Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

12 czerwca 2021 r.
11:21

Pomysł na obiad. Coś na Euro 2020

Jak Hiszpania to paella w różnych odmianach. Gotuję ją tak, jak nauczyła mnie mama – mówi hiszpański szef Miguel Ángel González Bravo
Jak Hiszpania to paella w różnych odmianach. Gotuję ją tak, jak nauczyła mnie mama – mówi hiszpański szef Miguel Ángel González Bravo (fot. Maciej Kaczanowski)

Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a przeciwników trzech. Sprawdzamy, jak mocni są w kuchni. Czy wygrają z naszym żurkiem i schabowym z kapustą?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od Hiszpanii. – Jak Hiszpania to paella w różnych odmianach. Gotuję ją tak, jak nauczyła mnie mama – mówi Miguel Ángel González Bravo, który zamieszkał w Lublinie, pracował w kilku restauracjach, a dziś jest niezależnym doradcą kulinarnym. – Właśnie wprowadzam hiszpańskie nowości do karty w Playa Marina nad Zalewem Zemborzyckim.

Paella narodziła się w Walencji, szybko podbiła serca smakoszy z innych prowincji z Hiszpanii. Dziś to proste danie, wzbogacone o wykwintne owoce morza i przyprawione drogocennym szafranem jest ozdobą najlepszych europejskich restauracji. Może mieć różne składniki, dwa są od wieków niezmienne: dobry ryż i najlepszy szafran. To szafran nadaje paelli złocisty kolor oraz charakterystyczny smak.

Paella

Składniki: 25 dag pomidorów, 1 czerwona i 1 zielona papryka, 20 dag zielonego groszku, kurczak lub królik, 25 dag schabu, 25 dag małych kalmarów, 6 dużych krewetek, inne owoce morza z puszki, 40 dag ryżu, 2 l bulionu rybnego, sól, pieprz, czosnek, szafran.

Wykonanie: warzywa i mięso pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać zielony groszek. Smażyć 10 minut. Do garnka, w którym będziemy robić paellę, wlać oliwę, podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać podsmażone uprzednio jarzyny z mięsem. Wsypać ryż, doprawić szafranem, zalać bulionem. Gotować 5 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przybrać uduszonymi oddzielnie owocami morza, zapiec w piekarniku. Udekorować cytryną.

Hiszpańska fantazja

Po słynnym gazpacho (hiszpańskim chłodniku) do najpopularniejszych zup należy czosnkowa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a robi się ją szybko. Do podstawy (podsmażony chleb, czosnek, oliwa, bulion) warto dodać cieciorkę (włoski groch) z puszki lub inne fasolki.

Kto lubi mięso, wzbogaci czosnkową kawałkami szynki, salami i wędzonego boczku. Kto przepada za owocami morza, niech wrzuci do czosnkowej posiekane kalmary, kto lubi zupę rybną, filety z morskiej ryby.

W Hiszpanii jada się dużo potraw jednogarnkowych z dodatkiem różnych fasoli. My polecamy włoską cieciorkę, dostępną w puszkach lub suszoną. Suszoną moczymy na noc z dodatkiem pół łyżeczki sody, odcedzamy i gotujemy z kością od szynki, kawałkiem wołowiny i boczku. Po dwóch godzinach wrzucamy marchew i cebulę, potem ziemniaki, krojone w kostkę. Dużo czosnku, przypraw i kilkanaście plastrów salami – to smakowity finał dania.

Na koniec o jeszcze jednej hiszpańskiej fantazji czyli rybie pieczonej w soli. Rybę trzeba skropić cytryną, włożyć do jej środka świeży tymianek, natkę pietruszki i czosnek.

W żaroodpornym naczyniu wysypać sporą warstwę gruboziarnistej soli, ułożyć w niej rybę i zasypać solą. Piec 40 minut w temperaturze 250 stopni. Radzimy spróbować.

Obiad po słowacku

Słowacja była niegdyś częścią Węgier, potem pod panowaniem Habsburgów. Stąd w słowackiej kuchni do dziś bardzo popularne są gulasze i mięsa w paprykowym sosie. Wielkim przysmakiem są pierogi nadziewane owczym serem.

Słowackie zupy są zawiesiste, gęste i smakowite. Polakom posmakuje ziemniaczana polewka, podobna do naszej kartoflanki, z tym, że pod koniec Słowacy wrzucają żółtko rozmieszane ze śmietaną. Najpierw trzeba namoczyć suszone grzyby, potem wrzucić do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, wędzoną słoninę i boczek, grzyby, włoszczyznę i zalać bulionem, doprawić kminkiem i majerankiem. Gotować pół godziny. Na smalcu podsmażyć cebulkę z czosnkiem, oprószyć mąką, zrobić zasmażkę i zaprawić zupę. W tej polewce najważniejszy jest finał: żółtko roztrzepać ze śmietaną i wymieszać z zupą.

Piwny gulasz i pierogi z owczym serem to smaczne drugie dania. Mięso z łopatki należy pokroić w kostkę, oprószyć papryką i posiekanym czosnkiem. Na smalcu podsmażyć grubo pokrojoną cebulę, dodać mięso i smażyć 10 minut. Posypać kminkiem, zalać piwem, gotować na małym ogniu przez 45 minut. Dwie kromki razowego chleba zalać piwem, rozmieszać, dodać do gulaszu, gotować jeszcze 15 minut, posolić i popieprzyć.

A pierogi z owczym serem?

Bryndzę można kupić w polskich sklepach. Słowacy robią z niej znakomite pierogi. Najprościej zrobić je tak jak ruskie i zastąpić biały ser bryndzą. Można także utrzeć masło, wymieszać z bryndzą, dodać przesmażoną cebulę, kminek i majeranek, tym farszem napełnić pierogi. Są znakomite prosto z wody, z dużą ilością omasty z boczku i cebuli. Ale jeszcze lepiej smakują, gdy obsypać je siekanym czosnkiem, mieloną papryką, podsmażyć na masełku i posypać startym parmezanem. I jeszcze jeden przysmak uwielbiany przez polskich turystów. To prażony ser. Plaster żółtego sera panieruje się w bułce, smaży na złocisty kolor i podaje z ziemniakami oraz dużą ilością tatarskiego sera. Do plastra sera można dołączyć plaster szynki i taki duet będzie jeszcze bardziej smakowity. Kiedy spodziewamy się w domu gości, możemy zrobić im jagnięcinę po słowacku, na bazie zdrowej jagnięciny uhruskiej.

Jagnięcina po słowacku

Składniki: kilogram combra jagnięcego, pół litra bulionu, oliwa, sól, pieprz, marynata: 100 ml białego wina, 10 dag pietruszki, 10 dag marchwi, 10 dag selera, 1 por, liść laurowy, ziele angielskie oliwa.

Wykonanie: warzywa kroimy w słupki, mieszamy z winem, oliwą, liściem laurowym, zielem angielskim i w powstałej zalewie marynujemy mięso przez trzy dni.

Mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na oliwie, wkładamy do garnka, dodajemy warzywa z marynatą i dusimy do miękkości, często podlewając bulionem. Podajemy z ziemniakami.

Słowacka jagnięcina jest na drugi dzień jeszcze lepsza. Jeszcze bardziej przechodzi aromatem duszonych warzyw. Jest znakomita na gorąco z chlebem. Co do obiadu? Jak to co, znakomite słowackie piwo.

Co jedzą Szwedzi?

Nawet najbardziej wykwintne szwedzkie restauracje karmią swoich gości prostym, domowym jadłem. Tradycyjne potrawy chwalą sobie Szwedzi i cudzoziemcy. Odstępstwem od skromności w kuchni jest słynny szwedzki stół i niezliczone wariacje na temat śledzi. Szwedzki stół, oferujący rozmaite potrawy i kulinarną samoobsługę ma najprawdopodobniej związek z osiemnastowieczną tradycją „stołu z wódką”. W centralnym punkcie stołu gospodarz ustawiał beczułkę z aquavitem (woda życia), wokół miseczki z jedzeniem. Z czasem przybywało zakąsek i wódek – jednak wypicie więcej niż sześć kieliszków do jednego posiłku uważano za niestosowne.

Do ulubionych zup w Szwecji zalicza się rybną sztokholmską, piwną i fasolową, obficie okraszoną słoniną i cebulą.

Z mięs Szwedzi kochają pulpety (w tym mięsno-rybne) w słodkich sosach, smażone mięso z ziemniakami, zapiekanki z wołowiną. Do najsłynniejszych potraw należy „Wołowina à la Lindstrőm”, wymyśloną ponoć przez słynnego aktora o tym nazwisku i arcysmakowita „Pokusa Janssona”, której przepis dziś prezentujemy. Skąd pochodzi zagadkowa nazwa „Pokusy Janssona”?

Ponoć od nazwiska szwedzkiego kaznodziei, który w Stanach Zjednoczonych założył sektę, nawołując ludzi do surowej ascezy. Pewnego dnia kaznodzieję nakryto na zajadaniu się smakowitą zapiekanką. Wielebny nie miał siły oprzeć się kulinarnemu pokuszeniu...

Pokusa Janssona

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 puszki anchois, 5 cebul, 500 ml śmietany, 3 łyżki bułki tartej, sól, biały pieprz, płatki masła.

Wykonanie: ziemniaki pokroić w słupki, cebulę w talarki, anchois wyjąc z puszki i pokroić. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem układać warstwę ziemniaków, na to cebuli, na to anchois i ponownie ziemniaki. Każda warstwę posypać białym pieprzem. Całość skropić oliwą z puszki po anchois, podlać śmietaną, posypać bułką tartą i pokryć płatkami masła. Przykryć i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Co do obiadu? Najchętniej dobre wino.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Reprezentacja Polski pod wodzą Jana Urbana wciąż niepokonana. W piątek zremisowała z faworyzowaną Holandią

Reprezentacja Polski pod wodzą Jana Urbana wciąż niepokonana. W piątek zremisowała z faworyzowaną Holandią

Reprezentacja Polski pod wodzą Jana Urbana wciąż niepokonana. W piątkowy wieczór Biało-Czerwoni zremisowali na PGE Stadionie Narodowym z Holandią 1:1 i na kolejkę przed końcem eliminacji do mistrzostw świata zapewnili sobie drugie miejsce w grupie G, która oznacza baraże

53 miliony złotych z KPO miały ogrzać chełmskie szkoły, ale rzeczywistość przetargowa okazała się chłodna. Miasto wstrzymuje większość remontów i szuka pieniędzy na dopłaty

Miliony z KPO na lodzie. Chełm unieważnia większość przetargów na remonty szkół

Miało być ciepło, taniej i nowocześniej – wyszło drogo i z rozczarowaniem. Dwa z trzech przetargów na termomodernizację chełmskich szkół i przedszkoli zostały unieważnione, bo nawet najniższe oferty przekroczyły miejskie budżety o połowę. Na razie szansę na remont mają tylko trzy placówki, ale i tam potrzebne będzie ponad milion złotych dopłaty z miejskiej kasy.

Kreatywna zamiana na siedzeniach i nieudana ucieczka przed policją

Kreatywna zamiana na siedzeniach i nieudana ucieczka przed policją

Kierowca osobówki, który na widok patrolu postanowił… zamienić się miejscami z pasażerem, oraz 24-latek uciekający motocyklem przed policją, bo nie miał prawa jazdy – to dwa przypadki z ostatnich dni, które pokazują, że pomysłowość nie zawsze idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem. Funkcjonariusze z Kraśnika i Puław przerwali te niebezpieczne pomysły, zanim skończyły się naprawdę źle.

Michał Szubarczyk ma duże powody do radości

14-latek z Lublina mistrzem świata w snookerze

Zaledwie 14-letni Michał Szubarczyk z Lublina nie przestaje zadziwiać. Do długiej listy sukcesów właśnie dorzucił mistrzostwo świata amatorów w snookerze, które wywalczył w Katarze.

Każda dzielnica Lublina ma swój „Plan”

Każda dzielnica Lublina ma swój „Plan”

Kilkadziesiąt spotkań, ponad sto kilometrów spacerów i setki rozmów z mieszkankami i mieszkańcami – tak wyglądał proces tworzenia „Planu dla Dzielnic”, największego jak dotąd projektu partycypacyjnego w Lublinie. Efekt? 27 mikrostrategii, czyli zestaw dokumentów opisujących aktualne potrzeby poszczególnych części miasta i kierunki ich rozwoju na najbliższe lata.

Oni mogą jeszcze przeżyć

Oni mogą jeszcze przeżyć

Była przekonana, że zginie tak jak wszyscy Żydzi wokół niej. –Nie mam nic do stracenia, bardziej skazana na śmierć już nie mogę być – mówiła Janina Mehlberg. Ale w tej straceńczej i zarazem zuchwałej myśli kryła się przemyślana strategii ratowania Polaków z rąk faszystowskich zbrodniarzy. Dzięki niej ta drobna, żydowska kobieta ze Lwowa pod przybraną tożsamością polskiej hrabiny z Lublina, stawała twarzą w twarz z komendantem obozu koncentracyjnego na Majdanku i negocjowała z nim życie tysięcy polskich więźniów. I nie przyjmowała odmowy.

Silniki do Starów, kuźnia polowa i wojskowe instrumenty. AMW wystawia na sprzedaż 126 unikatów

Silniki do Starów, kuźnia polowa i wojskowe instrumenty. AMW wystawia na sprzedaż 126 unikatów

Miłośnicy militariów, majsterkowicze i łowcy nietypowych okazji znów mają powód, by ustawić przypomnienie w kalendarzu. Lubelski oddział Agencji Mienia Wojskowego przygotował kolejny przetarg, a w nim – aż 126 pozycji o łącznej wartości ponad 400 tys. zł. Oferty można składać do 20 listopada do godz. 11.30.

Myśliwy aresztowany po śmiertelnym postrzeleniu 68-latka. Twierdził, że pomylił go z dzikiem

Myśliwy aresztowany po śmiertelnym postrzeleniu 68-latka. Twierdził, że pomylił go z dzikiem

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód zdecydował o trzymiesięcznym areszcie dla 50-letniego Dariusza L., który podczas polowania w okolicach Milejowa śmiertelnie postrzelił swojego 68-letniego znajomego. Prokuratura zarzuciła mu zabójstwo w zamiarze ewentualnym – za taki czyn grozi nawet dożywocie.

Azoty staną jutro przed bardzo trudnym zadaniem

Industria Kielce na drodze Azotów Puławy, czyli przeciwnik z najwyższej półki

W najbliższym meczu nikt nie daje szczypiornistom z Puław najmniejszych szans na sukces. Trudno się dziwić, bo w sobotę o godz. 16 Azoty zmierzą się z Industrią Kielce. I to na wyjeździe.

Nowoczesne metody ochrony przesyłek i towarów w drodze

Nowoczesne metody ochrony przesyłek i towarów w drodze

Ochrona przesyłek i towarów jest kluczowym elementem zapewniającym bezpieczeństwo łańcucha dostaw. W dobie globalizacji, kiedy towary przemierzają tysiące kilometrów, konieczne jest stosowanie efektywnych i nowoczesnych metod zabezpieczeń. Jednym z najważniejszych narzędzi w tej dziedzinie są plomby zabezpieczające, które odgrywają nieocenioną rolę w ochronie przesyłek przed kradzieżą czy manipulacją.

Jak stworzyć spójne i osobiste wnętrze? Od salonu po łazienkę

Jak stworzyć spójne i osobiste wnętrze? Od salonu po łazienkę

Urządzanie własnych czterech kątów przypomina czasem pisanie powieści. Każdy pokój staje się rozdziałem, meble i dodatki bohaterami, a my sami pełnimy rolę narratora, który snuje opowieść o tym, kim jesteśmy, co kochamy i jak chcemy się czuć każdego dnia. Zamiast ślepo podążać za katalogowymi trendami, warto zastanowić się, jaka historia ma wybrzmiewać z naszego domu. Chodzi o znalezienie myśli przewodniej, która połączy wszystkie elementy w satysfakcjonującą całość.

Kapituła Rolnika Roku podczas obrad. Od lewej: Waldemar Banach (dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego). Andrzej Romańczuk (dyrektor lubelskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa), Stanisław Żmijan (dyrektor lubelskiego ośrodka terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa), Paweł Turczyn (dyrektor Wydziału Środowiska i Rolnictwa Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego) i Paweł Puzio (redaktor naczelny Dziennika Wschodniego)
Nasz plebiscyt

Rolnik Roku 2025 – kapituła wybrała laureatów

Ponad 30 tysięcy głosów oddali nasi czytelnicy w sondzie na Koło Gospodyń Wiejskich w ramach plebiscytu Rolnik Roku 2025. Dziś, w piątek 14 bm., zebrała się także kapituła, która po merytorycznej dyskusji i w tajnym głosowaniu wybrała laureatów naszego konkursu w kategoriach Rolnik Roku oraz Hodowca Roku.

Kompleksowa realizacja projektu gastronomicznego: projekt, wdrożenie i serwis – model B2B zapewniający ROI

Kompleksowa realizacja projektu gastronomicznego: projekt, wdrożenie i serwis – model B2B zapewniający ROI

Nowoczesna gastronomia nie opiera się dziś jedynie na doskonałym menu i zespole kucharzy. Kluczowym filarem sukcesu jest efektywne zaplecze technologiczne – odpowiednio zaprojektowane, wdrożone i utrzymane w pełnej sprawności. Dla inwestorów, restauratorów i hotelarzy coraz większe znaczenie ma również elastyczne finansowanie, które umożliwia szybkie uruchomienie inwestycji bez nadwyrężania płynności firmy. Właśnie te potrzeby kompleksowo adresuje Gastronet24.pl, czyli partner strategiczny w modelu B2B, oferujący pełną realizację projektów gastronomicznych od koncepcji po serwis, a także cyfrowy leasing online, który realnie przekłada się na ROI (Return on Investment).

Jak pierwsze 100 dni prezydentury Karola Nawrockiego wypada na tle poprzedników?

Jak pierwsze 100 dni prezydentury Karola Nawrockiego wypada na tle poprzedników?

Sto dni prezydentury Karola Nawrockiego minęło pod znakiem intensywnej pracy legislacyjnej i rekordowej liczby wet. Nowy prezydent podpisał 70 ustaw, 13 zawetował i odbył 11 zagranicznych wizyt — więcej niż część jego poprzedników w tym samym czasie.

AZS AWF Biała Podlaska wygrał ostatnio w Kielcach

Padwa z wizytą w Łodzi, AZS AWF Biała Podlaska podejmie Śląsk Wrocław

W sobotę KPR Padwa Zamość wystąpi na boisku Grot Blachy Pruszyński Anilany Łódź. AZS AWF Biała Podlaska podejmie za to Śląsk Wrocław.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium