Ma od cytryny więcej witaminy C i na głowę bije ją aromatem. Złoci się na krzakach i straganach. Robimy pigwę na zimę. Gdy przyjdzie zima, obok herbaty podanej w szklankach, na talerzyku podamy konfiturę z pigwy. W całej kuchni zapachnie słonecznym latem.
Konfitura z pigwy
5 kg pigwy
4 kg cukru
cytryna
kieliszek białego wina
Wykonanie:
Pokrojone owoce, dokładnie oczyszczone z pestek, należy zasypać na noc cukrem w ilości 75 dag na kilogram pigwy.
Następnie gotować przez 3 dni z rzędu po godzinie, najpierw na mocnym, potem wolnym ogniu. Przed końcem gotowania dodać sok z cytryny, kieliszek dobrego białego wina i gotowe: do słoików, pasteryzacji i spiżarni.
Pigwówka
litr świeżego soku z pigwy
litr spirytusu 50%
100 g cukru
Wykonanie:
Składniki połączyć, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Zlać do butelek, do każdej włożyć po 1 ziarnku kardamonu na smak.
Podawać do herbaty.
Jakie są korzyści z pigwy?
Wzmocnienie odporności, obniżenie cholesterolu, zapobieganie chorobom serca, utrzymanie poziomu cukru we krwi. Owoce pigwy i pigwowe przetwory poprawiają nastrój i humor!