W piątek, 6 marca o godz. 19 Ewa Dałkowska pojawi się w Lublinie na zjeździe Panien Apteczkowych, które zaprezentują nalewki i ciasteczka. Wtedy także swoją premierę będą miały słynne ciasteczka Czechowicza, które z Magdą odtworzyliśmy.
W tym roku do konkursu babskich nalewek dołączą ciasteczka. - Nalewkom zawsze towarzyszyły korzenne ciasteczka. I warto do tej tradycji wrócić - mówi Małgorzata Kaczorowska, właścicielka dworu w Motyczu, która w swojej piwniczce ma kilkadziesiąt własnoręcznie sporządzonych nalewek.
Królestwo za ciasteczka z pieprzem
Do końca nie wiemy, z której przedwojennej cukierni pochodziły tajemnicze ciasteczka z pieprzem. Może ze słynnej kawiarni A. Semadeniego, Szwajcara, który miał u siebie oryginalną czekoladę.
Zachowały się opisy owych czechowiczowskich smakołyków. We wnętrzu kruchego ciasteczka spoczywała czekoladowa słodycz. Posypana pieprzem.
I tu jest spór. O ów pieprz. Czy to pieprz? Czy gorzka czekolada starta na najdrobniejszej tarce.
Na tropie ciasteczek
- Już kilkakrotnie natchnęłam się na kruche ciasteczka czekoladowe z pikantnymi posypkami. W staropolskiej kuchni ciasteczka mocno zaprawiano ostrymi przyprawami korzennymi. Do piernika szło na przykład dużo świeżo mielonego pieprzu - mówi Marta Stelmach.
Pieczemy ciasteczka z pieprzem
20 dag mąki, 2 dag kakao, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 surowe żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta soli.
Wykonanie:
Zawsze wydawało mi się, że wypiek ciasteczek jest trudny. Ale poszło jak z płatka.
Najpierw trzeba wymieszać mąkę z kakao, posiekać mąkę z masłem. Dodać resztę składników. I zagnieść ciasto. Nie wolno go zmęczyć. Ciepłe ręce należy zmoczyć zimną wodą - mówi Marta Stelmach.
Ciasto wędruje na pół godziny do lodówki. Trzeba go rozwałkować, wykroić foremką ciasteczka, posmarować rozbitym jajkiem. I posypać. Cukrem z orzeszkami. Cukrem z pieprzem, Cukrem z chili. A nawet parmezanem.
Waldemar Sulisz