Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 maja 2012 r.
12:45
Edytuj ten wpis

Restauracja "Ulice Miasta". Recenzja

9 10 A A
 (Fot.. Jacek Świerczyński)
(Fot.. Jacek Świerczyński)

Mają ryby, sery, dobre wina, dla dzieci naleśniki Kubusia Puchatka! To dobra restauracja, od lat trzyma poziom. Oto nasza recenzja.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
O restauracji, położonej przy Bramie Krakowskiej krążą po Lublinie legendy, bo mieści się w podziemiach, które biegną po linii dawnych murów obronnych. W "Bibliotece” można posłuchać jazzu, odbywają się tu degustacje win, na których punkcie właściciel ma bzika, w malowniczych zaułkach można dobrze zjeść.

A dzieci mają swój kącik zabaw, w niedzielę jedzą za darmo i są szczęśliwe. Hitem kart przyjaznej dzieciom są Naleśniki Kubusia Puchatka z waniliowym twarożkiem, owocami i bitą śmietaną. Wiadomo, że Puchatek lubił miód, więc kruchy naleśnik w sobie go kryje.

Na gorącym kamieniu

Nie będę ukrywał, że "Ulice Miasta” to jedno z moich ulubionych miejsc na kulinarnej mapie Lublina. Swoją przygodę z "Ulicami” zacząłem kilka lat temu od zestawu ryb z gorącego kamienia (55 zł). Zamarynowane kawałki halibuta, łososia i soli grilluje się samemu na rozgrzanej płycie, sos cytrynowy, warzywa i pieczony ziemniak uzupełniają zestaw, którym mogą najeść się dwie osoby. Jeśli do ryb zamówicie kieliszek Cabernet Sauvignon z piwnicy Hugo Casanovy, potomka Giacomo – to lepszej kolacji w Lublinie nie zjecie.

Król przekąsek

Kto woli kieliszek zmrożonej żołądkowej, koniecznie powinien zamówić trio śledziowe a w nim śledzia z cebulą w oleju lnianym, tatara ze śledzia na grzance i śledzia w śmietanie (14 zł) – ulubiony zestaw aktorów. Mnie z przekąsek najbardziej odpowiada carpaccio z polędwicy wołowej z tartym parmezanem na świeżej rukoli z kaparami i suszonymi pomidorami oraz oliwą truflową (20 zł).

Oraz rydze za 19 zł, podawane na gorącej patelni. Jadłem je kilkanaście razy, zawsze trzymały poziom. Okazuje się, że nie są to rydze mrożone, które po usmażeniu łapią goryczkę, ale rydze solone, które po wypłukaniu są jak świeże, prosto z lasu.


Królem przekąsek są jednak w "Ulicach Miasta” żołądki gęsie w sosie własnym podane z grzanką (15 zł), które mogę jeść codziennie. Ilekroć mam gości z Polski, zabieram ich na żołądki właśnie. Ale kiedyś zdarzyła się wpadka. Czekaliśmy w ogródku ponad 10 minut, żaden z kelnerów nie zareagował. W akcie rozpaczy zadzwoniłem do właściciela, że tak w dobrej restauracji czyniąc nie wypada. Zostaliśmy profesjonalnie obsłużeni – a po zjedzeniu owych żołądków okazało się, że jedliśmy na koszt kelnera.

Smaki Lubelszczyzny

Pasjonatom regionalnej kuchni polecam forszmak lubelski (13 zł) i polędwiczki po nałęczowsku z blinami ziemniaczanymi w sosie z grzybów leśnych i warzywami gotowanymi (32 zł), przygotowane według przedwojennej receptury z Nałęczowa. Skoro tak, to możemy przypuszczać, że takie polędwiczki jadał Stefan Żeromski. Smakoszem pierogów lubelskich z serem, kaszą gryczaną i miętą okraszonych kwaśną śmietaną (13 zł) był z kolei Bolesław Prus. Przebojem jest półmisek pierogów regionalnych (19 zł). W ostatnim zestawie są pierogi z bobem.

Co na obiad?

W zupach "Ulice” powinny się poprawić. Rosół Babuni z wiejskim makaronem (9 zł) wcale nie jest wiejski, barszcz czerwony z kołdunami (10 zł) mógłby kryć w sobie prawdziwe kołduny a nie zwykłe pierożki z mięsem. Tym bardziej, że w restauracji Old Pub, należącej do tych samych właścicieli co "Ulice” Robert Makłowicz ukląkł tamtejszą szefowa kuchni, która podała mu pielmieni.

Polecam za to krem z pomidorów pellati z bazyliową pianką i chrupiącą grzanką (10 zł), który zawsze mnie rozczula. Wtedy proszę kelnera, żeby przyniósł kawałek dobrego sera i tarkę, którym doprawiam krem po swojemu. Najlepszą zupą podawaną w "Ulicach” jest klasyczna zupa zacierkowa, według babcinej receptury, na delikatnym rosole drobiowym, ze świeżymi warzywami i zacierkowymi kluseczkami. Warto na nią zapolować.


Wczoraj wybrałem się na południowy obiad. Zamówiłem grzybową z łazankami (14 zł) i sznycelki cielęce przełożone pomidorem, zapieczone pod serem kozim i duszone w białym winie i szałwii serwowane z groszkiem cukrowym i kluseczkami (29). Borowikowa była przyzwoita, z kawałkami grzybów. Niestety sznycelki były "łykowate”, za to ser kozi z groszkiem i szałwią wyborny. Zresztą dobre sery są po dobrych winach kolejnym oczkiem w głowie właściciela. Na deser zamówiłem Crème brûlée w karmelowym kapeluszu (12 zł) i kieliszek Don Aldo Premium, eleganckiego, mocnego wina, które dojrzewało 12 miesięcy w dębie – który pozwolił zatopić się w marzeniach. A jeśli butelkę przyniesie moja ulubiona kelnerka Ania…

Ulice Miasta: Nasza ocena

Ulice Miasta. Lublin, Plac Łokietka 3, czynne od 10 do 24, weekend do 1, tel. (0-81) 534 05 92, można płacić kartą.


"Ulice Miasta” to jedna z lepszych restauracji w Lublinie. Od kilku lat trzyma poziom potraw, które są powtarzalne. Klimat przedwojennej restauracji z szeregiem zaułków i dobry jazz na żywo ściąga tu całe rodziny. Ważne, że na drzwiach zobaczymy oznaczenie "Restauracja przyjazna dzieciom”.
Jak w każdej restauracji zdarzają się wpadki, kelnerzy mają różne nastroje, ale właściele wciąż inspirują załogę do perfekcji, kucharzy do nowych poszukiwań, a gości do rozsmakowywania się w dobrym winie.

Partner Przewodnika




Komentarze 10

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 7 stycznia 2016 o 00:01
0
Polecam rewelacja
Avatar
Gość / 5 stycznia 2013 o 00:39
0
Daj spokój "sprawdzaczu" z tymi "recenzjami". (teraz żeś bolek ? )
Stasioo wiedział co napisał.
Skończyło się żarcie smarków/glutów za friko.
Chyba że lubisz ryzyko...jest ryzyko jest przyjemność.
Daj spokój "sprawdzaczu" z tymi "recenzjami". (teraz żeś bolek ? )
Stasioo wiedział co napisał.
Skończyło się żarcie smarków/glutów za friko.
Chyba że lubisz ryzyko...jest ryzyko jest przyjemność. rozwiń
Avatar
bolek / 4 stycznia 2013 o 16:13
0
Nigdy mi tam ni esmakowało roszady na kuchni i wsród kelnerow norma bylem zmuszony jesc tam kilka razy (zaproszenie innych) ale nigdy nie bylo zadowalajaco
Avatar
Stasioo / 17 czerwca 2012 o 06:55
0
Sulisz jeszcze on żyje ?? Hmmm rekomendacja tego człowieka...... troche śmieszne , na koszt restaracji czyli za kilka dni darmowe jedzenie i alkohol dl Sulisza i jego panienek I recenzja wystawiona bardzo dobra:)
Avatar
Kfynio / 13 czerwca 2012 o 11:34
0
Nadarzyła się okazja na sprawdzenie lokalu, i szczerze powiem że Ulice MIasta dostały rekomendację pana Sulisza chyba nie za darmo. Życzę powodzenia w faworyzowaniu lokali które przy daniach wyzwaniach (już nie wspomiając o odmrażanych rybach co swoją drogą jest plagą w lokalach) leżą i kwiczą a przy regionalnej kuchni czy deserze wypadają ok.
Kebaby też są przez pana polecane?
Avatar
Stefan / 11 czerwca 2012 o 12:15
0
Zachęcony recenzją udałem się wczoraj na kolację do Ulic Miasta. Zamówiłem jako przystawkę wędzonego łososia z wędzonym pstrągiem serwowanego na plackach ziemniaczanych z kwaśną śmietaną. I tu pierwsze rozczarowanie. Placki twarde, więcej maki niż ziemniaków, śmietana nie kwaśna, łosoś tzw. sałatkowy czyli posiekane drobno, przesolone resztki, podobnie jak pstrąg pasujący do całego zestawu jak pięść do nosa. Ilość zadowalająca ale cóż z tego.
Słabiutko.
Jako danie główne zamówiłem karmazyna z szyjkami raków /sic!/. Pod grubą warstwą ryżu maleńki kawałek rybiego, nasączonego wodą fileta - ordynarna mrożonka. Zamiast raczych szyjek, kilkanaście maleńkich krewetek koktajlowych twardych jak guma. Ratowałem się michą pierogów i te były rzeczywiście ok. Na deser szarlotka na ciepło - bez zastrzeżeń. Sytuację ratowała obsługa, błyskawiczna i dyskretnie obserwująca klientów, obecna natychmiast na każde skinienie. Ogólnie słaba trója z minusem i to tylko dzięki świetnej obsłudze, pierogom i deserowi. Więcej raczej się tam nie pojawię.
Zachęcony recenzją udałem się wczoraj na kolację do Ulic Miasta. Zamówiłem jako przystawkę wędzonego łososia z wędzonym pstrągiem serwowanego na plackach ziemniaczanych z kwaśną śmietaną. I tu pierwsze rozczarowanie. Placki twarde, więcej maki niż ziemniaków, śmietana nie kwaśna, łosoś tzw. sałatkowy czyli posiekane drobno, przesolone resztki, podobnie jak pstrąg pasujący do całego zestawu jak pięść do nosa. Ilość zadowalająca ale cóż z tego.
Słabiutko.
Jako danie główne zamówiłem karmazyna z szyjkami raków /sic!/. Pod grubą ... rozwiń
Avatar
Chełmianin N / 1 czerwca 2012 o 16:12
0
Koziołku Matołku z Koziego Grodu,kiedy znajdziesz Lubelszczyznę w Lubelskiem.Ileś razy do Waści pisałem,a Waść jest,bez honoru, bez ambicji,tumanem,któremu w głowie świta mania wielkości na temat Lubelszczyzny,którą sobie uroił,by była równa na wzór Śląska.Panie Sulisz przestań bredzić.
Avatar
Ewa / 31 maja 2012 o 22:04
0
zawsze lubiłam te recenzje - smakują może nawet lepiej niż opisywane dania;)
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 31 maja 2012 o 15:35
0
Dobrze,że na stronie Dziennika będą ukazywać się recenzje restauracji lubelskich. Sam również zająłem się ztym tematem. Polecam: czysmakuje.blogspot.com
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 31 maja 2012 o 15:29
0
Dobrze,że na stronie dziennika są dodawane recenzje restauracji lubelskich. Sam również zająłem się tym tematem. Polecam: czysmakuje.blogspot.com
Avatar
Gość / 7 stycznia 2016 o 00:01
0
Polecam rewelacja
Avatar
Gość / 5 stycznia 2013 o 00:39
0
Daj spokój "sprawdzaczu" z tymi "recenzjami". (teraz żeś bolek ? )
Stasioo wiedział co napisał.
Skończyło się żarcie smarków/glutów za friko.
Chyba że lubisz ryzyko...jest ryzyko jest przyjemność.
Daj spokój "sprawdzaczu" z tymi "recenzjami". (teraz żeś bolek ? )
Stasioo wiedział co napisał.
Skończyło się żarcie smarków/glutów za friko.
Chyba że lubisz ryzyko...jest ryzyko jest przyjemność. rozwiń
Avatar
bolek / 4 stycznia 2013 o 16:13
0
Nigdy mi tam ni esmakowało roszady na kuchni i wsród kelnerow norma bylem zmuszony jesc tam kilka razy (zaproszenie innych) ale nigdy nie bylo zadowalajaco
Avatar
Stasioo / 17 czerwca 2012 o 06:55
0
Sulisz jeszcze on żyje ?? Hmmm rekomendacja tego człowieka...... troche śmieszne , na koszt restaracji czyli za kilka dni darmowe jedzenie i alkohol dl Sulisza i jego panienek I recenzja wystawiona bardzo dobra:)
Avatar
Kfynio / 13 czerwca 2012 o 11:34
0
Nadarzyła się okazja na sprawdzenie lokalu, i szczerze powiem że Ulice MIasta dostały rekomendację pana Sulisza chyba nie za darmo. Życzę powodzenia w faworyzowaniu lokali które przy daniach wyzwaniach (już nie wspomiając o odmrażanych rybach co swoją drogą jest plagą w lokalach) leżą i kwiczą a przy regionalnej kuchni czy deserze wypadają ok.
Kebaby też są przez pana polecane?
Avatar
Stefan / 11 czerwca 2012 o 12:15
0
Zachęcony recenzją udałem się wczoraj na kolację do Ulic Miasta. Zamówiłem jako przystawkę wędzonego łososia z wędzonym pstrągiem serwowanego na plackach ziemniaczanych z kwaśną śmietaną. I tu pierwsze rozczarowanie. Placki twarde, więcej maki niż ziemniaków, śmietana nie kwaśna, łosoś tzw. sałatkowy czyli posiekane drobno, przesolone resztki, podobnie jak pstrąg pasujący do całego zestawu jak pięść do nosa. Ilość zadowalająca ale cóż z tego.
Słabiutko.
Jako danie główne zamówiłem karmazyna z szyjkami raków /sic!/. Pod grubą warstwą ryżu maleńki kawałek rybiego, nasączonego wodą fileta - ordynarna mrożonka. Zamiast raczych szyjek, kilkanaście maleńkich krewetek koktajlowych twardych jak guma. Ratowałem się michą pierogów i te były rzeczywiście ok. Na deser szarlotka na ciepło - bez zastrzeżeń. Sytuację ratowała obsługa, błyskawiczna i dyskretnie obserwująca klientów, obecna natychmiast na każde skinienie. Ogólnie słaba trója z minusem i to tylko dzięki świetnej obsłudze, pierogom i deserowi. Więcej raczej się tam nie pojawię.
Zachęcony recenzją udałem się wczoraj na kolację do Ulic Miasta. Zamówiłem jako przystawkę wędzonego łososia z wędzonym pstrągiem serwowanego na plackach ziemniaczanych z kwaśną śmietaną. I tu pierwsze rozczarowanie. Placki twarde, więcej maki niż ziemniaków, śmietana nie kwaśna, łosoś tzw. sałatkowy czyli posiekane drobno, przesolone resztki, podobnie jak pstrąg pasujący do całego zestawu jak pięść do nosa. Ilość zadowalająca ale cóż z tego.
Słabiutko.
Jako danie główne zamówiłem karmazyna z szyjkami raków /sic!/. Pod grubą ... rozwiń
Avatar
Chełmianin N / 1 czerwca 2012 o 16:12
0
Koziołku Matołku z Koziego Grodu,kiedy znajdziesz Lubelszczyznę w Lubelskiem.Ileś razy do Waści pisałem,a Waść jest,bez honoru, bez ambicji,tumanem,któremu w głowie świta mania wielkości na temat Lubelszczyzny,którą sobie uroił,by była równa na wzór Śląska.Panie Sulisz przestań bredzić.
Avatar
Ewa / 31 maja 2012 o 22:04
0
zawsze lubiłam te recenzje - smakują może nawet lepiej niż opisywane dania;)
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 31 maja 2012 o 15:35
0
Dobrze,że na stronie Dziennika będą ukazywać się recenzje restauracji lubelskich. Sam również zająłem się ztym tematem. Polecam: czysmakuje.blogspot.com
Avatar
czysmakuje.blogspot.com / 31 maja 2012 o 15:29
0
Dobrze,że na stronie dziennika są dodawane recenzje restauracji lubelskich. Sam również zająłem się tym tematem. Polecam: czysmakuje.blogspot.com
Zobacz wszystkie komentarze 10

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Uwaga na ogromne korki w okolicach zamkniętego placu Zamkowego w Lublinie
Alarm 24
galeria

Uwaga na ogromne korki w okolicach zamkniętego placu Zamkowego w Lublinie 0 0

Na placu Zamkowym w Lublinie trwają przygotowania do sobotniego koncertu "Siła kobiet". Już jednak dzisiaj przejazd przez plac jest niemożliwy.

Lublin: Urządzą skwer na osiedlu Świt

Lublin: Urządzą skwer na osiedlu Świt 0 0

Nie dłużej niż do końca listopada ma potrwać urządzanie skweru między ul. Szczecińską i Warmińską (os. Świt).

Koncert Fonie Lublina w Trybunale Koronnym
21 lipca 2018, 18:00

Koncert Fonie Lublina w Trybunale Koronnym 0 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 21 lipca o godz. 18 w Trybunale Koronnym w Lublinie odbędzie się koncert z cyklu Fonie Lublina pt. Kamienica Rynek 17 - Bracia Wieniawscy.

Pieszym na miasteczku akademickim w Lublinie będzie wygodniej. Plany remontowe UMCS

Pieszym na miasteczku akademickim w Lublinie będzie wygodniej. Plany remontowe UMCS 0 0

Wakacyjne remonty planuje UMCS na terenie miasteczka akademickiego. Uczelnia szuka wykonawcy, który wyremontuje zniszczone chodniki i schody w okolicach akademików.

Podlasie straciło dwóch ważnych piłkarzy, decyzje w Chełmiance w sobotę

Podlasie straciło dwóch ważnych piłkarzy, decyzje w Chełmiance w sobotę 0 0

Dwa mocne ciosy spadły w ostatnich dniach na trenerów i kibiców Podlasia. Kamil Kocoł zdecydował się na transfer do Chełmianki, a Przemysław Grajek postanowił zawiesić buty na kołku

Alarm 24: Co to za samolot lata nad Lublinem? Czytelnik przysyła zdjęcia
galeria

Alarm 24: Co to za samolot lata nad Lublinem? Czytelnik przysyła zdjęcia 18 9

Zdjęcia samolotu przysłał do nas Czytelnik.

"Głusza" i "Zaklęte rewiry" w Kinie Perła. Repertuar na weekend
20 lipca 2018, 21:00

"Głusza" i "Zaklęte rewiry" w Kinie Perła. Repertuar na weekend 1 0

Co Gdzie Kiedy. Kanadyjski thriller Głusza, kultowe Zaklęte rewiry Majewskiego i komedia Za jakie grzechy, dobry Boże? to propozycje Kina Perła na najbliższy weekend. Projekcje o godz. 21 przy ul. Bernardyńskiej 15.

Grozili śmiercią i zgwałceniem matki? Ruszył proces Cyganów, którzy mieli pobić kucharzy
galeria

Grozili śmiercią i zgwałceniem matki? Ruszył proces Cyganów, którzy mieli pobić kucharzy 10 10

Rozpoczął się proces pięciu Romów, oskarżonych o pobicie kucharzy z puławskiej pizzerii „Desperado”. Wszyscy odpowiadają za napaść z powodu przynależności narodowej. Mieli również grozić swoim ofiarom i ich rodzinom.

Nie będzie płotu wzdłuż wschodniej granicy. Minister rezygnuje z pomysłu poprzednika

Nie będzie płotu wzdłuż wschodniej granicy. Minister rezygnuje z pomysłu poprzednika 2 12

Nie będzie płotu wzdłuż wschodniej granicy, który miał być zaporą przed dzikami roznoszącymi ASF. Z pomysłu swojego poprzednika ostatecznie zrezygnował czwartek obecny minister rolnictwa Krzysztof Ardanowski.

Ewakuowali prawie 150 harcerzy z obozów w lesie

Ewakuowali prawie 150 harcerzy z obozów w lesie 0 1

Blisko 150 harcerzy pochodzących z Lubelskiego zostało w środę ewakuowanych z dwóch obozów w lesie w pobliżu miejscowości Wiosna (województwo świętokrzyskie). Harcerze zostali przetransportowani m.in. do szkoły w Dziebałtowie.

Kiedy będą wybory samorządowe 2018? Nie ma już wolnych billboardów w Lublinie

Kiedy będą wybory samorządowe 2018? Nie ma już wolnych billboardów w Lublinie 3 1

Do 16 sierpnia premier Mateusz Morawiecki ma ogłosić datę jesiennych wyborów samorządowych. Wtedy formalnie ruszy kampania wyborcza. Kandydaci już się do niej szykują – wolnych billboardów już praktycznie nie ma.

AZS AWF Biała Podlaska stawia na młodzież

AZS AWF Biała Podlaska stawia na młodzież 1 0

Z zespołem rozstał się Łukasz Kandora, najbardziej doświadczony zawodnik

Uwaga na burze! IMGW wydał ostrzeżenie

Uwaga na burze! IMGW wydał ostrzeżenie 14 1

Meteorolodzy ostrzegają przed burzami z gradem, które w czwartek mogą pojawić się w naszym województwie.

Więcej miejsca na spacery. Miasto chce wydłużyć park w obie strony

Więcej miejsca na spacery. Miasto chce wydłużyć park w obie strony 0 8

Miasto ogłosiło przetarg na urządzenie nowego odcinka parku między ul. Jana Pawła II a Poznańską. Oznacza to, że od os. Górki będzie można się przespacerować, choć z jedną przeszkodą, aż do sklepów przy Orkana. W planach jest też przedłużenie parku Jana Pawła II w przeciwnym kierunku, do Nadbystrzyckiej.

Nieudany występ Kingi Kołosińskiej na zawodach w Szwajcarii

Nieudany występ Kingi Kołosińskiej na zawodach w Szwajcarii 1 0

Siatkówka plażowa Kinga Kołosińska i Katarzyna Kociołek zaliczyły nieudany turniej w Gstaad. Polki pożegnały się z imprezą już po fazie grupowej

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.