Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2016 r.
14:53

Ryby na wigilijnym stole i dania na świąteczny obiad

Poprosiliśmy lubelskich szefów kuchni o ich ulubione przepisy na Wigilię. W rolach głównych: ryby i susz. Nie mogło tez zabraknąć popisowych dań na świąteczny obiad. Na początek soczyste kieszonki z piersi kurczaka. Dla lubiących lekkie dania: ravioli z selera, nadziewane jagnięciną. I wreszcie modne policzki wołowe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sieliodka i kartoszka

Składniki: śledź w oleju, cebula, ogórek kiszony, jabłko, marynowany podgrzybek, ziemniak, olej, cebula.

Wykonanie: filety śledziowe pokroić na kawałki. Ugotować kartofle. Na talerzu ułożyć śledzie, obłożyć cebulą, ogórkiem kiszonym, jabłkiem pokrojonym w słupki i grzybami pokrojonymi w paski. Skropić olejem rzepakowym, doprawić solą z pieprzem. Obok śledzi położyć po dwa gorące kartofle, podane z cebulą zeszkloną na oleju.

Pieczona dorada

Składniki: 4 nieduże dorady, 4 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz, cytryna, sok z cytryny, świeże zioła. Po 15 dag grillowanych warzyw na osobę (cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor), oliwa, wytrawne wino, papier do pieczenia.

Wykonanie: wypatroszone dorady oskrobać, obciąć płetwy, naciąć skórkę, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku, masło, plastry cytryny, świeże zioła. Skropić oliwą. Każdą rybę ułożyć na osobnym papierze, skropić winem, obłożyć zgrillowanymi warzywami, zawinąć w papier. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Doradę można zastąpić inną rybą.

Jasiek z suszem

Składniki: 50 dag jak największej fasoli Jaś, sól, pieprz, listek, ziele, 2 litry kompotu z suszu.
Wykonanie: fasolę umyć i ugotować z przyprawami. Odcedzić, kiedy będzie lekko al dente. Nałożyć na talerze, zalać bardzo gorącym, przecedzonym kompotem z suszu. Na talerzu można doprawić pieprzem. Jaśka można także podać z wigilijnym barszczem. Można także podać go osobno na talerzu, posypać świeżo zmielonym pieprzem, susz podać osobno w bulionówce.

Filet drobiowy z bobem w pistacjowym sosie

Składniki: 4 filety drobiowe, 50 dag mrożonego bobu, 5 dag żurawiny suszonej, 2 dag orzechów nerkowca, sól, pieprz, jedna pomarańcza, 5 dag pistacji, 6 dag masła.

Wykonanie: piersi naciąć na kieszonkę, natrzeć solą i pieprzem. Ugotować bób, obrać z łupinek, zmielić po ostygnięciu. Posiekać żurawinę i orzechy, dodać do farszu. Wymieszać wszystko, doprawić, włożyć do kieszonek i piec 20 minut w piekarniku. Przygotowywać sos: wycisnąć pomarańczę, wlać sok na patelnię, zredukować, dodać pistacje łuskane i posiekane. Na koniec sklarować sos z zimnym masłem, zdjąć z palnika, polać piersi. Smacznego.

Ravioli z selera z jagnięciną i grzybami

Składniki: jeden seler, jeden udziec jagnięcy i gicz, 7 suszonych borowików, sól, pieprz, masło, jajko.

Wykonanie: seler obrać, pokroić na cieniutkie plastry, blanszować w osolonym wrzątku przez minutę. Udziec dusić z odrobiną cebuli, to samo z giczą. Oddzielić mięso od kości. Kroić w paski. Kości włożyć do piekarnika i zapiec. Wyjąć, dusić na maśle z czerwonym winem i namoczonymi wcześniej grzybami. Doprawić, zredukować do gęstości sosu i niepowtarzalnego smaku. Mięso posiekać, dodać posiekane grzyby z sosu, wyrobić farsz, delikatnie doprawić solą z pieprzem.

Nakładać farsz na plaster selera, nakrywać drugim, smarować podbitym białkiem i sklejać brzegi. Smażyć na maśle „lewa, prawa”, polać sosem.

Policzki wołowe trybunalskie

Składniki: kilogram obranych z błon policzków wołowych, kilka ziaren pieprzu, kilka liści laurowych i ziaren jałowca, po jednej marchewce i pietruszce, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 małego selera, 4 cebule szalotki, 4 ząbki czosnku, 2 litry rosołu wołowego, 2 gałązki tymianku, 1 gałązka rozmarynu, 250 ml czerwonego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Wykonanie: policzki umyć i osuszyć Mięso obłożyć ziołami i czosnkiem, dodać liście laurowe, pieprz i jałowiec (lekko zgniecione), zalać winem i odstawić na 48 godzin do lodówki.

Warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć. Lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Obsmażyć policzki ze wszystkich stron. Przełożyć do głębokiego naczynia, w którym będziemy je dusić. Na patelnie wrzucić warzywa i lekko je przesmażyć, następnie dodać do policzków. Teraz na patelnię wrzucić koncentrat pomidorowy i wlać wino z ziołami z marynowania mięsa. Zredukować o połowę i przelać do policzków. Całość zalać rosołem wołowym.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 10 godzin - najlepiej policzki przygotować na wieczór i wstawić do piekarnika. Wyciągnąć delikatnie z wywaru, w którym się dusiły, wywar przelać do garnka. Zredukować o 1/3, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos gotowy.

Pierogi z karpiem i kapustą kiszoną

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, sól. Na farsz: kilogram karpia, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag suszonych prawdziwków, 30 dag brązowych pieczarek lub boczniaka, 3 cebule, olej, sól, pieprz

Wykonanie: karpia odfiletować, podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Schłodzić, usunąć ewentualne ości, rozdrobnić widelcem. Kapustę poszatkować i ugotować. Namoczone grzyby posiekać, udusić z cebulką na oleju. Oddzielnie podsmażyć pieczarki lub boczniaki z grzybami. Wszystkie składniki farszu doprawić solą i pieprzem. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić, wbić jajko, zalać gorącym mlekiem i wyrobić. Rozwałkować, wykroić kółka, nakładać farsz, zlepiać brzegi i ugotować w osolonej wodzie.

Sztuczki z karpiem

Aby ryba w czasie skrobania nie wyślizgiwała się z rąk, dobrze jest przedtem posypać ją solą
Aby zapobiec zniekształcaniu się porcji w czasie gotowania, należy przedtem poprzecznie ponacinać skórę ryby.

Wywar z ryb będzie klarowny, gdy gotuje się go bez przykrycia. Ryba straci swój specyficzny zapach, jeśli przed przyrządzeniem skropimy ją sokiem z cytryny. Ryby należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni. By ładnie się przyrumieniła, przed smażeniem trzeba ją starannie osuszyć ściereczką.

Ryba nie przywrze do patelni, jeżeli do oleju, na którym się ją smaży, dodamy odrobinę soli
Smak będzie delikatniejszy, gdy przed panierowaniem zamoczymy rybę - na chwilę - w zimnym, świeżym mleku

Barszcz z uszkami

Składniki: pół kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, pól selera korzeniowego, 1 średni por, 2 cebule, 8 dag suszonych prawdziwków, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego chrzanu, 2 listki laurowe, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier albo miód, kwas buraczany.

Wykonanie: buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu 30 min. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godz. i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Matura 2025: Sprawdź się w naszym quizie i zobacz, czy zdałbyś z języka polskiego
QUIZ

Matura 2025: Sprawdź się w naszym quizie i zobacz, czy zdałbyś z języka polskiego

Czas błogiej majówki się zakończył uczniowie z całej Polski zasiądą w poniedziazłek, 6 maja, do najważniejszego egzaminu w życiu. Pamiętasz, kto napisał "Tango", albo o co chodziło w "Antygonie"? Sprawdź się w naszym quizie i dowiedz się, czy zdałbyś maturę z języka polskiego.

Piłkarze Kłosa Chełm (zielone stroje) są jedyną drużyną w IV lidze, która jeszcze nie wygrała spotkania

Kłos wciąż czeka na zwycięstwo. Wyniki Keeza IV Ligi

Kłos Gmina Chełm jest już praktycznie zdegradowany do klasy okręgowej. W sobotę najsłabszy zespół rozgrywek wyraźnie uległ rezerwom Motoru Lublin

Rafał Trzaskowski w Zamościu: Nie dajmy sobie odebrać dumy
galeria

Rafał Trzaskowski w Zamościu: Nie dajmy sobie odebrać dumy

Nie dajmy sobie odebrać dumy. Jeśli będziemy razem, gdy odbudujemy wspólnotę, skorzystamy z naszych historycznych tradycji, to wygra cała Polska, wygra Zamość – mówił dziś Rafał Trzaskowski do słuchających go na Rynku Wodnym w Zamościu.

Majówka na drogach: ilu pijanych kierowców zatrzymali policjanci?

Majówka na drogach: ilu pijanych kierowców zatrzymali policjanci?

W całej Polsce policjanci zatrzymali 1316 kierujących pod wpływem alkoholu. W województwie lubelskim takich kierowców było 62.

Ousmane Drame był bohaterem rywalizacji w Ostrowie Wielkopolskim

PGE Start Lublin pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

Świetny mecz zagrał Ousmane Drame

PGE MKS FunFloor Lublin przegrał w Kobierzycach

PGE MKS FunFloor Lublin został rozbity przez KPR Gminy Kobierzyce

Ten wynik pozbawił już całkowicie lubelski zespół szans na tytuł mistrzowski. Przypadł on szczypiornistkom KGHM MKS Zagłębie Lubin

Bogdanka LUK Lublin o krok od mistrzostwa Polski. Kibice jak zwykle nie zawiedli [ZDJĘCIA]
galeria

Bogdanka LUK Lublin o krok od mistrzostwa Polski. Kibice jak zwykle nie zawiedli [ZDJĘCIA]

W drugim spotkaniu finałowym o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin pokonała wicemistrza kraju Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0, a mecz z trybun oglądał niemal komplet publiczności

SU-30M

Trafione, zatopione. Ukraiński dron morski zniszczył dwa rosyjskie myśliwce Su-30

Ukraiński dron morski Magura zniszczył rosyjski myśliwiec Su-30 Do ataku doszło w pobliżu miasta Noworosyjsk w Kraju Krasnodarskim na południu Rosji – informuje wywiad wojskowy Ukrainy (HUR). Drugie zestrzelenie – na Krymie – nie jest jeszcze potwierdzone.

Beretowy weekend
foto
galeria

Beretowy weekend

W klubie Rzut Beretem w Lublinie znów było gorąco. Frekwencja dopisała, a klub dosłownie pękał w szwach. Kolorowe światła i pulsujące dźwięki klasycznych hitów wypełniły przestrzeń, tworząc niesamowitą atmosferę, którą dało się odczuć od razu po przekroczeniu progu. Te wyjątkowe chwile zostały uwiecznione na zdjęciach. Zapraszamy do obejrzenia pełnej fotogalerii z imprezy w Rzut Beretem, aby raz jeszcze poczuć klimat tej niezapomnianej nocy!

Zderzenie dwóch samochodów w Modliborzycach. Trzy osoby ranne

Zderzenie dwóch samochodów w Modliborzycach. Trzy osoby ranne

Do wypadku doszło około godziny 15.35 w niedzielę, 4 maja, w Modliborzycach. W tej chwili droga jest zablokowana.

Rafał Trzaskowski
galeria

Rafał Trzaskowski w Lublinie: Każdy, kto nosi mundur, zasługuje na szacunek

Polska cała głosuje na Rafała… skandowało kilkaset osób przed Ratuszem Lublinie. Rafał Trzaskowski na ostatniej prostej kampanii wyborczej odwiedził Lublin i Zamość.

Gra F1 25
GRAMY
film

F1 25: Realizm i prędkość, czyli 15 minut rozgrywki (wideo)

Wszystkie zakręty i nierówności. Twórcy gry F1 25 chwalą się efektami zastosowania technologii LIDAR do skanowania torów wyścigowych.

Nauka idzie w las. Lesnicy zapraszają nauczycieli na warsztaty

Nauka idzie w las. Lesnicy zapraszają nauczycieli na warsztaty

Dwa dni będą trwały bezpłatne warsztaty przeznaczone dla nauczycieli szkół podstawowych i średnich oraz osób prowadzących edukację przyrodniczą.

Fragment Meczu w Lublinie
galeria

"Złoty gol" Piotra Packa dał Lubliniance wygraną nad Orlętami Radzyń Podlaski [ZDJĘCIA]

Lublinianka Lublin pokonała Orlęta Spomlek Radzyń Podlaski po golu Piotra Packa

Komin zainstalowany na dachu Kaplicy Sykstyńskiej na placu Świętego Piotra w Watykanie

Przed konklawe: na kogo wskazują kardynałowie?

Kardynałowie uczestniczący w kongregacjach przygotowujących do konklawe, stwierdzili w wywiadach dla włoskiej prasy, że obecnie potrzebny jest doktor Kościoła, papież z Afryki lub Azji. – Prawdą jest to, że po ludzku trudno jest znaleźć kandydata, który odpowiedziałby na wszystkie nasze oczekiwania – przyznał kardynał Anders Arborelius ze Szwecji.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium