Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Gdzie na golonkę w Lublinie?

Gdzie na golonkę w Lublinie?

Dynia na widelcu, czyli pomysły na efektowne dania
Magazyn

Dynia na widelcu, czyli pomysły na efektowne dania

Jesienny przysmak.  Na obiad może ziemniaki?

Jesienny przysmak. Na obiad może ziemniaki?

Kuchnia z grzybami: Borowiki z rusztu, kołduny grzybowe czy kurki z boczkiem [przepisy]
Magazyn

Kuchnia z grzybami: Borowiki z rusztu, kołduny grzybowe czy kurki z boczkiem [przepisy]

Grzyby były podstawą staropolskiej kuchni. W wydanej właśnie książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance znajdują się intrygując przepisy na dania z grzybami w roli głównej

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe
Magazyn

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe

Dlaczego warto robić przetwory domowe? Bo są smaczne i zdrowe. Jak się za to zabrać? Oto nasze podpowiedzi i sprawdzone przepisy.

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem
Magazyn

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem

Życie uczy uważności. Uważność to pracowitość, to kompetencja, to pokora wobec pracy – Rozmowa z Łukaszem Łobejko, szefem kuchni restauracji „Kuźnia” w Lublinie, zdobywcą tytułu Good Chef 2021 na Europejskim Festiwalu Smaku.

Polesie na widelcu. Pomysły na jesienne wycieczki kulinarne
Magazyn

Polesie na widelcu. Pomysły na jesienne wycieczki kulinarne

Jesień to najlepszy czas na nieśpieszne wycieczki kulinarne. Dziś zabieramy was na lubelskie Polesie, krainę pachnącą miodem i nadbużańskimi ziołami, gdzie można zjeść poleskie ossobuco i wędzusia sosnowickiego

Cebulniki i ocet. Nowa – stara kulinarna duma Lubelszczyzny
zdjecia
galeria

Cebulniki i ocet. Nowa – stara kulinarna duma Lubelszczyzny

Masłomęcki chleb na zakwasie, cybulniki, pierogi z ziemniakami i cebulą nazywane „kryzysówkami” i ocet jabłkowy bełżecki to nowe produkty tradycyjne z województwa lubelskiego. Na ministerialnej liście znajduje się obecnie 236 pozycji z naszego regionu, co daje nam drugie miejsce w kraju za Podkarpaciem.

Kwiat lubelskiego winiarstwa w Zamościu. Jeszcze zdążycie tam dotrzeć
Zdjęcia
galeria

Kwiat lubelskiego winiarstwa w Zamościu. Jeszcze zdążycie tam dotrzeć

Jeżeli nie macie jeszcze planów na dzisiejsze popołudnie, to kierujcie się do Zamościa. Na tutejszym runku trwa największy festiwal win polskich i produktów regionalnych.

Na straganach nie tylko pieczywo, ale to chleb królował w lubelskim skansenie
zdjęcia
galeria

Na straganach nie tylko pieczywo, ale to chleb królował w lubelskim skansenie

Miód, kiełbasy i inne produkty regionalne można było skosztować w Muzeum Wsi Lubelskiej. Jednak to chleb był w niedzielę tu gwiazdą.

Tradycyjny, bez zakalca i odstającej skórki. Przed nami Święto Chleba w lubelskim skansenie
Magazyn
29 sierpnia 2021, 10:00

Tradycyjny, bez zakalca i odstającej skórki. Przed nami Święto Chleba w lubelskim skansenie

W niedzielę, 29 sierpnia o godzinie 10 w Muzeum Wsi Lubelskiej będziecie mogli spróbować kilkudziesięciu rodzajów chleba. Jarmark produktu regionalnego, barwne stoiska, pokazy, degustacje i warsztaty na Święcie Chleba są znakiem, że darzymy chleb szacunkiem, chcemy dzielić się nim z bliskimi i tęsknimy za dobrym chlebem.

Przepis na obiad: Smak przedwojennego Lublina

Przepis na obiad: Smak przedwojennego Lublina

Ivan, młody szef kuchni z restauracji Niepospolita w Lublinie, chce zinterpretować złote przeboje przedwojennej kuchni. Na pierwszy ogień poszedł krem z raków i klasyczne pielmieni. Czas na kulinarną podróż w czasie.

W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba
magazyn

W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba

Najbardziej polską rybą jest śledź. W dodatku jest obecny w naszej kulturze od zawsze. Najsłynniejszym daniem ze śledzia jest w Polsce śledź po japońsku. Nie ustępuje mu sławą śledź po swaryczowsku. Oto najciekawsze przepisy na dobrego śledzia.

Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy
Magazyn

Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy

Mogą być z mięsem lub bez. Zawijane w liści kapusty albo winogron. Gruzińskie, lubelskie, ormiańskie, węgierskie. Łączy je jedno: Polacy uwielbiają gołąbki. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie w poszukiwaniu przepisów na smaczne gołąbki.

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para
Magazyn

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu

Pomysł na weekend: Trześniówka i ratafia tynfa warta

Pomysł na weekend: Trześniówka i ratafia tynfa warta

Kwitną lipy, dojrzewają porzeczki, czereśnie i trześnie mają najpełniejszy smak. Za chwilę wiśnie osiągną apogeum smaku

Jak lato to chłodnik. Jak chłodnik to ogórecznik
Przepisy

Jak lato to chłodnik. Jak chłodnik to ogórecznik

Nostradamus nazwał go zielem rozweselającym serce i duszę. Jego niebieskie kwiatuszki znajdziemy na gobelinach. Sławny zielarz angielski John Gerard w XVI wieku zapisał w swoim zielniku stare powiedzenie: „Ego borago gaudia semper ago”. Czyli: ja, ogórecznik, zawsze daję odwagę. Okazuje się, że świeże listki ogórecznika mają smak ogórków z cebulą. Chłodnik i ogórecznik to dobrana para.

Najlepsze grill bary w Lublinie i regionie. Szaszłyk, kiełbasa i wypieczony boczek
Magazyn

Najlepsze grill bary w Lublinie i regionie. Szaszłyk, kiełbasa i wypieczony boczek

Wakacje to najlepszy czas, żeby zasiąść w przydrożnym barze i zjeść coś dobrego. W kategorii takich przybytków kulinarnych pojawił się mocny gracz. Tuż za Nałęczowem, nad Bystrą ormiańskie szaszłyki i kebaby szykuje pan Owik. W Nałęczowie mówi się, że w niedzielę zapach z grilla dociera na stadion LKS Cisy i wybija z rytmu drużynę przeciwnika. Jedzenie jest doskonałe i warto pojechać tam po to, żeby podpatrzyć sztuczki i sekrety mistrza, jakim jest Owik.

Cepeliny wylądowały w Urszulinie. Mamy sprawdzony przepis!
Magazyn

Cepeliny wylądowały w Urszulinie. Mamy sprawdzony przepis!

Jedno z najsłynniejszych litewskich dań pojawiło się w restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Podłużne, wrzecionowate „kluchy” z ziemniaczanego ciasta wypełnione są mięsnym farszem. Po wylądowaniu na półmisku ozdabia się je złocistymi, chrupiącymi skwarkami.

Pomysł na obiad. Coś na Euro 2020
Magazyn

Pomysł na obiad. Coś na Euro 2020

Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a przeciwników trzech. Sprawdzamy, jak mocni są w kuchni. Czy wygrają z naszym żurkiem i schabowym z kapustą?

10 inspirujących restauracji w Lublinie [sprawdź]
zdjęcia
galeria

10 inspirujących restauracji w Lublinie [sprawdź]

10 lubelskich restauracji otrzymało tytuł Miejsca Inspiracji na lata 2021-2022. Na liście najlepszych lubelskich lokali są zarówno te, które utrzymują się w ścisłej czołówce od lat, oraz docenione po raz pierwszy.

Lubelskie Polesie na talerzu, czyli dania z gęsi, kury, z rzepakiem i szafranem
Magazyn

Lubelskie Polesie na talerzu, czyli dania z gęsi, kury, z rzepakiem i szafranem

Choć to jeden z najmniejszych regionów w Polsce, to ma bogatą historię i jest idealnym miejscem do ukojenia zszarganych nerwów. Kusi turystów wspaniałą, wielokulturową kuchnią. Jaki jest smak Polesia? Niebywały.

Street Food Polska Festival w Lublinie. Food trucki przed CSK
4 czerwca 2021, 14:00

Street Food Polska Festival w Lublinie. Food trucki przed CSK

Smaków z różnych zakątków świata będzie można próbować przez cały weekend. Od 4 do 6 czerwca na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur parkować będą food trucki w ramach Street Food Polska Festival.

Rabarbar, szpinak, truskawki. Co dziś kupić na obiad
Magazyn

Rabarbar, szpinak, truskawki. Co dziś kupić na obiad

W kolejce do kuchni czeka młoda rzodkiewka, rabarbar, pokrzywa, szpinak i truskawki. Fanaberia z rabarbaru, zupa z rzodkiewki, poemat ze szpinaku, pierogi z truskawkami, kwiaty bzu czarnego w cieście, tort z pokrzywy to nasze wiosenne propozycje na weekend

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?
Magazyn

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?

Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium