Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 października 2014 r.
18:30
Edytuj ten wpis

Orientalny smak Lublina

0 2 A A

Bartosz Gajdzik robi najlepszy hummus w Lublinie. Wygrał pierwszy w mieście konkurs na słynną orientalną potrawę z cieciorki, który 8 października odbył się w restauracji Hades Szeroka. Na pomysł wpadła Tal Schwartz z Izraela, wolontariuszka w Ośrodku Brama Grodzka-Teatr NN

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Hummus to krem z ugotowanej cieciorki, doprawiony pastą tahini, cytryną i czosnkiem. Dla jednych to orientalny dip, dla innych danie śniadaniowe. Dziś nikt do końca nie jest pewien, czy hummus pochodzi z Indii, Syrii, Maroka, Izraela, Turcji a nawet Kaukazu. Ale talerz tej potrawy, polanej oliwą, obsypanej pietruszką, cebulą, marynowaną lub duszoną papryką oraz całym ziarnem cieciorki podany z podpieczoną pitą czy lawaszem to prawdziwy rarytas.

Sekrety hummusu

Na pomysł konkursu na hummus wpadła Tal Schwarz, wolontariuszka, która pracuje w Ośrodku Brama Grodzka-Teatr NN. - Jedzenie jest częścią kultury. To jest poza dyskusją. Fizjologicznej czynności towarzyszy kultura jedzenia, receptury, świadomość tego, co jemy, świadomość skąd dana potrawa pochodzi i jaką ma tradycję. Przez to utożsamiamy się z regionem. Budowanie świadomości lokalnej wokół kuchni to fantastyczna sprawa - mówi Tomasz Pietrasiewicz, dyrektor Ośrodka Brama Grodzka-Teatr NN. W konkursie wystartowali: Alicja Magiera, Weronika Nowacka, Bartosz Gajdzik, Tal Schwarz, Elżbieta Cwalina i Wiola Wejman.

Jak zrobić dobry hummus? - Trzeba znać parę sekretów. Zaczynamy od zalania cieciorki wodą na 24 godziny. Kilka razy musimy w tym czasie zmienić wodę. Na dużą miskę wystarczy jedno opakowanie. Po namoczeniu trzeba cieciorkę zalać świeżą wodą, gotować z jedną całą cebulą i czterema ząbkami czosnku. Dodać sody. Po godzinie odcedzić, wody nie wylewać. Wrzucić cieciorkę z cebulą i czosnkiem do blendera. Dodać 2 filiżanki pasty tahini, 1 filiżankę wody z gotowania, sok z 2 cytryn, troszkę soli, 6 łyżek oliwy z oliwek i doprawić kuminem. Podawać z pitą - mówi Tak Schwartz.

Król hummusu

Konkurs wygrał Bartosz Gajdzik. Do konkursy wystawiono 7 hummusów, 4 z cieciorki, po 1 z fasoli, zielonego groszku i marchewki. Oto zwycięski

przepis:
Składniki: 2 szklanki cieciorki, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, 200 g pasty tahini.

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Zmiksować blenderem cieciorkę z czosnkiem, dodać pastę tahini i sok z cytryny. Na wierzch dajemy dodatki: zieloną pietruszkę, podsmażoną paprykę i polewamy oliwą.

Autor zwycięskiej potrawy nie ukrywa, że za każdym razem robi hummus inaczej. Daje dużo pasty tahini oraz eksperymentuje z dodatkami.

I królowa

Drugie miejsce zajął hummus przygotowany przez Elżbietę Cwalinę. - Jadłam go po raz pierwszy 20 lat temu. Tak mi posmakował, że wymyśliłam recepturę na humus lubelski z fasoli Jaś. Fasola była zawsze, majeranek i olej też. Ugotowałam fasolę, zmieliłam, wymieszałam z olejem, doprawiłam majerankiem. Wyszedł znakomity.

Na pierwszy konkurs hummusów w Lublinie Elżbieta Cwalina przygotowała ponadto zielony hummus z groszku oraz pomarańczowy z marchewki. Wszystkie potrawy ozdobiła świeżymi kwiatami. - Smakował nam fasolowy hummus, ale potrawa była jakaś bura, to wymyśliłam, że zrobię go z zielonego groszku. Ale mrożonego, bo ma ładniejszy kolor. Jak się go ugotuje i cytryną zakwasi, ma żywy, intensywny kolor. Ugotowany groszek zmiksowałam z migdałami. Ale chyba najbardziej smakuje mi hummus marchewkowy z kolendrą pod dwom postaciami. Ziarno do środka, świeża kolendra na wierzch.

Jak zrobić w domu pastę tahini?

Nie zawsze można ją kupić. - Jak nie kupię, robię w domu, jest to bardzo proste - mówi Bartosz Gajdzik.

Składniki: szklanka ziaren sezamu, kilka łyżek oleju sezamowego (może być olej rzepakowy).

Wykonanie: podgrzać suchą patelnię. Prażyć na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić ziaren. Wystudzić, przełożyć do blendera, miksować dolewając małą strużką olej. Po 5 minutach pasta jest gotowa. Można ja przechowywać w lodówce 3 miesiące.
Hummus lubelski

Składniki: 50 dag fasoli Jaś, sól, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, majeranek, sok z 1 cytryny.

Wykonanie: fasolę namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Zmiksować z olejem i czosnkiem, doprawić solą i majerankiem. Zakwasić cytryną.

Podawać z macą, pieczywem chrupkim, ormiańskim plackami lawasz. Można posypać pietruszką. Hummus z fasoli nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Można podawać go z jajkiem na twardo, można na ugotowanym plastrze ziemniaka. Jest także świetny do surowych warzyw pokrojonych w słupki.

Na kanapkę

Hummus to także doskonały składnik wegetariańskich kanapek. Wystarczy chlebek pita posmarować humusem, posypać posiekanymi oliwkami, pietruszką i gotowe.

Kanapkę można wzbogacić ostrym marynowanym serem, fetą czy plastrem świeżej gruszki. Jeszcze świeża pietruszka lub rukola i gotowe.

Pozostałe informacje

W Lublinie 23 nauczycieli ma nowe stopnie
EDUKACJA
galeria

W Lublinie 23 nauczycieli ma nowe stopnie

23 pedagogów z lubelskich szkół i placówek awansowało. Miasto uroczyście przyznało stopnie nauczycieli mianowanych.

Wycięli duży dąb. Teraz wreszcie rozpoczęli sadzenie drzew na osiedlu Poręba
LUBLIN

Wycięli duży dąb. Teraz wreszcie rozpoczęli sadzenie drzew na osiedlu Poręba

Na prywatnej działce przy ul. Bursztynowej i Perłowej, gdzie w 2021 roku wycięto duży dąb, w końcu rozpoczęło się sadzenie nowych drzew. Proces ten miał zostać zakończony do końca listopada 2024 roku, jednak pierwsze nasadzenia zobaczyliśmy dopiero dzisiaj.

Łukasz Łukawski (z piłką) to lider 4tego Piętra
NA PARKIECIE

Pod Koszami Dziennika Wschodniego: Problemy 4tego Piętra

4te Piętro miało potężne problemy z pokonaniem Quattro Tech w ramach kolejnej serii gier rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego .

Daniel Obajtek zarekomendował mieszkańcom Puław fuzję miejscowego kombinatu z Orlenem, którym zarządzał w czasie rządów PiS. Obecne władze Grupy Azoty stanowczo odcinają się od takich sugestii, nazywając ich potencjalne skutki osłabianiem polskiej branży chemicznej
POMYSŁY i MILIARDY

Daniel Obajtek i jego pomysły na "Puławy". Grupa Azoty odpowiada

Daniel Obajtek skrytykował sposób zarządzania Grupą Azoty. Stwierdził, że porzucony po wyborach plan fuzji z Orlenem, byłby najlepszym rozwiązaniem dla Zakładów Azotowych. Na te słowa odpowiedziała rzecznik tarnowskiego przedsiębiorstwa.

Lublin jest jednym z dziewięciu miast w Polsce, które otrzymało zaproszenie do udziału w projekcie „Urban Lab – Miasto dla Młodych” oraz pierwszym z podpisaną umową na dofinansowanie.
URBAN LAB

Lublin to pierwsze takie miasto w Polsce. Miasto dla młodych

Miasto Lublin jako pierwsze miasto w Polsce podpisało umowę na dofinansowanie w ramach projektu „Urban Lab – Miasto dla Młodych”.

Szach i mat: Czas na Międzypokoleniowy Turniej Szachowy
GONIEC NA G7

Szach i mat: Czas na Międzypokoleniowy Turniej Szachowy

Kiedy? 14 grudnia. Gdzie? Arena Lublin. Będą pojedynki w najlepszej grze świata, będzie współpraca i będzie wsparcie dla potrzebujących.

Miasto otwiera nabór do Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Lublinie

Miasto otwiera nabór do Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Lublinie

Rozpoczął się nabór uczestników do nowej placówki przy ul. Poturzyńskiej 1 w Lublinie. Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne zapewni wsparcie 20 osobom z niepełnosprawnościami.

W trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm podejmie PZL Leonardo Avię Świdnik

ChKS Chełm znowu zagra z PZL Leonardo Avią Świdnik, tym razem w Tauron Pucharze Polski

ChKS Chełm zmierzy się z PZL Leonardo Avią Świdnik w trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski. Początek spotkania w środę o godzinie 19

Siedemdziesięciolatka jechała "na zderzaku" busa. Nie zdążyła wyhamować

Siedemdziesięciolatka jechała "na zderzaku" busa. Nie zdążyła wyhamować

Trzy osoby trafiły do szpitala po zdarzeniu drogowym w m. Szopinek w gminie Zamość. Kierująca toyotą 70-latka uderzyła w jadącego przed nią citroena. Jak wstępnie ustaliła policja, kobieta nie zachowała właściwej odległości od jadącego przed nią pojazdu.

Oskarżony nie był obecny na ogłoszeniu wyroku

Potrącił policjanta i uciekał przez całe miasto. Dzisiaj kibol usłyszał wyrok

Jechał samochodem, biegł i był w stanie zrobić wszystko, aby uciec przed wymiarem sprawiedliwości. W tle sprawy porachunki kibiców Motoru Lublin.

Po porażce z Ostrovią Ostrów Wielkopolski i Górnikiem Zabrze puławscy liczą, że ich drużyna w końcu wywalczy komplet punktów

Azoty Puławy kontra Gwardia Opole. Chcą w końcu wygrać u siebie

Rywalem Azotów Puławy będzie COROTOP Gwardia Opole. Środowe spotkanie w hali przy ul. Lubelskiej rozpocznie się o godzinie 18. Będzie to mecz drugiej kolejki rundy rewanżowej.

Trzy starsze panie zginęły w wypadku. Ruszył proces kierowców

Trzy starsze panie zginęły w wypadku. Ruszył proces kierowców

Koleżanki Wanda, Janina i Teresa z Poniatowej zginęły w sierpniu ubiegłego roku w wypadku samochodowym w Chodlu. W opolskim sądzie ruszył proces dwóch oskarżonych kierowców.

Policja w okresie przedświątecznym. Więcej patroli i walka z wakatami?
film

Policja w okresie przedświątecznym. Więcej patroli i walka z wakatami?

Okres przedświąteczny to czas wzmożonej pracy dla policji. Większy ruch na drogach, tłumy w galeriach handlowych i ryzyko kradzieży to wyzwania, z którymi mierzą się funkcjonariusze. Rzecznik Komendy Miejskiej Policji w Lublinie opowiada o planach na najbliższe tygodnie.

Radosław Muszyński prowadził Lewart od 27 września do 10 grudnia

Lewart Lubartów znowu zmienia trenera

Niespodziewane wieści z Lubartowa. Tamtejszy Lewart zdecydował się na kolejną zmianę trenera. Sezon na ławce rozpoczynał Grzegorz Białek, który wywalczył z drużyną awans do III ligi. Rundę kończył za to Radosław Muszyński. We wtorek działacze ekipy beniaminka poinformowali jednak, że zdecydowali się podziękować szkoleniowcowi.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium