Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 grudnia 2018 r.
12:03

Od śniadania po kolację. Subiektywny wybór najciekawszych lokali w Lublinie

0 9 A A

Mija kolejny dobry rok dla najciekawszych szefów kuchni i restauratorów w naszym mieście. Oto subiektywny przegląd miejsc, do których będę wracał w 2019 roku. Miejsc na różne okazje: od porannego śniadania po wieczorny wypad ze znajomymi

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na śniadanie: Cafe Mari

W skali zabieganego dnia śniadanie jest najważniejsze. Cafe Mari to jedno z najlepszych miejsc na śniadanie, które postawi na nogi, doda energii aromatyczną kawą i pozwoli optymistycznie rozpocząć dzień. Najbardziej odpowiada mi zestaw z 5 wybranych składników. Twarożek z ogórkiem, pasta z jajek, ser pleśniowy, pasta z pstrąga i miks sałat z pieczywem i masłem z ziołami - i nie jestem głodny. Świeże składniki, dobra kawa i coś z cukierni.

Na kawę: Trybunalska Lublin City Pub

Uwielbiam etiopską kawę zmieszaną z kawą miętową i zaparzoną w „Pożegnaniu z Afryką”. Siadam na kawę w kafejce Teatru Osterwy, ale najbardziej lubię rano zasiąść w ogródku Trybunalskiej i zamówić gorące Americano.
Wbrew nazwie, kawa wcale nie pochodzi z Ameryki, jest rodowitą Włoszką i w Trybunalskiej smakuje wyśmienicie. Przy okazji, jak coś dobrego wyskoczy z działającej tu piekarni, to można ponowić kawę do gorącego rogalika, który parzy wargi.

Na śledzia: Hades Szeroka

Świetne miejsce na śledzia (i na tatara zresztą też, tym bardziej, że tatar ze śledzia jest tu znakomity). Lubię śledzia po żydowsku, z cebulą, ogórkiem kiszonym, olejem i posiekanym koprem. Bliżej obiadu zamawiam u szefa Marka Panka śledzia po ukraińsku z nasionami kopru ogrodowego oraz gorącymi ziemniakami polanymi masłem. Miód w gębie.
Śledzie wiszą tu także na ścianie, uwiecznione przez artystów lubelskich.

Niedzielny obiad: The Olive i Old Pub

Dwa różne miejsca, jeden wspólny mianownik: najwyższy poziom sztuki kulinarnej. W The Olive, restauracji Hotelu Ilan, szef Kamil Piesta nakarmi was znakomitym rosołem z kulkami z macy, jak trzeba ukoi forszmakiem na gęsinie z borowikiem. Polecam gicz cielęcą na czulencie; wyborne danie.

Zaś w Old Pubie Dorota Otachel, szefowa kuchni i właścicielka zarazem, podejmie was genialnymi rydzami smażonymi na klarowanym maśle. Po takiej przekąsce zawsze zamawiam rosół wołowy z borowikami i pielmieni. Smakoszom polecam steki, kaczkę w anyżu i kardamonie, jak też grillowany filet z łososia w sosie pomarańczowo-pieprzowym z młodym szpinakiem i ryżem jaśminowym.

Obiad biznesowy: Kardamon

Niezmiennie pewny adres. Na początek świeże ostrygi (trzeba wcześniej umówić obiad) i tatar, przyrządzany przy kliencie. Polecam regionalny żur grzybowy oraz orientalne consomme. Wśród drugich mnie zachwyca polędwiczka cielęca w sosie orzechowym oraz czarny makaron z krewetkami i mulami. Na deser zjadam najlepsze ciastko czekoladowe w mieście. Jedzenie jest na najwyższym poziomie, obsługa kelnerska na 5 (mówi w 5 językach), ale najważniejsza jest Agnieszka, którą nazywam Panią Kardamonową.

Obiad regionalny: 2 PI ER

Kiedy pytają mnie, gdzie zabrać znajomych z Polski lub Europy, żeby pokazać im naszą regionalną kuchnię wymieniam restaurację 2 PI ER, gdzie szef Kuba Piętowski wykorzystuje tradycyjne produkty od lokalnych dostawców, dba o ich świeżość i komponuje z nich ciekawe dania odwołujące się do autentycznych przepisów. Polecam zupę cebulową z Goraja, pierogi faszerowane kaszanką i czarne chinkali wypełnione karpiem z Pustelni. Wśród drugich dań takie regionalne rarytasy: kaszanka z karpia z Pustelni, w sosie grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem lub asiette wieprzowe ze świni rasy puławskiej z puree z warzyw korzennych, placuszkiem pszenicznym, zieloną fasolką w sosem pieczeniowym.

Szybka przekąska: Bōru Ramen Shop i Grill Bar przy Witosa

Nóż - kuchnia i bar przeistoczył się w Bōru Ramen Shop czyli miejscówkę na wspaniałe ramen. Co tu kryć, brakowało takiej restauracji. W karcie tantanmen (z łopatką wieprzową na ostro i kiełkami fasoli mung marynowanymi na ostro), shoyu assari (z boczkiem chaschu) oraz vege ramen, a nawet vege przystawki. Drugi obowiązkowy punkt, to Grill Bar przy Al. Witosa, gdzie niezobowiązująco można machnąć kaszankę z grilla, szynkę z wędzarki, absolutnie perfekcyjną golonkę z ogórkami konserwowymi, robionymi na miejscu.

Na smażoną rybę: Rybarbar w Galerii Olimp

Jeżeli ktoś chce się przenieść nad morze lub rzekę, to musi zjeść w Rybarbar, gdzie od serca na pokładzie gotuje i karmi Jacek Babicz. Jest ryba smażona i ryba z pieca, właściciel dba o świeżość pstrągów i miętusów. Najlepiej zadzwonić i zapytać, czy dostaniemy miętusa. Wtedy Pan Jacek powie, że na przykład świeży miętus przyjedzie we wtorek o 9 i o 10 można jeść. I to jest bardzo dobra idea. Połów może okazać się bardzo udany, sprzyjają temu także ceny: obiad dnia czyli frytki, ryba i surówka kosztuje 17 złotych.

Wieczorne wyjście ze znajomymi: Thai Story

Niezmiennie od powstania dobry adres na energetyczną kuchnię i celebrowanie jedzenia. Na przystawkę zamawiam domowe tajskie pierożki gotowane na parze z krewetkami i krewetki smażone w tempurze. Ostro-kwaśna zupa z trawą cytrynową i krewetkami wciąż mnie zachwyca. Znajomym polecam rostbef wołowy smażony w wok-u z grzybami shitake, baby kukurydzą, białą cebulą w sosie sezamowym podany na gorącym półmisku, ja wybieram zielone aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zieloną fasolką i cukinią oraz krewetkami, które w Thai Story są dobre gatunkowo. Na deser musi być pudding z tapioki z owocami lychee.

Miejsce, gdzie odpoczywam: taras w Hades Szeroka

Odpręża mnie widok na bazylikę Dominikanów, pogaduchy z Elą Cwalinową i przyjaciółmi, koncert czy teatr na małej scence. Brzuchowe i duchowe ma się tu dobrze i zachowuje właściwe, życiowe proporcje. Piękne miejsce. Siadasz i jesteś w świecie niezachwianej harmonii, spokoju i ciszy. Na dole, w sali Sztukmistrza, widać odsłonięte mury obronne, tzw. Korzeń miasta. To mistyczne miejsce, które od lat inspiruje artystów, ludzi sztuki i nauki.

Ulubione danie lubelskie: Lin w śmietanie

Ulubione, bo związane z legendą o pochodzeniu miasta. Ulubione, bo przepadała za nim Ordonka. Ulubione, bo rozpływa się w ustach. Ulubione, bo lin pływa w Bystrzycy, którą tak pięknie fotografował Edward Hartwig. Lin w śmietanie był obecny w karcie najlepszych, przedwojennych restauracji Lublina. Recepturę do perfekcji doprowadził Aleksander Berens, właściciel Gospody Chrześcijańskiej w Kazimierzu Dolnym. O sekrecie lina w śmietanie wiedział Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich szefów kuchni, który pracował w późniejszej Esterce. Chodziło o cytrynową marynatę dla ryby i skład śmietanowego sosu. Żadna ryba nie pasuje tak do sosu śmietanowego jak szczupak lub lin.

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
jj / 30 grudnia 2018 o 13:22
+31
Waldek reklamuje tylko lokale gdzie ma za darmo michę i napitek. Bardzo subiektywny ranking :)
Avatar
Gość / 30 grudnia 2018 o 13:11
+24
Hades Szeroka - absolutnie - nie warto, faktycznie wybór typowo subiektywny, jak w tytule, chyba artykuł sponsorowany.
Avatar
Gość / 30 grudnia 2018 o 13:50
+21
W artykule nie ma nic o pieniążkach, więc najważniejsze pytanie, by ustalić, czy artykuł jest dziennikarski czy reklamowy brzmi: "czy autor zapłacił rachunek, czy też jadł w zamian za reklamę?". A dawniej zawsze pisał, że zapłacił. Czyli co?
Avatar
szef kuchni / 30 grudnia 2018 o 17:45
+13
Znowu go za free nakarmili
Avatar
Stała czytelniczka / 30 grudnia 2018 o 22:44
+7
Znów tak subiektywny ranking że nawet nie chce się czytać. Ale skoro podsumowanie roku... To ja z łezka wzruszenia przypominam sobie ranking Pana Waldemara dotyczący miejsc na śniadania w naszym kozim grodzie. Następnym razem przydałoby się nieco więcej kunsztu dziennikarskiego niż wysublimowanych kubków. Polecane miejsc na śniadania które są otwarte od 11 lub 12 jest mało efektowne. Życzę więcej dziennikarskiej kindersztuby w Nowym Roku Panie Waldemarze. 
Avatar
Gość / 30 grudnia 2018 o 21:59
+5
"przegląd miejsc, do których będę wracał w 2019 roku" właściciele już się boją
Avatar
Beata / 31 grudnia 2018 o 20:19
+3
bzdura jest o wiele fajniejszych lokali
Avatar
bhj / 31 grudnia 2018 o 12:15
+2
Brak adreswó, to chyba po węchu trzeba będzie tam trafić
Avatar
Gargamel / 30 grudnia 2018 o 17:39
-3
Kulki z macy. Jak ktoś ma takie preferemcje, to powinien pisać w innej gazecie.
Avatar
Beata / 31 grudnia 2018 o 20:19
+3
bzdura jest o wiele fajniejszych lokali
Avatar
bhj / 31 grudnia 2018 o 12:15
+2
Brak adreswó, to chyba po węchu trzeba będzie tam trafić
Avatar
Stała czytelniczka / 30 grudnia 2018 o 22:44
+7
Znów tak subiektywny ranking że nawet nie chce się czytać. Ale skoro podsumowanie roku... To ja z łezka wzruszenia przypominam sobie ranking Pana Waldemara dotyczący miejsc na śniadania w naszym kozim grodzie. Następnym razem przydałoby się nieco więcej kunsztu dziennikarskiego niż wysublimowanych kubków. Polecane miejsc na śniadania które są otwarte od 11 lub 12 jest mało efektowne. Życzę więcej dziennikarskiej kindersztuby w Nowym Roku Panie Waldemarze. 
Avatar
Gość / 30 grudnia 2018 o 21:59
+5
"przegląd miejsc, do których będę wracał w 2019 roku" właściciele już się boją
Avatar
szef kuchni / 30 grudnia 2018 o 17:45
+13
Znowu go za free nakarmili
Avatar
Gargamel / 30 grudnia 2018 o 17:39
-3
Kulki z macy. Jak ktoś ma takie preferemcje, to powinien pisać w innej gazecie.
Avatar
Gość / 30 grudnia 2018 o 13:50
+21
W artykule nie ma nic o pieniążkach, więc najważniejsze pytanie, by ustalić, czy artykuł jest dziennikarski czy reklamowy brzmi: "czy autor zapłacił rachunek, czy też jadł w zamian za reklamę?". A dawniej zawsze pisał, że zapłacił. Czyli co?
Avatar
jj / 30 grudnia 2018 o 13:22
+31
Waldek reklamuje tylko lokale gdzie ma za darmo michę i napitek. Bardzo subiektywny ranking :)
Avatar
Gość / 30 grudnia 2018 o 13:11
+24
Hades Szeroka - absolutnie - nie warto, faktycznie wybór typowo subiektywny, jak w tytule, chyba artykuł sponsorowany.
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Dbamy o najmłodszych, czyli pierwszy krok do zmiany stylu życia

Dbamy o najmłodszych, czyli pierwszy krok do zmiany stylu życia 0 0

Zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się już w dzieciństwie. A otyłość, która rozwinęła się u dziecka wtedy, kiedy to miało zaledwie kilka lat, może trwać przez całą jego młodość, a także wiek dojrzały. Dlatego tak ważne jest, aby jak najwcześniej dbać o to, by kształtować u dziecka zdrowe nawyki żywieniowe. A także zakorzeniać u niego przekonanie, że odpowiednio zaplanowana aktywność fizyczna ma wpływ na kondycję całego organizmu. Jak zatem kształtować młodego człowieka?

Sianokosy w centrum Lublina. Na dachu Centrum Spotkania Kultur [zdjęcia]
galeria

Sianokosy w centrum Lublina. Na dachu Centrum Spotkania Kultur [zdjęcia] 0 0

W czwartek w centrum można było się poczuć jak na dawnej wsi, dzięki dźwiękom koszenia trawy i ostrzenia kos. Na dachu Centrum Spotkania Kultur pracowali kosiarze z Muzeum Wsi Lubelskiej

Giewont: Piorun uderzył w turystów. TOPR: Kilka osób nie żyje [wideo]
film

Giewont: Piorun uderzył w turystów. TOPR: Kilka osób nie żyje [wideo] 0 0

Piorun uderzył w grupę turystów, którzy przebywali w okolicy Giewontu w Tatrach. Jak podaje TOPR, nie żyje kilka osób.

4-letniego chłopca idącego ze starszą siostrą i babcią zaatakował pies

4-letniego chłopca idącego ze starszą siostrą i babcią zaatakował pies 1 1

18-latka i 4-letni chłopiec zostali pogryzieni przez psy. Chłopiec trafił pod opiekę lekarza, dziewczynie udało się obronić. Psy nie miały kagańców i nie były prowadzone na smyczy.

Michał Skórski (Azoty Puławy): Każdy piłkarz będzie potrzebny

Michał Skórski (Azoty Puławy): Każdy piłkarz będzie potrzebny 0 0

Rozmowa z Michałem Skórskim, trenerem piłkarzy ręcznych Azotów Puławy

Katarzyna Skowrońska-Dolata zakończyła karierę. Dwukrotna mistrzyni Europy na parkiecie spędziła 24 lata
film

Katarzyna Skowrońska-Dolata zakończyła karierę. Dwukrotna mistrzyni Europy na parkiecie spędziła 24 lata 0 0

Smutna wiadomość dla kibiców polskiej reprezentacji siatkarek. Katarzyna Skowrońska-Dolata w rozmowie dla „Przeglądu Sportowego”, tuż przed startem mistrzostw Europy w siatkówce, poinformowała, że kończy karierę.

Wrzuciła córkę do pieca. Chciała wyjść na wolność przed zakończeniem procesu

Wrzuciła córkę do pieca. Chciała wyjść na wolność przed zakończeniem procesu 0 5

Agata F. – oskarżona o zabójstwo swojego dziecka pozostanie w areszcie. Sąd nie zgodził się, by wyszła z celi przed zakończeniem procesu.

Lubelskie agencje odmówiły, ale billboardy "Ściana wstydu" zawisną. Od 1 września

Lubelskie agencje odmówiły, ale billboardy "Ściana wstydu" zawisną. Od 1 września 16 52

1 września na ulicach Lublina mają zawisnąć billboardy z nazwiskami radnych, którzy głosowali za zgodą na zabudowę części górek czechowskich. Tablice opłaca Lubelski Ruch Miejski przeciwny budowie na górkach. Zlecenia ma się podjąć dopiero ogólnopolska agencja reklamowa, lubelskie odmawiały

Chciał uniknąć zderzenia i zjechał na bok. Śmiertelnie potrącił pieszego

Chciał uniknąć zderzenia i zjechał na bok. Śmiertelnie potrącił pieszego 9 3

Kierujący mercedesem uderzył w stojącego pieszego. Mężczyzna w bardzo ciężkim stanie został przewieziony do szpitala. Nie udało się go uratować.

AZS AWF Biała Podlaska czyli mieszanka młodości i doświadczenia

AZS AWF Biała Podlaska czyli mieszanka młodości i doświadczenia 0 1

Do składu AZS AWF Biała Podlaska powrócił doświadczony Łukasz Kandora. Od piątku do niedzieli bialscy akademicy wezmą udział w międzynarodowym turnieju na Litwie

Starsze kobiety wykorzystywane przez krewnych. "Za darmo mam robić?"
film

Starsze kobiety wykorzystywane przez krewnych. "Za darmo mam robić?" 0 4

Żyją bez bieżącej wody, toalety i opieki, której wymagają. Dodatkowo są wykorzystywane przez krewnych. Za przyniesienie wiadra wody ze studni płacą 10 zł.

Kongres Nowej Mobilności w Lublinie. Pojazdy elektryczne w centrum uwagi

Kongres Nowej Mobilności w Lublinie. Pojazdy elektryczne w centrum uwagi 0 0

Warsztaty, debaty i panele eksperckie, a wszystko to będzie związane z rozwijającym się rynkiem pojazdów elektrycznych. Już 9 września w Lublinie rozpocznie się Kongres Nowej Mobilności.

Policjant dostał udaru po rozmowie z szefem. "Dosyć tego poniżania policjantów przez naczelnika"

Policjant dostał udaru po rozmowie z szefem. "Dosyć tego poniżania policjantów przez naczelnika" 82 18

Policjant z Zamościa po rozmowie z przełożonym doznał udaru mózgu. Naczelnik miał krzyczeć i poniżać mundurowego. Z relacji policjantów wynika, że robił to nie po raz pierwszy. W sprawie wszczęto postępowanie wyjaśniające.

Łącząc umysły, tworzymy przyszłość. Szansa na promocję podczas EXPO 2020 w Dubaju

Łącząc umysły, tworzymy przyszłość. Szansa na promocję podczas EXPO 2020 w Dubaju 0

Udział Województwa Lubelskiego w Wystawie Światowej EXPO 2020 w Dubaju wpisuje się w cel projektu Marketing Gospodarczy Województwa Lubelskiego II czyli wsparcie polskich przedsiębiorców w realizacji międzynarodowych ambicji.

Uwaga! TVN: Zadał matce 28 ciosów nożem. „Mówił, że jest Bogiem”
film

Uwaga! TVN: Zadał matce 28 ciosów nożem. „Mówił, że jest Bogiem” 1 3

- Zaraz cię zap... Wywiozę na pole, k… i spalę, tak do matki zwracał się Patryk O. W końcu 38-latek spełnił swoje groźny. Zdaniem sąsiadów i przyjaciół 60-letniej ofiary, kobieta wielokrotnie informowała policję, że jest w stanie zagrożenia.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.