Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 września 2009 r.
13:51
Edytuj ten wpis

Makłowicz: Tu Polska smakuje najlepiej

Na Scenie Smaku Robert Makłowicz najpierw ugotował zupę rydzową na gęsinie. Następnie gołąbki z kaszy gryczanej i grzybami. Piotr Bikont był zachwycony poziomem dań, przygotowanych przez szkoły gastronomiczne. Stanisław Soyka chce w przyszłym roku zasiąść w Kapitule Smaku. Tu Polska smakuje najlepiej

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Makłowicz dwukrotnie gotował na Scenie Smaku, ustawionej na Placu po Farze. Najpierw tradycyjną zupę rydzową na gęsinie, potem janowskie gołąbki z kaszą gryczaną i borowikami w zawiesistym sosie. Choć na scenie był małomówny, to na ulicy z uśmiechem rozdawał autografy i chętnie fotografował się z mieszkańcami Lubelszczyzny.

O kuchni lubelskiej mówił podczas spotkania w kaplicy św. Trójcy. – Lublin leżał w środku Rzeczypospolitej Obojga Narodów i już wtedy był stolicą smaku – mówi Makłowicz. – Popieram tezę Roberta. Poziom konkursu "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii szkół gastronomicznych dowiódł, że na Lubelszczyźnie wyrasta nowe pokolenie artystów kuchni – dodaje Piotr Bikont.

Trzydniowemu festiwalowi smaku w Lublinie towarzyszył wóz reporterski telewizji Polsat – o haśle festiwalu, że tu w Lublinie Polska smakuje najlepiej, mogli dowiedzieć się mieszkańcy całej Polski. – To doskonale hasło na promocję Lubelszczyzny. Za rok będzie o nas jeszcze głośniej w całej Polsce – mówi Krzysztof Grabczuk, marszałek Województwa Lubelskiego, który na Scenie Smaku gotował z Robertem Makłowiczem zupę rydzową na gęsinie. To był bardzo wysmakowany festiwal, który harmonijnie połączył dobry smak w kuchni, sztuce i muzyce - dodaje Włodzimierz Wysocki, z-ca Prezydenta Miasta Lublin.

Jarmark pełen smaków

Przez trzy dni na Starym Mieście królował Jarmark św. Jacka. Na 50 stoiskach można było kupić tradycyjne przysmaki z całej Polski. Wielką furorę zrobiły litewskie placki podawane przez restaurację Marceliukesletis z Wilna. – Stałam w kolejce ponad godzinę. Bardzo mi smakowały – mówi Halina Książkiewicz, która przyjechała na festiwal smaku w Lublinie z Sandomierza.


Choć ceny niektórych wyrobów były wysokie, to chętnie je kupowano. – Sery z Korycina skończyły się w drugim dniu festiwalu. Wędliny z Markowej dowożono z Małopolski – mówi Janusz Dwornicki z Biura Promocji Promedia – producent festiwalu. Na Placu po Farze rozłożyli się wystawcy z Lubelszczyzny. Smakołyków z Janowa Lubelskiego starczyło na kilka godzin. Podobnie jak kresowych pierogów ugotowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników.

Smak Rzeczypospolitej

Goście z restauracji Kurin w Wołyniu tuż po wjechaniu na Stare Miasto częstowali festiwalowych gości sałem i nalewką. – Wzruszyłem się ich gościnnością. Chylę czoła przed organizatorami za to, że w festiwalowych smakach odbijał się smak Rzeczypospolitej Obojga Narodów – mówi Jan Babczyszyn, dyrektor Poznańskiego Festiwalu Smaku, który oceniał potrawy w konkursie Smaki Lubelszczyzny i nalewki podczas Międzynarodowego Turnieju Nalewek Polski i Krajów Ościennych.

Goście z Wołynia przygotowali na Scenie Smaku wareniki, pierogi w kształcie półksiężyca polane śmietaną.
– Na Scenie Smaku zrobiliśmy schab po wołyńsku w panierce z mąki gryczanej, babkę ziemniaczaną, mizerię po ukraińsku (ogórki z czosnkiem, twarogiem i śmietaną), bomby różanieckie i lemieszkę w formie małych kotlecików – mówi Elżbieta Jarmoszuk z Karczmy Polesie w Kołaczach.


Hitem festiwalu był tatarski pierekaczewnik przygotowany przez mieszkańców Studzianki. Do Lublina przyjechali autentyczni potomkowie Tatarów. – I nie byli to przebierańcy – rozwiewał wątpliwości Łukasz Radosław Węda ze Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Studzianka. Karp z kopciuchy przygotowany przez mieszkańców Janowa Lubelskiego rozszedł się błyskawicznie, tak jak gryczaki, jaglaki i suszone sery z chlebowego pieca. Pokaz pieczenia sękacza z Wisznic był prawdziwym widowiskiem, a gotowanie zacierkowej zupy z Trawnik – doskonałą zabawą.

Tu Polska smakuje najlepiej

W konkursie "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii szkoły I miejsce dostała "Gęś z Korony” przygotowana przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. II miejsce zdobyły "Gołąbki z kaszy i sera w sosie grzybowym” z Zespołu Szkół im. M. Sempołowskiej w Puławach. III miejsce – "Jagiellonki z sosem” – z Zespołu Szkół Nr. 1 im. C.K. Norwida ze Świdnika. Jury pod przewodnictwem Piotra Bikont wyróżniło "Pieczeń wieprzową duszoną na czerwonym winie” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Tomaszowie Lubelskim. – Ci młodzi ludzie stworzyli wielkie potrawy. Za rok trzeba w Lublinie zrobić konkurs dla wszystkich szkól w Polsce – mówi Robert Makłowicz. W kategorii restauracje jury przyznało nagrodę główną nagrodę za: "Zrazy z Dzika” dla restauracji Ulice Miasta z Lublina. A honorowe wyróżnienie za "Flaki z lina” dla restauracji "U Elizy” z Piask.


Festiwalowym smakom towarzyszyły wystawy i koncerty. – Już dawno nie miałem tak wysmakowanej publiczności na sowim koncercie. Ale za rok chciałbym usiąść w Kapitule Smaku – mówi Stanisław Soyka. – Najlepszą wizytówką Lubelszczyzny jest kuchnia, w której przeplatają się smaki ukraińskie, ruskie, tatarskie. Chciałbym, żeby ten festiwal odkrywał i pokazywał tradycję i wielokulturowy smak Lubelszczyzny – mówi Piotr Franaszek z Urzędu Marszałkowskiego. Festiwal harmonijnie połączył dobry smak w kuchni, muzyce i sztuce. Tego nie da się oddzielić - dodaje Włodzimierz Wysocki, z-ca Prezydenta Miasta Lublin.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 18 września od 9 do 12 specjalne wydanie programu poświęcone Europejskiemu Festiwalowi Smaku. Ocenią go Piotr Bikont i Robert Makłowicz, z którym będziemy robić gołąbki po janowsku. Zapraszają Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz

Pozostałe informacje

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Szczęście uśmiechnęło się do gracza z Puław – ponad 538 tysięcy złotych w Eurojackpot!

Oskarżony został doprowadzony na pierwsze posiedzenie Sądu Apelacyjnego  30.10.2025 roku. Jawność tej rozprawy została jednak w całości wyłączona.

Zbrodnia w kancelarii komorniczej. Sąd apelacyjny nie zmienił wyroku

Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok wobec 45-letniego Karola M., skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna został skazany na 25 lat pozbawienia wolności, z możliwością warunkowego zwolnienia po 22 latach.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium