Restauracja Hades z Lublina wprowadziła śledzia w XXI wiek - twierdzi Eugeniusz Mientkiewicz z Instytutu Dobrego Smaku w Krakowie.
W jury zasiedli: Ewa Kubicka z portalu "Czarna oliwka", artysta malarz specjalizjująca się w fotografii kulinarnej, Piotr Wysocki, aktor Teatru Osterwy i wielki smakosz śledzi oraz Eugeniusz Mientkiewicz z Instytutu Dobrego Smaku w Krakowie, reprezentujący Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza - który śledzie łowi, przyrządza i adoruje.
Werdykt jury
II miejsce: Karczma Rzym w Lublinie. Według jurorów ich pasztet ze śledzia nie miał sobie równych.
III miejsce: Ulice Miasta z Lublina i Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich. Pierwsi za śledzia w piernikowym smaku. Drudzy za bogactwo propozycji i klasyczną urodę stołu.
I publiczności
Ale na każdym ze stołów były prawdziwe smakołyki i rozkoszne specjały. Karczma z Obszy zachwycała złożeniem śledzi ze świeżo tłoczonym olejem lnianym. Restauracja Piec z Garbowa staropolskim smakiem, Dworek U Elizy smakiem i pogodą domu.
- To kapitalny pomysł, żeby w jednym miejscu spotkali się artyści i kucharze, będący miłośnikami dobrego smaku - powiedział Eugeniusz Mientkiewicz.