Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 marca 2012 r.
14:34
Edytuj ten wpis

Nowy konkurs z restauracją Incognito

Autor: Zdjęcie autora (SZ)
16 12 A A
Chcesz zjeść dobrą golonkę w restauracji Incognito? Ten konkurs jest dla Ciebie
Chcesz zjeść dobrą golonkę w restauracji Incognito? Ten konkurs jest dla Ciebie

Masz siedem dni, żeby podać przepis na dobrą golonkę. Możesz wygrać podwójne zaproszenie do restauracji Incognito w Lublinie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Witamy w nowym, ekspresowym konkursie kulinarnym. Startujemy w piątek 23 marca, konkurs trwa do piątku 30 marca. Jeśli jesteś smakoszem dobrej kuchni, lubisz golonkę i czeskie piwo - ten konkurs jest dal Ciebie.

Wystarczy, że w komentarzu pod tekstem wpiszesz przepis na golonkę. Może być gotowana, może być pieczona, może być z grilla. Liczymy na waszą fantazję i pomysłowość.

Każdy z uczestników konkursu może wpisać dowolną ilość przepisów. Przepisy nie mogą być skopiowane z internetu. Po zakończeniu konkursu jury złożone z przedstawicieli naszej redakcji i właściciela restauracji Incognito wybierze najciekawszy przepis.

Następnie poprosimy go o przesłanie swoich danych do redakcji i gotowe. Podwójne zaproszenie do restauracji Incognito położonej przy Teatrze Osterwy czeka. Szef kuchni przyrządzi dla zwycięzcy pyszną golonkę na wieży ziemniaczanej z zasmażaną kapustą. Golonka zostanie zamarynowana w czeskim niepasteryzowanym piwie.

CZEKAMY NA PRZEPISY:)

Komentarze 12

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Magdalena / 26 marca 2012 o 22:16
0
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI

Składniki(4 porcje):
- 1 kg golonki
- łyżka suszonego majeranku
- tłuszcz do brytfanny
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz

Wykonanie:
Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, zeszklij. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, wlej 3 łyżki wody, duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Włóż oczyszczone jabłka pokrojone w ósemki. Duś jeszcze 5 min. Golonkę ułóż na półmisku, obłóż kapustą z jabłkami. Podawaj z ziemniakami z wody.
Smacznego!
M.D 0215
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI

Składniki(4 porcje):
- 1 kg golonki
- łyżka suszonego majeranku
- tłuszcz do brytfanny
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz

Wykonanie:
Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, ... rozwiń
Avatar
Mracinex / 26 marca 2012 o 22:07
0
GOLONKA PODLASKA

Składniki:
- 4 duże golonki
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ziaren jałowca
SOS:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyzka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki jałowowcówki (100 g)
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, przyprawy i sól. Golonki zalać świeżą, zimną wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Olej, miód, mąkę i jałowcówkę połączyć i dokładnie wymieszać. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, olonki wyjąć z wywaru i ułożyć w naczyniu. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso przykryć przygotowanym sosem (najlepiej przy użyciu pędzla)i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. PIec jeszcze 1 godzinę, podlewając wywarem. Podawać z kluskami z ziemniaków i sałatką z buraków.

Smacznego!!!
Marcinex
GOLONKA PODLASKA

Składniki:
- 4 duże golonki
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ziaren jałowca
SOS:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyzka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki jałowowcówki (100 g)
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, ... rozwiń
Avatar
Magdalena / 26 marca 2012 o 21:58
0
GOLONKA KOLOROWA

Składniki:
- 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki
- 3 duże, grube marchwie
- olej
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól

WYKONANIE:
Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem. Marchew obierz, pokrój na grube plastry (będzie ładnie wyglądać). Mięso obsmaż na oleju, włóż do rondla, zalej wrzątkiem, by było przykryte. Dodaj liść, ziele i pieprz oraz marchew, ewentualnie trochę soli. Duż pod przykryciem 50 min. Podawaj z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Smacznego!!!
M.D 15.02
GOLONKA KOLOROWA

Składniki:
- 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki
- 3 duże, grube marchwie
- olej
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól

WYKONANIE:
Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny,... rozwiń
Avatar
wiesmak / 25 marca 2012 o 10:55
0
GOLONECZKA Z GRILLA

SKŁADNIKI:
4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion.

WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe).
Całość chowamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Grillujemy na złoty kolor, tak by były chrupiące.

Smacznego!!!
GOLONECZKA Z GRILLA

SKŁADNIKI:
4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion.

WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe).
Całość chowamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Gri... rozwiń
Avatar
wiesmak / 25 marca 2012 o 10:30
0
GOLONKA NA KAPUŚCIE

SKŁADNIKI:
2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda.
PRZYRZĄDZANIE:
Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, dodajemy cebulę, ziarna pieprzu i jałowca, goździki i marchewkę, całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu gotujemy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy goloneczki z z wywaru, odsączamy. Układamy w brytfance. Wstawiamy do do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy 45 minut. Na 10 min. przed końcem pieczenia goloneczki smarujemy musztardą. Zwykłe cebule obieramy, krojąc je w małą kosteczkę. Czyścimy pory i paprykę, płuczemy, osuszamy. Pory kroimy w plasterki, paprykę na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Na nim, mieszając lekko przysmażamy cebulę, papryke i por. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, mieszamy. Podlewamy sokiem jabłkowym, duszac na wolnym ogniu 20 minut. W trakcie duszenia mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Myjemy i osuszamy natkę pietruszki, listki odrywamy od gałązek i siekamy. Na półmisku układamy gotową kapustę, a niej upieczone goloneczki. Całe danie suto posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami z wody, ewentualnie ze swieżym białym pieczywem.

SMACZNEGO
GOLONKA NA KAPUŚCIE

SKŁADNIKI:
2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda.
PRZYRZĄDZANIE:
Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, do... rozwiń
Avatar
Izabella1962 / 25 marca 2012 o 10:17
0
GOLONKA PIECZONA PODANA NA PUREE Z GROCHU I KWAŚNĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM;)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
4 GOLONKI WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ(OK.250 G),200G SOLI PEKLOWEJ NA 2L WODY,PRZYPRAWA PO POTRAW KUCHAREK,LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY.
0,5KG KAPUSTY KWASZONEJ,4 ŁYZKI WŁOSZCZYZNY SUSZONEJ, 50G POKROJONEJ W KOSTKĘ SŁONINY,1 POSIEKANA CEBULA,KMINEK.
300G NAMOCZONEGO ŁUSKANEGO GROCHU,100G MARCHEWKI, 100G ZIEMNIAKÓW, 100ML SMIETANY 36%, 1 ŁYZKA MASŁA,1 ŁYZKA ZUPY GROCHOWEJ,SOS PIECZENIOWY CIEMNY.
PRZYGOTOWANIE:
UMYTE I OCZYSZCZONE GOLONKI ZALAC SOLA PEKLOWA ROZPUSZCZONA W 2L WODY,ODSTAWIC NA OK.3 DNI.NASTEPNIE GOLONKI WLOZYC DO WRZATKU,DODAC PRZYPRAWE DO POTRAW KUCHAREK,LISC LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE I PIEPRZ ZIARNISTY I GOTOWAC DO MIEKKOSCI.UGOTOWANE GOLONKI WYJAC Z WYWARU NACIAC SKORKE I PIEC W TEMPERATURZE 140 STOPNI DO DOMENTU ZARUMIENIENIA SIE SKORKI.KAPUSTE ZALAC WODA DODAC WŁOSZCZYZNE SUSZONA I GOTOWAC NA MALYM OGNIU PRZEZ OK.GODZINE.POD KONIEC PRZYPRAWIC PRZYPRAWA DO ZUP I POTRAW ORAZ PLASKA LYZECZKA KMINKU. Z MAKI I ROZTOPIONEJ SLONINY,CEBULI ZROBIC ZASMAZKE,DODAC DO KAPUSTY I DUSIC KILKA MINUT, CZASEM MIESZAJAC. GROCH UGOTOWAC W OSOLONEJ WODZIE Z MARCHEWKA I ZIEMNIAKAMI.ODCEDZIC I PRZECISNAC GROCH PRZEZ PRASKE DO ZIEMNIAKOW,W RONDELKU ZAGOTOWAC SMIETANE Z MASLEM,ORAZ LZYZKA ZUPY GROCHOWEJ.SMIETANE DODAC DO GORACYCH ZIEMNIAKOW Z GROCHEM I DOKŁADNIE POLACZYC.PODAWAC GOLONKE NA GORĄCEJ KAPUSCIE Z AROMATYCZNYM PUREE Z GROCHU I SOSEM PIECZENIOWYM CIEMNYM.
SMACZNEGO:-)
GOLONKA PIECZONA PODANA NA PUREE Z GROCHU I KWAŚNĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM;)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
4 GOLONKI WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ(OK.250 G),200G SOLI PEKLOWEJ NA 2L WODY,PRZYPRAWA PO POTRAW KUCHAREK,LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY.
0,5KG KAPUSTY KWASZONEJ,4 ŁYZKI WŁOSZCZYZNY SUSZONEJ, 50G POKROJONEJ W KOSTKĘ SŁONINY,1 POSIEKANA CEBULA,KMINEK.
300G NAMOCZONEGO ŁUSKANEGO GROCHU,100G MARCHEWKI, 100G ZIEMNIAKÓW, 100ML SMIETANY 36%, 1 ŁYZKA MASŁA,1 ŁYZKA ZUPY GROCHOWEJ,SOS PIECZENIOWY CIEMNY.
PRZYGOT... rozwiń
Avatar
Magdalena / 24 marca 2012 o 21:36
0
GOLONKA W PIWIE

Składniki:
- 8 tylnych golonek wieprzowych
- 2-3 puszki piwa
- 100 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna
- olej

Wykonanie:
- Natrzeć golonki solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
- Golonki ułożyć w dużym garnku i zalać piwem tak, aby mięso było całkowicie przykryte. W razie potrzeby dolać wody. Wstawić na 1 dzień w chłodne miejsce.
- Golonkę gotować 3 godziny, aż do miękkości.
- Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku.
- Kapustę wyłożyć na blachę. Golonki ułożyć na kapuście.

Na każdy kawałek mięsa nałożyć odrobinę masła. Wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piec ok. 30 min, aż do zarumienienia skóry. Golonkę podawać z kiszoną kapustą i świeżym pieczywem lub ziemniakami z posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z chrzanem, musztardą.

SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
GOLONKA W PIWIE

Składniki:
- 8 tylnych golonek wieprzowych
- 2-3 puszki piwa
- 100 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna
- olej

Wykonanie:
- Natrzeć golonki solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
- Golonki ułożyć w dużym garnku i zalać piwem tak, aby mięso było całkowicie przykryte. W razie potrzeby dolać wody. Wstawić na 1 dzień w chłodne miejsce.
- Golonkę gotować 3 godziny, aż do miękkości.rozwiń
Avatar
Magdalena / 24 marca 2012 o 21:23
0
GOLONKA Z DUSZONYMI WARZYWAMI

Składniki ( na cztery porcje):
- 2 kg golonki cielęcej
- gałązka rozmarynu
- 1 liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 8 szalotek
- 2 cebule
- 200 g selera
- 6 młodych marchewek
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego wina
- 750 ml bulionu cielęcego
- 2 łyżki sherry


1. Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić je na gorącym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Golonkę natrzeć solą oraz pieprzem, przełozyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy. Po około 30 minutach polać golonkę bulionem, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C. Piec mięso, co jakiś czas polewając je wytwarzającym się sosem.
2. Po upływie 1,5 godziny dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i seler, ponadto liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino. Piec jeszcze przez 40 minut. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa przełożyć na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.
3. Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałżką rozmarynu.

SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
GOLONKA Z DUSZONYMI WARZYWAMI

Składniki ( na cztery porcje):
- 2 kg golonki cielęcej
- gałązka rozmarynu
- 1 liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 8 szalotek
- 2 cebule
- 200 g selera
- 6 młodych marchewek
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego wina
- 750 ml bulionu cielęcego
- 2 łyżki sherry


1. Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić je na gorącym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Golonkę natrzeć solą oraz pieprz... rozwiń
Avatar
Gość / 24 marca 2012 o 21:04
0
GOLONKA W MAGGI

Składniki:
- 2 golonki wiepszowe
- 3 cebule
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wódki
- 1/2 szklanki maggi
- 4 plasterki imbiru ( lub 2 łyżki mielonego)
- 2 łyżki smalcu

Wykonanie:
- Golonki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę po bokach. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu (po 15 minutach zbieramy szumowiny). 2/3 wywaru odlewamy.
- Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do golonek dodajemy cebulę, cukier, imbir oraz smalec. Wlewamy maggi i wódkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu. Co pół godziny golonki obracamy.
- Golonki podajemy z warzywami lub kapustą i ryżem. Z pozostałego wywaru można zrobić galaretę lub wykorzystać jako bazę na zupę.

SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
GOLONKA W MAGGI

Składniki:
- 2 golonki wiepszowe
- 3 cebule
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wódki
- 1/2 szklanki maggi
- 4 plasterki imbiru ( lub 2 łyżki mielonego)
- 2 łyżki smalcu

Wykonanie:
- Golonki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę po bokach. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu (po 15 minutach zbieramy szumowiny). 2/3 wywaru odlewamy.
- Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do golonek dodajemy cebulę, cukier, imbir oraz smalec. Wlewamy ma... rozwiń
Avatar
Gość / 23 marca 2012 o 22:11
0
GOLONKA W PIWIE

Składniki:
- 4 golonki
- 4 szklanki jasnego piwa
- 6 cebul
- 2 łyżki tłuczonego jałowca
- sól, pieprz
- smalec

Wykonanie: Najpierw golonki trzeba natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na smalcu z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusi do miękkości,aż mięsko będzie odchodzić od kości.Golonki podajemy z chrzanem, musztardą i pieczywem.


SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
Avatar
Magdalena / 26 marca 2012 o 22:16
0
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI

Składniki(4 porcje):
- 1 kg golonki
- łyżka suszonego majeranku
- tłuszcz do brytfanny
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz

Wykonanie:
Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, zeszklij. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, wlej 3 łyżki wody, duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Włóż oczyszczone jabłka pokrojone w ósemki. Duś jeszcze 5 min. Golonkę ułóż na półmisku, obłóż kapustą z jabłkami. Podawaj z ziemniakami z wody.
Smacznego!
M.D 0215
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI

Składniki(4 porcje):
- 1 kg golonki
- łyżka suszonego majeranku
- tłuszcz do brytfanny
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz

Wykonanie:
Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, ... rozwiń
Avatar
Mracinex / 26 marca 2012 o 22:07
0
GOLONKA PODLASKA

Składniki:
- 4 duże golonki
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ziaren jałowca
SOS:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyzka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki jałowowcówki (100 g)
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, przyprawy i sól. Golonki zalać świeżą, zimną wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Olej, miód, mąkę i jałowcówkę połączyć i dokładnie wymieszać. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, olonki wyjąć z wywaru i ułożyć w naczyniu. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso przykryć przygotowanym sosem (najlepiej przy użyciu pędzla)i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. PIec jeszcze 1 godzinę, podlewając wywarem. Podawać z kluskami z ziemniaków i sałatką z buraków.

Smacznego!!!
Marcinex
GOLONKA PODLASKA

Składniki:
- 4 duże golonki
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ziaren jałowca
SOS:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyzka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki jałowowcówki (100 g)
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, ... rozwiń
Avatar
Magdalena / 26 marca 2012 o 21:58
0
GOLONKA KOLOROWA

Składniki:
- 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki
- 3 duże, grube marchwie
- olej
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól

WYKONANIE:
Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem. Marchew obierz, pokrój na grube plastry (będzie ładnie wyglądać). Mięso obsmaż na oleju, włóż do rondla, zalej wrzątkiem, by było przykryte. Dodaj liść, ziele i pieprz oraz marchew, ewentualnie trochę soli. Duż pod przykryciem 50 min. Podawaj z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Smacznego!!!
M.D 15.02
GOLONKA KOLOROWA

Składniki:
- 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki
- 3 duże, grube marchwie
- olej
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól

WYKONANIE:
Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny,... rozwiń
Avatar
wiesmak / 25 marca 2012 o 10:55
0
GOLONECZKA Z GRILLA

SKŁADNIKI:
4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion.

WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe).
Całość chowamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Grillujemy na złoty kolor, tak by były chrupiące.

Smacznego!!!
GOLONECZKA Z GRILLA

SKŁADNIKI:
4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion.

WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe).
Całość chowamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Gri... rozwiń
Avatar
wiesmak / 25 marca 2012 o 10:30
0
GOLONKA NA KAPUŚCIE

SKŁADNIKI:
2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda.
PRZYRZĄDZANIE:
Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, dodajemy cebulę, ziarna pieprzu i jałowca, goździki i marchewkę, całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu gotujemy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy goloneczki z z wywaru, odsączamy. Układamy w brytfance. Wstawiamy do do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy 45 minut. Na 10 min. przed końcem pieczenia goloneczki smarujemy musztardą. Zwykłe cebule obieramy, krojąc je w małą kosteczkę. Czyścimy pory i paprykę, płuczemy, osuszamy. Pory kroimy w plasterki, paprykę na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Na nim, mieszając lekko przysmażamy cebulę, papryke i por. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, mieszamy. Podlewamy sokiem jabłkowym, duszac na wolnym ogniu 20 minut. W trakcie duszenia mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Myjemy i osuszamy natkę pietruszki, listki odrywamy od gałązek i siekamy. Na półmisku układamy gotową kapustę, a niej upieczone goloneczki. Całe danie suto posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami z wody, ewentualnie ze swieżym białym pieczywem.

SMACZNEGO
GOLONKA NA KAPUŚCIE

SKŁADNIKI:
2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda.
PRZYRZĄDZANIE:
Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, do... rozwiń
Avatar
Izabella1962 / 25 marca 2012 o 10:17
0
GOLONKA PIECZONA PODANA NA PUREE Z GROCHU I KWAŚNĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM;)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
4 GOLONKI WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ(OK.250 G),200G SOLI PEKLOWEJ NA 2L WODY,PRZYPRAWA PO POTRAW KUCHAREK,LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY.
0,5KG KAPUSTY KWASZONEJ,4 ŁYZKI WŁOSZCZYZNY SUSZONEJ, 50G POKROJONEJ W KOSTKĘ SŁONINY,1 POSIEKANA CEBULA,KMINEK.
300G NAMOCZONEGO ŁUSKANEGO GROCHU,100G MARCHEWKI, 100G ZIEMNIAKÓW, 100ML SMIETANY 36%, 1 ŁYZKA MASŁA,1 ŁYZKA ZUPY GROCHOWEJ,SOS PIECZENIOWY CIEMNY.
PRZYGOTOWANIE:
UMYTE I OCZYSZCZONE GOLONKI ZALAC SOLA PEKLOWA ROZPUSZCZONA W 2L WODY,ODSTAWIC NA OK.3 DNI.NASTEPNIE GOLONKI WLOZYC DO WRZATKU,DODAC PRZYPRAWE DO POTRAW KUCHAREK,LISC LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE I PIEPRZ ZIARNISTY I GOTOWAC DO MIEKKOSCI.UGOTOWANE GOLONKI WYJAC Z WYWARU NACIAC SKORKE I PIEC W TEMPERATURZE 140 STOPNI DO DOMENTU ZARUMIENIENIA SIE SKORKI.KAPUSTE ZALAC WODA DODAC WŁOSZCZYZNE SUSZONA I GOTOWAC NA MALYM OGNIU PRZEZ OK.GODZINE.POD KONIEC PRZYPRAWIC PRZYPRAWA DO ZUP I POTRAW ORAZ PLASKA LYZECZKA KMINKU. Z MAKI I ROZTOPIONEJ SLONINY,CEBULI ZROBIC ZASMAZKE,DODAC DO KAPUSTY I DUSIC KILKA MINUT, CZASEM MIESZAJAC. GROCH UGOTOWAC W OSOLONEJ WODZIE Z MARCHEWKA I ZIEMNIAKAMI.ODCEDZIC I PRZECISNAC GROCH PRZEZ PRASKE DO ZIEMNIAKOW,W RONDELKU ZAGOTOWAC SMIETANE Z MASLEM,ORAZ LZYZKA ZUPY GROCHOWEJ.SMIETANE DODAC DO GORACYCH ZIEMNIAKOW Z GROCHEM I DOKŁADNIE POLACZYC.PODAWAC GOLONKE NA GORĄCEJ KAPUSCIE Z AROMATYCZNYM PUREE Z GROCHU I SOSEM PIECZENIOWYM CIEMNYM.
SMACZNEGO:-)
GOLONKA PIECZONA PODANA NA PUREE Z GROCHU I KWAŚNĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM;)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
4 GOLONKI WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ(OK.250 G),200G SOLI PEKLOWEJ NA 2L WODY,PRZYPRAWA PO POTRAW KUCHAREK,LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY.
0,5KG KAPUSTY KWASZONEJ,4 ŁYZKI WŁOSZCZYZNY SUSZONEJ, 50G POKROJONEJ W KOSTKĘ SŁONINY,1 POSIEKANA CEBULA,KMINEK.
300G NAMOCZONEGO ŁUSKANEGO GROCHU,100G MARCHEWKI, 100G ZIEMNIAKÓW, 100ML SMIETANY 36%, 1 ŁYZKA MASŁA,1 ŁYZKA ZUPY GROCHOWEJ,SOS PIECZENIOWY CIEMNY.
PRZYGOT... rozwiń
Avatar
Magdalena / 24 marca 2012 o 21:36
0
GOLONKA W PIWIE

Składniki:
- 8 tylnych golonek wieprzowych
- 2-3 puszki piwa
- 100 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna
- olej

Wykonanie:
- Natrzeć golonki solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
- Golonki ułożyć w dużym garnku i zalać piwem tak, aby mięso było całkowicie przykryte. W razie potrzeby dolać wody. Wstawić na 1 dzień w chłodne miejsce.
- Golonkę gotować 3 godziny, aż do miękkości.
- Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku.
- Kapustę wyłożyć na blachę. Golonki ułożyć na kapuście.

Na każdy kawałek mięsa nałożyć odrobinę masła. Wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piec ok. 30 min, aż do zarumienienia skóry. Golonkę podawać z kiszoną kapustą i świeżym pieczywem lub ziemniakami z posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z chrzanem, musztardą.

SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
GOLONKA W PIWIE

Składniki:
- 8 tylnych golonek wieprzowych
- 2-3 puszki piwa
- 100 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna
- olej

Wykonanie:
- Natrzeć golonki solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
- Golonki ułożyć w dużym garnku i zalać piwem tak, aby mięso było całkowicie przykryte. W razie potrzeby dolać wody. Wstawić na 1 dzień w chłodne miejsce.
- Golonkę gotować 3 godziny, aż do miękkości.rozwiń
Avatar
Magdalena / 24 marca 2012 o 21:23
0
GOLONKA Z DUSZONYMI WARZYWAMI

Składniki ( na cztery porcje):
- 2 kg golonki cielęcej
- gałązka rozmarynu
- 1 liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 8 szalotek
- 2 cebule
- 200 g selera
- 6 młodych marchewek
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego wina
- 750 ml bulionu cielęcego
- 2 łyżki sherry


1. Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić je na gorącym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Golonkę natrzeć solą oraz pieprzem, przełozyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy. Po około 30 minutach polać golonkę bulionem, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C. Piec mięso, co jakiś czas polewając je wytwarzającym się sosem.
2. Po upływie 1,5 godziny dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i seler, ponadto liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino. Piec jeszcze przez 40 minut. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa przełożyć na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.
3. Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałżką rozmarynu.

SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
GOLONKA Z DUSZONYMI WARZYWAMI

Składniki ( na cztery porcje):
- 2 kg golonki cielęcej
- gałązka rozmarynu
- 1 liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 8 szalotek
- 2 cebule
- 200 g selera
- 6 młodych marchewek
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego wina
- 750 ml bulionu cielęcego
- 2 łyżki sherry


1. Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić je na gorącym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Golonkę natrzeć solą oraz pieprz... rozwiń
Avatar
Gość / 24 marca 2012 o 21:04
0
GOLONKA W MAGGI

Składniki:
- 2 golonki wiepszowe
- 3 cebule
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wódki
- 1/2 szklanki maggi
- 4 plasterki imbiru ( lub 2 łyżki mielonego)
- 2 łyżki smalcu

Wykonanie:
- Golonki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę po bokach. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu (po 15 minutach zbieramy szumowiny). 2/3 wywaru odlewamy.
- Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do golonek dodajemy cebulę, cukier, imbir oraz smalec. Wlewamy maggi i wódkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu. Co pół godziny golonki obracamy.
- Golonki podajemy z warzywami lub kapustą i ryżem. Z pozostałego wywaru można zrobić galaretę lub wykorzystać jako bazę na zupę.

SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
GOLONKA W MAGGI

Składniki:
- 2 golonki wiepszowe
- 3 cebule
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wódki
- 1/2 szklanki maggi
- 4 plasterki imbiru ( lub 2 łyżki mielonego)
- 2 łyżki smalcu

Wykonanie:
- Golonki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę po bokach. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu (po 15 minutach zbieramy szumowiny). 2/3 wywaru odlewamy.
- Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do golonek dodajemy cebulę, cukier, imbir oraz smalec. Wlewamy ma... rozwiń
Avatar
Gość / 23 marca 2012 o 22:11
0
GOLONKA W PIWIE

Składniki:
- 4 golonki
- 4 szklanki jasnego piwa
- 6 cebul
- 2 łyżki tłuczonego jałowca
- sól, pieprz
- smalec

Wykonanie: Najpierw golonki trzeba natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na smalcu z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusi do miękkości,aż mięsko będzie odchodzić od kości.Golonki podajemy z chrzanem, musztardą i pieczywem.


SMACZNEGO!!!
Magdalena 1986
Zobacz wszystkie komentarze 12

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 19 lipca 2018 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 19 lipca 2018 r. 0 0

Lekkoatletyczni Mistrzowie Lublina w Centrum Historii Sportu [zdjęcia]
galeria

Lekkoatletyczni Mistrzowie Lublina w Centrum Historii Sportu [zdjęcia] 1 0

Wernisaż wystawy "Lekkoatletyczni Mistrzowie Lublina" odbył się w środę w Centrum Historii Sportu w Lublinie.

Lubelskie wojsko sprzedaje stary sprzęt. Co można kupić? [zdjęcia]
galeria

Lubelskie wojsko sprzedaje stary sprzęt. Co można kupić? [zdjęcia] 27 4

Tarpany, ciężarówki star z chłodniami i inne wojskowe skarby czekają na chętnych w ostatnim w te wakacje przetargu Agencji Mienia Wojskowego, która zarabia w ten sposób na modernizację polskiej armii.

Pan Janusz jedzie dla Bianki. Spotyka życzliwych ludzi

Pan Janusz jedzie dla Bianki. Spotyka życzliwych ludzi 0 2

Janusz Kobyłka jedzie dookoła Polski dla chorej Bianki. W trasę wyruszył z Lubartowa 30 czerwca. Wczoraj był już Lubuskiem. Do domu wróci w połowie sierpnia

Historyczne odkrycie przed Bramą Krakowską w Lublinie. Jak będzie wyglądać "okno czasu"?
galeria
film

Historyczne odkrycie przed Bramą Krakowską w Lublinie. Jak będzie wyglądać "okno czasu"? 24 11

Przed Bramą Krakowską zaczęły się prace przy zabezpieczaniu studni odkrytej podczas wymiany nawierzchni pl. Łokietka. Betonowy krąg ma wzmocnić konstrukcję i umożliwić późniejsze zamontowanie „okna czasu”, przez które zajrzymy w 22-metrową otchłań. Już w czwartek możemy poznać szczegóły tej nowej atrakcji.

"Zdrowych świń nie powinno się wybijać". Wyrok na zwierzęta odroczony

"Zdrowych świń nie powinno się wybijać". Wyrok na zwierzęta odroczony 12 8

Po wtorkowej blokadzie rolników, inspekcja weterynaryjna wstrzymała akcję wybijania świń w miejscowości Dawidy (gm. Jabłoń).

Są już bilety na Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi 2018

Są już bilety na Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi 2018 1 0

Co Gdzie Kiedy. Można już kupić bilety na wydarzenia 12. Festiwalu Filmu i Sztuki Dwa Brzegi, który zaczyna się 28 lipca.

Po kontroli w Lubelskiem: Margaryna zamiast masła, a żółty ser wcale nie był serem

Po kontroli w Lubelskiem: Margaryna zamiast masła, a żółty ser wcale nie był serem 35 15

Z białego sera ciekła granatowa serwatka, obiecywane przez jadłospis masło leżało w magazynie, a na talerzach lądowała margaryna, zaś żółty ser wcale nie był serem. Na takie ciekawostki natknęli się kontrolerzy w firmach dostarczających posiłki m.in. do szkół, przedszkoli, żłobków oraz szpitala.

Wisła Puławy pokonała w sparingu Chełmiankę 2:1

Wisła Puławy pokonała w sparingu Chełmiankę 2:1 11 0

Wisła Puławy wygrała w środę z Chełmianką 2:1. W sobotę podopieczni Jacka Magnuszewskiego zagrają w Kozienicach z tamtejszą Energią. Mecz rozpocznie się o godz. 11

Właściciel Stokrotek wygrywa z fiskusem. Emperia nie musi płacić 200 mln zł podatku

Właściciel Stokrotek wygrywa z fiskusem. Emperia nie musi płacić 200 mln zł podatku 21 7

Emperia, czyli właściciel ogólnopolskiej sieci supermarketów Stokrotka, nie musi płacić około 200 milionów złotych podatku – uznał we wtorek Wojewódzki Sądu Administracyjny w Warszawie i uchylił decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej.

Avia zremisowała w sparingu z KSZO. Powrót Mateusza Jarzynki?

Avia zremisowała w sparingu z KSZO. Powrót Mateusza Jarzynki? 3 0

Piłkarze ze Świdnika mają za sobą mecz kontrolny z kolejnym mocnym rywalem. W sobotę przegrali z Radomiakiem 0:2, a w środę zremisowali bezbramkowo z KSZO Ostrowiec Świętokrzyski

Urszula Dudziak w Filharmonii Lubelskiej
9 września 2018, 19:00

Urszula Dudziak w Filharmonii Lubelskiej 3 0

Co Gdzie Kiedy. 9 września o godz. 19 w Filharmonii Lubelskiej (ul. Curie-Skłodowskiej 5) wystąpi legenda polskiej sceny muzycznej - Urszula Dudziak. Artystka wystąpi z koncertem pt. Wyśpiewam wam więcej.

Została Miss Lubelszczyzny Nastolatek. Pracowała już w Mediolanie i Paryżu [zdjęcia]
galeria

Została Miss Lubelszczyzny Nastolatek. Pracowała już w Mediolanie i Paryżu [zdjęcia] 14 5

Karolina Wojtiuk, która została pierwszą wicemiss Lubelszczyzny 2018, będzie reprezentować nasze województwo podczas gali finałowej Miss Polski 2018. Impreza odbędzie się w grudniu w Krynicy Zdroju.

Przy ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej powstanie punkt przedszkolny

Przy ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej powstanie punkt przedszkolny 0 1

Przy ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej powstanie punkt przedszkolny. Władze miasta udzieliły już pozwolenia na budowę.

Zaginęła 65-latka z Kocka. Może potrzebować pilnej pomocy

Zaginęła 65-latka z Kocka. Może potrzebować pilnej pomocy 27 0

3 lipca w Kocku (pow. lubartowski) zaginęła Maria Krystyna Nowicka.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.