzowi w Knyszynie podawać ją z kaszą gryczaną, zapiekaną w piecu.

Tatarskie śledzie

Składniki: 4 wymoczone śledzie, 1 cytryna, 2 kiszone ogórki, 1 marynowana papryka, 2 cebule, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka marynowanego pieprzu, 2 łyżki marynowanego czosnku, musztarda, pieprz.
Wykonanie: śledzie posiekać w drobną kostkę. Ułożyć porcje na talerzu, a dookoła po trochu siekanej cebulki, ogórka, papryczki, kaparów, czosnku oraz musztardy. Podawać z bagietką.

Zawijas nasutowski

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1,5 kg ziemniaków, 6 pieczarek, 2 jaja, 15 dag cebuli, olej, sól, pieprz, woda.
Wykonanie: do mąki dodać jajko, sól oraz wodę, zagnieść ciasto jak na pierogi. Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć sok. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano cebulę, pieczarki pokrojone w kostkę, dodać przegotowane ziemniaki, zeszklić masę, dodać jako, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na pasy o szerokości 10 cm. Na brzeg wykładać przygotowany farsz ziemniaczany, zwijać w rulon, następnie kroić zawijasy o długości 6 cm. W szerokim rondlu zagotować osoloną wodę, dodać olej, kłaść na wrzątek tyle zawijasów, żeby pływały swobodnie. Gotować 10 minut, mieszając drewnianą łyżką. Podawać na wygrzanych talerzach polane zesmażoną na oleju cebulą.

e-Wydanie

Komentarze 2

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 14 kwietnia 2019 o 12:08
0
Niech księża i biskupi poszczą to im przynajmniej te ogromniaste bebole odpoczną.
Avatar
memento / 14 kwietnia 2019 o 13:11
-1
Śledź bałtycki jest trujący (skażony dioksynami), radzę poszukać o tym na necie.
Avatar
memento / 14 kwietnia 2019 o 13:11
-1
Śledź bałtycki jest trujący (skażony dioksynami), radzę poszukać o tym na necie.
Avatar
Gość / 14 kwietnia 2019 o 12:08
0
Niech księża i biskupi poszczą to im przynajmniej te ogromniaste bebole odpoczną.
Zobacz wszystkie komentarze 2

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Rozbudowa COZL coraz bliżej finału

Rozbudowa COZL coraz bliżej finału 0 0

Jeszcze dwie przeprowadzki do nowych budynków czekają w tym roku Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej. Rozbudowa ma się zakończyć w połowie stycznia przyszłego roku.

Były kurator molestował dzieci? Krzysztof M. czeka na wyrok

Były kurator molestował dzieci? Krzysztof M. czeka na wyrok 1 0

Sprawa byłego kurator sądowego, oskarżonego o wykorzystywanie seksualne dzieci, wróciła na wokandę. W pierwszym procesie Krzysztof M. został uznany winnym wszystkich zarzutów. Mężczyzna nie przyznaje się jednak do winy

Sąd przywrócił rentę byłemu milicjantowi. To druga taka wygrana sprawa w Polsce

Sąd przywrócił rentę byłemu milicjantowi. To druga taka wygrana sprawa w Polsce 16 20

Wojciech Raczuk z Białej Podlaskiej to były milicjant, który w 1982 roku podczas pościgu za zabójcą dostał sześć kul. Cudem wówczas przeżył. Sąd przywrócił mu właśnie emeryturę niesprawiedliwie zmniejszoną na podstawie ustawy dezubekizacyjnej

Skradzione alpaki odzyskane. Ktoś je podrzucił i odjechał z piskiem opon

Skradzione alpaki odzyskane. Ktoś je podrzucił i odjechał z piskiem opon 427 3

Skradzione alpaki z hodowli pod Lublinem wróciły wczoraj do domu. – Podjechało zielone berlingo, mężczyzna otworzył drzwi i jedną po drugiej przerzucił przez płot. Czy słyszycie huk? To kamień spadł mi z serca! – napisał wczoraj popołudniu na Facebooku hodowli Alpaki Pociecha właściciel zwierząt.

Lubelskie: Tu też przeszła trąba powietrzna? Zerwane dachy, połamane drzewa [zdjęcia]
galeria

Lubelskie: Tu też przeszła trąba powietrzna? Zerwane dachy, połamane drzewa [zdjęcia] 0 3

To mogła być trąba powietrzna. W gminach Uścimów, Ostrów Lubelski i Niedźwiada w poniedziałek wiatr uszkodził kilkadziesiąt dachów i powalił setki drzew. Uszkodzone zostały także linie energetyczne. Na miejscu pracują strażacy, którzy pomagają w łataniu poszyć na budynkach mieszkalnych.

Trąba powietrzna koło Lublina. Zobacz nagranie [wideo, zdjęcia]
galeria
film

Trąba powietrzna koło Lublina. Zobacz nagranie [wideo, zdjęcia] 47 16

Zniszczone budynki, pozrywane dachy, wybite szyby w oknach, powalone drzewa, zerwane linie energetyczne. W poniedziałek przez gminę Wojciechów (powiat lubelski) przeszła trąba powietrzna. Mieszkańcy Stasina i Palikij II ucierpieli najbardziej. – To był armagedon! – mówi Tadeusz Bartoszcze. – Nie życzę nikomu, aby coś takiego przeżył – dodaje Danuta Wojtaszko

W Lublinie powstaje nowe stowarzyszenie kibiców żużla

W Lublinie powstaje nowe stowarzyszenie kibiców żużla 0 6

Grupa sympatyków „czarnego sportu” z Lublina zakłada Stowarzyszenie Kibiców „Pierwszy Łuk”, żeby łatwiej im było zorganizować turniej na zakończenie tego sezonu. Obecnie są oni na etapie kompletowania niezbędnej dokumentacji

Piłkarki Górnika Łęczna wreszcie przełamały złą passę

Piłkarki Górnika Łęczna wreszcie przełamały złą passę 0 1

Górnik Łęczna, już pod wodzą Piotra Mazurkiewicza, wrócił na zwycięską ścieżkę. Mistrzynie Polski pokonały 3:2 AZS PWSZ Wałbrzych

Wrzuciła dziecko do pieca. Proces Agaty F. spod Lubartowa
galeria

Wrzuciła dziecko do pieca. Proces Agaty F. spod Lubartowa 0 7

Sąd powoła kolejnych biegłych w procesie Agaty F. – oskarżonej o zabójstwo swojego dziecka. Po porodzie 22-latka wrzuciła córeczkę do pieca i spaliła. Specjaliści mają wyjaśnić, czy dziecko urodziło się żywe i co dokładnie doprowadziło do jego śmierci.

Rośnie poziom wody w rzekach w Lubelskiem. Ostrzeżenie IMGW

Rośnie poziom wody w rzekach w Lubelskiem. Ostrzeżenie IMGW 0 0

Synoptycy prognozują wzrost stanu wód w rzekach w woj. lubelskim

„Polacy darzą Unię Europejską ogromnym zaufaniem”. Beata Szydło i Beata Mazurek w Lublinie

„Polacy darzą Unię Europejską ogromnym zaufaniem”. Beata Szydło i Beata Mazurek w Lublinie 0 19

– Trzeba postawić na ludzi, którzy będą bronili polskich interesów i polskich spraw – mówi Beata Szydło, która przyjechała we wtorek do Lublina. – Listy Prawa i Sprawiedliwości to listy ludzi sprawdzonych – wtóruje jej Beata Mazurek, lubelska „dwójka” z listy PiS w eurowyborach.

"To ważne wybory". Lider SLD odwiedził Lublin i poparł Riada Haidara

"To ważne wybory". Lider SLD odwiedził Lublin i poparł Riada Haidara 0 14

Riad Haidar, startujący w eurowyborach z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej z listy Koalicji Europejskiej, otrzymał wsparcie od Włodzimierza Czarzastego. Lider SLD przyjechał do Lublina, żeby poprzeć kandydata ze swojej partii.

Piotr Sadczuk (prezes Górnika): Runda wiosenna nauczyła mnie pokory

Piotr Sadczuk (prezes Górnika): Runda wiosenna nauczyła mnie pokory 0 8

Rozmowa z Piotrem Sadczukiem, prezesem Górnika Łęczna

Trąba powietrzna w gm. Wojciechów koło Lublina. Na miejscu jest premier Morawiecki [zdjęcia]
aktualizacja
galeria

Trąba powietrzna w gm. Wojciechów koło Lublina. Na miejscu jest premier Morawiecki [zdjęcia] 344 50

- To był armagedon! - mówi mieszkaniec Stasina. We wtorek trąba powietrzna siała spustoszenie w gm. Wojciechów.

Groźny wypadek na DK nr 12. Trzy osoby w szpitalu

Groźny wypadek na DK nr 12. Trzy osoby w szpitalu 19 7

Rodzice z czteroletnim dzieckiem w poważnym stanie trafili do puławskiego szpitala, po tym jak samochód dostawczy, którym jechali uderzył w tył ciężarówki. Do zdarzenia doszło dzisiaj rano, ok. godz. 6:40, na drodze krajowej nr 12, na wysokości Leokadiowa.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.