Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 września 2013 r.
11:01
Edytuj ten wpis

Niebywałe smaki z festiwalu. Przepisy na jagnięcinę i piwny gulasz

Na festiwalowej Scenie Smaku powstały potrawy, jakich nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w 
Na festiwalowej Scenie Smaku powstały potrawy, jakich nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w 

Jagnięcina a la Kuncewicz z Kazimierza Dolnego, jagnięcina po prowansalsku i piwny gulasz z Kodnia to trzy wybitne potrawy, które zrobiły furorę na zakończonym niedawno Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki. Po prostu palce lizać.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wielka feeria festiwalowych smaków zaczęła się podczas Gali Dziczyzny, przygotowanej przez Zajazd Marta w Pułankowicach na benefis Roberta Makłowicza na Zamku Lubelskim.

Na stołach znalazła się kolekcja pasztetów, specjalna wersja foie gras, dziczyzna w kilku odmianach oraz niezrównany bigos myśliwski, który po festiwalu zrobił furorę na Lubelskich Dniach Kultury Łowieckiej w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce.

– Kiedy opuściliśmy gościnny Lublin, nie mogliśmy odmówić sobie z Robertem Makłowiczem przyjemności zawitania do Pułankowic, żeby zjeść kołduny litewskie w rosole i jeszcze raz skosztować dziczyzny – mówi Piotr Bikont.

Dziczyzna zapoczątkowała koncertowe popisy na Scenie Smaku. Dziś odkrywamy wybrane sekrety jagnięciny z Lubelszczyzny przygotowanej na festiwalu na wiele sposobów. Na początek przepis na oryginalną potrawę samego Pana Kuncewicza, bo do niej nawiązywał pokaz mistrzów kuchni z restauracji Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym.

Dzięki uprzejmości Wandy Michalak podajemy przepis na Irish Stew. To potrawka irlandzka, którą osobiście przyrządzał Jerzy Kuncewicz.

Składniki: 1 kg jagnięciny (udziec), 4 dag wędzonego boczku, 1 kg ziemniaków, 60 dag marchewki, 25 dag cebuli, 1 pęczek świeżego tymianku (tylko listki), 2 łyżki oleju, 3-4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: po oddzieleniu od kości, pokroić mięso w kostkę, boczek w paseczki, ziemniaki i marchewki w grubsze plastry, a cebule w krążki. W brytfannie, na oleju, usmażyć boczek na skwarki, po wyjęciu boczku, na tym samym tłuszczu stopniowo smażyć mięso. Odłożyć, a tłuszcz rozprowadzić częścią rosołu. Do brytfanny z powrotem włożyć mięso z warzywami, przyprawić. Zalać resztą rosołu, posypać listkami i skwarkami.Przykryć. Dusić wolno 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić.

Jagnięcina a la Kuncewicz

Klasa potraw przygotowanych przez restaurację Kuchnia i Wino zaskoczyła największych miłośników jagnięciny, która ma szansę stać się po dziczyźnie eksportową specjalnością naszego regionu w Europie. – Dlatego jagnięcina według poniższego przepisu weszła na stałe do karty – mówi Bartłomiej Stefański, menedżer restauracji.

Składniki: 1,5-kg udziec jagnięcy, 6 gałązek tymianku, 10 posiekanych igieł rozmarynu, 5ml oleju z palonego dębu

Wykonanie: udziec luzujemy z błon i tłuszczu – należy to zrobić dokładnie. Porcjujemy mięso, obwiązujemy sznurkiem, aby się nie rozpadło podczas procesu gotowania. – Nacieramy oliwą z dębu, tymiankiem i rozmarynem. Wkładamy do worka próżniowego, a następnie do kąpieli wodnej na 7 godz., w temp 69 C – mówi Stefański.

Teraz kolej na purée selerowe, z którym podamy mięso.

Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg selera, 50 ml mleka krowiego, 50 g masła

Wykonanie: seler i ziemniaki gotujemy, następnie przeciskamy przez prasę, dodajemy ciepłe mleko z masłem. Doprawiamy. Ugniatamy na purée.

– Musimy także przygotować mus z czerwonej kapusty, sos jarzębinowy i śliwki w anyzu, żeby danie było efektowne – dodaje Bartłomiej Stefański.

Kapustę kroimy na drobne części, wrzucamy do garnka, zalewamy czerwonym winem do 1/4 wysokości. Dokładamy goździki. Gdy kapusta zmięknie, miksujemy na gładko. Teraz kolej na sos jarzębinowy: bulion drobiowy po ugotowaniu przecedzamy przez gęste sito. Na 1 litr bulionu dajemy 100 g jarzębiny i redukujemy o 1/4.

– Zostały nam jeszcze śliwki w anyżu. Śliwki drylujemy i kroimy na drobno. Wkładamy do worka próżniowego. Wrzucamy 5 g imbiru, 1 gwiazdkę anyżu, 1 łyżkę miodu lipowego. Worek wstawiamy do kąpieli na 20 minut w temperaturze 55 C – mówi Stefański.

Jagnięcina po prowansalsku

Z pokazami przyrządzania jagnięciny pojawił się na festiwalu brat Mariusz Wojdowski, szef kuchni klasztoru Oblatów w Kodniu. – Jego jagnięcina była doskonała – mówi Katarzyna Marciniewicz z Warszawy, jedna z blogerek, które wizytowały festiwal.

– Założyciel naszego zakonu wywodzi się z Prowansji, w klasztornym zielniku mamy zioła, z których przygotowuję mieszanki do potraw – mówi brat Mariusz.

Składniki: łopatka lub udziec jagnięcy – 1 sztuka, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny świeżo zmielony, cząber, rozmaryn.

Wykonanie:mięso oczyścić z błon umyć i osuszyć, następnie natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gdy jagnięcina przejdzie ziołami, obsmażyć ją na gorącym oleju rzepakowym z dodatkiem oliwy z oliwek. Przełożyć do brytfanny, przykryć, podlać 1 szklanką wody, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości.

W czasie pieczenia jagnięciny należy przygotować placki gryczane. 6 tartych ziemniaków połączyć z 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej oraz 3 jajkami, 2 łyżkami mąki i 2 pęczkami posiekanej zielonej pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placuszki na oleju na złoty kolor.

Gdy jagnięcina będzie miękka, pokroić ją na plastry, układać na talerzu obok smażonych placuszków gryczanych. Jagnięcinę polać żurawiną rozsmażoną w cebuli i podawać do spożycia.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek , dodać słoiczek żurawiny i chwilkę dalej smażyć, na koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny. Smacznego.

Jagnięcina duszona w piwie

Na koniec fantastyczny przepis brata Mariusza na smakowity gulasz. Bardzo polecamy.
Składniki: mięso jagnięce z 1 łopatki, 100 gramów śliwek suszonych , 100 gramow orzechów włoskich, olej do smażenia, sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, 0,5 l piwa jasnego.

Wykonanie:mięso oddzielić od kości, umyć pokrajać jak na gulasz, przyprawić ziołami i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie porcjami obtaczać jagnięcinę w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przełożyć do garnka, zalać piwem, dołożyć śliwki suszone i orzechy. Dusić pod przykryciem do miękkości. Ową jagnięcinę podawać z ryżem na sypko i marynowanymi gruszkami i dynią. Smacznego.

Pozostałe informacje

Sławomir Gołoś wyszedł z DPS w gminie Jabłoń dzisiaj rano

Pilny komunikat policji. Zaginął pensjonariusz DPS

Policjanci z Parczewa prowadzą intensywne poszukiwania Sławomira Gołosia. Mężczyzna jest podopiecznym Domu Pomocy Społecznej w gminie Jabłoń.

42-latek zorganizował w pomieszczeniu gospodarczym profesjonalną fabryczkę alkoholu

Nie będzie bimbru. Domowa gorzelnia zlikwidowana, "producent" zatrzymany

Ktoś dał policji cynk. A wyjazd do gminy Czemierniki potwierdził, że 42-latek zajmuje się nielegalną produkcją alkoholu. Grozi mu kara do 3 lat więzienia.

Pięć bramek, dwie czerwone kartki i dodatkowe smaczki w meczu Gryfa Gmina Zamość z BKS Bodaczów

Pięć bramek, dwie czerwone kartki i dodatkowe smaczki w meczu Gryfa Gmina Zamość z BKS Bodaczów

Każda seria ma swój koniec. Na inaugurację ósmej kolejki BKS Bodaczów pojechał do pobliskiej Zawady na mecz z Gryfem Gminą Zamość. Mecz miał swoje smaczki i był niezwykle emocjonujący – padło w nim pięć goli, a sędzia pokazał dwie czerwone kartki. Lepsi okazali się gospodarze, którzy tym samym wskoczyli do ścisłej czołówki rozgrywek. Dla ekipy z Bodaczowa była to natomiast pierwsza porażka w tym sezonie

Trzy osoby ranne w wypadku. Warszawianka nie ustąpiła pierwszeństwa
galeria

Trzy osoby ranne w wypadku. Warszawianka nie ustąpiła pierwszeństwa

Trzy osoby przetransportowano do szpitala, w tym najciężej ranną śmigłowcem, po wypadku, jaki wydarzył się na drodze krajowej nr 63 w Bezwoli niedaleko Radzynia Podlaskiego.

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin
ZDJĘCIA
galeria

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin

Ponad 150 osób przystąpiło do wstępnego egzaminu na aplikację radcowską. To właśnie od niego rozpoczyna się droga do zawodu radcy prawnego.

Czy stadion przy Alejach Zygmuntowskich zacznie się zmieniać już jesienią?

Jest zielone światło dla remontu stadionu dla żużlowców

Lubelski MOSiR otrzymał pozwolenie na rozpoczęcie prac budowlanych na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich. Wygląda więc na to, że ledwo umilknie warkot żużlowych motocykli, a przy Z5 rozlegnie się huk ciężkiego sprzętu.

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Po wysokiej i bolesnej porażce z Cracovią w STS Pucharze Polski Górnik Łęczna w niedzielę zmierzy się w ligowym spotkaniu z Chrobrym Głogów na jego terenie (godz. 17.30)

Całe szczęście, że pracownicy schroniska znaleźli te dwa maluszki, zanim dotarły do wybiegu dla psów

Kocięta porzucone pod bramą. Schronisko: To jest skrajna nieodpowiedzialność

To nie jest pomoc. To jest skrajna nieodpowiedzialność - tak opiekunowie zwierząt z zamojskiego schroniska oceniają porzucenie tam w wyjątkowo chłodną noc dwóch małych kotków.

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Z początkiem października w SP ZOZ w Hrubieszowie ruszą szczepienia przeciwko COVID-19. Już można się rejestrować. W niektórych miejscach w kraju preparaty przeciwko koronawirusowi są dostępne już od kilku dni.

W niedzielę na torze w Lublinie żużlowe emocje sięgną zenitu

Czas na finałowe rozstrzygnięcia w PGE Ekstralidze. W niedzielę Orlen Oil Motor podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń

Pora poznać mistrza PGE Ekstraligi w sezonie 2025. W niedzielę o godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń. Cel? Odrobienie 18 punktowej straty z pierwszego spotkania i czwarty z rzędu złoty medal najlepszej żużlowej ligi świata

Maria Sławek wykona w Zamościu utwory żydowskich kompozytorów, ale również własny
28 września 2025, 18:00

Skrzypcowy recital muzyki żydowskiej w Synagodze

Zamość jest miejscem kolejnego wydarzenia w ramach projektu "po:miejsca". W niedzielę (28 września, godz. 18) w Centrum "Synagoga" Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego na ul. Pereca z recitalem skrzypcowym wystąpi Maria Sławek.

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, a rozwijają się często bez wyraźnych objawów. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Serca Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina o bezpłatnym programie Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (ChUK).

Karolina Gorczyca urodziła się i wychowała w Biłgoraju
galeria

Pochodząca z Biłgoraja aktorka miała wypadek. Spektakl z jej udziałem odwołano

Karolina Gorczyca i partnerujący jej w spektaklu „Optymiści – czyli nasi w Egipcie” Krzysztof Czeczot mieli w piątek wypadek. Przedstawienie, z którym mieli wystąpić w Gnieźnie zostało odwołane.

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium