Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2021 r.
16:23

Jesienny przysmak. Na obiad może ziemniaki?

1 0 A A
Cepeliny
Cepeliny

Najlepsze ziemniaki są z ogniska. W dalszej kolejności idą placki ziemniaczane, leniwe, kotlety i pierogi ziemniaczane i zupy ziemniaczane. Ziemniaki najlepiej smakują jesienią.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ziemniak musiał przebyć bardzo długą drogę, która zajęła mu 300 lat, by przestać być uznawanym za jedzenie trujące, barbarzyńskie i diabelskie – twierdzi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Do Polski kartofle miały trafić za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który po odsieczy wiedeńskiej przysłał Marysieńce worek ziemniaków.

W Wilanowie ziemniaki najpierw uprawiano jako roślinę ozdobną, pierwsze potrawy z ziemniaków nie wzbudziły większego zainteresowania. W XIX wieku były już bardzo popularne; robiono z nich nawet polski parmezan. Ugotowane ziemniaki mieszano z białym serem, wyrabiano i podsuszano. Dziś bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie polskiego stołu. Oto najsmaczniejsze dania z ziemniaków, w sam raz na jesienny stół.

Cepeliny

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól. Na farsz: 40 dag wołowiny, 20 dag wieprzowiny, 1 cebula, 1 jajko, czosnek, sól, pieprz, słonina lub boczek.

Wykonanie: przygotować farsz: mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę i posiekany czosnek, jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić.1,5 kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc. Wymieszać ze startymi ziemniakami, dodać jajka, posolić, wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać nadzienie, zlepić brzegi i formować podłużne pyzy. Gotować w osolonej wodzie 30 minut. Podawać ze słoniną, wymieszaną z cebulką lub skwarkami z boczku.

Kopytka

Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych, 1 jajo, półtorej szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta, margaryna lub słonina do polania.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajo i szybko zagnieść ciasto. Formować wałeczki o średnicy 2,5 cm, spłaszczać je nożem i kroić ukośne kulki długości 3-4 cm. Gotować ok. 5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, odsączyć, okrasić stopioną margaryną i zrumienioną bułką lub słoniną ze skwarkami.

Kotlety ziemniaczane po włodawsku

Nadbużańskie gospodynie nie podają składników regionalnych dań. Miarę mają w oku. Jak zrobić kotlety ziemniaczane po włodawsku? 1 kg obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.
Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym. Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych.

Leniwe z ziemniakami

Składniki: 20 dag twarogu, 15 dag ziemniaków, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki margaryny, sól, margaryna, tarta bułka do polania.
Wykonanie: obrane i ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, margarynę rozetrzeć, dodać żółtka ser z ziemniakami i ucierać na jednolitą masę. Połączyć z mąką i ubitą na sztywno pianą, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki, spłaszczyć ich powierzchnię, wycisnąć nożem kratkę i pokroić w skośne romby o szerokości 2-3 cm. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną, odsączyć i polać stopioną margaryną ze zrumienioną tarta bułką.

Pierogi chłopskie

Składniki: ciasto na mące, wodzie i oleju. Na farsz: 5 dużych ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, olej, sól czosnkowa, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Usmażyć na oleju z posiekaną cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić na porcje, nakładać farsz i wylepić pierogi. Ugotować, posmarować olejem i zapiec w piekarniku. Można okrasić olejem.

Placki ziemniaczane

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulką, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Placki ziemniaczane po żydowsku

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 cebule, 20 dag mąki, 4 pokruszone mace, sól, pieprz, 1 kubeczek dobrej śmietany, smalec gęsi.

Wykonanie: ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce z 1 cebulą. Dodać jaja, mąkę, macę, sól i pieprz. Wymieszać. Nakładać porcje na rozgrzany smalec gęsi. Smażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na półmisku, polać śmietaną, obłożyć krążkami cebuli.

Zapiekanka ze świeżym rozmarynem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Boczek, pieczarki i cebulę – w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę. Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Można także dodać garść startego parmezanu.

Ziemniaki faszerowane

Składniki: 8 ziemniaków, 1 szklanka sosu śmietanowo – cebulowego, natka pietruszki, sól, pieprz. Na farsz: 20 dag wątróbki drobiowej, 4 dag słoniny, 1 cebula, sól.

Wykonanie: ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach. Obrać i wydrążyć. Pokroić słoninę w drobną kostkę, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i wątróbkę pokrojoną w kawałki. Usmażyć, doprawić pieprzem, na końcu posolić. Napełnić ziemniaki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosen śmietanowym i zapiec. Na talerzach posypać pietruszką.

Czym faszerować? Można pikantnym mięsem, można pomidorami, można kabaczkiem. Można pieczarkami. Rewelacyjnie smakują z pikantnym twarogiem.

Ziemniaki jak z ogniska

To patent Kuby Piętowskiego, który w restauracji 2 PI ER podaje je do schabowego z kostką. Jak zrobić takie ziemniaki? – Sprawa jest bardzo prosta. Ziemniaki szorujemy i pieczemy ze skórką w piekarniku. W międzyczasie mieszamy mąkę z solą. Upieczone ziemniaki obtaczamy w mące z solą i chwilę zapiekamy – mówi Piętowski.

Ostatnio ziemniaki jak z ogniska serwuje szef Arkadiusz Krzesiak w swojej restauracji „Uwędzona inaczej”. Ziemniaki gotuje, piecze na grillu i podwędza. Receptury do końca zdradzić nie chce, ale są doprawdy znakomite.

Ziemniaki z kombiwara

Najlepsze pieczone ziemniaki wychodzą z kombiwara. Spróbowałem ich po raz pierwszy u Barbary i Stanisława Bałdygów. Dostałem przepis i zabrałem się do dzieła. Po starannym wyszorowaniu ziemniaki kroję na pół. Dno kombiwaru smaruję oliwą, wykładam liśćmi kapusty. Skrapiam je oliwą. Przekrojone połówki ziemniaków nacieram ząbkami czosnku, oblepiam czosnkiem, solę i układam na liściach skórką do góry. Całe towarzystwo skrapiam oliwą, obficie posypuję kminkiem i włączam kombiwar. Jak chcę mieć ziemniaki szybciej – nakłuwam każdy drewnianą szpatułką. Za 1,5 godziny otwieram kombiwar i po kuchni roznosi się zapach. Najpierw pachnie przypalona skórka, potem kminek, w końcu czosnek.

Ziemniaki w śmietanie

Składniki: 6 średnich ziemniaków, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli, 8 łyżek śmietany, 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu, sól.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać, wrzucić do garnka, dodać cebulę i śmietanę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, podczas mieszania ziemniaki rozpadną się na mniejsze kawałki. Część kawałków można rozgnieść. Posypać pieprzem, ewentualnie dosolić. Śmietanę można zastąpić wiejskim olejem.

Ziemniaki jak z ogniska (fot. Małgorzata Sulisz)
Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Produkty parafinowe – co możemy dostać?

Produkty parafinowe – co możemy dostać?

Choć parafina kojarzy się przede wszystkim z produkcją świec i zabiegami kosmetycznymi, jest ona wykorzystywana dużo częściej. Jakie produkty parafinowe znajdziemy w sklepach?

Top pomysłów na świąteczny prezent

Top pomysłów na świąteczny prezent

Koniec każdego roku to czas intensywnego poszukiwania pomysłów na prezent i ich gorączkowego kupowania. W tym czasie wszyscy wymieniają się koncepcją wyboru podarunków, mając nadzieję na czerpanie z cudzych doświadczeń. Jednym z najwdzięczniejszych obszarów świątecznych zakupów jest sklep AGD.

Koronawirus w Polsce, 22 października. Najgorzej w Lubelskiem, dane z powiatów

Koronawirus w Polsce, 22 października. Najgorzej w Lubelskiem, dane z powiatów

W całej Polsce jest 5706 nowych zakażeń koronawirusem – informuje Ministerstwo Zdrowia w raporcie z 22 października 2021 r.

Azoty Puławy zmierzą się w Płocku z Orlen Wisłą. Zagrać tak jak z Kielcami

Azoty Puławy zmierzą się w Płocku z Orlen Wisłą. Zagrać tak jak z Kielcami

W meczu na szczycie Azoty Puławy zagrają w piątek z Orlen Wisłą Płock. Początek rywalizacji o godzinie 20.15. Spotkanie obejrzymy w TVP Sport.

Materace kieszeniowe - wady i zalety

Materace kieszeniowe - wady i zalety

Wszyscy wiemy, jak ważny jest relaksujący, regenerujący sen. By móc się nim cieszyć każdej nocy, trzeba koniecznie zadbać o odpowiednie wyposażenie sypialni - przede wszystkim liczy się tu jakość łóżka. Wygodny materac to podstawa - jednak każdy sklep z łóżkami posiada w swojej ofercie różnorodne modele. Który z nich najlepiej jest wybrać i jakie są wady i zalety najpopularniejszych materacy kieszeniowych?

Złe wieści z obozu Pszczółki Polski Cukier przed ligowym meczem. Martina Fassina kontuzjowana

Złe wieści z obozu Pszczółki Polski Cukier przed ligowym meczem. Martina Fassina kontuzjowana

Po powrocie z Turcji koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin są już myślami przy niedzielnym meczu. Na wyjeździe zagrają z PolskaStrefaInwestycji Enea Gorzowem Wielkopolskim. Zła wiadomość jest taka, że w składzie na długo zabraknie świetnie spisującej się od początku sezonu Włoszki Martiny Fassiny

Zziębnięci, spragnieni i głodni nocują w lasach

Zziębnięci, spragnieni i głodni nocują w lasach

Rozmowa z Anną Dąbrowską, prezeską lubelskiej organizacji Homo Faber, która wraz z kilkunastoma innymi stowarzyszeniami pozarządowymi tworzy Grupę Granica podejmującą działania wobec kryzysu migracyjnego na granicy polsko-białoruskiej.

Górnik Łęczna jedzie na mecz z Radomiakiem Radom, czyli starcie starych znajomych

Górnik Łęczna jedzie na mecz z Radomiakiem Radom, czyli starcie starych znajomych

W piątkowy wieczór piłkarze z Górnika Łęczna kolejny już w tym sezonie raz zainaugurują kolejną serię gier. O godzinie 18 w Radomiu zespół trener Kamila Kieresia zmierzy się z innym z beniaminków rozgrywek – Radomiakiem

Repertuar kin i teatrów w Lublinie i regionie. Diuna [22-24.10]
22 października 2021, 9:00

Repertuar kin i teatrów w Lublinie i regionie. Diuna [22-24.10]

To jedna z najgłośniejszych premier tego roku. Na ekrany lubelskich kin wchodzi długo wyczekiwane widowisko science fiction "Diuna" na podstawie bestsellerowej prozy Franka Herberta. Miłośnicy grozy będą mogli też zobaczyć nową odsłonę serii "Halloween". Sprawdź weekendowy repertuar kin i teatrów z Lublina oraz regionu.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 22-24 października

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 22-24 października

Już w piątek kibiców w Lublinie czeka kolejny wieczór z siatkarską PlusLigą. Czy tym razem zawodnicy LUK Lublin wreszcie wygrają pierwsze spotkanie? Mecz z GKS Katowice rozpocznie się o godz. 20.30.

Biała Podlaska. Biletu w autobusie nie kupisz

Biała Podlaska. Biletu w autobusie nie kupisz

W autobusach miejskich w Białej Podlaskiej biletów nie kupisz. Miejska spółka wprowadza takie ograniczenia w związku ze wzrostem zakażeń COVID-19 w mieście.

Mieszkańcy zarzucają prezydentowi Lublina lekceważenie i bezczynność. Radni zajęli się skargą

Mieszkańcy zarzucają prezydentowi Lublina lekceważenie i bezczynność. Radni zajęli się skargą

Lekceważenie, bagatelizowanie, bezczynność – takie zarzuty stawiają prezydentowi mieszkańcy Ponikwody skarżący się w sprawie nierealizowanej od lat budowy przedłużenia ul. Węglarza. Radni uznali, że skarga jest bezzasadna.

Zmiany w Bronowicach. Wybrano nowego sołtysa

Zmiany w Bronowicach. Wybrano nowego sołtysa

Marcin Gąska we wtorek został nowym sołtysem Bronowic w gminie Puławy. Był jedynym kandydatem na to stanowisko. Zastąpił Małgorzatę Piwowarek, która zrezygnowała z funkcji, przerywając czteroletnią kadencję.

Potrącił samochodem 4-latka i uciekł. Chłopiec zmarł na rękach ojca
Wideo
film

Potrącił samochodem 4-latka i uciekł. Chłopiec zmarł na rękach ojca

4-letni Piotruś jechał obok taty na rowerze, gdy wjechał w niego rozpędzony samochód. Sprawca uciekł. – Synek był obok. Nagle usłyszałem huk i syna nie ma – mówi zdruzgotany ojciec.

Rada Miasta Lublin głosowała w sprawie obecności Ziemi w Układzie Słonecznym

Rada Miasta Lublin głosowała w sprawie obecności Ziemi w Układzie Słonecznym

Kosmosu sięgnęła czwartkowa dyskusja Rady Miasta nad obecnością Polski w Unii Europejskiej. Radni otarli się niemal o głosowanie nad tym, czy... Ziemia powinna być nadal obecna w Układzie Słonecznym.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium