Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 listopada 2005 r.
9:56
Edytuj ten wpis

Czulent

Kiedy pewien Żyd wrócił do domu z wesela, zapytano go, jakie było jedzenie. Odpowiedział: Gdyby zupa była tak gorąca jak wino, a wino tak stare jak kurczak, a kurczak tak tłusty jak panna młoda, byłoby to nadzwyczajne jedzenie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Dziś chciałbym zaproponować Państwu czulent. Żydowską potrawę, która doskonale smakuje i którą na pewno zajadał się Sztukmistrz z Lublina. Najpierw przepis, potem troche teorii.

Składniki

½ kg cebuli
gęsi lub kaczy smalec
1 kg mięsa wołowego
1 kg fasoli czerwonej lub Jaś
1 kg marchewki
1 główka czosnku
1 kg pęczaku lub kaszy perłowej
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
4 jajka
naturalny rosół

Wykonanie

Cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę w grube plastry podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić. Obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszową. Następnie w dużym żeliwnym garnku lub brytfannie rozgrzać tłuszcz, ułożyć składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, podsmażoną cebulę, obsmażone i przyprawione mięso oraz czosnek i przysypać całość przepłukaną kaszą. Posolić, doprawić, na wierzchu ułożyć surowe jajka (w całości). Wszystko zalać niewielką ilością rosołu. Naczynie przykryć i włożyć do pieca. Piec w niewysokiej temperaturze, aż kasza wchłonie płyn, ok. 3-4 godziny, w razie potrzeby uzupełniając rosół. Podawać z kiszonkami.

Bete'awon!

O czulencie

Czulent tradycyjnie podawany jest na południowy posiłek w Szabat. W związku z religijnym zakazem pracy, a więc i gotowania, w sobotę, potrawę przygotowuje się w piątek wieczorem i trzyma przez dobę w ciepłym piecu, dawniej zwanym szabaśnikiem, lub w duchówce, wyjmując ją dopiero na sobotnią kolację.

O potrawach koszernych

Aby w ogóle mówić o potrawach koszernych należy najpierw wyjaśnić znaczenie samego słowa "koszerny". Otóż koszerny (po hebrajsku "nadający się", "stosowny", "dobry") to dozwolony do użytku lub spożycia zgodnie z surowymi religijnymi zasadami dietetycznymi, określanymi hebrajskim terminem kaszrut (oznaczającym "odpowiedniość", "zdatność"), należącymi do najstarszych i najtrwalszych elementów kultury żydowskiej. Formuła koszerności ma źródło w żydowskich wymogach dietetycznych opisanych w Torze, a polega na przestrzeganiu zasad przygotowywania i spożywania jadła w sposób rytualnie czysty w odróżnieniu od jedzenia określanego mianem trefnego (hebr. trefa lub w jidysz treif; (dosłownie "rozszarpanego"; wywodzi się to od przykazania, aby nie jadać zwierząt, które zostały rozszarpane przez inne)), czyli "nieczystego", niezgodnego z żydowską tradycją. Początki tych formuł wywodzą się z przepisów higienicznych, uzasadnionych w upalnych pustynno-tropikalnych warunkach, gdzie istniała konieczność oddzielania poszczególnych produktów żywnościowych dla ochrony ich przed psuciem i w konsekwencji w celu zapobieżenia zatruciom.

Zgodnie z nakazami kuchni koszernej nie wolno spożywać razem potraw mięsnych i drobiowych z mlecznymi, używa się też oddzielnych naczyń, garnków i patelni do ich przygotowywania i zastawy i sztućców do ich spożywania. Przepisy koszerności określają też gatunki mięs, które mogą być spożywane (zakazane, czyli trefne jest m.in. mięso wieprzowe, wielbłądzie, królicze i mięso zająca); zwierzę powinno też zostać zabite zgodnie z prawem żydowskim. Rytualny ubój znany jest pod nazwą shechitah, a osoba, która trudni się takim ubojem nazywana jest shochet. Metoda uboju jest szybka: głębokie cięcie wykonane za pomocą doskonale naostrzonego ostrza bez nacięć czy jakichkolwiek nierówności. Metoda ta jest bezbolesna i powoduje utratę świadomości w przeciągu dwóch sekund; powszechnie uznawana jest za najbardziej humanitarną. Dodatkową zaletą shechitah jest zapewnienie szybkiego i całkowitego odpływu krwi, co jest niezbędne w celu uczynienia mięsa koszernym (Tora zakazuje konsumpcji krwi, ponieważ w niej zawiera się życie zwierzęcia). Dodatkowo, celem odsączenia lub odparowania pozostałej krwi, mięso moczy się przez pół godziny, następnie soli, a po godzinie płucze w zimnej wodzie; alternatywnym sposobem jest opiekanie nad ogniem.

Shochet nie jest zwykłym rzeźnikiem; musi to być człowiek pobożny, dobrze znający prawo żydowskie, szczególnie dotyczące kaszrutu. W mniejszych, odosobnionych społecznościach rabin i shochet często był jedną i tą samą osobą.

Owce, bydło, kozy i zwierzyna płowa są koszerne, ale mięso wołowe powinno pochodzić z przedniej części zwierzęcia. Potrawy mleczne i rybne oraz wino i inne alkohole również muszą być koszerne. Ryba jako symbol płodności stanowi popularną potrawę żydowskiej kuchni rytualnej, ale koszerne są tylko te ryby, które mają łuski i płetwy (węgorze oraz skorupiaki takie jak homary, ostrygi, krewetki, mięczaki jadalne i kraby są zakazane). Z jajek za koszerne uznawane są wyłącznie jaja ptaków, które tradycja żydowska zezwala spożywać, a więc ptactwa domowego (ptactwo dzikie jako pożywienie jest w większości zakazane). Niedozwolone są przy tym jaja zarodnikowe.

Obecnie większość społeczeństwa żydowskiego żyjąca według norm świeckich traktuje zasady kaszrutu bardziej jako narodowe tradycje kulinarne niż nakaz religii. Ortodoksyjne zasady ulegają też modyfikacji: współcześnie rabini nadzorujący produkcję żywności dodatkowo zwracają uwagę na stosowane środki chemiczne, konserwanty oraz wartość odżywczą i zdrowotną produktów.

Nie istnieje nic takiego jak "pożywienie w koszernym stylu". Koszerność nie jest stylem gotowania. Jedzenie orientalne też może być koszerne, jeżeli zostało przygotowane zgodnie z prawem żydowskim. Z kolei tradycyjne, aszkenazyjskie dania żydowskie takie jak khishes, bagels, blintzes czy bulion z kuleczkami macowymi, mogą nie być koszerne, jeżeli nie zostaną przygotowane zgodnie z prawem żydowskim.

MICHAŁ PARADOWSKI, Zagat Survey
Zagat Survey Europe's Top Restaurants to renomowany przewodnik po najlepszych restauracjach Europy, powstający wyłącznie w oparciu o oceny konsumentów.
Zagat Survey jest jednym z największych bestsellerów, jaki kiedykolwiek pojawił się w amerykańskich księgarniach. Za Oceanem, ale i we Francji czy Wielkiej Brytanii marka Zagat Survey znana jest tak dobrze, jak słynne "Le Guide Rouge” wydawnictwa Michelin czy "Gault Millau”. Od 2001 roku corocznie ukazuje się również edycja “Europe's Top Restaurants”, obejmująca obecnie (na podstawie recenzji ponad 11 tysięcy respondentów) na ponad 250 stronach dogłębny przegląd niemal 1,500 restauracji w 26 metropoliach Europy, od Amsterdamu przez Londyn, Paryż i Warszawę do Zurychu. Poza poręcznym wydaniem książkowym przewodnik jest również dostępny w wersji elektronicznej na palmtop (pakiet oprogramowania pod nazwą ZAGAT-TO-GO).
( za portalem http://gastrona.pl/)

Pozostałe informacje

Laura Gil rozegrała w Belgii kapitalne zawody

AZS UMCS Lublin rozpoczął rozgrywki FIBA EuroCup od wygranej

AZS UMCS Lublin rozpoczął rozgrywki FIBA EuroCup od wygranej w Namur. Za ten występ podopiecznym Karola Kowalewskiego należą się tylko i wyłącznie pochwały. Oczywiście, czasami gra nie wyglądała idealnie, a sam mecz nie był najbardziej atrakcyjny, to na samym końcu liczy się wynik, a ten jest dla lubelskiej ekipy bardzo pozytywny.

Reprezentacja Polski minimalnie lepsza od Nowej Zelandii

Reprezentacja Polski minimalnie lepsza od Nowej Zelandii

Reprezentacja Polski w mocno „przemeblowanym” składzie pokonała na stadionie Śląskim w Chorzowie Nową Zelandię 1:0. Jedynego gola w czwartkowym spotkaniu zdobył kilka minut po przerwie Piotr Zieliński

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała w Bydgoszczy z BKS 0:3

PZL Leonardo Avia Świdnik gorsza od BKS Bydgoszcz

W meczu otwierającym piątą kolejkę PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe z BKS Bydgoszcz 0:3

Łącznie do Chełma trafiło już blisko 5,6 mln zł – środki mają się przyczynić do zapewnienia mieszkańcom bezpieczeństwa w sytuacjach kryzysowych

Chełm zbroi się na trudne czasy. Kolejne miliony na bezpieczeństwo mieszkańców

Chełm otrzymał kolejne 2,8 mln zł na wzmocnienie systemu ochrony ludności i obrony cywilnej. Dzięki tym środkom miasto inwestuje w sprzęt, który może okazać się kluczowy w sytuacjach kryzysowych – od awarii sieci energetycznych po klęski żywiołowe.

Budowlańcy znaleźli granat z czasów II wojny światowej. Ewakuowano mieszkańców

Budowlańcy znaleźli granat z czasów II wojny światowej. Ewakuowano mieszkańców

Podczas prac przy budowie kanalizacji w Górze Puławskiej robotnicy natrafili na granat moździerzowy z czasów II wojny światowej. Na miejsce natychmiast wezwano policję i saperów. Kilku mieszkańców musiało opuścić swoje domy.

KPR Padwa Zamość zagra w piątek z Jurandem Ciechanów

Padwa Zamość chce pójść za ciosem, w piątek mecz z Jurandem Ciechanów

Już w piątek o godzinie 17 KPR Padwa Zamość zagra na wyjeździe z Jurandem Ciechanów. Z kolei w sobotę AZS AWF Biała Podlaska podejmie AZS UW Warszawa (godz. 15)

Nowatorska operacja barku w Lublinie. Pierwsza w kraju
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria
film

Nowatorska operacja barku w Lublinie. Pierwsza w kraju

Lekarze z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 4 w Lublinie wykonali pierwszą w Polsce operację rekonstrukcji uszkodzonych ścięgien stożka rotatorów stawu barkowego z wykorzystaniem własnego ścięgna bicepsa pacjenta. Nowatorska metoda, opracowana i wdrożona przez zespół z Klinicznego Oddziału Ortopedii i Traumatologii, daje chorym znacznie większe szanse na powrót do pełnej sprawności.

Jubileuszowa inauguracja roku akademickiego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Jubileuszowa inauguracja roku akademickiego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie

Z „Gaudeamus igitur” i gromkimi brawami rozpoczął się w czwartek (9 października) nowy rok akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Tegoroczna inauguracja miała wyjątkowy charakter – uczelnia świętuje 70-lecie swojego istnienia.

Lubelscy ortopedzi z nowym mikroskopem. Takiego sprzętu wcześniej nie mieli

Lubelscy ortopedzi z nowym mikroskopem. Takiego sprzętu wcześniej nie mieli

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie wzbogacił się o nowoczesny mikroskop chirurgiczny, który pozwoli lekarzom na wykonywanie najbardziej precyzyjnych zabiegów ortopedycznych i rekonstrukcyjnych. Urządzenie kosztowało 2,5 mln zł, a jego zakup sfinansowano z budżetu województwa lubelskiego.

Narkotyki znalezione w plecaku 43-letniego mężczyzny

Pił piwo na ulicy, a w plecaku miał kilogram narkotyków. Grozi mu 10 lat więzienia

Policjanci z Lublina zatrzymali 43-letniego mężczyznę, który miał przy sobie ponad kilogram narkotyków. Wpadł przez… piwo, które pił na ulicy. Grozi mu do 10 lat więzienia.

„Wojsko Polskie, stój, bo strzelam”. Żołnierz tłumaczy się w sądzie

„Wojsko Polskie, stój, bo strzelam”. Żołnierz tłumaczy się w sądzie

Przed Wojskowym Sądem Garnizonowym w Lublinie zeznawali w czwartek strażnicy graniczni i żołnierze w procesie 25-letniego szeregowca oskarżonego o przekroczenie uprawnień. Prokuratura zarzuca mu, że oddając w marcu 2024 roku strzały przy granicy z Białorusią, stworzył zagrożenie dla innych osób. Oskarżony nie przyznaje się do winy.

László Krasznahorkai

Literacka Nagroda Nobla 2025 dla László Krasznahorkaia. Porównują go do Kafki i Bernharda

Literacką Nagrodę Nobla 2025 otrzymał László Krasznahorkai. To węgierski pisarz, którego Szwedzka Akademia uhonorowała „za fascynującą i wizjonerską twórczość, która w obliczu apokaliptycznego terroru potwierdza siłę sztuki”.

Lexus ES

Nie tylko dla fanów motoryzacji, ale i miłośników dobrej kawy

To będzie pierwsza okazja, by w Lublinie zobaczyć na żywo nowego Lexusa ES. Jutro, 10 października, japoński synonim luksusu na czterech kołach zaprasza na dzień otwarty w salonie Lexus Lublin w Kalinówce. Na odwiedzających czekać będzie również japońska kawa serwowana w kilku wyjątkowych smakach.

70 drzew na 70 lat. Uniwersytet Przyrodniczy stworzył ogród dendrologiczny
ZDJĘCIA
galeria

70 drzew na 70 lat. Uniwersytet Przyrodniczy stworzył ogród dendrologiczny

W Gospodarstwie Doświadczalnym Felin Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie powstało miejsce, w którym nauka spotyka się z naturą. W środę (8 października) społeczność uczelni świętowała otwarcie ogrodu dendrologicznego. To jedno z wydarzeń z okazji 70-lecia.

Kuriozalne gole, Górnik Łęczna rozbił Stal Rzeszów w sparingu
film

Kuriozalne gole, Górnik Łęczna rozbił Stal Rzeszów w sparingu

Przy okazji przerwy reprezentacyjnej Górnik Łęczna rozegrał mecz kontrolny ze Stalą Rzeszów. Zielono-czarni wysoko pokonali rywali 4:0.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium