Od dzisiaj lokale gastronomiczne mogą ponownie otworzyć się na klientów. Odwiedzający będą musieli zastosować się do utrzymywania zasad reżimu sanitarnego.
W lokalach będzie obowiązywał limit osób, który musi być przestrzegany. Na każde 4 mkw. powierzchni może przypadać tylko jedna osoba. Przy tym samym stoliku mogą siedzieć rodziny lub osoby mieszkające ze sobą. Posiłek można zjeść zarówno wewnątrz lokalu, jak i w ogródku restauracyjnym.
Same stoliki muszą być rozstawione w odległości co najmniej 2 metrów od siebie. Co ważne, blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika. Goście siedzący przy osobnych stolikach muszą zachowywać między sobą odległość 1.5 metra. Kiedy klienci usiądą już na swoim miejscu, mogą zdjąć maseczki ochronne.
Obsługa restauracji, baru czy kawiarni musi dezynfekować stoliki po każdym kliencie. Ma również obowiązek nosić rękawiczki oraz maseczki.
Według zaleceń, w środku lokalu powinny zostać udostępnione dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.