Mają drogo, dobre borowiki w śmietanie i polędwicę wołową z grilla.
Restaurację polecono mi na facebookowym profilu naszego przewodnika www.facebook.com/przewodnikporestauracjachlubelszczyzny – "jedzenie że paluchy same się oblizują, i jak podane! i....normalne ceny”. To pojechaliśmy. Niepozorne wejście nie zapowiadało super jedzenia, raczej niskie ceny. Klimatyzacja, skromny środek i dyskretna muzyka oraz karta we włoskim stylu pozwalały spodziewać się wiele.
Ech, ten PRL
Po 30 minutach czekania (kelner chyba pojechał do sklepu) na naszym stole wylądowała mała, okrągła, drewniana deska z serami nabitymi na wykałaczki.
Przecierałem oczy ze zdumnienia, bo przypomniał mi się czas PRL i kawałki żółtego sera z wykałaczką, jedyny dodatek do piwa. Zagryzaliśmy kromeczką pszennej bułki, z żalem patrząc na bezradność kucharza, który sery nam wyszykował.
Co za borowiki
Zastanawiając się nad drugim daniem na wyczucie zamówiłem przekąskę na gorąco. Czyli borowiki w śmietanie z czosnkowymi grzankami za 16 zł. I to był strzał w dziesiątkę. Mistrzowski sos, kawałki borowików z grzankami wyśmienite. W jednej chwili wróciłem do smaków dzieciństwa.
Coś z wołowiny
W karcie jest jeszcze Filet Mignon za 49 zł oraz słynny Filet Pizzaiola za 42 zł. Szaszłyki miały kwaskowaty smak, kiepska marynata zabiła smak mięsa i obezwładniła aromat ziół, skończyło się porażką na talerzu. Kucharzowi należy się delegacja do Grecji, żeby raz spróbował jak smakują souvlaki.
Ale wołowina, do której zamówiłem delikatne puree ziemniaczane z 3.80 zł, była soczysta, z taktem usmażona, a sos o intrygującym smaku nieźle się z całością komponował. Następnym razem skosztuję filet w sosie porto, podany na grzance z wątróbką, garnirowany chrupiącą sałatą.
Deserowy smak
Mnie coś podkusiło, żeby spróbować małej pizzy z czosnkiem i pietruszką za 9 zł. Była tak dobra jak benzyna na stacji BP.
Nasza ocena restauracji \"Złota Grota\"
Lubartów, ul. Lubelska 138, tel. 81 85 44 777
Czynne od 8 do 23, w piątek do 24, sobota od 11 do 24, niedziela do 23
Można płacić kartą.
Nasza ocena? Kuchnia na trzy z plusem, ciekawe poszukiwania na temat wołowiny i zdecydowanie zawyżone ceny. Nie polecamy.