Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Gdzie można dobrze zjeść w Kazimierzu, a restaurator nie złupi wam kieszeni? Dlaczego turyści coraz chętniej jedzą w Bochotnicy, Nałęczowie i Celejowie, a w Kazimierzu siedzą na murku i piją kawę? Nasz ranking - tradycyjnie - jest subiektywny i ułożony alfabetycznie. Zaczynamy od okolic Kazimierza.
W Wielki Piątek wieczorem lub następnego dnia rano, jeszcze przed wojną, odbywał się w Polsce pogrzeb żuru i śledzia. Obie potrawy królowały w Wielkim Poście i w końcu ludzie mieli ich dość. Garnek z żurem i śledzia wynoszono na dwór. Garnek zakopywano po płotem, śledzia wieszano na wierzbie przy drodze.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Sałatka z młodej pokrzywy, zupa z sałaty, postny żurek owsiany i śledzie z kartoflami. Zapomniane smaki przednówka towarzyszą oczekiwaniu na Wielkanoc.
W przyszłym tygodniu w Lublinie otwiera się m.in. restauracja Ivo Italian. Co jeszcze w restauracjach piszczy?
Rozpocznie się w sobotę 21 marca o godzinie 19 w restauracji Hades Szeroka w Lublinie. W programie znajdą się wykłady o sztuce wyrabiania nalewek, akcenty artystyczne od restauracji Hades Szeroka i ogłoszenie wyników turnieju przez kapitułę (na czele której stoi w tym roku Zygmunt Nasalski, wieloletni dyrektor Muzeum Lubelskiego, alpinista i podróżnik, autor słynnej, autorskiej dereniówki).
Gruzja będzie w tym roku bohaterem 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Na przełomie sierpnia i września deptak i uliczki Starego Miasta w Lublinie zamienią się w orientalny targ. Będzie można rozsmakować się w chaczapuri, szaszłykach z sosem tkemali, serach, owocach, przyprawach i słodyczach. Jak smakuje Gruzja?
Bezprecedensowy projekt Zasmakuj w Tradycji zakończył się w zeszły piątek premierą albumu \"Trzy krainy smaku. Historia, ludzie, kuchnia”. Przez rok towarzyszyliśmy warsztatom kulinarnym, których zadaniem było wydobycie i uchronienie od zapomnienia tradycyjnych potraw. Dziś prezentujemy 9 najciekawszych, które mogą być hitem turystyki kulinarnej w naszym regionie.
O dobrą golonkę w Lublinie łatwo nie jest. Jeszcze w restauracji Przystań trafi się dobra, w Hades Szeroka według receptury Grześkowiaka. Jeszcze w Ulicach Miasta potrafią do golonki zasmażyć kapustę.
W XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zup. Włoscy i francuscy kucharze uczyli się od nas ich gotowania. Co ciekawe, w czasie postu zupy były jeszcze smaczniejsze. Oto 10 najciekawszych zup, popularnych w wielkim poście. Sprawdźcie, jak smakuje tradycyjna kuchnia lubelska
Hamburgery mają w Lublinie coraz więcej fanów. Nic dziwnego, że w kilku restauracjach na Starym Mieście można zjeść przyzwoite hamburgery.
W Wielkim Poście rządzi śledź. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tatar ze śledzia. Może być na zimno i na gorąco.
Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem. Podpowiadamy, gdzie w Lublinie warto pójść na pizzę.
Po przekąskach można poznać klasę restauracji. W temacie przekąsek w Lublinie za dobrze nie jest. No bo gdzie zjeść porządnego śledzia na zakąskę?
Coraz więcej restauracji w Lublinie wypieka na miejscu chrupiące bułeczki. W Caffe Trybunalska działa nawet mała piekarnia, wypieka się tu bułki, chleb z ziarnami, malutkie cebularzyki i tarty.
Zrazy to szlachetne danie z wielką tradycją. Podawane z kaszą gryczaną powinny być jednym ze sztandarowych dań kuchni lubelskiej. Podobnie jak gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska wprowadza do karty stek z tuńczyka. Stek jest obtoczony w białym i czarnym sezamie. Smażony krótko, z zewnątrz chrupiący, w środku lekko krwisty, jest już po pierwszych testach.
Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie
Moda na restauracje, w których potrawy przyrządzane są z naturalnych produktów od miejscowych producentów, zmusza właścicieli do nowych pomysłów. Eliza Kunc, która w Piaskach prowadzi restaurację \"U Elizy”, otworzyła swój warzywniak.