Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 czerwca 2012 r.
5:58
Edytuj ten wpis

Restauracja "16 stołów”. Recenzja

6 7 A A
Kamienica muzyków, w której mieści się restauracja "16 stołów" (Fot. W. Sulisz)
Kamienica muzyków, w której mieści się restauracja \"16 stołów\" (Fot. W. Sulisz)

Mają animelkę, deskę serów, świetne zupy i genialny deser.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
To w tej chwili najmodniejsza restauracja w Lublinie, w której dyskretnie snobują się panie, prezydent Lublina jada kaczkę w sosie z pomarańczy i Cointreau serwowaną z mandarynką kandyzowaną zielonym pieprzem (46 zł), a w podziemiach można zgubić zasięg. I jest drogo. Dlatego musieliśmy powstrzymywać marzenia na wodzy.

Bursztynowy smak

Powstrzymaliśmy się od animelki, czyli grasicy cielęcej z konfiturą z cebuli i truflową pianą (27 zł) i Przekąski winiarza (oliwki, jabłuszka kaparowe, wolno dojrzewająca szynka, ser twardy, suszone pomidory) za 42 zł.

Zamówiliśmy małą deskę serów za 22 zł. W towarzystwie winogron i orzechów na talerzu(!) dostaliśmy sery: Bursztyn, Gorgonzola dolce, ser typu Roquefort, duński typu Blue i francuski typu Brie. Królem smaku był Bursztyn, natomiast sery zostały niedbale na talerzu ułożone. W dodatku na małym talerzu, co spowodowało, że nasza "deska serów” wyglądała jak niedokończona sałatka.

Winogrona miały z lekka zbrązowiałe ogonki, co świadczyło, że swoje odleżały. Ale cóż, różne odcienie smaków i aromatów, które zostawiał każdy z serów, zrekompensowały niedociągnięcia. Zresztą, najważniejsza była duma, że nasz lubelski Bursztyn nie odstawał od europejskiej reszty, a z każdym odłamywanym kawałkiem pokazywał klasę i dobroć pochodzącą z długiego okresu leżakowania.

Zupy cud

Zamówiliśmy Zupę krabową z esencją z homara, mięsem kraba i pomidorami (18 zł) oraz Krem z kalafiora z oliwą truflową i parmezanem (16 zł). I to był strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zupy były godne pędzla malarza, to jeszcze krem z kalafiora ozdobiony był suszonymi płatkami kwiatów.

W zupie krabowej długo i powoli rozpoznawałem kolejne smaki, odbywając podróż w nieznane. Choć w karcie powinno być wyraźnie zaznaczone, że to krem. Już wyobrażałem sobie kawałki mięsa pływające w esencjonalnym rosole z dodatkiem esencji z homara, a na stole pojawił się krem w burgundowym kolorze z z rulonikiem ze zmielonego mięsa krabowego.

Moja towarzyszka, która uparła się na 16 stołów – komentowała smak swojego dania głośnym mmm… – co było dowodem na talent Piotra Kwiatosza, szefa kuchni. Kiedy zamieniliśmy się talerzami i spróbowałem kremu z kalafiora– byłem w siódmym niebie. Delikatna nuta kalafioru, doskonała oliwa, płatki parmezanu i zapach kwiatów zupełnie mnie satysfakcjonowały. Znalazłem nowy smak, doskonałą harmonię i powód, żeby przy drugim daniu oczekiwać jeszcze więcej.

16 stołów czy bar?

Mieliśmy apetyt na Polędwicę wołową z sosem na bazie wołowego demi glace, ziemniaczanym puree i blanszowanym szpinakiem, ale cena 66 zł za samo mięso bez dodatków wystudziła marzenia. M. wypatrzyła w karcie Kopytka z kurkami, cielęciną i szpinakiem przybrane płatkami sera Bursztyn (33 zł), ja zamówiłem sobie Filet z kurczaka z grilla podany na sałatce z fenkuła i selera naciowego w sosie z gorgonzoli (29 zł).

Mój kurczak był soczysty, a sałatka z fenkuła i selera – krucha, bardzo aromatyczna i w smaku niezwykła. Mięso musiało być bardzo świeże i przedniego gatunku. Ale do sosu z gorgonzoli kucharz się nie przyłożył, a można było stworzyć sos, który mógł być finałem świetnego dania.

Kopytka, na które nakusiła się M. – były lekko wczorajsze, a jej marzyły się świeżo zrobione i ugotowane. I słusznie, bo miejsce wczorajszych, wpadających kolorem w wypaloną do połowy gromnicę, jest w barze. Za to kurki nie miały ani odrobiny goryczki, co jest zmorą wielu restauracji. Cielęcina ze szpinakiem komponowały się prawidłowo, a bursztynowy akcent dopełniał całości. Myślę jednak, że kopytka za 33 zł powinny smakować ciekawiej, a Piotra Kwiatosza, szefa kuchni stać na dużo więcej.

Na deser rozkosz

Do 16 stołów udaliśmy się w poszukiwaniu smakowej ekstazy. Na deser M. z wypiekami na twarzy zamówiła Owoce leśne zapiekane pod kruszonką z ciasta podawane z ciepłym sosem waniliowym (17 zł), ja – Sorbet grejpfrutowy podany na musie z mango z syropem miętowym (19 zł).

Leśne jagody wymieszane z malinami i poziomkami pod kołderką z kruszonki miały się nieźle. Ale mój sorbet był genialny. Orzeźwiający, z nutą lekkiej goryczki, która w połączeniu z musem z mango i aromatem mięty – dawała radość.

Za wszystko zapłaciliśmy 159 zł. Ale 300 zł to też za mało, żeby w 16 stołach skosztować tego, co najlepsze. Tylko, że wtedy kucharzowi już nie wypada byle jak ułożyć sery lub podać odgrzane kopytka.

16 stołów. Nasza ocena

Restauracja 16 stołów
Lublin, Rynek 16/1, tel. 83 375 75 45
Czynne od 12 do 22, w piątki i soboty do 23
Można płacić kartą

To jedna z najbardziej intrygujących restauracji w Lublinie, która stawia na dania w europejskim stylu. Oparte na naturalnych składnikach. Piotr Kwiatosz, młody szef kuchni, jest bardzo kreatywny, stąd na talerzu możecie spodziewać się niezwykłych smaków i aromatów. Dyskretny wystrój sal pozwala cieszyć się jedzeniem. Jest drogo, ale smak potraw rekompensuje ceny.

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
agnieszka / 15 stycznia 2013 o 09:50
0
Moje ulubione miejsce na szlaku lubelskich restauracji, ładne, ciepłe wnętrze, kompetentna obsługa, przepyszne i świeże jedzenie. Od niedawna mięsa są przygotowywane specjalnym sposobem dzięki czemu są wyjątkowo miękkie i soczyste. Zdecydowanie polecam kopytka grzybowe, kurczaka, pstrąga czy łososia, będąc tam nigdy nie mogę odmówić sobie ciasta czekoladowego z płynną czekoladą.
Restauracja dla tych, którzy cenią sobie jakość serwowanych potraw i ich smak. Jeżeli mamy ochotę na fast food, ogromne, tłuste porcje oraz stawiamy to ponad jakość należy wybrać inną restaurację.
Moje ulubione miejsce na szlaku lubelskich restauracji, ładne, ciepłe wnętrze, kompetentna obsługa, przepyszne i świeże jedzenie. Od niedawna mięsa są przygotowywane specjalnym sposobem dzięki czemu są wyjątkowo miękkie i soczyste. Zdecydowanie polecam kopytka grzybowe, kurczaka, pstrąga czy łososia, będąc tam nigdy nie mogę odmówić sobie ciasta czekoladowego z płynną czekoladą.
Restauracja dla tych, którzy cenią sobie jakość serwowanych potraw i ich smak. Jeżeli mamy ochotę na fast food, ogromne, tłuste porcje oraz stawiamy to ponad ... rozwiń
Avatar
Gość / 2 stycznia 2013 o 13:19
0
Sprawdzasz ? Jestem .
Daj już spokój tym "recenzjom".
Avatar
andrzej / 2 stycznia 2013 o 12:48
0
Mile wrazenia. Pierwsza wizyta po przeprowadzce do Lublina. Moj rosol i sandacz doskonale.
Obsluga mila i kompetentnie profesjonalna. Bar dobrze prowadzony. Obie margarity i espresso
satysfakcjonujace. Elegancki wystroj w cieplych kolorach. Wroce na pewno aby przekonac sie czy to nie szczesliwy przypadek:)
Data wizyty: ostatni piatek grudnia 2012.
Avatar
Maria / 1 grudnia 2012 o 19:48
0
Właśnie i my z mężem postanowiliśmy zjeść w "16 stołach"... Piszę "na świeżo" tzn. godzinkę po powrocie z restauracji.
Jesteśmy zdegustowani. Mieliśmy ogromną ochotę zjeść na obiad sandacza pieczonego z borowikami z patelni ze szpinakiem zblanszowanym na rosole z ryby /cena dania 49zł/. Składając zamówienie coś mnie tknęło, by zapytać czy jakakolwiek postać ziemniaka jest przydzielona do tego dania. Okazało się, że nieeeeeeee! Żeby nie jeść samego sandacza poprosiliśmy o domowe fryty /cena 7zł/, no i sok do popicia /7zł/. Na dużym płytkim talerzu otrzymaliśmy ok. 15 cm paseczek rybki, na niej troszkę grzybków, zielone liście szpinaku, szesnastą część cytrynki i pół pomidorka koktajlowego. Fryty na oddzielnym talerzyku/bo przecież to osobno zamówione danie/. Smutny ten talerz... Żeby uzupełnić braki na talerzu, zrzuciliśmy fryty po sąsiedzku z reszą zamówionego dania. Talerz nabrał wyrazu:). Zaczynamy jeść. Ryba jest raczej ugotowana/ nie raz jedliśmy pieczoną rybę i raczej odróżnilibyśmy pieczoną, a poza tym skąd byłby rosół z ryby, na którym blanszowano szpinak.../ Liście szpinaku z odrobiną czosnku nie bardzo dały się pokroić nożem do ryby, ale jakoś poradziliśmy sobie.
Ogólnie było smacznie, tylko zbyt mało i niekompletnie -jak za takie pieniądze!!!. Niestety z brakami w żołądku, wracaliśmy autem do domu, a mąż zamówił pizzę...
Jestem pewna, że już nigdy nie odwiedzę restauracji "16 stołów" w Lublinie.

Polecam za to pyszne jedzenie/ i pod dostatkiem!!! / w "Karczmie Nałęczowskiej" w Nałęczowie.
Właśnie i my z mężem postanowiliśmy zjeść w "16 stołach"... Piszę "na świeżo" tzn. godzinkę po powrocie z restauracji.
Jesteśmy zdegustowani. Mieliśmy ogromną ochotę zjeść na obiad sandacza pieczonego z borowikami z patelni ze szpinakiem zblanszowanym na rosole z ryby /cena dania 49zł/. Składając zamówienie coś mnie tknęło, by zapytać czy jakakolwiek postać ziemniaka jest przydzielona do tego dania. Okazało się, że nieeeeeeee! Żeby nie jeść samego sandacza poprosiliśmy o domowe fryty /cena 7zł/, no i sok do p... rozwiń
Avatar
Abrakadabra / 10 sierpnia 2012 o 12:01
0
Co się dziwić na ceny dań z karty, jak litrowa butelka coca-coli kosztuje tam 25 zł Prezydenta Żuka stać, by jadać w "16 stołach", nas pracujących niekoniecznie. Dlatego pusto u nich w ogródku - trzymają miejsca dla snobów, a że klientów brak to i kopytka odgrzewane:)
Avatar
Gość / 20 lipca 2012 o 09:22
0
Niestety jest MEGA za drogo !!! Rozumiem ze takie ceny sa podciagniete ze wzgledu na coraz czesciej pojawiajace sie na lubelszczyznie auta z rejestracjami warszawskimi ale nie tedy droga !!!
Zupa 18 zl ? WTF ? Wolowina 66 ? Zenada....
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 29 czerwca 2012 o 12:10
0
Potwierdzam - drogo. Z dań pamiętam mazurską zupę rybną z kapustą - z zbyt słabym rybnym aromatem oraz kaczkę - chrupką, a zarazem delikatną, ale zbyt słodką.
Avatar
agnieszka / 15 stycznia 2013 o 09:50
0
Moje ulubione miejsce na szlaku lubelskich restauracji, ładne, ciepłe wnętrze, kompetentna obsługa, przepyszne i świeże jedzenie. Od niedawna mięsa są przygotowywane specjalnym sposobem dzięki czemu są wyjątkowo miękkie i soczyste. Zdecydowanie polecam kopytka grzybowe, kurczaka, pstrąga czy łososia, będąc tam nigdy nie mogę odmówić sobie ciasta czekoladowego z płynną czekoladą.
Restauracja dla tych, którzy cenią sobie jakość serwowanych potraw i ich smak. Jeżeli mamy ochotę na fast food, ogromne, tłuste porcje oraz stawiamy to ponad jakość należy wybrać inną restaurację.
Moje ulubione miejsce na szlaku lubelskich restauracji, ładne, ciepłe wnętrze, kompetentna obsługa, przepyszne i świeże jedzenie. Od niedawna mięsa są przygotowywane specjalnym sposobem dzięki czemu są wyjątkowo miękkie i soczyste. Zdecydowanie polecam kopytka grzybowe, kurczaka, pstrąga czy łososia, będąc tam nigdy nie mogę odmówić sobie ciasta czekoladowego z płynną czekoladą.
Restauracja dla tych, którzy cenią sobie jakość serwowanych potraw i ich smak. Jeżeli mamy ochotę na fast food, ogromne, tłuste porcje oraz stawiamy to ponad ... rozwiń
Avatar
Gość / 2 stycznia 2013 o 13:19
0
Sprawdzasz ? Jestem .
Daj już spokój tym "recenzjom".
Avatar
andrzej / 2 stycznia 2013 o 12:48
0
Mile wrazenia. Pierwsza wizyta po przeprowadzce do Lublina. Moj rosol i sandacz doskonale.
Obsluga mila i kompetentnie profesjonalna. Bar dobrze prowadzony. Obie margarity i espresso
satysfakcjonujace. Elegancki wystroj w cieplych kolorach. Wroce na pewno aby przekonac sie czy to nie szczesliwy przypadek:)
Data wizyty: ostatni piatek grudnia 2012.
Avatar
Maria / 1 grudnia 2012 o 19:48
0
Właśnie i my z mężem postanowiliśmy zjeść w "16 stołach"... Piszę "na świeżo" tzn. godzinkę po powrocie z restauracji.
Jesteśmy zdegustowani. Mieliśmy ogromną ochotę zjeść na obiad sandacza pieczonego z borowikami z patelni ze szpinakiem zblanszowanym na rosole z ryby /cena dania 49zł/. Składając zamówienie coś mnie tknęło, by zapytać czy jakakolwiek postać ziemniaka jest przydzielona do tego dania. Okazało się, że nieeeeeeee! Żeby nie jeść samego sandacza poprosiliśmy o domowe fryty /cena 7zł/, no i sok do popicia /7zł/. Na dużym płytkim talerzu otrzymaliśmy ok. 15 cm paseczek rybki, na niej troszkę grzybków, zielone liście szpinaku, szesnastą część cytrynki i pół pomidorka koktajlowego. Fryty na oddzielnym talerzyku/bo przecież to osobno zamówione danie/. Smutny ten talerz... Żeby uzupełnić braki na talerzu, zrzuciliśmy fryty po sąsiedzku z reszą zamówionego dania. Talerz nabrał wyrazu:). Zaczynamy jeść. Ryba jest raczej ugotowana/ nie raz jedliśmy pieczoną rybę i raczej odróżnilibyśmy pieczoną, a poza tym skąd byłby rosół z ryby, na którym blanszowano szpinak.../ Liście szpinaku z odrobiną czosnku nie bardzo dały się pokroić nożem do ryby, ale jakoś poradziliśmy sobie.
Ogólnie było smacznie, tylko zbyt mało i niekompletnie -jak za takie pieniądze!!!. Niestety z brakami w żołądku, wracaliśmy autem do domu, a mąż zamówił pizzę...
Jestem pewna, że już nigdy nie odwiedzę restauracji "16 stołów" w Lublinie.

Polecam za to pyszne jedzenie/ i pod dostatkiem!!! / w "Karczmie Nałęczowskiej" w Nałęczowie.
Właśnie i my z mężem postanowiliśmy zjeść w "16 stołach"... Piszę "na świeżo" tzn. godzinkę po powrocie z restauracji.
Jesteśmy zdegustowani. Mieliśmy ogromną ochotę zjeść na obiad sandacza pieczonego z borowikami z patelni ze szpinakiem zblanszowanym na rosole z ryby /cena dania 49zł/. Składając zamówienie coś mnie tknęło, by zapytać czy jakakolwiek postać ziemniaka jest przydzielona do tego dania. Okazało się, że nieeeeeeee! Żeby nie jeść samego sandacza poprosiliśmy o domowe fryty /cena 7zł/, no i sok do p... rozwiń
Avatar
Abrakadabra / 10 sierpnia 2012 o 12:01
0
Co się dziwić na ceny dań z karty, jak litrowa butelka coca-coli kosztuje tam 25 zł Prezydenta Żuka stać, by jadać w "16 stołach", nas pracujących niekoniecznie. Dlatego pusto u nich w ogródku - trzymają miejsca dla snobów, a że klientów brak to i kopytka odgrzewane:)
Avatar
Gość / 20 lipca 2012 o 09:22
0
Niestety jest MEGA za drogo !!! Rozumiem ze takie ceny sa podciagniete ze wzgledu na coraz czesciej pojawiajace sie na lubelszczyznie auta z rejestracjami warszawskimi ale nie tedy droga !!!
Zupa 18 zl ? WTF ? Wolowina 66 ? Zenada....
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 29 czerwca 2012 o 12:10
0
Potwierdzam - drogo. Z dań pamiętam mazurską zupę rybną z kapustą - z zbyt słabym rybnym aromatem oraz kaczkę - chrupką, a zarazem delikatną, ale zbyt słodką.
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia 3 1

Pierwszy dzień rozgrywanych w Lublinie MP przyniósł wiele niezapomnianych emocji. Brąz wywalczyła Joanna Bemowska i Arkadiusz Rogowski, srebro Paweł Fajdek, a złoto Damian Kopeć

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny 0 5

Jerzy Rębek burmistrz Radzynia Podlaskiego uważa że pikieta Marii Kosidło ma podtekst polityczny.

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka
31 sierpnia 2018, 20:00

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka 9 0

Co Gdzie Kiedy. 31 sierpnia o godz. 20 w Parku Bronowickim, w ramach cyklu Zatańcz z Lublinem, wystąpi zespół Rokiczanka. To okazja do wspólnej zabawy przy wspaniałej muzyce sprzed lat.

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali 0 10

O 1/5 miały zmniejszyć się wynagrodzenia samorządowców w związku ustawą przyjętą przez PiS. Tymczasem w wielu przypadkach obniżki były wręcz symboliczne. A niektórzy nawet zyskali na zmianie.

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota!
galeria

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota! 4 1

Wojciech Nowicki z Podlasia Białystok wywalczył złoty medal w konkursie rzutu młotem w Lublinie i wyprzedził Pawła Fajdka. Zawodnikowi Agrosu Zamość do złota zabrakło zaledwie 12 centymetrów. Trzecie miejsca zajął natomiast inny zawodnik Agrosu Arkadiusz Rogowski

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem!

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem! 1 1

Zawodnik Agrosu Zamość nie miał sobie równych i mimo ciężkich warunków na bieżni ze znakomitym wynikiem zdobył pierwsze miejsce na zawodach w Lublinie

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe
28 lipca 2018, 20:00

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe 7 1

Co Gdzie Kiedy. Retro-potańcówka dla miłośników klimatu lat 20-60 odbędzie się 28 lipca o godz. 20 w Teatralnej Cafe (ul. Peowiaków 1). Uczestnicy będą mogli bawić się przy dobrej muzyce do godz. 2 nad ranem.

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać 0 4

Coraz więcej obcokrajowców chce pozostać w Polsce na dłużej - mówi w rozmowie z PAP Jakub Dudziak z Urzędu do Spraw Cudzoziemców. Z danych urzędu wynika, że w pierwszym półroczu tego roku liczba cudzoziemców z zezwoleniami na pobyt zwiększyła się o 25 tys. W połowie tego roku takie zezwolenia posiadało łącznie 350 tys. osób.

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę 10 8

Od 1 września nauczyciele, wychowawcy, bibliotekarze, logopedzi czy psychologowie będą musieli być zatrudniani na umowę o pracę. Osoby prowadzące działalność gospodarczą nie będą też mogły pracować w prywatnych przedszkolach czy poradniach.

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte
galeria

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte 5 0

o godzinie 17 na stadionie w Lublinie przy komplecie publiczności nastąpiło uroczyste otwarcie imprezy, która potrwa w naszym mieście aż do niedzieli

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe
22 lipca 2018, 9:45

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe 5 0

Autobusy – Jelcz 120M i Jelcz M11 przyjadą w niedzielę z Lublina do Kraśnika. Podczas przejazdów będzie można posłuchać o historii komunikacji w Kraśniku i ważnych dla niej miejscach. O tym wszystkim będzie opowiadać Maksym Bratko, autor książki „Historia Komunikacji Publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim”, której premierę zaplanowano na niedzielę.

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku 26 11

Od poniedziałku aż do końca wakacji na ul. Nowy Świat obowiązywać będzie ruch wahadłowy. Drogowcy zabierają się tutaj za przebudowę kanalizacji deszczowej. Skrót z Bronowic na Czuby coraz bardziej przypomina tor przeszkód.

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny 0 8

Utrudnienia na ul. Choiny w Lublinie. Jak informuje nasz Czytelnik Paweł doszło do potrącenia pieszego na przejściu.

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb 0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.