Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 września 2013 r.
11:01
Edytuj ten wpis

Niebywałe smaki z festiwalu. Przepisy na jagnięcinę i piwny gulasz

Na festiwalowej Scenie Smaku powstały potrawy, jakich nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w 
Na festiwalowej Scenie Smaku powstały potrawy, jakich nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w 

Jagnięcina a la Kuncewicz z Kazimierza Dolnego, jagnięcina po prowansalsku i piwny gulasz z Kodnia to trzy wybitne potrawy, które zrobiły furorę na zakończonym niedawno Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki. Po prostu palce lizać.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wielka feeria festiwalowych smaków zaczęła się podczas Gali Dziczyzny, przygotowanej przez Zajazd Marta w Pułankowicach na benefis Roberta Makłowicza na Zamku Lubelskim.

Na stołach znalazła się kolekcja pasztetów, specjalna wersja foie gras, dziczyzna w kilku odmianach oraz niezrównany bigos myśliwski, który po festiwalu zrobił furorę na Lubelskich Dniach Kultury Łowieckiej w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce.

– Kiedy opuściliśmy gościnny Lublin, nie mogliśmy odmówić sobie z Robertem Makłowiczem przyjemności zawitania do Pułankowic, żeby zjeść kołduny litewskie w rosole i jeszcze raz skosztować dziczyzny – mówi Piotr Bikont.

Dziczyzna zapoczątkowała koncertowe popisy na Scenie Smaku. Dziś odkrywamy wybrane sekrety jagnięciny z Lubelszczyzny przygotowanej na festiwalu na wiele sposobów. Na początek przepis na oryginalną potrawę samego Pana Kuncewicza, bo do niej nawiązywał pokaz mistrzów kuchni z restauracji Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym.

Dzięki uprzejmości Wandy Michalak podajemy przepis na Irish Stew. To potrawka irlandzka, którą osobiście przyrządzał Jerzy Kuncewicz.

Składniki: 1 kg jagnięciny (udziec), 4 dag wędzonego boczku, 1 kg ziemniaków, 60 dag marchewki, 25 dag cebuli, 1 pęczek świeżego tymianku (tylko listki), 2 łyżki oleju, 3-4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: po oddzieleniu od kości, pokroić mięso w kostkę, boczek w paseczki, ziemniaki i marchewki w grubsze plastry, a cebule w krążki. W brytfannie, na oleju, usmażyć boczek na skwarki, po wyjęciu boczku, na tym samym tłuszczu stopniowo smażyć mięso. Odłożyć, a tłuszcz rozprowadzić częścią rosołu. Do brytfanny z powrotem włożyć mięso z warzywami, przyprawić. Zalać resztą rosołu, posypać listkami i skwarkami.Przykryć. Dusić wolno 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić.

Jagnięcina a la Kuncewicz

Klasa potraw przygotowanych przez restaurację Kuchnia i Wino zaskoczyła największych miłośników jagnięciny, która ma szansę stać się po dziczyźnie eksportową specjalnością naszego regionu w Europie. – Dlatego jagnięcina według poniższego przepisu weszła na stałe do karty – mówi Bartłomiej Stefański, menedżer restauracji.

Składniki: 1,5-kg udziec jagnięcy, 6 gałązek tymianku, 10 posiekanych igieł rozmarynu, 5ml oleju z palonego dębu

Wykonanie: udziec luzujemy z błon i tłuszczu – należy to zrobić dokładnie. Porcjujemy mięso, obwiązujemy sznurkiem, aby się nie rozpadło podczas procesu gotowania. – Nacieramy oliwą z dębu, tymiankiem i rozmarynem. Wkładamy do worka próżniowego, a następnie do kąpieli wodnej na 7 godz., w temp 69 C – mówi Stefański.

Teraz kolej na purée selerowe, z którym podamy mięso.

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg selera, 50 ml mleka krowiego, 50 g masła

Wykonanie: seler i ziemniaki gotujemy, następnie przeciskamy przez prasę, dodajemy ciepłe mleko z masłem. Doprawiamy. Ugniatamy na purée.

– Musimy także przygotować mus z czerwonej kapusty, sos jarzębinowy i śliwki w anyzu, żeby danie było efektowne – dodaje Bartłomiej Stefański.

Kapustę kroimy na drobne części, wrzucamy do garnka, zalewamy czerwonym winem do 1/4 wysokości. Dokładamy goździki. Gdy kapusta zmięknie, miksujemy na gładko. Teraz kolej na sos jarzębinowy: bulion drobiowy po ugotowaniu przecedzamy przez gęste sito. Na 1 litr bulionu dajemy 100 g jarzębiny i redukujemy o 1/4.

– Zostały nam jeszcze śliwki w anyżu. Śliwki drylujemy i kroimy na drobno. Wkładamy do worka próżniowego. Wrzucamy 5 g imbiru, 1 gwiazdkę anyżu, 1 łyżkę miodu lipowego. Worek wstawiamy do kąpieli na 20 minut w temperaturze 55 C – mówi Stefański.

Jagnięcina po prowansalsku

Z pokazami przyrządzania jagnięciny pojawił się na festiwalu brat Mariusz Wojdowski, szef kuchni klasztoru Oblatów w Kodniu. – Jego jagnięcina była doskonała – mówi Katarzyna Marciniewicz z Warszawy, jedna z blogerek, które wizytowały festiwal.

– Założyciel naszego zakonu wywodzi się z Prowansji, w klasztornym zielniku mamy zioła, z których przygotowuję mieszanki do potraw – mówi brat Mariusz.

Składniki: łopatka lub udziec jagnięcy – 1 sztuka, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny świeżo zmielony, cząber, rozmaryn.

Wykonanie:mięso oczyścić z błon umyć i osuszyć, następnie natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gdy jagnięcina przejdzie ziołami, obsmażyć ją na gorącym oleju rzepakowym z dodatkiem oliwy z oliwek. Przełożyć do brytfanny, przykryć, podlać 1 szklanką wody, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości.

W czasie pieczenia jagnięciny należy przygotować placki gryczane. 6 tartych ziemniaków połączyć z 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej oraz 3 jajkami, 2 łyżkami mąki i 2 pęczkami posiekanej zielonej pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placuszki na oleju na złoty kolor.

Gdy jagnięcina będzie miękka, pokroić ją na plastry, układać na talerzu obok smażonych placuszków gryczanych. Jagnięcinę polać żurawiną rozsmażoną w cebuli i podawać do spożycia.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek , dodać słoiczek żurawiny i chwilkę dalej smażyć, na koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny. Smacznego.

Jagnięcina duszona w piwie

Na koniec fantastyczny przepis brata Mariusza na smakowity gulasz. Bardzo polecamy.
Składniki: mięso jagnięce z 1 łopatki, 100 gramów śliwek suszonych , 100 gramow orzechów włoskich, olej do smażenia, sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, 0,5 l piwa jasnego.

Wykonanie:mięso oddzielić od kości, umyć pokrajać jak na gulasz, przyprawić ziołami i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie porcjami obtaczać jagnięcinę w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przełożyć do garnka, zalać piwem, dołożyć śliwki suszone i orzechy. Dusić pod przykryciem do miękkości. Ową jagnięcinę podawać z ryżem na sypko i marynowanymi gruszkami i dynią. Smacznego.

Pozostałe informacje

Lublin świętuje godność i równość niepełnosprawnych – uroczysty korowód wyruszy po weekendzie

Lublin świętuje godność i równość niepełnosprawnych – uroczysty korowód wyruszy po weekendzie

W najbliższy poniedziałek, 5 maja, ulice Lublina wypełnią się solidarnością, równością i radością. Tego dnia obchodzony będzie Dzień Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną oraz Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych.

Viva la musica! Niech żyje zabawa
foto
galeria

Viva la musica! Niech żyje zabawa

Noc w El Cubano była pełna niepowtarzalnej energii, która porwała wszystkich do zabawy. W tym wyjątkowym wieczorze nie zabrakło niespodzianek i zaskakujących momentów. Zza konsolety rządził Dj, który zapewnił strumień gorących clubowych hitów. Tłum roztańczonych gości, świetlne efekty i pulsujący beat tworzyły niezapomnianą atmosferę. Zobaczcie, jak się bawił Lublin w El Cubano.

Przygotowałem miejsce w piwnicy, wniosłem meble, zamówiłem szyld, a żonie powiedziałem, że od tej pory jestem kustoszem – odpowiada Marek Naumiuk

Winyle i gramofony: Żonie powiedziałem, że od tej pory jestem kustoszem

Uwielbiam przywracać życie zabytkowym urządzeniom, które trafiły na śmietnik historii – Marek Naumiuk włącza patefon. Charakterystyczny trzask i dźwięk są nie do opisania. I zaczyna swoją opowieść...

Podlasie Biała Podlaska musiała uznać wyższość Podhala Nowy Targ

Podlasie Biała Podlaska gorsze od Podhala Nowy Targ

Podhale Nowy Targ lepsze o bramkę od Podlasia Biała Podlaska

Dziś Dzień Strażaka

Dziś Dzień Strażaka

Dziś przed południem na placu Piłsudskiego w Warszawie odbędą się centralne obchody Dnia Strażaka z udziałem prezydenta Andrzeja Dudy oraz ministra spraw wewnętrznych i administracji Tomasza Siemoniaka.

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Krew jest cennym lekarstwem, którego nie da się wyprodukować w warunkach laboratoryjnych. Dlatego tak ważne jest dzielenie się nią. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na cotygodniowe akcje oddawania krwi. Zwłaszcza że zaczyna się sezon wakacyjny i w magazynach zaczynają się braki.

Avia Świdnik tylko zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik dwukrotnie odrabiała straty w meczu z Czarnymi Połaniec: z 1:2 i z 2:3. W doliczonym czasie Paweł Uliczny nie strzelił rzutu karnego. Ostatecznie spotkanie zakończyło remisem 3:3

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik show. Lider Orlen Oil Motoru Lublin zaprezentował wyborną formę i wygrał Grand Prix Niemiec w Landshut. Z dobrej strony zaprezentowali się także inni zawodnicy trzykrotnych mistrzów Polski

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Kalendarz wyborczy nie tylko podaje terminy pierwszej i ewentualnie drugiej tury wyborów prezydenckich, ale określa też dokładne daty czynności, jakie muszą wykonać komitety, a także wyborcy, jeśli np. chcą mieć nieodpłatny transport lub zamierzają głosować poza swoim okręgiem.

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Rada Miasta Chełm jednogłośnie przyjęła kompleksowy plan działania, mający przygotować miasto na różnorodne zagrożenia – zarówno militarne, jak i cywilne. Plan przewiduje powołanie Korpusu Obrony Cywilnej.

"Byliśmy mocni na torze". Opinie po meczu Orlen Oil Motoru z Innpro ROW Rybnik
galeria

"Byliśmy mocni na torze". Opinie po meczu Orlen Oil Motoru z Innpro ROW Rybnik

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin nie miał problemów z pokonaniem Innpro ROW Rybnik. Lubelskie "Koziołki" wygrały 63:27 i umocniły się na pierwszym miejscu w stawce. Jak mecz podsumowali jego główni bohaterowie?

Wisła Puławy sprawiła sensację wygrywając w Krakowie z Wieczystą

Sensacja w Krakowie. Wisła Puławy ograła Wieczystą!

Za takie historie kibice kochają piłkę nożną. W sobotę skazywana na porażkę Wisła Puławy pokonała w Krakowie tamtejszą Wieczystą i wciąż jest blisko uniknięcia degradacji

36-latek, który w kwietniu miał potrącić nastolatkę, usłyszał zarzuty spowodowania wypadku i ucieczki z miejsca zdarzenia,
RAPORT

Hulajnogi na chodnikach: nie jest bezpiecznie

W Lublinie mężczyzna na hulajnodze potrącił 13-latkę. W Puławach 40-latek jadąc hulajnogą stracił równowagę i przewrócił się na chodnik. Był nietrzeźwy i trafił do szpitala. W Chełmie 12-latka jadąca hulajnogą uderzyła w tył samochodu.

Podobnie jak w pierwszym, tak i w drugim meczu finału Bogdanka LUK Lublin pokonała Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0.
galeria

Drugi mecz finału PlusLigi: Bogdanka LUK Lublin rozbiła Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0 [ZDJĘCIA]

W drugim spotkaniu finałowym o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin pokonała wicemistrza kraju Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0. Do złotego medalu lublinianie potrzebują już tylko jednego zwycięstwa. MVP wybrany został Wilfredo Leon. Trzeci mecz w środę w Sosnowcu, o godzinie 20.30

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji
zdjęcia
galeria

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji

Jak co roku mieszkańcy Puław, samorządowcy, przedstawiciele lokalnych organizacji, służb mundurowych, szkół - zebrali przed Pomnikiem Konstytucji, by złożyć przed nim kwiaty i zapalić znicze. Uroczystościom towarzyszyła Puławska Orkiestra Dęta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium