Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2021 r.
16:23

Jesienny przysmak. Na obiad może ziemniaki?

1 0 A A
Cepeliny
Cepeliny

Najlepsze ziemniaki są z ogniska. W dalszej kolejności idą placki ziemniaczane, leniwe, kotlety i pierogi ziemniaczane i zupy ziemniaczane. Ziemniaki najlepiej smakują jesienią.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ziemniak musiał przebyć bardzo długą drogę, która zajęła mu 300 lat, by przestać być uznawanym za jedzenie trujące, barbarzyńskie i diabelskie – twierdzi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Do Polski kartofle miały trafić za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który po odsieczy wiedeńskiej przysłał Marysieńce worek ziemniaków.

W Wilanowie ziemniaki najpierw uprawiano jako roślinę ozdobną, pierwsze potrawy z ziemniaków nie wzbudziły większego zainteresowania. W XIX wieku były już bardzo popularne; robiono z nich nawet polski parmezan. Ugotowane ziemniaki mieszano z białym serem, wyrabiano i podsuszano. Dziś bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie polskiego stołu. Oto najsmaczniejsze dania z ziemniaków, w sam raz na jesienny stół.

Cepeliny

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól. Na farsz: 40 dag wołowiny, 20 dag wieprzowiny, 1 cebula, 1 jajko, czosnek, sól, pieprz, słonina lub boczek.

Wykonanie: przygotować farsz: mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę i posiekany czosnek, jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić.1,5 kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc. Wymieszać ze startymi ziemniakami, dodać jajka, posolić, wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać nadzienie, zlepić brzegi i formować podłużne pyzy. Gotować w osolonej wodzie 30 minut. Podawać ze słoniną, wymieszaną z cebulką lub skwarkami z boczku.

Kopytka

Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych, 1 jajo, półtorej szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta, margaryna lub słonina do polania.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajo i szybko zagnieść ciasto. Formować wałeczki o średnicy 2,5 cm, spłaszczać je nożem i kroić ukośne kulki długości 3-4 cm. Gotować ok. 5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, odsączyć, okrasić stopioną margaryną i zrumienioną bułką lub słoniną ze skwarkami.

Kotlety ziemniaczane po włodawsku

Nadbużańskie gospodynie nie podają składników regionalnych dań. Miarę mają w oku. Jak zrobić kotlety ziemniaczane po włodawsku? 1 kg obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.
Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym. Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych.

Leniwe z ziemniakami

Składniki: 20 dag twarogu, 15 dag ziemniaków, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki margaryny, sól, margaryna, tarta bułka do polania.
Wykonanie: obrane i ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, margarynę rozetrzeć, dodać żółtka ser z ziemniakami i ucierać na jednolitą masę. Połączyć z mąką i ubitą na sztywno pianą, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki, spłaszczyć ich powierzchnię, wycisnąć nożem kratkę i pokroić w skośne romby o szerokości 2-3 cm. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną, odsączyć i polać stopioną margaryną ze zrumienioną tarta bułką.

Pierogi chłopskie

Składniki: ciasto na mące, wodzie i oleju. Na farsz: 5 dużych ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, olej, sól czosnkowa, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Usmażyć na oleju z posiekaną cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić na porcje, nakładać farsz i wylepić pierogi. Ugotować, posmarować olejem i zapiec w piekarniku. Można okrasić olejem.

Placki ziemniaczane

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulką, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Placki ziemniaczane po żydowsku

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 cebule, 20 dag mąki, 4 pokruszone mace, sól, pieprz, 1 kubeczek dobrej śmietany, smalec gęsi.

Wykonanie: ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce z 1 cebulą. Dodać jaja, mąkę, macę, sól i pieprz. Wymieszać. Nakładać porcje na rozgrzany smalec gęsi. Smażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na półmisku, polać śmietaną, obłożyć krążkami cebuli.

Zapiekanka ze świeżym rozmarynem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Boczek, pieczarki i cebulę – w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę. Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Można także dodać garść startego parmezanu.

Ziemniaki faszerowane

Składniki: 8 ziemniaków, 1 szklanka sosu śmietanowo – cebulowego, natka pietruszki, sól, pieprz. Na farsz: 20 dag wątróbki drobiowej, 4 dag słoniny, 1 cebula, sól.

Wykonanie: ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach. Obrać i wydrążyć. Pokroić słoninę w drobną kostkę, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i wątróbkę pokrojoną w kawałki. Usmażyć, doprawić pieprzem, na końcu posolić. Napełnić ziemniaki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosen śmietanowym i zapiec. Na talerzach posypać pietruszką.

Czym faszerować? Można pikantnym mięsem, można pomidorami, można kabaczkiem. Można pieczarkami. Rewelacyjnie smakują z pikantnym twarogiem.

Ziemniaki jak z ogniska

To patent Kuby Piętowskiego, który w restauracji 2 PI ER podaje je do schabowego z kostką. Jak zrobić takie ziemniaki? – Sprawa jest bardzo prosta. Ziemniaki szorujemy i pieczemy ze skórką w piekarniku. W międzyczasie mieszamy mąkę z solą. Upieczone ziemniaki obtaczamy w mące z solą i chwilę zapiekamy – mówi Piętowski.

Ostatnio ziemniaki jak z ogniska serwuje szef Arkadiusz Krzesiak w swojej restauracji „Uwędzona inaczej”. Ziemniaki gotuje, piecze na grillu i podwędza. Receptury do końca zdradzić nie chce, ale są doprawdy znakomite.

Ziemniaki z kombiwara

Najlepsze pieczone ziemniaki wychodzą z kombiwara. Spróbowałem ich po raz pierwszy u Barbary i Stanisława Bałdygów. Dostałem przepis i zabrałem się do dzieła. Po starannym wyszorowaniu ziemniaki kroję na pół. Dno kombiwaru smaruję oliwą, wykładam liśćmi kapusty. Skrapiam je oliwą. Przekrojone połówki ziemniaków nacieram ząbkami czosnku, oblepiam czosnkiem, solę i układam na liściach skórką do góry. Całe towarzystwo skrapiam oliwą, obficie posypuję kminkiem i włączam kombiwar. Jak chcę mieć ziemniaki szybciej – nakłuwam każdy drewnianą szpatułką. Za 1,5 godziny otwieram kombiwar i po kuchni roznosi się zapach. Najpierw pachnie przypalona skórka, potem kminek, w końcu czosnek.

Ziemniaki w śmietanie

Składniki: 6 średnich ziemniaków, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli, 8 łyżek śmietany, 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu, sól.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać, wrzucić do garnka, dodać cebulę i śmietanę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, podczas mieszania ziemniaki rozpadną się na mniejsze kawałki. Część kawałków można rozgnieść. Posypać pieprzem, ewentualnie dosolić. Śmietanę można zastąpić wiejskim olejem.

Ziemniaki jak z ogniska (fot. Małgorzata Sulisz)
e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Ma burzliwą historię i 4 gwiazdki. Król Kazimierz na sprzedaż

Ma burzliwą historię i 4 gwiazdki. Król Kazimierz na sprzedaż

Jest ogromny, ma burzliwą historię i można go kupić. Mowa o hotelu Król Kazimierz w Kazimierzu Dolnym.

Była petycja i poparcie radnych sejmiku. Jest przetarg na ścieżkę rowerową

Była petycja i poparcie radnych sejmiku. Jest przetarg na ścieżkę rowerową

Najpierw była petycja mieszkańców, którą później poparli radni sejmiku lubelskiego. A za chwilę Zarząd Dróg Wojewódzkich wyłoni projektanta.

Karnawałowa fiesta
foto
galeria

Karnawałowa fiesta

Karnawał w rytmie latino? Dlaczego nie. Takie imprezy są możliwe tylko w El Cubano. To dlatego, co weekend klub przyciąga tłumy lublinian spragnionych dobrej zabawy. Jeśli jesteście ciekawi jak się bawiono, to oglądajcie naszą fotogalerię.

Lewart Lubartów wygrał sparing z Huraganem. Trzy gole i pięciu testowanych

Lewart Lubartów wygrał sparing z Huraganem. Trzy gole i pięciu testowanych

Udany początek przygotowań w wykonaniu piłkarzy Lewartu Lubartów. Drużyna Wojciecha Stefańskiego w pierwszym meczu kontrolnym pokonała czwartoligowy Huragan Międzyrzec Podlaski 3:0. Nowy szkoleniowiec miał do dyspozycji pięciu testowanych piłkarzy. Z dobrej strony pokazali się jednak klubowi juniorzy, a zwłaszcza Bartosz Hanuszek.

zdjęcia ilustracyjne

Jest ślisko! Ostrzeżenie pogodowe dla 13 powiatów

W sporej części regionu jest ślisko. To przez marznące opady. Kierowcy powinni być ostrożni.

Hrubieszów

Jest szansa na 80 mln zł od Szwajcarów. Burmistrz: „Trzymajcie kciuki”

Gdyby się udało, do Hrubieszowa mogłoby trafić aż 80 mln zł na realizację wspólnego projektu miasta, powiatu i gminy. Pieniądze są do wzięcia z Funduszy Szwajcarskich.

Podlasie do przerwy prowadziło z Victorią Sulejówek 4:0

Podlasie zaczęło gry kontrolne od wygranej z Victorią Sulejówek. Powrót byłego kapitana?

Pierwszy sparing na plus, zwłaszcza w pierwszej połowie. Podlasie po 45 minutach meczu z Victorią Sulejówek prowadziło aż 4:0. Po przerwie gospodarze nic już do tego dorobku nie dorzucili, za to rywale zdobyli dwie bramki i spotkanie zakończyło się wynikiem 4:2.

Katastrofa budowlana przy Bernardyńskiej. Prace wznowione w niedzielę
zdjęcia
galeria

Katastrofa budowlana przy Bernardyńskiej. Prace wznowione w niedzielę

Przy ulicy Bernardyńskiej w Lublinie doszło do katastrofy budowlanej. Zawaliła się część ściany kamienicy. W sobotę Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zdecydował o całkowitej rozbiórce budynku. W niedzielę prace mają być kontynuowane.

Zatańczyli poloneza aż miło! Studniówka ZS Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
ZDJĘCIA / WIDEO
galeria
film

Zatańczyli poloneza aż miło! Studniówka ZS Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

Uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego na chwilę odetchnęli od maturalnego maratonu. Bawili się do białego rana podczas studniówki.

Studniówki 2025. Tak się bawił "Zamoy" z Lublina
dużo zdjęć
galeria

Studniówki 2025. Tak się bawił "Zamoy" z Lublina

Tak wyglądała studniówka tegorocznych maturzystów z II Liceum Ogólnokształcącego im. Hetmana Jana Zamoyskiego w Lublinie zwanego potocznie „Zamoyem”. Zachęcamy do oglądania galerii.

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Dobra passa pod wodzą trenera Pawła Tetelewskiego trwa. Odkąd szkoleniowiec przejął zespół z Lublina, MKS FunFloor wygrał cztery kolejne spotkania. W sobotę trzeba było się mocno napracować na kolejny sukces, ale Magda Balsam i jej koleżanki pokonały na wyjeździe Piotrcovię 29:26.

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie

Piękne kreacje, wzruszenia i tańce. Odliczanie do matury rozpoczęli uczniowie Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie.

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach
dużo zdjęć
galeria
film

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach

W sobotę, 18 stycznia, polonezem swoją studniówkę rozpoczęli uczniowie III LO w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach, czyli popularnej "piątki". Impreza została zorganizowana w puławskim Gościńcu nad Wisłą.

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

To nie alkohol, tylko nieostrożność miała być przyczyną wypadku do jakiego doszło w powiecie parczewskim. Sprawczyni wypadku miała 2,5 promila alkoholu.

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Przedstawiciele instytucji zajmujących się rolnictwem w woj. lubelskim zapowiadają szkolenia i konferencje z rolnikami w całym regionie. Rolnicy otrzymają solidną dawkę wiedzy z różnych dziedzin, ale także będą mogli przekazać swoje uwagi i żale, które trafią do Brukseli, w ramach naszej prezydencji w Unii Europejskiej. Pierwsze spotkanie już w tym miesiącu, we Włodawie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium