Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 czerwca 2012 r.
7:58
Edytuj ten wpis

Restauracja "Toskania". Recenzja

Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)
Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)

Polecam foccacię, sery, ravioli z borowikami, tortellini z szynką i parmezanem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wizyta w lubelskiej restauracji Toskania sprawiła mi dużo radości. A w końcu o to chodzi, żeby po zjedzeniu czegoś dobrego być na chwilę szczęśliwym. Ale od początku. Imponujący szyld w toskańskich kolorach zaprasza od drzwi. Kiedy je przekroczymy, pojawia się żal, że w środku zamiast energetycznych barw panują tonacje eleganckich szarości. Szarości wpadają w lawendowe odcienie, ale brakuje kwiatów, pachnących ziół w donicach i gąsiorków z winami. Dla ocieplenia wnętrza.

Sery, sery

Karta jest imponująca, warto ją wcześniej poznać na stronie internetowej restauracji. Do Toskanii wybraliśmy się z M. na imieninowy obiad. O tych imieninach zapomniałem, więc toskańskie smaki miały być rekompensatą za grzech zapomnienia. Znajomi polecali nam na początek Crostini misti, talerz grzanek w różnych smakach (11.5 zł), ale zamówiliśmy foccacię, włoskie podpłomyki z rozmarynem (5 zł), od których jestem uzależniony, deskę włoskich serów (24 zł) i Vitello in salsa tonatta (19 zł).

Po 15 minutach od zamówienia na stole pojawił się talerz podpłomyków, wyjętych prosto z pieca. Szef kuchni upiekł je dla nas od a do z – zaczęło się wyśmienicie. Już wpadłem w błogostan. Pyszne ciasto, rozmarynowa nuta i ta podpieczona skórka, coś dobrego.
W przekąskach w Toskanii jest w czym wybierać. Od roladek z szynki parmeńskiej z suszonymi pomidorami i serkiem kozim w sosie malinowym (22 zł) przez roladki z grillowanego bakłażana nadziewane serem pleśniowym oraz szynką parmeńską oraz deskę włoskich wędlin (26 zł) po Vitello, czyli plastry pieczonej cielęciny, które uwielbiam.

Danie na talerzu wyglądało malowniczo, cielęcina pieczona na zimno była smaczna. Ale to kultowe Vitello zostało "skopane” kiepskim sosem tuńczykowym. Całe szczęście, że na talerzu była jeszcze dobra oliwa i nuty sosu sardelowego – co w połączeniu z foccacią wywołało w nas falę radości. I pozwoliło przygotować się duchowo na deskę serów.

To jeden z najważniejszych składników włoskiej kuchni, za sery ją szczerze pokochałem. Na talerzu pojawiło się 5 rodzajów serów od koziego, przez Gorgonzolę po szlachetny Parmigiano-Reggiano. Rozsmakowałem się i rozmarzyłem, zazdroszcząc polskiej kuchni deski serów i ciesząc się, że z drugiej strony Polacy zaczęli się nimi rozkoszować. Tym bardziej, że nasz region z nich słynie.

Czarodziejski krem

Kocham włoską kuchnię za zupy. W karcie Toskanii jest Minestrone z tartym parmezanem (10 zł), Zuppa napoletana (11 zł), Krem ze szparagów podawany z pieczonym, wędzonym łososiem oraz grzankami czosnkowymi (14 zł) przygotowany ze świeżutkich szparagów.

Wybraliśmy Krem ziemniaczany z nutą czarnych trufli (12 zł) i Rosół wołowy z pierożkami tortellini (9 zł). Najpierw skosztowałem rosołu M. Był cudownie esencjonalny, pierożki z serową nutą – przesmaczne. Ale dopiero truflowo-ziemniaczany krem pokazał talent szefa kuchni. Z każdą łyżką Di patate con crema odsłaniał kolejne, smakowe tajemnice. Już byłem szczęśliwy, a przecież przed nami było danie główne i deser.

Ravioli, tortellini, serowe sosy

Wśród dań głównych panuje jeszcze większy wybór. Możecie zamówić sobie Sznycelki cielęce z szynką parmeńską w sosie szałwiowym (27 zł), Roladki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym w szpinakowym sosie (17 zł), Polędwicę wołową z borowikami (38 zł) czy marynowany antrykot z grilla (28 zł). Najbardziej kusiło mnie Ossobuco (39) czyli duszona gicz cielęca w warzywach. Ale cielęcina, żeby była dobra musi być świeża, a że o nią trudno, w restauracjach się ją mrozi na zapas. Odpada. Zresztą mięso można zjeść w każdej restauracji. O wiele bardziej kuszącą propozycją były ryby. Stek z tuńczyka z grilla z oliwą rozmarynowo-czosnkową za 37 zł, Dorada z pieca z ziołami (35 zł) czy Grillowany łosoś z tapenadą z czarnych oliwek (26 zł) to cenna oferta. Ale znów, ryby najlepiej smakują nad morzem. Dlatego wolę wpaść na kilka dni do Kątów Rybackich, kupić od rybaków świeżego turbota, odfiletować i usmażyć na patelni.

W Toskanii jest zachwycająca oferta makaronów. O Tagliateelle z borowikami i czosnkiem na oliwie z pastą truflową (27 zł), przez Penne z szynką parmeńską, pieczarkami oraz groszkiem cukrowym w sosie śmietanowym (19 zł) po Spaggetti con pomodoro fresco (14 zł). Pewnie wszystko świeże, pachnące, aromatyczne.

Ale Interesowały nas pierożki i sosy serowe. Miały u nas wyłączność. M. zamówiła Tortellini w sosie śmietanowym z szynką i parmezanem (18 zł), ja Ravioli Paulotoscana (22 zł) czyli pierożki nadziewane borowikami w sosie szpinakowym z gorgonzolą. Ogromna porcja gorących tortellini była nie do przejedzenia, ich dobroci nie da się opisać, poprosiliśmy o zapakowanie. Moje pierożki zachwycały leśnymi aromatami, sos był perfekcyjny, ale kucharz je rozgotował i podał zbyt chłodne. Wielki finał spalił na panewce.

Z żalu na deser zamówiłem świeży szpinak podsmażony na oliwie z orzeszkami pini (7 zł), M. – klasyczny deser Panna Cotta z sosem czekoladowym i owocami leśnymi (13 zł). Wizyta w Toskanii podarowała nam dużo rozkoszy i radości, ale zły na kucharza za Ravioli Paulotoscana – espresso zaparzyłem w domu, a kieliszek złocistego tokaju pod jabłonią rozpędził chmury.

Restauracja Toskania. Nasza ocena

Toskania zasługuje na wysoką ocenę. Karta dań jest znakomicie skonfigurowana, a za potrawami stoi kunszt szefa kuchni. Dla miłośników serów, które stoją w tle niemal każdej potrawy, to kulinarne Eldorado. Deska serów powinna występować w kilku wariantach, bo przecież sery można podać z miodem, konfiturą czy świeżymi owocami. Po wyjściu z Toskanii można być szczęśliwym i można wybaczyć chwilowe potknięcia, jak nasze rozgotowane i chłodne Ravioli Paulotoscana. Polecam:)

Restauracja Toskania
Lublin, ul. Chopina 13
tel. 81 525 27 86
Można płacić kartą

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Pozostałe informacje

Flaga Ukrainy znowu wisi na Urzędzie Miasta

Flaga Ukrainy znowu powiewa na ratuszu. Incydent badać będzie prokuratura

Flaga Ukrainy znowu powiewa na budynku ratusza w Białej Podlaskiej. Z kolei, policja przekazała w poniedziałek materiały dotyczące incydentu z udziałem Grzegorza Brauna do prokuratury.

Mamy ARKUSZE maturalne z języka polskiego. Co było na tegorocznym egzaminie?

Mamy ARKUSZE maturalne z języka polskiego. Co było na tegorocznym egzaminie?

Źródła nadziei w życiu lub wpływ błędnej oceny na życie człowieka - tak wyglądały tematy maturalnej rozprawki. Pytania zamknięte dotyczyły "Tanga" Sławomira Mrożka, "Rozmowy Mistrza Polikarpa ze śmiercią", fragmentu "Dziadów" Mickiewicza oraz wierszy Jana Kochanowskiego i Zbigniewa Herberta.

Policjantów zainteresowało niesprawne oświetlenie. Okazało się, że to nie jedyne przewinienie

Policjantów zainteresowało niesprawne oświetlenie. Okazało się, że to nie jedyne przewinienie

Policjanci z krasnostawskiej drogówki zatrzymali do kontroli auto, które poruszało się po drodze z niesprawnymi światłami. Okazało się że kierowca był pod wpływem alkoholu.

Frassati Fajsławice nie zaliczy weekendu do udanych

Bug Hanna rozgromił GKS Łopiennik. Wyniki chełmskiej klasy okręgowej

Unia Rejowiec lepsza od Spółdzielcy Siedliszcze. Brat Siennica Nadolna wywiózł trzy punkty z terenu Włodawianki Włodawa. Zwycięstwo Bugu Hanna nad GKS Łopiennik 10:1. Siedem goli na boisku w Żółkiewce

Matura 2025: Było okej, przygotowujemy się na następne egzaminy
SONDA
galeria
film

Matura 2025: Było okej, przygotowujemy się na następne egzaminy

Część uczniów egzamin z języka polskiego ma już za sobą. Jak było? Co po wszystkich egzaminach? O to zapytaliśmy uczniów II LO w Lublinie.

Impreza go zmęczyła i zasnął za kierownicą

Impreza go zmęczyła i zasnął za kierownicą

Włodawscy policjanci otrzymali zgłoszenie o aucie, które zakończyło jazdę na ogrodzeniu posesji. Jak się okazało, kierowca wracał z imprezy i był pod wpływem alkoholu. Natomiast w gminie Urszulin 65-latek z dwoma promilami alkoholu w organizmie wjechał do rowu.

Międzynarodowy Konkurs Fotograficzny promujący sztukę osób niepełnosprawnych już niedługo
NASZ PATRONAT

Międzynarodowy Konkurs Fotograficzny promujący sztukę osób niepełnosprawnych już niedługo

W dniach 8-11 maja w Lublinie odbędzie się 16. Międzynarodowy Konkurs Fotografii realizowany w ramach jubileuszowego XXXV Międzynarodowego Przeglądu Teatrów Osób Niepełnosprawnych, znany także jako Spotkania Artystów Nieprzetartego Szlaku.

Stacja kolejowa Zamość Starówka

Inwestycja na torach. Pociąg przez Zamość nie pojedzie

Trwa budowa lokalnego centrum sterowania ruchem w Zawadzie koło Zamościa. A to oznacza utrudnienia dla podróżnych. Kolejne mają być odczuwalne od dzisiejszego (5 maja) wieczora.

ŁKS Łazy w weekendowej kolejce stracił trzy punkty

ŁKS Łazy przegrał z Unią Żabików. Wyniki bialskiej klasy okręgowej

Rezerwy Podlasia Biała Podlaska minimalnie lepsze od zespołu Az-Bud Komarówka Podlaska. Sokół Adamów wygrał drugi mecz z rzędu. Cenne zwycięstwo Absolwenta Domaszewnica nad LZS Sielczyk. Unia Żabików ograła ŁKS Łazy

Strategie SEO dla startupów – jak zaistnieć w sieci od zera?

Strategie SEO dla startupów – jak zaistnieć w sieci od zera?

Jesteś na początku drogi. Masz produkt, usługę, plan, ambicję. Nie masz jednak zasięgów. Google Cię nie zna, nikt nie wchodzi na stronę. A przecież startup bez widoczności w zasadzie nie ma prawa bytu. Dlatego dziś konkretnie: jak startup może skutecznie rozkręcić SEO, nie przepalając budżetu i nie ginąc w tłumie?

Dziecięcy festiwal tańców i przyśpiewek ludowych: “Lublin tańcem malowany”
NASZ PATRONAT

Dziecięcy festiwal tańców i przyśpiewek ludowych: “Lublin tańcem malowany”

Po raz szósty w Lublinie rozpocznie się dziecięcy festiwal: „Lublin tańcem malowany”. W wydarzeniu 10 maja w auli zespołu szkół nr 13 przy ul. Berylowej 7 weźmie udział około 800 dzieci z 40 przedszkoli z Lublina i województwa lubelskiego.

Zaatakował nożem i uciekł z miejsca zdarzenia. Grozi mu nawet dożywocie

Zaatakował nożem i uciekł z miejsca zdarzenia. Grozi mu nawet dożywocie

Zamojscy policjanci zatrzymali 24-letniego mężczyznę podejrzanego o usiłowanie zabójstwa. Mężczyźnie grozi nawet dożywocie.

Piłkarze LKS Kamionka (w żółto-niebieskich strojach) już w niedzielę wrócą po wielomiesięcznej tułaczce do swojej miejscowości

Szalony mecz w Gołębiu. Wyniki lubelskiej klasy okręgowej

Tamtejszy Hetman przegrywał z LKS Kamionka już trzema bramkami, ale zdołali doprowadzić do remisu

Jak zaplanować tani lot z Warszawy na Teneryfę? Terminy, linie i praktyczne wskazówki

Jak zaplanować tani lot z Warszawy na Teneryfę? Terminy, linie i praktyczne wskazówki

Chcesz upolować najtańsze bilety na Teneryfę? Ta wyspa, należąca do Hiszpanii, uznawana jest za dość drogą. Jednak korzystając z kilku ciekawych trików, możesz sporo zaoszczędzić! Dowiedz się, kiedy najlepiej kupić loty Warszawa–Teneryfa, jakie linie mają spore zniżki oraz poznaj nasze praktyczne wskazówki!

Majówka na drogach: bez ofiar, ale pijanych kierowców pełno

Majówka na drogach: bez ofiar, ale pijanych kierowców pełno

Majówka za nami. Policjanci podsumowali wszystkie zdarzenia jakie miały miejsce na drogach województwa lubelskiego. Na szczęście w tym roku nie było ofiar śmiertelnych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium