Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 sierpnia 2011 r.
14:43
Edytuj ten wpis

Smak żurawiny, czyli fantastyczne potrawy i nalewki

0 2 A A
Temperament nalewki żurawinowej pochodzi od temperamentu kobiety, która nalewkę stworzyła i chce się
Temperament nalewki żurawinowej pochodzi od temperamentu kobiety, która nalewkę stworzyła i chce się

Na zakończonym w zeszłą niedzielę festiwalu "Gryczaki 2011” pojawiły się nowe fantastyczne potrawy i nalewki, które mogą być kulinarnym przebojem w całej Polsce. Łączy je jedno: gorzkosłodki smak żurawiny. Smaki Lubelszczyzny znów uwodzą i zaskakują

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na Kulinarnej Mapie Lubelszczyzny, której drugą część właśnie przygotowujemy, pojawią się nowe i zaskakujące smaki. W pierwszej części wspólnie z Czytelnikami Dziennika Wschodniego odkrywaliśmy smak tatarskiej i ormiańskiej kuchni. W drugiej części zaprosimy do odkrywania zapomnianej kuchni polskich Olendrów, których potomkowie do dziś mieszkają w okolicy Sławatycz i kuchni Hucułów. Niespodzianek będzie więcej.

Gorzko, gorzko

Smaki Lubelszczyzny oparte są na kilku filarach. Najmocniejszy to kasza gryczana. – To zdrowy filar – mówi Stan Borys, który bardzo lubi potrawy z udziałem kaszy. Lubi, kiedy są podane z fantazją. Podczas pobytu w Lublinie spróbował w Zajeździe Marta w Pułankowicach pierogów z kaszy gryczanej i leśnych gąsek. I nie mógł się nasmakować.

Na zakończonym w ostatnią niedzielę Festiwalu Kaszy "Gryczaki 2011” w Janowie Lubelskim pojawiło się kilka dań z kaszą gryczaną. W tym kilka absolutnych hitów. Kulinarny konkurs wygrał "Talerz kiełbasek wędzonych z kaszy”, przygotowany przez Dorotę Kurzynę i Emila Maćkowskiego z Janowa Lubelskiego. Były to małe kiełbaski wędzone w dymie olchowym, zrobione z kaszy i wędzonego boczku. Były też kiełbaski z dziczyzną i ostre kiełbaski z chili. Szykuje się nowy hit na mapie Smaków Lubelszczyzny.

Wśród ciekawych potraw były także znakomite frykadelki z kaszą gryczaną, placek z łążkowską nutą, naleśniki faszerowane kaszą po zofiańsku, kurczak pieczony z kaszą gryczaną i wspaniały sos z kaszą i kurkami, którym nie mogłem się najeść.

Co ważne, do wszystkich wymienionych potraw można dodać wspaniałe konfitury z żurawiny. Jedne słodkie, inne pikantne, jeszcze inne korzenne. Poezja smaku.

Słodko, słodko

Do dziś nie zapomnę, jak Piotr Bikont, smakosz i autor przewodników kulinarnych, po raz pierwszy spróbował w Lublinie jaglaka, czyli słodkiego piroga z kaszy jaglanej. Zapytał: A cóż to za doskonały sernik? Po zjedzeniu trzech kawałków powiedział: Wypromujecie to na całą Polskę. Słodki jaglak przypadł do gustu także Robertowi Makłowiczowi.

Na wspomnianym festiwalu w Janowie Lubelskim błysnęły kunsztem słodkości. Jak za słodyczami nie przepadam, tak zachwycałem się tortem gryczano-żurawinowym, torcikiem gryczanym z migdałami i orzechami, klasycznym tortem z żurawiną, sernikiem z kaszą i babeczkami z kaszą na półsłodko.
Zajadałem się także duetem jaglano-gryczanym z borówką, "Wspomnieniem lata”, plackiem gryczanym z miętą, drożdżowymi pierożkami na słodko. I nie zapomnę wrażenia, jakie janowskie słodycze zrobiły na Paolu Cozza z programu "Europa da się lubić”. I znów do owych słodyczy podawano żurawinowe cuda w typie konfitur, dżemów, a nawet pikantnych sosów.

I znów: słodkie potrawy na bazie kaszy jaglanej podawane w formie ciast, legumin czy deserów, podane w żurawinowych klimatach, mogą przebojem wejść do restauracji w Polsce i stać się znakiem rozpoznawczym zdrowej i ekologicznej kuchni Lubelszczyzny.

Siedem serów głównych

W Janowie Lubelskim spróbowałem także siedmiu serów zagrodowych. Były to tradycyjne ser żółty, ser podsuszany, ziołowy ser z podpuszczką, żółty w typie goudy, świetny "Ser z zapasów babci – omasta do kartofli”, ser podsuszany z komina, a nawet oscypek po zofiańsku. Na moje pytanie, skąd taki wysyp tak dobrych serów, Łukasz Drewniak, szef festiwalu odpowiedział krótko – tradycja. Sery były bardzo ciekawe. Niektóre zrobiono według receptur pamiętających polskich Olendrów.

Wśród owych siedmiu serów głównych był jeden ser dojrzewający. Z zewnątrz twardy, w środku delikatnie kremowy. Znów poezja smaku. I znów ta niezapomniana żurawina na słodko i na gorzko, która w roli dodatku do serów sprawdziła się w Janowie Lubelskim wyśmienicie. Do delikatnych serów słodka, do mocnych, dojrzewających ostra i pikantna. Ach, co to był za smak.

Dziś wiem, że talerz zagrodowych serów z Janowa Lubelskiego w towarzystwie żurawiny może być eksportowym towarem na rynki całej Europy.

Żurawinowe kordiały

W Janowie Lubelskim od lat organizuje się turniej nalewek i turnieje żurawinówki. Żurawinówka jest znakiem rozpoznawczym Lubelszczyzny. Najsławniejszą nalewką. Może dlatego ktoś wpadł na pomysł, żeby na bazie żurawinówki robić staropolskie kordiały, których receptury oparte są na klasztornych receptach. Na Festiwalu Kaszy "Gryczaki 2011” był wysyp dobrych nalewek. Od "wiśnióweczki panieneczki”, przez pyszną kawówkę, aroniówkę, cytrynówkę Tomka, zdrowotną chirchołkę (nalewkę na pędach sosny) po nalewki na kwiatach czarnego bzu i akacji, nalewkę na hibiskusie z miodem, na czeremsze czy rajskich jabłuszkach.

Ale mnie zachwycił kordiał staropolski oraz żurawinowa nalewka na chrzanie – która turniej wygrała. Kordiał sporządzony został na kilku owocach oraz rozmaitych ziołach leczniczych. Podstawą były rzecz jasna – owce żurawiny. Kordiał zachwycał smakiem i aromatem, miał zrównoważony bukiet i co najważniejsze: leżakował rok.

Żurawinówka na chrzanie traktowana jest w Janowie Lubelskim jako remedium na przeziębienia, ma bardzo charakterystyczny smak i jest świetnym sposobem na marynowanie mięs.

Na koniec dobra wiadomość. Autorzy najlepszych nalewek wybierają się na Noc nalewek do Lublina, która odbędzie się w sobotę, 10 września, o godz. 21 na Starym Mieście w Lublinie podczas III Europejskiego Festiwalu Smaku. A poprzedzi ją międzynarodowy turniej nalewek sąsiedzkich.

Pozostałe informacje

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!