Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 sierpnia 2014 r.
17:30
Edytuj ten wpis

Jak Kozacy kaszę gotują, czyli zaczynają się Gryczaki

Jedziemy na Gryczaki Kozacko-francuski pojedynek kulinarny w Janowie Lubelskim. I moc innych atrakcji

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W niedzielę Janowem Lubelskim zawładną Kozacy z Bractwa SPAS. Ich pokaz o godz. 18. będzie składał się z kilku elementów: walki, gotowania słynnej potrawy "kulisz” i pokazu z płonącymi szablami. O 21 zagra Enej.

A w niedzielę o 17. na scenę wyjdzie francuski kucharz Charles Daigneault. Jak zakończy się kozacko-francuski pojedynek kulinarny? Remisem ze wskazaniem na kaszę, która jest bohaterem kolejnego Festiwalu Kaszy Gryczaki 2014 w Janowie Lubelskim.

Dla dużych i małych

W ciągu dwóch dni do Janowa Lubelskiego może przyjechać kilkanaście tysięcy ludzi. W tym miłośnicy kaszy z całej Polski. Kasza jest bohaterem "Gryczaków”, które wyrosły na jeden z najciekawszych regionalnych festiwali kulinarnych w Polsce. Za sprawą Łukasza Drewniaka, pomysłodawcy i dyrektora Festiwalu Kaszy "Gryczaki”, impreza wciąż nabiera charakteru i mocy. W tym roku Drewniak postawił na kozacką fantazję i francuskie wyrafinowanie.

- Ale sedno, czyli rdzenna regionalna kuchnia została. Mieszkańcy okolicznych wsi odkrywają swoje kulinarne korzenie i odtwarzają zapomniane przepisy. A kolejni twórcy ludowi wzbogacają nasze przedsięwzięcie. Dwa najważniejsze tematy to muzyka i gotowanie. W tym roku z boku sceny stanie Grykolandia. Czyli strefa zabaw, animacji i konkursów dla dzieci. Cieszę się, że Gryczaki 2014 to festiwal dla dużych i małych - mówi dyrektor Łukasz Drewniak.

Kozacka fantazja

W ciągu ostatnich edycji Festiwalu Kaszy "Gryczaki” potrawy na bazie janowskiej kaszy gotowali znani aktorzy i kucharze. Ale chyba jeszcze nigdy to gotowanie nie będzie tak malownicze, jak w tym roku.
- Bractwo kozackiej tradycji SPAS to kozacka organizacja, która poza swoimi treningami i działalnością społeczną, zajmuje się też pokazami kozackich walk wręcz, na szable, batogi. Pokaz składa się z kilku elementów: walki, gotowania tradycyjnego kozackiego kuliszu dla publiczności, tradycyjnie nad ogniskiem w kociołku i pokazu z użyciem płonących szabel - mówi Grzegorz Stech z Agencji Artystycznej Pugu Art, która sprowadza malowniczych Kozaków do Janowa Lubelskiego.

Kulisz, który Kozacy będą gotować na Gryczakach 2014, to jedna z najpopularniejszych potraw ukraińskich. W skrócie to ugotowane warzywa, mięso i proso.

- Prawdziwy kulisz to kozacki kulisz, bo właśnie Kozacy gotowali go na dłuższych postojach. Kulisz to przede wszystkim ludzie, wspólnota i droga. W dawnych czasach Kozacy decydowali się na gotowanie kuliszu tylko wtedy, gdy mieli przynajmniej kilka godzin odpoczynku w czasie wypraw. Gotowanie było swoistym świętem, celebracją kotła (ten do kuliszu nazywa się kazan) - tłumaczy Stech.

Gotujemy kozacki kulisz

Najpierw musimy zaopatrzyć się w metalowy lub żeliwny kociołek, zawieszony na łańcuchach nad ogniskiem. W handlu występuje pod nazwą węgierski kociołek - nie jest drogi - do kuliszu będzie w sam raz. Co dalej?
Kozacki kulisz mogą robić tylko mężczyźni. Dziewczyny mają w tym dniu wolne - zaproście je panowie na degustację. Ja już zgłodniałem od tego pisania, więc w domu rozstawię kociołek na trójnogu, za znajomymi rozpalę ognisko. A dalej według instrukcji: "wspólnie obierzemy marchewki, pieczarki, pietruszki i cebule.

Potem w rozgrzanym kociołku roztopię pokrojoną w kosteczkę słoninę, podsmażę cebulkę (lubię, więc będą ze trzy dorodne), podduszę marchewkę (0,3 kg), nakroję mięsa (pewnie kupię niecały kilogram czegoś "wieprzowo-łopatkowego”, nada się znakomicie), podsmażę go, zaleję trochę wodą, by zrobił się sympatyczny sosiko-bulionik, dorzucę pieczarek (śmiałe 0,3 kg), białej pietruszki (może ze 100 g), zaleję wodą dodam prosa (współczesność idzie na pomoc z paczkowaną kaszą jaglaną - sztuk dwie, może jedna, zobaczymy jak będzie), zagotuję, na koniec posolę, dodam pieprzu mielonego dla ostrości, ziarnistego dla aromatu (wrzucę na sam koniec gotowania) i nakroję koperku - tłumaczy Grzegorz Stech.

Kasza w roli głównej

- Przepisów na kulisz jest wiele - mówi Stech. Jeden dodaje ziemniaki, ktoś żeberka, ktoś robi na kaszy gryczanej, ktoś na kukurydzianej. I każdy ma rację, bo nie ma jednej receptury.

- Kozacki kulisz po janowsku będzie na janowskiej kaszy gryczanej, która nie ma sobie równych. Zanim kozacy go ugotują, zanim puści soki, będziecie mieli czas na spacer po zagrodach smaku, na muzykę, na rozmowę. A następnie zjemy kulisz do ostatniego ziarenka kaszy. Oczywiście gryczanej - śmieje się Łukasz Drewniak.

Po francusku, ale nie tylko

Kulinarna niedziela należy do Charles'a Daigneault, uczestnika programu "MasterChef” - Charles Daigneault, który wyjdzie na scenę o 17. Na bazie janowskiej kaszy gryczanej przygotuje trzy dania: kaszę na mleku kokosowym, słynną zupę gazpacho oraz kaszatto (risotto po francusku z kaszy gryczanej).

Gwoździem festiwalu jest coroczny konkurs na najciekawszą potrawę i żurawinową nalewkę. - Będzie dużo nowości i niespodzianek, na pewno dużo nalewek, kwasów do picia, będą kaszowe kule i rolmopsiki kaszowe - wylicza Barbara Nazarewicz, szefowa Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim.

Grykolandia

To festiwal kreatywności dla dzieci w ramach Gryczaków 2014. Na pomysł wpadła Ania Szyszkowska Butryn, mieszkanka Janowa. W tym roku jest on bardzo rozbudowany. - Będą i zabawy ruchowe ludowe i nie tylko. Trochę plastyki obrzędowej: kwiatki, jajka, itp, zawody pojazdów, latawce, biegi - opowiada Nazarewicz.

W tym roku program Gryczaków 2014 kipi od różności. Zawody kaszowych mocarzy, konkurs ubijania masła na chrzanowym liściu, koncerty Orkiestry Dętej Olek Orkiestra, koncert Kapeli Flisackiej, występ Zespołu Pieśni i Tańca "Racławice”, Janowskie smaki - degustacje z gara janowskich gospodyń.
W niedzielę o godz. 21 na scenę wyjdzie zespół country Konwój. - Zapraszam dużych i małych, czujcie się u nas jak w domu - mówi Łukasz Drewniak.

Informacje, program na stronie: http://www.jokjanow.pl

Pozostałe informacje

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium