Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 marca 2012 r.
14:31
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Przedświąteczny smak

0 1 A A

Możesz kupić żurek z torebki, możesz nastawić prawdziwy wielkanocny żur. Możesz kupić swojskie wędliny na kiermaszu za ciężką kasę. Albo zrobić je w domu. Wyjdzie dużo taniej. To już ostatni moment, żeby zacząć szykować tradycyjne święta.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Po Niedzieli Palmowej na Lubelszczyźnie zaczynały dymić wędzarki. A w spiżarkach nastawiano w glinianych garnkach zakwas na żur. Czym różni się wielkanocny żur od żurku? – Barszcz biały gotowany jest na lekkim zakwasie przygotowanym z razowej mąki pszennej. Łączy się go z różnymi wywarami (najczęściej z wędzonki lub wędzonego żeberka). Nie jest tak mocny i wyrazisty w smaku, jak żur.

Prawdziwy polski żur powinno się robić na zakwasie z mąki owsianej – tłumaczy Leszek Horwath z portalu Potrawy regionalne.pl, który skatalogował odmiany wielkanocnego żuru w różnych regionach Polski. Nasz region szczyci się żurem żukowskim, do którego dodaje się suszony biały ser. – Żur ma być gęsty, pachnący i sycący. Żurek to miastowa chlapocina, przyprawą Maggi zamęczona – twierdzi Wanda Czubernatowa, poetka, której kuchnią zachwycał się ks. Józef Tischner.

Kisimy żur

Żeby mieć na święta prawdziwy żur, trzeba go sobie zakisić najpóźniej w poniedziałek. Jak to zrobić?

Składniki:

2/3 szklanki mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba, 1 ząbek czosnku.

Wykonanie:

Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka i wlać 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodać skórkę chleba i obrany czosnek. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Ukiszony żur powinien mieć kwaskowy smak i charakterystyczny apetyczny zapach. Kto lubi, może dodać więcej czosnku.

Zamiast mąki żytniej można użyć płatków owsianych. Na rynku jest kilka odmian, najlepsze są płatki "Owsiane górskie”.

Swojskie wędliny

Dlaczego nie warto kupować wędlin w sklepie? Ich jakość jest bardzo słaba. Nawet drogie wyroby powyżej 20 zł za kg zawierają konserwanty i barwniki. Jeszcze gorzej jest z wysokowydajnymi kiełbasami i szynkami.

Mięso jest naszpikowane chemią, zawiera duże dawki fosforanów, wzmacniaczy smaku i zapachu, wypełniaczy oraz konserwantów. Kto nie wierzy, niech zapozna się ze składem produktu, który musi być oznaczony na etykiecie. I najważniejsze, należy sprawdzić, ile jest mięsa w kiełbasie, szynce czy polędwicy. Za dobre wędliny na wielkanocnych kiermaszach trzeba zapłacić powyżej 60 zł za kg – nasze swojskie domowe wyjdą dużo taniej.

Pierwszy warunek udanych wyrobów to dobre jakościowo mięso. Jedni kupują je w dużych sieciach handlowych, inni w małych sklepach. Tu i tu dobrze mieć zaprzyjaźnionego sprzedawcę. Jakie mięso? Najlepiej kupić schab lub mięso od szynki.

Rotmistrz pekluje

Zanim z mięsa powstanie pyszny schab, boczek czy szynka – trzeba go zapeklować. Jak zapeklować mięso?

– Na 1,5 kg schabu robię następującą mieszankę: 3 łyżeczki soli, 5 gramów saletry i przyprawy: pieprz, ziele angielskie, jałowiec, listek bobkowy, kolendra. Przyprawy kruszę wałkiem, mieszam z solą i saletrą, dodaję pół łyżeczki cukru i powstałą mieszanką nacieram mięso. Wkładam do dużego garnka i wynoszę na balkon – zdradził mi kilka lat temu Edward Ciosmak, który wyrobu wędlin nauczył się od swojego ojca Mieczysława, rotmistrza 12 Pułku Ułanów. I jego receptura zawsze się sprawdza.

Jak długo mięso ma leżeć w marynacie? Nawet kilka dni. Trzeba go od czasu do czasu przewrócić. Dołożyć kilka igiełek jałowca. Zapeklowany schab można upiec w piekarniku. I wędlina na święta gotowa. Można też schab uwędzić. Zawsze jakiś znajomy z wędzarką się znajdzie.

Sekret Sapiehów z Kodnia

Tradycja wyrobu swojskiej kiełbasy na Lubelszczyźnie ma długą tradycję. – Odkąd pamiętam, z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie wędziło się na Wielkanoc boczek, szynkę i kiełbasę – mówi Marian Zuba, który na ubiegłorocznym Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie poprowadził warsztaty wyrobu wędlin domowych.

Znakomite kiełbasy robi się pod Kraśnikiem, w Markuszowie, w okolicach Janowa Lubelskiego. Nad Bugiem powstaje słynna "palcówka”, półsurowa kiełbasa, do której siekane mięso napycha się do osłonki palcem.

– Na święta robimy wędliny suszone. Schab lub polędwicę moczy się w solance z dodatkiem ziół, następnie zawija w bawełniane płótno. Następnie suszy na wietrze – mówi Danuta Pietrasik z Kodnia, która suszoną polędwicę nazwała "Sekretem Sapiehów”.

Wędzone

Wędzenie to bardzo stara tradycja, a przez Polaków doprowadzona do perfekcji. Dobrze uwędzona kiełbasa potrafiła wisieć w spiżarni do wiosny. Zajrzyjmy do starych zapisków. Oto wskazówki podstawowe na temat wędzenia.

"Przeznaczone do wędzenia sztuki, po obeschnięciu (około tydzień) gdy obeschną obwinąć papierem, aby się zbyt nie osmaliły i powiesić w wędzarni z daleka jedną od drugiej, aby się nie stykały, i aby dym naokoło je ogarniał. Najsmaczniejsze są wędliny wędzone w jałowcowym dymie, lub dębowym. Wisieć powinny w wędzarni od tygodnia do dwóch, stosownie do wielkości szynek. Kiełbasa po 3-4 dniach ma dosyć. Po uwędzeniu zawieszają się w suchem, chłodnem miejscu”.

Kto w domu wędzarkę ma, wie jak się wędzi wędliny. Ale okazuje się, że uwędzić można domową szyneczkę, boczek czy łopatkę na olchowych wiórkach. Należy wziąć duży, żeliwny garnek, na dół wsypać wiórki olchowe. Nad wiórkami ustawić ruszt z grilla. Na ruszcie ułożyć zamarynowane wcześniej mięso. Zamkną garnek przykrywą. Zawiesić nad ogniem. Tak wędzi się mięso oraz ryby w okolicach Janowa Lubelskiego.

(SZ)

Pozostałe informacje

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!