Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 czerwca 2012 r.
7:58
Edytuj ten wpis

Restauracja "Toskania". Recenzja

Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)
Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)

Polecam foccacię, sery, ravioli z borowikami, tortellini z szynką i parmezanem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wizyta w lubelskiej restauracji Toskania sprawiła mi dużo radości. A w końcu o to chodzi, żeby po zjedzeniu czegoś dobrego być na chwilę szczęśliwym. Ale od początku. Imponujący szyld w toskańskich kolorach zaprasza od drzwi. Kiedy je przekroczymy, pojawia się żal, że w środku zamiast energetycznych barw panują tonacje eleganckich szarości. Szarości wpadają w lawendowe odcienie, ale brakuje kwiatów, pachnących ziół w donicach i gąsiorków z winami. Dla ocieplenia wnętrza.

Sery, sery

Karta jest imponująca, warto ją wcześniej poznać na stronie internetowej restauracji. Do Toskanii wybraliśmy się z M. na imieninowy obiad. O tych imieninach zapomniałem, więc toskańskie smaki miały być rekompensatą za grzech zapomnienia. Znajomi polecali nam na początek Crostini misti, talerz grzanek w różnych smakach (11.5 zł), ale zamówiliśmy foccacię, włoskie podpłomyki z rozmarynem (5 zł), od których jestem uzależniony, deskę włoskich serów (24 zł) i Vitello in salsa tonatta (19 zł).

Po 15 minutach od zamówienia na stole pojawił się talerz podpłomyków, wyjętych prosto z pieca. Szef kuchni upiekł je dla nas od a do z – zaczęło się wyśmienicie. Już wpadłem w błogostan. Pyszne ciasto, rozmarynowa nuta i ta podpieczona skórka, coś dobrego.
W przekąskach w Toskanii jest w czym wybierać. Od roladek z szynki parmeńskiej z suszonymi pomidorami i serkiem kozim w sosie malinowym (22 zł) przez roladki z grillowanego bakłażana nadziewane serem pleśniowym oraz szynką parmeńską oraz deskę włoskich wędlin (26 zł) po Vitello, czyli plastry pieczonej cielęciny, które uwielbiam.

Danie na talerzu wyglądało malowniczo, cielęcina pieczona na zimno była smaczna. Ale to kultowe Vitello zostało "skopane” kiepskim sosem tuńczykowym. Całe szczęście, że na talerzu była jeszcze dobra oliwa i nuty sosu sardelowego – co w połączeniu z foccacią wywołało w nas falę radości. I pozwoliło przygotować się duchowo na deskę serów.

To jeden z najważniejszych składników włoskiej kuchni, za sery ją szczerze pokochałem. Na talerzu pojawiło się 5 rodzajów serów od koziego, przez Gorgonzolę po szlachetny Parmigiano-Reggiano. Rozsmakowałem się i rozmarzyłem, zazdroszcząc polskiej kuchni deski serów i ciesząc się, że z drugiej strony Polacy zaczęli się nimi rozkoszować. Tym bardziej, że nasz region z nich słynie.

Czarodziejski krem

Kocham włoską kuchnię za zupy. W karcie Toskanii jest Minestrone z tartym parmezanem (10 zł), Zuppa napoletana (11 zł), Krem ze szparagów podawany z pieczonym, wędzonym łososiem oraz grzankami czosnkowymi (14 zł) przygotowany ze świeżutkich szparagów.

Wybraliśmy Krem ziemniaczany z nutą czarnych trufli (12 zł) i Rosół wołowy z pierożkami tortellini (9 zł). Najpierw skosztowałem rosołu M. Był cudownie esencjonalny, pierożki z serową nutą – przesmaczne. Ale dopiero truflowo-ziemniaczany krem pokazał talent szefa kuchni. Z każdą łyżką Di patate con crema odsłaniał kolejne, smakowe tajemnice. Już byłem szczęśliwy, a przecież przed nami było danie główne i deser.

Ravioli, tortellini, serowe sosy

Wśród dań głównych panuje jeszcze większy wybór. Możecie zamówić sobie Sznycelki cielęce z szynką parmeńską w sosie szałwiowym (27 zł), Roladki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym w szpinakowym sosie (17 zł), Polędwicę wołową z borowikami (38 zł) czy marynowany antrykot z grilla (28 zł). Najbardziej kusiło mnie Ossobuco (39) czyli duszona gicz cielęca w warzywach. Ale cielęcina, żeby była dobra musi być świeża, a że o nią trudno, w restauracjach się ją mrozi na zapas. Odpada. Zresztą mięso można zjeść w każdej restauracji. O wiele bardziej kuszącą propozycją były ryby. Stek z tuńczyka z grilla z oliwą rozmarynowo-czosnkową za 37 zł, Dorada z pieca z ziołami (35 zł) czy Grillowany łosoś z tapenadą z czarnych oliwek (26 zł) to cenna oferta. Ale znów, ryby najlepiej smakują nad morzem. Dlatego wolę wpaść na kilka dni do Kątów Rybackich, kupić od rybaków świeżego turbota, odfiletować i usmażyć na patelni.

W Toskanii jest zachwycająca oferta makaronów. O Tagliateelle z borowikami i czosnkiem na oliwie z pastą truflową (27 zł), przez Penne z szynką parmeńską, pieczarkami oraz groszkiem cukrowym w sosie śmietanowym (19 zł) po Spaggetti con pomodoro fresco (14 zł). Pewnie wszystko świeże, pachnące, aromatyczne.

Ale Interesowały nas pierożki i sosy serowe. Miały u nas wyłączność. M. zamówiła Tortellini w sosie śmietanowym z szynką i parmezanem (18 zł), ja Ravioli Paulotoscana (22 zł) czyli pierożki nadziewane borowikami w sosie szpinakowym z gorgonzolą. Ogromna porcja gorących tortellini była nie do przejedzenia, ich dobroci nie da się opisać, poprosiliśmy o zapakowanie. Moje pierożki zachwycały leśnymi aromatami, sos był perfekcyjny, ale kucharz je rozgotował i podał zbyt chłodne. Wielki finał spalił na panewce.

Z żalu na deser zamówiłem świeży szpinak podsmażony na oliwie z orzeszkami pini (7 zł), M. – klasyczny deser Panna Cotta z sosem czekoladowym i owocami leśnymi (13 zł). Wizyta w Toskanii podarowała nam dużo rozkoszy i radości, ale zły na kucharza za Ravioli Paulotoscana – espresso zaparzyłem w domu, a kieliszek złocistego tokaju pod jabłonią rozpędził chmury.

Restauracja Toskania. Nasza ocena

Toskania zasługuje na wysoką ocenę. Karta dań jest znakomicie skonfigurowana, a za potrawami stoi kunszt szefa kuchni. Dla miłośników serów, które stoją w tle niemal każdej potrawy, to kulinarne Eldorado. Deska serów powinna występować w kilku wariantach, bo przecież sery można podać z miodem, konfiturą czy świeżymi owocami. Po wyjściu z Toskanii można być szczęśliwym i można wybaczyć chwilowe potknięcia, jak nasze rozgotowane i chłodne Ravioli Paulotoscana. Polecam:)

Restauracja Toskania
Lublin, ul. Chopina 13
tel. 81 525 27 86
Można płacić kartą

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Pozostałe informacje

Zdjęcie ilustracyjne

Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami. Będą mLegitymacje studenckie

W rozpoczynającym się roku akademickim 2025/26 będą już obowiązywać niewielkie, ale znaczące dla środowiska przepisy, np. wprowadzające mLegitymacje studenckie czy raportowanie inwestycji tylko powyżej 100 tys. zł. Na te kluczowe i nowelizację tzw. ustawy Gowina trzeba jednak jeszcze poczekać.

Kontrabanda tytoniu - zdjęcie ilustracyjne

Balon z kontrabandą papierosów spadł w pow. lubartowskim

Balon z kontrabandą papierosów znaleziono nad ranem przy drodze wojewódzkiej nr 815 w Antoniówce w pow. lubartowskim – przekazała w niedzielę lubelska policja.

W meczu o brązowy medal mistrzostw świata reprezentacji Polski siatkarzy pokonała Czechy 3:1

Mistrzostwa świata siatkarzy: Polska z brązowym medalem

W spotkaniu o brązowy medal mistrzostw świata reprezentacja Polski siatkarzy pokonała Czechy 3:1

Największy remont w historii KUL. Kiedy studenci powrócą do Gmachu Głównego?

Największy remont w historii KUL. Kiedy studenci powrócą do Gmachu Głównego?

Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim trwa największy w historii remont Gmachu Głównego. Kultowy budynek przy al. Racławickich, wraz ze swoim charakterystycznym dziedzińcem, jest obecnie w przebudowie.

Żużlowcy jadą w finale. A autobusy i kierowcy na objazdy
SONDA

Żużlowcy jadą w finale. A autobusy i kierowcy na objazdy

Czy żużlowcy zdobędą tytuł mistrza Polski? Tego nie jesteśmy pewni, natomiast wiemy, że na czas finału planowane są utrudnienia w ruchu drogowym oraz dla komunikacji miejskiej.

Zdjęcie ilustracyjne
Pomysł na niedzielę

Ostatnie dni na zwiedzanie wystawy o polskich artystkach. Dziś muzeum czynne do godz. 22

Ostatni dni zostały na zwiedzenie wystawy o polskich artystkach pt. „Co babie do pędzla?!” w Muzeum Narodowym w Lublinie. Do 5 października przewidziano m. in. oprowadzania kuratorskie, spotkania. W weekendy wydłużono także godziny otwarcia ekspozycji. Dotychczas wystawę zobaczyło ponad 36 tys. osób. Jeżeli macie czas, to jest dobry pomysł na dzisiejszą niedzielę.

Polak na szkoleniu Wojsk Obrony Terytorialnej

Dlaczego nie chcemy umierać za Polskę?

Niemal połowa Polaków deklaruje, że nie zgłosiłaby się do obrony kraju – wynika z sondażu IBRiS. Dlaczego tak wielu z nas nie chce umierać za ojczyznę, choć w powietrzu wisi widmo wojny?

Polski F-16
AKTUALIZACJA

Myśliwce poderwane, bo Rosjanie atakują w Ukrainie

O godzinie 4 rano nad naszym regionem latały wojskowe samoloty. Polskie Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych poinformowało, że operowanie naszego lotnictwa zostało zakończone. Port Lotniczy Lublin działa normalnie.

Bartłomiej Kseniak zawodnik KS SNAJPER (z tarczą) - zwycięzca w dwóch kategoriach pistoletowych.
galeria

Celowali patriotycznie. Memoriał Strzelecki Żołnierzy i Powstańców

W Klubie Strzeleckim Snajper Lublin uczcili dzisiaj pamięć poległych i pomordowanych żołnierzy i powstańców.

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!
QUIZ

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!

Lubelszczyzna od lat jest ważnym miejscem na politycznej mapie Polski. To właśnie stąd wywodzi się wielu znanych parlamentarzystów, samorządowców i działaczy, którzy kształtują nie tylko lokalną, ale też krajową scenę polityczną. Część z nich działa od dekad, inni dopiero zdobywają popularność, ale jedno jest pewne – każdy, kto interesuje się życiem publicznym w regionie, powinien kojarzyć ich twarze. Dlatego przygotowaliśmy specjalny quiz o politykach z Lublina i województwa lubelskiego, który sprawdzi twoją wiedzę w nietypowy sposób.

Zamojski Szpital Niepubliczny w Zamościu mieści się przy ul. Peowiaków

Przymiarki do nowego oddziału w „starym” szpitalu. Prezes: Będziemy stawać na głowie

Baza lokalowa jest. Z personelem pomocniczym też nie będzie problemu. By pomysł na uruchomienie w zamojskim tzw. starym szpitalu oddziału psychiatrii dziecięcej się powiódł, potrzebni są jeszcze lekarze specjaliści.

Klaudia Klimczyk czyli Mama Na Obrotach

Gwiazda TikToka jedzie z nowym programem. Odwiedzi dwie miejscowości

Popularność zdobyła dzięki TikTokowi, ale znana jest również ze stund-upu. Klaudia Klimczyk występująca pod pseudonimem Mama Na Obrotach odwiedzi na początku października dwie miejscowości w powiecie tomaszowskim. Jej występy w Łaszczowie i Jarczowie będą biletowane.

Zniszczony dom w Wyrykach

Do czasu odbudowy domu poszkodowana rodzina z Wyryk ma zapewnione mieszkanie zastępcze

Do czasu odbudowy domu poszkodowana rodzina z Wyryk ma zapewnione mieszkanie zastępcze – powiedział PAP wójt gminy Bernard Błaszczuk. Dom został uszkodzony w nocy z 9 na 10 września, gdy nad Polskę wtargnęły rosyjskie drony. Budynek zostanie odbudowany od podstaw na koszt państwa.

Na ulicy Łukasińskiego pracownicy Strabagu całe wakacje układali kostkę na nowo. Od 1 października będzie już można tamtędy jeździć

Gwarancyjne remonty na finiszu. Ale poprawek ten wykonawca może mieć więcej

Z początkiem października zostanie otwarty ruch na Łukasińskiego, a najpewniej do końca miesiąca na Altanowej. Obie te ulice były w ramach remontów pogwarancyjnych naprawiane przez firmę Strabag. Miasto chciałoby, aby ten wykonawca poprawił też inne swoje inwestycje w mieście.

Świdniczanka wygrała drugi mecz z rzędu

Świdniczanka lepsza od Wisły II Kraków

W siedmiu pierwszych występach tylko trzy punkty. W dwóch ostatnich aż sześć „oczek”. Świdniczanka po derbowej wygranej z Avią poszła za ciosem i w meczu na dnie tabeli pokonała u siebie Wisłę II Kraków 4:1.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium