Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 kwietnia 2021 r.
14:21

Smardze od kuchni. Już wkrótce rozpocznie się na nie sezon

Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos
Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos (fot. Małgorzata Sulisz)

Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To jeden z najsmaczniejszych grzybów na świecie.

– W smaku dorównuje trufli, która osiąga niebotyczne ceny. W smaku czarnej trufli są nuty korzenne, orzechowe, w smaku trufli białej czosnkowe i serowe. Smardze również mają korzenny aromat, każdy odbierze ten smak po swojemu, ale zawsze uznamy go za wyjątkowy – mówi Jan Bos, który serwował smardze królowi Baudouin i jego małżonce Fabioli.

W ogrodzie

Gdzie rosną smardze? W lasach liściastych i mieszanych, na łąkach i łęgach. Najpewniej znajdziemy je w pobliżu jesionów. Pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Przez wiele lat smardze były pod całkowitą ochroną, po zmianie przepisów, które mówią, że „ochronie podlegają okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni” wolno je zbierać na prywatnych działkach, w szkółkach leśnych za zgodą leśniczego, w ogrodach. Warto też poszukać ich na wysypiskach, porośniętych zielenią.

Warto wiedzieć, że w internecie możemy kupić mieszankę podłoża zaszczepioną grzybnią smardzową. Jak „posadzić” smardze w ogrodzie? Grzybnię należy rozcieńczyć w 5 litrach niechlorowanej wody. Wybrać miejsce w ogrodzie. Najlepiej w w pobliżu miejsca cięcia i składowania drewna. Z powierzchni około 2 metrów kwadratowych wybrać wierzchnią warstwę ziemi. Przygotować podłoże z 8 części torfu, 4 części trocin, 2 części popiołu ze spalonego drewna i 100 gram gipsu. Zmieszane podłoże rozłożyć w wykopie, zlać wodą, z pomocą konewki rozprowadzić grzybnię, przykryć warstwą kory świerkowej lub sosnowej.

Jak nie pomylić smardzy z piestrzenicą?

Smardze i piestrzenice kasztanowate mają charakterystycznie pofałdowane główki. W przypadku piestrzenicy są one bardziej pofałdowane i ciemniejsze. Trzon smardza jadalnego jest pusty w środku. Ważny jest kształt główki. W przypadku smardzy to podłużny stożek, w wypadku piestrzenicy: nieregularny, kulisty kształt.

Ponieważ substancje zawarte w piestrzenicy uszkadzają wątrobę i nerki, warto zajrzeć do telefonu, sprawdzić botaniczny opis smardzy, dokładnie obejrzeć smardze na fotografii i porównać je z piestrzenicą.

Legendarny smak

Smardze zawsze warto obgotować. Stach Jachymek z Guciowa poleca jajecznicę na młodych smardzach. Obgotowane smardze należy pokroić, na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć smardze, dodać jedną posiekaną cebulę, kiedy się zarumieni, wlać 4 rozmieszane w garnuszku jajka, kiedy się zetną, przemieszać 2-3 razy łyżką i podać z patelnią na stół. Jeść z dobrym chlebem, posmarowanym masłem. Ze smardzami zrobicie także doskonały omlet.

Jarosław Koziara, lubelski artysta, też najchętniej łączy smardze z jajkami: – W tamtym roku smardzów nie było, w tym roku już się pojawiły. Widziałem je nawet na skwerku w centrum Lublina. Lubię smardze z jajkiem, jak znajdę więcej, wrzucam do zamrażalnika.
Jean Bos, który bardzo ceni smardze w kuchni, poleca je do sosów śmietanowych: – Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów. Dla czytelników mam trzy przepisy: na indyka w sosie ze smardzów, mój ulubiony przepis na udka kurczaka faszerowane smardzami i filety z kurczaka ze smardzami, zapiekane w cieście francuskim.

Kotlety z indyka ze smardzami

SKŁADNIKI: 4 kotlety z piersi indyka, kilka smardzów, 1 cebula, 2 łyżki masła, pół szklanki słodkiej śmietanki, marynata Teryaki, sól, pieprz.

WYKONANIE: mięso indyka opłukać, wysuszyć, natrzeć przyprawami, skropić marynatą Teryaki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Smardze oczyścić, oddzielić główki od trzonków, posiekać. Większe kapelusz przekroić na pół, małe zostawić w całości. Kotlety z indyka opiec na patelni grillowej. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć posiekane trzonki smardzów, dodać drobno okrojoną cebulę i kapelusze. Dusić kilka minut, aż smardze zmiękną. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać kotlety sosem, podawać z kartoflami z wody.

Udka z kurczaka faszerowane smardzami

SKŁADNIKI: 12 udek z kurczaka zagrodowego, 25 dag mielonego mięsa (wieprzowina plus cielęcina), 10 smardzów, 2 małe cebule, 2 jajka, śmietana, bułka tarta, czosnek, koperek, natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa, masło.

WYKONANIE: mięso wyrobić z jajkami, posiekanymi smardzami, bułką tartą, przesmażoną cebulą, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Faszerować udka natarte solą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, obsypać wiórkami masła, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż będą rumiane. Podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym, ziemniakami z wody i surówkami.

Piersi z kurczaka ze smardzami w cieście francuskim

SKŁADNIKI: 1 arkusz ciasta francuskiego, 25 dag piersi z kurczaka zagrodowego. 20 dag świeżych smardzów, 1 mała cebula, 10 dag sera Bursztyn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 jajko, sezam na posypkę.

WYKONANIE: piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Oddzielić trzonki od kapeluszy. Trzonki pokroić w kostkę, smardze na większe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Równomiernie rozłożyć składniki na cieście, posypać Bursztynem. Ciasto zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podzielić na części. Można podać z sosem śmietanowym na bazie smardzów.

Trochę historii

Przed wojną smardze podawano w każdej szanującej się restauracji. Zniknęły z jadłospisów w czasach PRL-u, wraz z objęciem ich całkowitą ochroną. Po zmianie przepisów wracają do menu. Wracają, bo smardze można gotować, smażyć, faszerować, marynować i suszyć. Stanowią ciekawy dodatek do wielu dań. – Omlet nabierze szlachetności, zupa zyska niezwykły aromat, zestawione z mięsem nadadzą mu nowego wymiaru smaku. Można podawać je makaronami, kołduny ze smardzami można podać w czystej zupie grzybowej – mówi Jean Bos.

Ne zapominajmy, że smardze ceniono w kuchni staropolskiej. Wymieniono je w rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły, wystąpiły tam pod zagadkową nazwą „boleti dicti zmarze”. W książkach kucharskich z XVIII i XIX wieku smarszcze albo smarże podawano na wiele sposobów. Od najprostszych smardzów duszonych z cebulą, śmietaną i pietruszką po wykwintne połączenia ze szparagami.

Historyczne informacje o smarszczach podaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. „Grzyb Smarszcz rychło zjawia się na wiosnę i rychło ginie. Najlepszy jest najrańszy, ma smak przyjemny i sobie jedynie właściwy, jeżeli z nim umiejętnie kucharka się obchodzi. Wziąwszy Smarszcze do urządzenia na omlet, leguminę lub inną potrawę, należy je w cząstki pokrajać, i przepatrzyć każdą z osobna, aby nie było zgnilizny, lub jakiegokolwiek uszkodzenia, przepłókać zimną wodą, z któréj wyjąwszy spuścić na wrzątek, kilka razy zagotować w dużéj wodzie, i wybrać łyżką durszlakową na sito, aby płyn ściekł zupełnie, poczém wycisnąć resztę wilgoci na serwecie, ponieważ ten grzyb, w mięsie swem wilgoć zatrzymuje i niełatwo osycha. Jeśli potrzeba wymaga, wziąć kwartę Smarszczów do sztuki mięsa, lub pod kotlety, kurczęta, czy do innego użycia, należy wziąć masła kwaterkę, usiekanych cébul parę w tym maśle podsmażyć, włożyć do tego masła odgotowane i wyciśnięte z wilgoci smarszcze, dodać kawałek suchego bulonu, parę stołowych łyżek śmietany świeżéj i kwaśnéj, w miarę soli, utartéj gałki lub kwiatu muszkatelowego na koniec noża, i tuszyć pod pokrywą. Tym sposobem przygotowywują się smarszcze do użycia wedle potrzeby, do sztuki mięsa, kotletów, kurcząt, omletu, i innych potraw” – czytamy na facebookowym profilu kuchnia staropolska.

– Polecam suszone smardze, który aromat bije na głowę suszone borowiki – dodaje Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Biało-czerwona flaga łączy, ale też zobowiązuje

Biało-czerwona flaga łączy, ale też zobowiązuje

2 maja obchodzony jest w Polsce Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. To jedno z najmłodszych a zarazem radosnych świąt państwowych. - Flaga symbolizuje naszą przynależność do narodu i państwa – mówi dr hab. Robert Kozyrski, prof. KUL z Instytutu Historii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

Piłkarze Victorii Łukowa (zielone stroje) w 23. kolejce odnieśli 15. zwycięstwo w tym sezonie

Victoria Łukowa znowu zwycięska. W weekend kolejne mecze zamojskiej klasy okręgowej

Na rozpoczęcie weekendu majowego rozegrano 23. kolejkę w „najciekawszej lidze świata”. Wszystkie zespoły ze ścisłej czołówki sięgnęły po trzy punkty, a mecz derbowy pomiędzy Pogonią 96 Łaszczówka, a Koroną Łaszczów zakończył się remisem

Majówka? Wakacje? Dokąd polecimy z lubelskiego lotniska?
film

Majówka? Wakacje? Dokąd polecimy z lubelskiego lotniska?

Lublin stał się doskonałym miejscem na początek interesujących wycieczek? Jakie wakacyjne kierunki oferuje lubelskie lotnisko? Dokąd polecimy przez cały rok? O tych rzeczach rozmawiamy z Piotrem Jankowskim z Portu Lotniczego Lublin w dzisiejszym programie Dzień Wschodzi.

Co słychać w Jastkowie? Odwiedzamy nowy zalew i zespół pałacowo-parkowy
galeria

Co słychać w Jastkowie? Odwiedzamy nowy zalew i zespół pałacowo-parkowy

Długi weekend majowy to dobra okazja, by wyjechać za miasto. 7 km od granic Lublina powstaje nowy zalew. To część szerszego zagospodarowania malowniczej Doliny Ciemięgi, w której znajduje się również odnowiony zespół pałacowo-parkowy.

Premier Donald Tusk

Donald Tusk w orędziu: tworzymy armię, jakiej Polska nie miała od wieków, super silną i nowoczesną – armię do wygrywania

Czasy są trudne, do polityki światowej wraca niepewność, brutalność i egoizm; wojna przestała być abstrakcją - podkreślił w czwartkowym orędziu telewizyjnym orędziu premier Donald Tusk. – Czy mamy się bać? Nie. My mamy być silni – dodał. Zapewnił też: tworzymy armię, jakiej Polska nie miała od wieków.

Hans Nielsen: Motor to faworyt do mistrzostwa Polski

Hans Nielsen: Motor to faworyt do mistrzostwa Polski

Rozmowa z Hansem Nielsenem, legendarnym żużlowcem Motoru Lublin

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty znieważenia i naruszenia nietykalności cielesnej usłyszał ojciec oraz syn, którzy mieli zaatakować ratowników medycznych na oddziale ratunkowym w Łukowie. Według ustaleń byli zniecierpliwieni długim oczekiwaniem na udzielenie pomocy. Obaj byli trzeźwi.

Lutnia Piszczac zainkasowała komplet punktów w spotkaniu z Unią Żabików

W środę i czwartek rozegrane zostały mecze 23. kolejki bialskiej klasy okręgowej

Podział punktów w spotkaniu LZS Sielczyk z Az-Bud Komarówka Podlaska. Orlęta Łuków z nowym trenerem rozbiły Absolwenta Domaszewnica. Victoria Parczew lepsza od Orła Czemierniki

Uciekać przed komendantem – zły pomysł
Kraśnik

Uciekać przed komendantem – zły pomysł

Dynamiczny pościg za przestępcą po ulicach  Kraśnika – sceny jak z filmu akcji miały dziś miejsce przed południem w tym mieście. Uciekał przestępca poszukiwany do odbycia kary pozbawienia wolności. W bezpośrednim pościgu uczestniczył funkcjonariusz w cywilu oraz zastępca komendanta powiatowego policji w Kraśniku, który jako pierwszy ujął 30-letniego rzezimieszka.

Premier Donald Tusk (z prawej) w towarzystwie posła Michała Krawczyka

Dziś o godzinie 20 premier Donald Tusk wygłosi orędzie

Premier Donald Tusk wygłosi w czwartek o godzinie 20 orędzie – potwierdza podsekretarz stanu w kancelarii premiera Agnieszka Rucińska.

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

Pierwszy mecz finału play-off z Mickiewiczem Kluczbork w piątek o godzinie 17.30

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Jeśli jesteś aktywnym użytkownikiem Internetu, bardzo dobrze wiesz, że czat wideo nie jest już nowym formatem randek online. Pierwsze losowe wideo czaty Omegle i Chatroulette zostały uruchomione w 2009 roku i szybko zyskały popularność. Nie tylko dzięki temu, że są one wygodne, ale także dlatego że to zupełnie sposób na randkę.

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trwa długi, majowy weekend. Nad bezpieczeństwem na drogach czuwają policjanci ruchu drogowego. Nawet częste kontrole nie zastąpią rozsądku kierowców. Przekonali się o tym dwaj szoferzy. Tuż przed majówką jeden z nich „zarobił” jednorazowo 24 punkty karne, a drugi stracił prawo jazdy.

21 lat w Unii
galeria

21 lat w Unii

1 maja obchodzimy 21. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji przed budynkiem LUW przy ul. Spokojnej w Lublinie nastąpiło uroczyste podniesienie na maszty flag oraz odegranie hymnów Polski i UE.

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium