Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Jaja faszerowane halibutem i ziołami z sałatką z cukinii, rzodkiewki i rukwi wodnej

Przepisy na Wielkanoc. Jaja faszerowane halibutem i ziołami z sałatką z cukinii, rzodkiewki i rukwi wodnej

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.

Przepisy na Wielkanoc. Babeczki z leśnymi owocami i sosem waniliowym

Przepisy na Wielkanoc. Babeczki z leśnymi owocami i sosem waniliowym

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.

Smaki przedwiośnia w oczekiwaniu na Wielkanoc. Przepisy

Smaki przedwiośnia w oczekiwaniu na Wielkanoc. Przepisy

Sałatka z młodej pokrzywy, zupa z sałaty, postny żurek owsiany i śledzie z kartoflami. Zapomniane smaki przednówka towarzyszą oczekiwaniu na Wielkanoc.

Orientalnie, po włosku i szybko. Co nowego w restauracjach?

Orientalnie, po włosku i szybko. Co nowego w restauracjach?

W przyszłym tygodniu w Lublinie otwiera się m.in. restauracja Ivo Italian. Co jeszcze w restauracjach piszczy?

XII Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych

XII Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych

Rozpocznie się w sobotę 21 marca o godzinie 19 w restauracji Hades Szeroka w Lublinie. W programie znajdą się wykłady o sztuce wyrabiania nalewek, akcenty artystyczne od restauracji Hades Szeroka i ogłoszenie wyników turnieju przez kapitułę (na czele której stoi w tym roku Zygmunt Nasalski, wieloletni dyrektor Muzeum Lubelskiego, alpinista i podróżnik, autor słynnej, autorskiej dereniówki).

Kuchnia gruzińska. Jak zrobić chaczapuri i szaszłyki z sosem?

Kuchnia gruzińska. Jak zrobić chaczapuri i szaszłyki z sosem?

Gruzja będzie w tym roku bohaterem 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Na przełomie sierpnia i września deptak i uliczki Starego Miasta w Lublinie zamienią się w orientalny targ. Będzie można rozsmakować się w chaczapuri, szaszłykach z sosem tkemali, serach, owocach, przyprawach i słodyczach. Jak smakuje Gruzja?

Trzy krainy, dziewięć smaków. Przepisy na najciekawsze potrawy regionalne

Trzy krainy, dziewięć smaków. Przepisy na najciekawsze potrawy regionalne

Bezprecedensowy projekt Zasmakuj w Tradycji zakończył się w zeszły piątek premierą albumu \"Trzy krainy smaku. Historia, ludzie, kuchnia”. Przez rok towarzyszyliśmy warsztatom kulinarnym, których zadaniem było wydobycie i uchronienie od zapomnienia tradycyjnych potraw. Dziś prezentujemy 9 najciekawszych, które mogą być hitem turystyki kulinarnej w naszym regionie.

Gdzie w Lublinie pójść na golonkę, a gdzie na pierogi?

Gdzie w Lublinie pójść na golonkę, a gdzie na pierogi?

O dobrą golonkę w Lublinie łatwo nie jest. Jeszcze w restauracji Przystań trafi się dobra, w Hades Szeroka według receptury Grześkowiaka. Jeszcze w Ulicach Miasta potrafią do golonki zasmażyć kapustę.

10 najciekawszych zup w Wielkim Poście

10 najciekawszych zup w Wielkim Poście

W XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zup. Włoscy i francuscy kucharze uczyli się od nas ich gotowania. Co ciekawe, w czasie postu zupy były jeszcze smaczniejsze. Oto 10 najciekawszych zup, popularnych w wielkim poście. Sprawdźcie, jak smakuje tradycyjna kuchnia lubelska

Gdzie na hamburgera w Lublinie, gdzie na ormiański szaszłyk?

Gdzie na hamburgera w Lublinie, gdzie na ormiański szaszłyk?

Hamburgery mają w Lublinie coraz więcej fanów. Nic dziwnego, że w kilku restauracjach na Starym Mieście można zjeść przyzwoite hamburgery.

Najlepsze przepisy na śledzia

Najlepsze przepisy na śledzia

W Wielkim Poście rządzi śledź. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tatar ze śledzia. Może być na zimno i na gorąco.

Pizzerie Lublin. Gdzie zamówić wyjątkową pizzę?

Pizzerie Lublin. Nasz ranking 10 najlepszych pizzerii

Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem. Podpowiadamy, gdzie w Lublinie warto pójść na pizzę.

Tatar, nereczka i gęsie żołądki. Gdzie zjesz dobre przekąski?

Tatar, nereczka i gęsie żołądki. Gdzie zjesz dobre przekąski?

Po przekąskach można poznać klasę restauracji. W temacie przekąsek w Lublinie za dobrze nie jest. No bo gdzie zjeść porządnego śledzia na zakąskę?

Cebularze z Mandragory

Cebularze z Mandragory

Coraz więcej restauracji w Lublinie wypieka na miejscu chrupiące bułeczki. W Caffe Trybunalska działa nawet mała piekarnia, wypieka się tu bułki, chleb z ziarnami, malutkie cebularzyki i tarty.

Zawijane, duszone i z kapustą. Zrazy to danie z tradycją (przepisy)

Zawijane, duszone i z kapustą. Zrazy to danie z tradycją (przepisy)

Zrazy to szlachetne danie z wielką tradycją. Podawane z kaszą gryczaną powinny być jednym ze sztandarowych dań kuchni lubelskiej. Podobnie jak gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie?

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie?

Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska wprowadza do karty stek z tuńczyka. Stek jest obtoczony w białym i czarnym sezamie. Smażony krótko, z zewnątrz chrupiący, w środku lekko krwisty, jest już po pierwszych testach.

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie

Warzywniak, flaki i nowy Hades Szeroka

Warzywniak, flaki i nowy Hades Szeroka

Moda na restauracje, w których potrawy przyrządzane są z naturalnych produktów od miejscowych producentów, zmusza właścicieli do nowych pomysłów. Eliza Kunc, która w Piaskach prowadzi restaurację \"U Elizy”, otworzyła swój warzywniak.

Siedem słynnych zup z Lubelszczyzny

Siedem słynnych zup z Lubelszczyzny

Aż trudno uwierzyć, że już w XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zupy. A francuscy kucharze mogli tylko się do nas uczyć. Do dziś przetrwały w naszym regionie zupy, których receptury mają ponad 100 lat. Niektóre z nich, jak zupa cebulowa z Goraja, są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych

Pierożki z karpia i owoce morza

Pierożki z karpia i owoce morza

Bardzo lubię malutką restaurację \"Gospoda U Kowalskich” schowaną na Alei Spółdzielczości. Stylizowana na mały dworek coraz ma w karcie udane strzały. Jadłem tam przedobrą zupę króliczą. Muszę zjeść pierożki z gęsiną. Okazuje się, że restauracja się \"rozmnożyła”. Właściciele małej gospody przejęli interes od właściciela Zajazdu Ułańskiego przy Abramowickiej.

Instrukcja obsługi golonki: Gdzie zjeść? Jak przyrządzić?

Instrukcja obsługi golonki: Gdzie zjeść? Jak przyrządzić?

W restauracjach golonka trzyma się mocno. Na kulinarnej mapie regionu jest kilka miejsc, gdzie regularnie zjawiają się fani golonki z wody lub golonki zapieczonej w piecu ze złocistą, chrupiącą skórką i podanej z chrzanem. Lub zasmażaną kapustą z kminkiem. Albo purée grochowym. Każdą z tych golonek możecie przyrządzić sobie w domu. Pod warunkiem, że znacie kilka sztuczek

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Na topie jest food porn, czyli zmysłowe fotografowanie jedzenia. Do Lublina dotarła też moda na street food. Lawinowo rośnie zainteresowanie blogami kulinarnymi i wspólnym gotowaniem. Na stół wracają zapomniane produkty. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Belka rozwijalna

Belka rozwijalna

"Gotuj z Suliszem" - www.dziennikwschodni.pl/gotujzSuliszem. Serwis kulinarny prowadzony przez Waldka Sulisza z Dziennika Wschodniego i Magdę Fijałkowską z Radia Lublin. Tu przeczytasz o sztuce gotowania, wyśmienitych potrawach, niezapomnianych smakach i magicznych miejscach, gdzie można dobrze zjeść.

Willa Gajowa

Willa Gajowa

ulica Gajowa 14, Lublin telefon: 602-711-655

Izabella

Izabella

ulica Lubelska 1, Puławy telefon: 81 886-30-41 e-mail: hotel.izabella@op.pl

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium