Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

4 grudnia 2009 r.
14:57
Edytuj ten wpis

Lubelski cebularz chce być chroniony przez unijne prawo

Autor: Zdjęcie autora Paweł Puzio
0 6 A A

Pszenny placek z dodatkiem mleka i tłuszczów. Na górze farsz z cebuli i maku. Lubelski cebularz jest produktem tradycyjnym. Teraz czas na unijny certyfikat

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Krzysztof Kuras, właściciel piekarni "Lux-Piek” z lubelskich Abramowic Prywatnych, ma w życiu ideę: wypromować cebularza.

– To nie jest tylko moja inicjatywa, ale kilkudziesięciu piekarzy z Lubelszczyzny. Cebularz jest naszym produktem stricte regionalnym. Praktycznie znanym tylko na Lubelszczyźnie. Dlatego warto, aby nasz wypiek posiadał unijne oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – deklaruje Krzysztof Kuras.

Cebularz to pomysł starszych braci w wierze

Każdy zna cebularza. Pszenny placek o obwodzie 15–20 centymetrów, grubości 1,5 centymetra z aromatycznym farszem z cebuli, maku i soli. Pierwsi wypiekali go Żydzi ze Starego Miasta. Podania mówią, że cebularze pojawiły się XIX wieku. Wielką karierę zrobiły w okresie międzywojennym. Poza Lublinem wypiekiem cebularza zajęli się Żydzi w Kazimierzu i Zamościu. W okresie okupacji cebularz szeroko rozprzestrzenił się wśród mistrzów piekarniczych w całym regionie.

Każdy piekarz ma swoją unikatową recepturę wypieku. Jest jednak kilka żelaznych kanonów. – Do wypieku cebularza używa się wyłącznie pszennego ciasta z niedużą ilością drożdży, tłuszczu i mleka. Jest niebywale odżywcze. Farsz to pokrojona w drobną kostkę twarda cebula, pochodząca wyłącznie od lubelskich plantatorów, z dodatkiem maku i soli. Farsz musi być przygotowany 3, 4 godziny wcześniej, tak, by posolona cebula puściła sok, który wniknie w ciasto, dając niepowtarzalny aromat i smak – opowiada Krzysztof Kuras. – Ręcznie ukształtowany placek z nadzieniem wędruje do pieca na 15–20 minut. Nic tak nie smakuje, jak pierwszy kęs ciepłego, chrupiącego cebularza. Górale mają oscypka i bryndzę, my mamy cebularza.

Każdego ranka setki tysięcy cebularzy trafiają na sklepowe półki. Zajadają się nimi wszyscy – od uczniaków, po emerytów.

Na ministerialnej liście już jest

Lubelski cebularz jest już przedmiotem urzędniczej troski. Krzysztof Kuras w 2007 roku rozpoczął starania o certyfikację tego wyrobu.

– Na początku piekarze pukali się w głowę i zadawali pytanie, po co ja to robię? Dla kasy! Nie! Dla sprawy. Uważam, że cebularza trzeba promować, bo to nasz lokalny klejnot kulinarny – mówi Kuras. – Kiedyś przyjechała wycieczka z Włoch do Lublina. Przewodnik, w formie degustacji miejscowej atrakcji kulinarnej, zaprowadził Włochów do mojego sklepu firmowego. Włosi tak pałaszowali cebularze, że musiałem migiem, na ich specjalne życzenie, dowieźć 200 sztuk. Oni mają swoją pizzę, my mamy cebularza.

Cebularz lubelski w kwietniu 2007 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. – Po tym fakcie pomyślałem sobie, dlaczego z cebularzem nie wejść do Europy? – dodaje Kuras.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

Od 2007 roku blisko 50 piekarni, które organizuje w grupę producencką Krzysztof Kuras, czyni starania o ochronę cebularza lubelskiego poprzez zarejestrowanie go w Unii, jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. – Taki znaczek mają już lubelskie miody pitne z Apisu. Teraz my będziemy składać wniosek do Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Jest to pierwszy krok do uzyskania unijnego znaczka.

Po co?

Po zarejestrowaniu, jako Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, nikt na terenie Polski i Unii nie będzie mógł bezprawnie używać w obrocie nazwy cebularz lubelski. Prawo do używanie znaku graficznego oraz zarejestrowanej nazwy będą mieli wyłącznie producenci, którzy pochodzą z zarejestrowanego terytorium, wytwarzają produkty zgodnie ze specyfikacją, ze zgłoszonych przy rejestracji surowców.

Niekoniecznie wszyscy są za

Na Lubelszczyźnie działa blisko 300 piekarni. Prawie każda z nich piecze cebularze. Jednak te najbardziej klasyczne, znane od lat, pochodzą z piekarni rodziny Kuźmiuków w Lublinie, zakładu z wieloletnią tradycją, mieszczącego się przy ulicy Furmańskiej. – Cebularz został nam, w pewnym sensie, przekazany przez społeczność żydowską, żyjącą w Lublinie przed wojną. To kulinarne dziedzictwo – tłumaczy Sergiusz Kuźmiuk. – Dlatego nie jestem zwolennikiem starań o zastrzeganie go w jakikolwiek sposób. Nie jestem też przeciwnikiem tych działań. Uważam, że cebularz jest naszym dobrem ogólnym, jak włoska pizza. Przecież nikt nie pojedzie do piekarni we Francji, aby zakazać wypieku cebularza. Wiem, że próby z wypiekiem cebularza są prowadzone w Warszawie, Gdańsku. A i tak na końcu decyzję podejmują konsumenci, kupując wypiek w piekarni.

Kuźmiuk dodaje, że każdy ma swój sposób na cebularza. – Jedni pieką go na słodkim cieście, inni wybierają słony placek. Cebularz po prostu jest lubelski, tak jak rogale świętomarcińskie w Poznaniu czy krakowskie bajgle. I tyle.

Co na to ministerstwo?

Ministerstwo Rolnictwa już od kilku lat ma cebularza "na oku”. – Problem z tym wypiekiem polegał na tym, że było kilka receptur. Teraz wiem, że zawiązała się grupa producentka i piekarze podjęli działania w kierunku ujednolicenia receptury. A to podstawowy warunek rejestracji cebularza jako Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.

Ministerstwo, wspólnie z ludźmi z Departamentu Rolnictwa z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, już współpracuje z piekarzami nad właściwym skonstruowaniem wniosku, tak aby Komisja Europejska nie miała zastrzeżeń – mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa. – Mam nadzieję, że w 2010 roku wniosek o rejestrację cebularza lubelskiego jako Gwarantowana Tradycyjnej Specjalności zostanie złożony do Komisji Europejskiej.
Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 6

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
~gość~ / 7 grudnia 2009 r. o 18:17
0
smakosz napisał:
..... palce lizać, ale zęby można połamać !

Smakosz coś Ci się porąbało w główce.Chyba pomyliłeś cebularza z preclem do piwa,prawda?Albo konsumowałeś takiego z przed tygodnia?????
Avatar
smakosz / 7 grudnia 2009 r. o 09:59
0
..... palce lizać, ale zęby można połamać !
Avatar
quazir / 7 grudnia 2009 r. o 09:20
0
PRAWDZIWE CEBULARZE WYPIEKA TYLKO PAN KUŹMIUK,WSZYSTKIE INNE,TO KIEPSKIE NAMIASTKI.DZIWNE SĄ TE SŁODKIE PLACKI Z CEBULĄ I POSOLONE.CEBULARZE OD KUŹMIUKA ,CHRUPIĄCE,POSMAROWANE ŚWIEŻUTKIM MASEŁKIEM,NIEBO W GĘBIE.
Avatar
olesław / 7 grudnia 2009 r. o 06:02
0
Certyfikat na cebularz? OK... TYLKO ZA ILE!!!
Avatar
łakomczuch / 6 grudnia 2009 r. o 22:36
0
~gość~ napisał:
No i to jest cebularz głuptaki a gdzie ser twarogowy taki domowy potem cebula,żaden cebularz wypiekany przez lubelskich piekarzy nie jest cebularzem tylko jego namiastką.Mogę upiec cebularza jak to kiedyś się piekło i jak do dzisiaj się piecze gdzieś.


A zaprosisz na degustację?
Avatar
~gość~ / 6 grudnia 2009 r. o 22:24
0
No i to jest cebularz głuptaki a gdzie ser twarogowy taki domowy potem cebula,żaden cebularz wypiekany przez lubelskich piekarzy nie jest cebularzem tylko jego namiastką.Mogę upiec cebularza jak to kiedyś się piekło i jak do dzisiaj się piecze gdzieś.
Avatar
~gość~ / 7 grudnia 2009 r. o 18:17
0
smakosz napisał:
..... palce lizać, ale zęby można połamać !

Smakosz coś Ci się porąbało w główce.Chyba pomyliłeś cebularza z preclem do piwa,prawda?Albo konsumowałeś takiego z przed tygodnia?????
Avatar
smakosz / 7 grudnia 2009 r. o 09:59
0
..... palce lizać, ale zęby można połamać !
Avatar
quazir / 7 grudnia 2009 r. o 09:20
0
PRAWDZIWE CEBULARZE WYPIEKA TYLKO PAN KUŹMIUK,WSZYSTKIE INNE,TO KIEPSKIE NAMIASTKI.DZIWNE SĄ TE SŁODKIE PLACKI Z CEBULĄ I POSOLONE.CEBULARZE OD KUŹMIUKA ,CHRUPIĄCE,POSMAROWANE ŚWIEŻUTKIM MASEŁKIEM,NIEBO W GĘBIE.
Avatar
olesław / 7 grudnia 2009 r. o 06:02
0
Certyfikat na cebularz? OK... TYLKO ZA ILE!!!
Avatar
łakomczuch / 6 grudnia 2009 r. o 22:36
0
~gość~ napisał:
No i to jest cebularz głuptaki a gdzie ser twarogowy taki domowy potem cebula,żaden cebularz wypiekany przez lubelskich piekarzy nie jest cebularzem tylko jego namiastką.Mogę upiec cebularza jak to kiedyś się piekło i jak do dzisiaj się piecze gdzieś.


A zaprosisz na degustację?
Avatar
~gość~ / 6 grudnia 2009 r. o 22:24
0
No i to jest cebularz głuptaki a gdzie ser twarogowy taki domowy potem cebula,żaden cebularz wypiekany przez lubelskich piekarzy nie jest cebularzem tylko jego namiastką.Mogę upiec cebularza jak to kiedyś się piekło i jak do dzisiaj się piecze gdzieś.
Zobacz wszystkie komentarze 6

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Koło Spiczyna mercedes rozbił się na drzewie. Wezwano śmigłowiec

Koło Spiczyna mercedes rozbił się na drzewie. Wezwano śmigłowiec

Nieprzytomny 40-latek został śmigłowcem przetransportowany do szpitala w Lublinie. Stracił panowanie nad samochodem i uderzył w drzewo.

Wchodziła na Babią Górę w staniku i szortach. To mieszkanka Białej Podlaskiej

Wchodziła na Babią Górę w staniku i szortach. To mieszkanka Białej Podlaskiej

Kobieta, która w sobotę wchodziła na Babią Górę w samych szortach i staniku, to mieszkanka Białej Podlaskiej. Po przewiezieniu na oddział intensywnej terapii 43-latka była w stanie głębokiej hipotermii. Obecnie jest hospitalizowana w szpitalu im. Rydygiera w Krakowie.

W Centrum Spotkania Kultur odbędzie się Suzuki Boxing Night IV

W Centrum Spotkania Kultur odbędzie się Suzuki Boxing Night IV

Impreza w Lublinie zapowiada się pasjonująco, bo tak mocno obsadzonej gali boksu olimpijskiego w Polsce jeszcze nie było. Między linami królować będą oczywiście Polacy, ale oprócz nich w Centrum Spotkania Kultur pojawią się jeszcze Rosjanie, Czesi, Estończycy, Litwini, a nawet reprezentanci Jordanii.

Mają zupełnie nowy sposób na przemyt. Wpadli na przejściu granicznym w Hrubieszowie

Mają zupełnie nowy sposób na przemyt. Wpadli na przejściu granicznym w Hrubieszowie

Papierosy - 3,5 tys. paczek - podczepione były magnesami do dachu pustego wagonu pociągu towarowego wjeżdżającego z Ukrainy do Polski. Wykryto je, bo prześwietlono cały skład rentgenem. Ten sposób przemytu to absolutna nowość na granicy, co oznacza, że przemytnicy, żeby zarobić, wykazują się coraz większą pomysłowość.

"Samolubny Olbrzym". Słuchowisko Czytelni Dramatu online

"Samolubny Olbrzym". Słuchowisko Czytelni Dramatu online

Czytelnia Dramatu w Lublinie zaprasza do wysłuchania słuchowiska "Samolubny Olbrzym na podstawie tekstu Oscara Wilde'a. Materiał dostępny jest na YouTube.

Lublin: Gdzie jest złoto emerytki warte milion złotych? Oni mogą coś o tym wiedzieć
galeria
film

Lublin: Gdzie jest złoto emerytki warte milion złotych? Oni mogą coś o tym wiedzieć

Policjanci zatrzymali trzech mężczyzn, którzy mieli wyłudzić od mieszkanki Lublina złote monety warte 1,2 mln zł. Emerytka została oszukana metodą „na policjanta”. Była przekonana, że pomaga w akcji zatrzymania groźnych przestępców.

Będą zmiany w kolejności szczepień przeciw COVID-19. Po seniorach osoby przewlekle chore

Będą zmiany w kolejności szczepień przeciw COVID-19. Po seniorach osoby przewlekle chore

Będzie korekta rozporządzenia dot. kolejności szczepień - etap pierwszy zostanie podzielony na trzy części; w etapie 1a zaszczepieni zostaną seniorzy powyżej 60. roku życia, w etapie 1b - przewlekle chorzy, w etapie 1c - przedstawiciele służb państwowych - poinformował w środę szef KPRM Michał Dworczyk.

Andrzej „Püdel” Bieniasz nie żyje. Lider Püdelsów przegrał walkę z rakiem
film

Andrzej „Püdel” Bieniasz nie żyje. Lider Püdelsów przegrał walkę z rakiem

Andrzej „Püdel” Bieniasz, wokalista zespołu Püdelsi, zapadł na poważną chorobę, przez którą udało mu się przejść dzięki wsparciu najbliższych. Jednak rzadki chłoniak powrócił, a muzyk wraz z rodziną walczył, by zebrać fundusze na drogi lek. W środę (20.01) na facebookowym profilu zespołu pojawił się smutny wpis, żegnający przyjaciela.

Kefir OSM Krasnystaw otrzymał certyfikat "Hit Handlu 2020"

Kefir OSM Krasnystaw otrzymał certyfikat "Hit Handlu 2020"

Do grona licznych nagród i certyfikatów jakimi uhonorowano produkowany przez OSM Krasnystaw kefir 400 g dołączyło kolejne wyróżnienie - „Hit Handlu 2020”.

Lublin: Zamień monety na banknoty. Pomoże w tym samoobsługowa maszyna
galeria

Lublin: Zamień monety na banknoty. Pomoże w tym samoobsługowa maszyna

Kto z nas nie ma problemów z nadmiarem bilonu o niskich nominałach. 1-, 2- czy 5-groszówki i inne zalegają po kieszeniach czy domowych puzderkach. Teraz można takie monety wymienić na grubsze, za pomocą samoobsługowej maszyny.

Lubelska Platforma traci posłankę. Joanna Mucha przechodzi do Hołowni

Lubelska Platforma traci posłankę. Joanna Mucha przechodzi do Hołowni

Joanna Mucha zmienia barwy polityczne. Posłanka Koalicji Obywatelskiej dołącza do Polski 2050 Szymona Hołowni. Jej transfer zbiegł się w czasie z rezygnacją lidera lubelskich struktur formacji niedawnego kandydata na prezydenta Polski

Kluby lubelskiej okręgówki poszukują wzmocnień na pozycji bramkarza

Kluby lubelskiej okręgówki poszukują wzmocnień na pozycji bramkarza

Obostrzenia epidemiologiczne przeszkadzają klubom we wznowieniu treningów grupowych. Działacze natomiast szukają wzmocnień do swoich ekip

Lubelskie: Raport z 20 stycznia. W dwóch powiatach nikogo nie zaszczepiono

Lubelskie: Raport z 20 stycznia. W dwóch powiatach nikogo nie zaszczepiono

43 316 osób zaszczepiono w ciągu doby w całej Polsce – wynika z danych rządu z 20 stycznia. W województwie lubelskim było 2258 szczepień.

Zamiast w restauracji, jeździ gotować do klientów. "Ludzie bardzo tęsknią do spotkań z bliskimi"
Rozmowa

Zamiast w restauracji, jeździ gotować do klientów. "Ludzie bardzo tęsknią do spotkań z bliskimi"

Rozmowa z Michałem, zawodowym kucharzem z Lublina, którego koronawirus zmusił do zamiany pracy w restauracji na domowe zlecenia.

Gitara akustyczna - jak wybrać najlepszą dla siebie?

Gitara akustyczna - jak wybrać najlepszą dla siebie?

Jak rozpocząć swą przygodę z gitarą akustyczną? Wybierając odpowiedni dla siebie instrument. Jak jednak kupić taki, który sprosta naszym potrzebom? Dowiedzmy się, na co zwrócić uwagę przy kupnie gitary akustycznej

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.