Było pysznie. Na stołach królowały karpie, sumy, sandacze i śledzie w najróżniejszych odsłonach. Miłośnicy i smakosze potraw z ryb spotkali się dzisiaj w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. Odbyły się tam XVIII Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.
– Promujemy ryby słodkowodne, bo Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało – mówi Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna, organizator Ogólnopolskich Dożynek Rybackich. – Aż 90 procent karpia jemy w grudniu. W sumie rocznie spożywamy 14 kg ryb, o 2 kg więcej niż jeszcze parę lat temu, ale to wciąż mało w porównaniu na przykład do Słowaków, którzy jedzą ich aż 30 kg – dodaje.
Dożynkom towarzyszyły III Karpiowe Potyczki, w którym uczestniczyły szkoły, restauracje, koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa rybackie. Najsmaczniejsze potrawy zdaniem konkursowego jury, któremu kolejny raz przewodniczyła Zofia Czernicka, znana dziennikarka, była prezenterka telewizyjna i konferansjerka przyrządziły: Technikum Gastronomiczne Lider w Lublinie, Restauracja pod kogutem, KGW w Rudce Kozłowieckiej i Gospodarstwo Rybackie Karp z Borowa.
WYNIKI III Karpiowych Potyczek
Szkoły
1. Technikum Gastronomiczne Lider w Lublinie za karpia panierowanego z kruszonką z orzechów nerkowca
2. Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Konarskiego w Opolu Lubelskim za pasztet z karpia z suszonymi pomidorami i orzecham
Restauracje
1. Restauracja pod kogutem za karpia w śmietanie
2. Restauracja Cukrownia za zupę rybną
Koła Gospodyń Wiejskich
1. KGW w Rudce Kozłowieckiej za szczupaka w galarecie
2. KGW Gołębianki za karpia smażonego w maku
3. KGW Wóleckie Babeczki za pierogi z rybą wędzoną
Wyróżnienia: KGW w Majdanie Krasienińskim za pstrąga faszerowanego i KGW Gołębianki za tartę z karpiem pod sosem beszamelowym
Gospodarstwa rybackie
1. Gospodarstwo Rybackie Karp z Borowa za karpia wędzonego w wiśniowym dymie
2. Gospodarstwo Rybackie Pustelnia za terinę z sandacza z borowikami
3. Gospodarstwo Rybackie Pustelnia za smalec z ryb słodkowodnych