Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 czerwca 2012 r.
12:11
Edytuj ten wpis

Sezon na szparagi

0 0 A A
Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)
Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Pochodzą z Azji, od wieków przypisywano im właściwości lecznicze. W leczeniu rozmaitych dolegliwości stosowano je w Chinach, Egipcie, Grecji. We Włoszech szparagi zrobiły karierę jako afrodyzjak. Na zamku w Janowcu nad Wisłą musiała zajadać się nimi królowa Bona. Ciekawe czy Marysieńka Sobieska podawała je królowi Janowi III Sobieskiemu?

Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu pisał "po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”. W polskich dworach i pałacach szparagarnie sąsiadowały z oranżerią. Dziś na Lubelszczyźnie hodowle szparagów się odradzają. Na targu pod Zamkiem Lubelskim za białe i zielone szparagi zapłacimy 7 zł.

Białe czy zielone

Najpopularniejsze są szparagi białe. Są bardziej łykowate od zielonych, dlatego trzeba je obrać przed gotowaniem. Zielone szparagi są bardzo delikatne w smaku. Smakosze najbardziej cenią sobie szparagi fioletowe, które mają bardzo intensywny smak i aromat.


Jak kupować szparagi? Najważniejsze, żeby miały zamknięte główki, elastyczne łodygi i świeży połysk. Po złamaniu świeże szparagi powinny wydzielać sok. Nie warto kupować przecenionych szparagów, zwiędłe tracą smak, szkoda fatygi.
Przed gotowaniem zielone i fioletowe szparagi myjemy, białe obieramy ze skórki, zaczynając poniżej główki. Zasze odcinamy zdrewniałe końcówki na spodzie.


Ponieważ największym delikatesem w szparagach są główki, gotujemy je w pionie, tak, by główki wystawały poza poziom wody. W sklepach można kupić specjalne garnki do gotowania szparagów. – Ja do wody dodaję cukru, natomiast jej nie solę. Gotuję szparagi 10 minut i w najprostszej postaci podaję je z masłem cytrynowym. Szparagi mają tak wyrafinowany smak, że on jest najważniejszy. Do szparagów podajemy wyraziste sosy z charakterem: serowy, koperkowy. Często robię sos ze świeżych zielonych ogórków, szczypiorku i śmietany – mówi Andrzej Malinowski, szef lubelskiego oddziału Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.

Szparagi w sosie serowym

Robert Makłowicz poleca szparagi w sosie serowym. – I ma rację, tym bardziej, że różne rodzaje sera dadzą inne odcienie sosu – dodaje Andrzej Malinowski.


Składniki:
1 pęczek szparagów, 1 łyżka masła, 10 dag sera pleśniowego, 2 szklanki śmietany, sól, pieprz.


Wykonanie:
Zielone szparagi wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić do naczynia i wymieszać ze stopionym masłem.
Na tarce zetrzeć ser, wrzucić do garnka, wlać słodką śmietankę, postawić na ogniu i delikatnie mieszając, zagotować. Doprawić solą z pieprzem.

Po lubelsku

Choć szparagi są królewskim daniem, a szefowie kuchni prześcigają się w coraz to nowych przepisach, to podane z masłem i bułką tartą są wyśmienite.
Składniki:


2 pęczki szparagów zielonych, 4 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej, sól.


Wykonanie:
Szparagi delikatnie obrać. Odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować na parze, aż będą miękkie.
Mało rozgrzać na patelni, wrzucić bułkę tartą, chwilę podsmażyć. Szparagi wyłożyć na półmisek, posolić, polać tartą bułką z masłem. Coś pysznego.

Z wędzonym łososiem

Szparagi można zawijać w cienkie plastry szlachetnego mięsa czy ryby. – Polecam szparagi zawinięte w plastry wędzonej szynki lub wędzonego łososia – mówi Andrzej Malinowski.


Składniki:
6 zielonych szparagów, 6 plastrów wędzonego łososia, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanego koperku, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny.


Wykonanie:
Obrane szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Wyjąć, przełożyć do zimnej wody. Kiedy ostygną, zawijać w plastry wędzonego łososia i układać na półmisku. Jogurt wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą z pieprzem. Polać szparagi.

Szparagi Ordonki

W Lublinie, w restauracji hotelu Victoria szparagi pod beszamelem jadała Hanka Ordonówna, aktorka, która występowała przed wojną w lubelskich kabaretach, później wielka gwiazda filmowa.


Składniki:
2 pęczki białych szparagów, 20 dag ostrego sera żółtego, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, cukier, sól, pieprz.


Wykonanie:
Obrane szparagi związać w pęczek i gotować w wodzie z dodatkiem cukru przez 7 minut. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko.
Ciągle mieszając podgrzewać do wrzenia, dodać sól i pieprz, starty ser, wymieszać. Szparagi odsączyć, ułożyć w foremkach, zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Smacznego.

Pozostałe informacje

Mayor of Kingstown: Nowy sezon, nowe kłopoty (wideo)
film

Mayor of Kingstown: Nowy sezon, nowe kłopoty (wideo)

6 czerwca – to dobry dzień dla tych, którzy czekają na trzeci sezon serialu Mayor of Kingstown.

Daniel Słowik nowym starostą w Łęcznej

Daniel Słowik nowym starostą w Łęcznej

Do rewolucji doszło w Łęcznej. Dzisiaj PiS stracił swoje sztandarowe starostwo. Nowa Rada Powiatu powierzyła stery Danielowi Słowikowi, szefowi lokalnych struktur PSL. Zaważyły dwa głosy.

Az-Bud Komarówka Podlaska urwała punkt liderowi, komplet wyników bialskiej klasy okręgowej

Az-Bud Komarówka Podlaska urwała punkt liderowi, komplet wyników bialskiej klasy okręgowej

Az-Bud Komarówka Podlaska bezbramkowo zremisował z prowadzącym w tabeli Podlasiem II Biała Podlaska. Tm samym rezerwy straciły przodownictwo w klasyfikacji. Unia Żabików rozbiła na wyjeździe Bad Boys Zastawie 6:2. Festiwal strzelecki Kacpra Waniowskiego, Alberta Chomiuka i Michała Gryczuka dla Victorii Parczew w meczu z Tytanem Wisznice

Posłuchaj: Krzysztof Cugowski i nowa piosenka. A po wakacjach nowa płyta (wideo)
film

Posłuchaj: Krzysztof Cugowski i nowa piosenka. A po wakacjach nowa płyta (wideo)

Czas nareszcie przestać karmić się iluzjami, tak, jak w tekście – tak mówi Krzysztof Cugowski i prezentuje swój nowy utwór: "Co za nami, co przed nami"

Jacek Ziarkowski nadal strzela, Sparta w derbach lepsza od Unii. Reszta wyników chełmskiej okręgówki

Jacek Ziarkowski nadal strzela, Sparta w derbach lepsza od Unii. Reszta wyników chełmskiej okręgówki

W spotkaniu derbowym Sparta Rejowiec Fabryczny pokonała Unię Rejowiec 3:0. Dwie bramki zdobył Jacek Ziarkowski.

Zakwitły kasztany. Czas na matury
MATURA 2024

Zakwitły kasztany. Czas na matury

Egzaminy maturalne tuż-tuż. Już we wtorek tegoroczni maturzyści zmierzą się z językiem polskim, a dzień później z królową nauk. W województwie lubelskim do egzaminu przystąpi blisko 18 tys. osób.

Ranking: Najlepsze licea i technika w Lublinie

Ranking: Najlepsze licea i technika w Lublinie

Portal Wasza Edukacja opublikował ranking najlepszych szkół ponadpodstawowych. Liceum i technikum z Lublina znalazły się w krajowej „top 15”.

Lider chełmskiej okręgówki pokazał siłę w Hannie

Lider chełmskiej okręgówki pokazał siłę w Hannie

Kłos Gmina Chełm pokonał na wyjeździe Bug Hanna 5:1. Goście byli faworytem i doskonale wywiązali się z tej roli. Po pierwszej połowie nie mogli być jednak spokojni o komplet punktów. Po 45 minutach przyjezdni wprawdzie prowadzili ale tylko 1:0.

Jan Kanthak rozpoczął kampanie do europarlamentu
EUROWYBORY 2024
film

Jan Kanthak rozpoczął kampanie do europarlamentu

W poniedziałkowy poranek 6 maja, zaraz po weekendzie majowym, poseł Jan Kanthak zainaugurował kampanię wyborczą do Parlamentu Europejskiego. Polityk Suwerennej Polski mówił między innymi o podatkach i Bogdance.

Konkurent burmistrza w wyborach jest przewodniczącym rady
Wybory 2024

Konkurent burmistrza w wyborach jest przewodniczącym rady

Wojciech Żukowski został wybrany burmistrzem już po pierwszej turze. Niemal dokładnie miesiąc później jego jedyny konkurent Grzegorz Zieliński objął stanowisko przewodniczącego Rady Miasta Tomaszów Lubelski.

Kontrolują piece. To oszuści

Kontrolują piece. To oszuści

Fałszywe ulotki zalewają gminę Łuków. Ktoś podszywa się w nich pod pracowników ochrony środowiska. Samorząd ostrzega mieszkańców.

Kolejny wypadek motocyklisty

Kolejny wypadek motocyklisty

Utrudnienia na trasie Lublin - Biłgoraj. Ok. godz. 6 rano na drodze wojewódzkiej 835 w miejscowości Jabłonna Majątek doszło do zderzenia motocyklisty z autem osobowym

Tragiczna majówka. Tyle niepotrzebnego cierpienia

Tragiczna majówka. Tyle niepotrzebnego cierpienia

6 osób zabitych, 26 rannych. Policjanci podsumowali majówkę w Lubelskiem. Było gorzej niż źle

IMGW ostrzega: burze w województwie lubelskim

IMGW ostrzega: burze w województwie lubelskim

Poniedziałek czeka nas pod znakiem burz. IMGW wydaje ostrzeżenie dla województwa lubelskiego.

Krwi ciągle jak na lekarstwo. W niedzielę wielka akcja
12 maja 2024, 8:00
galeria

Krwi ciągle jak na lekarstwo. W niedzielę wielka akcja

Będzie okazja podzielić się tym, co bezcenne i czego niczym innym zastąpić się nie da – krwią. Akcję poboru organizuje w niedzielę (12 maja) Klub Honorowych Dawców Krwi przy UG Zamość. Dla tych, którzy się zgłoszą, przewidziano bardzo wiele atrakcji.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium