Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Unia lubelska od kuchni. Sylwia Stachyra i Jean Bos będą gotować razem na Europejskim Festiwalu Smaku
Magazyn

Unia lubelska od kuchni. Sylwia Stachyra i Jean Bos będą gotować razem na Europejskim Festiwalu Smaku 0 1

Król Zygmunt August jadał palcami, ręce wycierał w drogi, haftowany obrus, ale wino pił ze srebrnego kielicha. Król i królowa jadali osobno, mieli osobnych kuchmistrzów i odrębny budżet. Sylwia Stachyra, zwyciężczyni Top Chef i Jean Bos, nadwornych kucharz króla Belgów będą za to gotować razem. We wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku pokażą unię od kuchni.

Lublin: Ten bar istnieje już 25 lat. Na brak klientów nigdy nie narzekał

Lublin: Ten bar istnieje już 25 lat. Na brak klientów nigdy nie narzekał 202 19

Rozmowa z Izą Gawrysiuk o prowadzeniu baru „Wegetarianin” z ul. Narutowicza

Zwyciężczyni programu Top Chef z Lublina. Chciała gotować od zawsze, ale wybrała inny zawód
wywiad

Zwyciężczyni programu Top Chef z Lublina. Chciała gotować od zawsze, ale wybrała inny zawód 0 4

Od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL - opowiada Sylwia Stachyra, która okazała się najlepsza w Top Chefie.

Nadjechał chiński Parowooz. Pierwsze takie miejsce w Lublinie

Nadjechał chiński Parowooz. Pierwsze takie miejsce w Lublinie 77 8

W Lublinie powstało pierwsze miejsce, w którym zjeść można chińskie pierożki przygotowywane na parze i podawane w specjalnych koszykach

Polska kuchnia była światowa już w średniowieczu
Magazyn

Polska kuchnia była światowa już w średniowieczu 0 1

Z powstaniem chili con carne związana jest legenda o hiszpańskiej zakonnicy. Choć nigdy nie opuściła swojego klasztoru, to wielokrotnie miała wizje. Jej duch opuszczał ciało i krzewił chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z wypraw duch miał zapisać przepis na chili con carne, otrzymany od Indian: chili, mięso, cebula i pomidory.

Czy Jagiełło jadł gruszki w Kraśniku?

Czy Jagiełło jadł gruszki w Kraśniku? 3 14

Królowa Jadwiga lubiła poziomki i jabłka. Król Władysław Jagiełło jabłek nie lubił, uwielbiał za to gruszki. Oboje lubili śliwki. Owoce w kuchni mają w naszym regionie specjalnie miejsce. Jabłka lubelskie robią furorę w Polsce, w restauracjach znów pojawiają się pierogi ze śliwkami, naleśniki z jabłkami i cynamonem, a słynna kraśnicka szarytka w marynacie stoi w słojach w warszawskich restauracjach.

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy 18 1

Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.

Zdrowo zakręceni jedzą pysznie. Rozmowa z Magdaleną Makarowską

Zdrowo zakręceni jedzą pysznie. Rozmowa z Magdaleną Makarowską 0 2

Rozmowa z Magdaleną Makarowską, dietetyczką, autorką wielu poradników o zdrowym odżywianiu z serii „Jedz pysznie...”. Pani Magda wkrótce odwiedzi Międzyrzec Podlaski

Dania z łąki. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni

Dania z łąki. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni 17 4

Czosnek niedźwiedzi na sałatkę, kurdybanek do jajecznicy i na pielmieni, pokrzywa na zupę. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni

Nowa stołówka w centrum Lublina. Z vip roomem do przyjmowania ministrów
galeria

Nowa stołówka w centrum Lublina. Z vip roomem do przyjmowania ministrów 0 16

Restauracja Wojewódzka to nowy punkt na gastronomicznej mapie Lublina. Znajduje się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim, w miejscu działającego tu do końca ubiegłego roku baru Podjadek.

Biało-czerwony smak. Narodowo na talerzu i coś smacznego na piknik [przepisy]

Biało-czerwony smak. Narodowo na talerzu i coś smacznego na piknik [przepisy] 0 2

Czy istnieje polska kuchnia w kolorze naszej flagi? Gdyby odwołać się tylko do koloru, to takich potraw znajdzie się wiele. Wystarczy podać czerwony barszcz z białym jajkiem czy białą rybę z konfiturą dereniową

Grill, duszonka z garnka, jajko na żeberku i liptowski ser. Czyli coś dobrego na majówkę

Grill, duszonka z garnka, jajko na żeberku i liptowski ser. Czyli coś dobrego na majówkę 0 1

Jeden woli boczek z grilla, drugi warzywną duszonkę z żeliwnego garnka. Jeśli macie przenośny grill i żeliwny garnek, możecie wyprawić na zielonej trawce prawdziwą ucztę. Do waszych przepisów dorzucamy garść pomysłów

Co Polacy jedli na śniadanie wielkanocne kilka wieków temu? Historyczne przepisy
Magazyn

Co Polacy jedli na śniadanie wielkanocne kilka wieków temu? Historyczne przepisy 0 14

O wielkanocnej babie króla Stanisława Leszczyńskiego pisał sam Aleksander Dumas ojciec. Powstawała z półtora kilograma mąki pszennej, dwudziestu dwóch jaj i kilograma masła. Do ciasta szły rodzynki, skórka pomarańczowa i łodygi arcydzięgla. Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim.

Przepisy wielkanocne: Jajka, żurek, karczek i szynka

Przepisy wielkanocne: Jajka, żurek, karczek i szynka 0 2

Wielkanocny stół. Dla jednych to smak jajka na twardo z chrzanem, który wierci w nosie. Dla drugich piekący smak rzeżuchy, która rozrasta się w koszyczku do święcenia. Dla jeszcze innych żurek i dobra, wiejska kiełbasa. Oto kilka przepisów na ostatnią chwilę z życzeniami zdrowych, spokojnych Świąt.

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Święconka - symbolika pokarmów
galeria

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Święconka - symbolika pokarmów 0 0

Zwyczaj święcenia pokarmów przywędrował do Polski około XII wieku. Najpierw pokarmy święcono w domach. Potem pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W końcu XVIII wieku święcenie przeniosło się do kościołów. świątyń i tak jest do dziś.

Przepisy na wielkanocny obiad: Zrazy, boczek, szynka i królik

Przepisy na wielkanocny obiad: Zrazy, boczek, szynka i królik 0 0

Przepisy polecają Marek Panek, szef kuchni w Hades Szeroka w Lublinie oraz Agnieszka Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.

Przepisy wielkanocne: Co na śniadanie, co na obiad? Inspiracje szefowej kuchni
Magazyn

Przepisy wielkanocne: Co na śniadanie, co na obiad? Inspiracje szefowej kuchni 0 3

Rozmowa z Agnieszką Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.

Przepisy Wielkanocne: Jak zrobić wielkanocny żur?

Przepisy Wielkanocne: Jak zrobić wielkanocny żur? 0 0

Przepis na wielkanocny żurek z kiełbasą.

Pisanki w stylu rustykalnym i glamour. Jak je zrobić? [wideo]
film

Pisanki w stylu rustykalnym i glamour. Jak je zrobić? [wideo] 0 0

Jak przygotować wielkanocne pisanki? W "Dzień Dobry TVN" rodzina Sprytnych zdradziła kilka pomysłów. Jak udekorować jajka w stylu rustykalnym i glamour?

Staroświecki kraft i miszkulancja. 10 najlepszych postnych dań [przepisy]

Staroświecki kraft i miszkulancja. 10 najlepszych postnych dań [przepisy] 0 2

Kulinarna wstrzemięźliwość pozwoli rozsmakować się w wielkanocnej kuchni. Oto 10 najciekawszych postnych dań ze staropolskim rodowodem

Szef kuchni 2 PI ER zrekonstruuje dania Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci
12 kwietnia 2019, 12:00

Szef kuchni 2 PI ER zrekonstruuje dania Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci 0 4

Spektakl w ramach projektu „Jem Teatr” - w piątek, 12 kwietnia, o godzinie 19 w lubelskiej restauracji 2 PI ER - w ramach Post Festiwalu. Co przygotuje Jakub Piętowski, szef kuchni?

Wiejskie pierogi. 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich

Wiejskie pierogi. 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich 0 1

Grube, z farszem od serca, ze smakowitym ciastem. Polane skwarkami albo cebulką smażoną na oleju. Oto 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich.

Krewetki. Smaczne i lekkostrawne. Robi się je w 5 minut [przepisy]

Krewetki. Smaczne i lekkostrawne. Robi się je w 5 minut [przepisy] 0 0

Dla tych, co do krewetek podchodzą z rezerwą mamy dobrą wiadomość. W sklepach są krewetki wstępnie obgotowane i zamrożone. Wystarczy rzucić je na masło z czosnkiem i gotowe. Oto instrukcja obsługi krewetek.

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań
Magazyn

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań 0 0

3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.

Kulinarne zmiany na Starym Mieście w Lublinie. Mandragora się powiększa

Kulinarne zmiany na Starym Mieście w Lublinie. Mandragora się powiększa 0 8

– Duży ogródek będzie czynny już w maju. Nową część Mandragory otworzymy z początkiem sezonu turystycznego – mówi Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka żydowskiej restauracji.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.