Nawet po wielkim żarciu przyjemnie jest skusić się na zamrożoną kulkę świeżego owocu - mówi Agnieszka Kręglicka. Sorbety można przygotować w domu, ale można je także kupić. Wybierając sorbety w sklepie powinniśmy zdecydować się tylko na takie, które mają dużą zawartość owoców (najlepiej co najmniej 40%), bo wtedy mamy pewność, że deser będzie prawdziwie owocowy i orzeźwiający.
Uroda naczynia
Przepisy Agnieszki Kręglickiej
Składniki:
kwiatki, listki lub plasterki cytryny
woda
brzoskwiniowy Sorbet Carte d'Or .
Naczynia: dwie miseczki różnej wielkości, szklany talerz.
Przygotowanie:
W większej miseczce ułożyć kwiatki, listki lub plasterki cytryny i ustawić na nich mniejszą miskę.
Przestrzeń pomiędzy miskami wypełnić wodą i całość zamrozić.
Po wyjęciu miseczek z zamrażarki odczekać chwilę, zdjąć mniejszą miseczkę i wyjąć z większej misy naczynie z lodu.
Do misy z lodu włożyć kulki sorbetu brzoskwiniowego.
Całość podawać na szklanym talerzu.
Gruszka w płatkach róży
płatki dzikiej róży
gruszkowy Sorbet Carte d'Or.
Naczynia: pucharek na smukłej nóżce, szklany talerz.
Przygotowanie:
Ułożyć kulki sorbetu gruszkowego w pucharku ustawionym na szklanym talerzu.
Udekorować kompozycję płatkami dzikiej róży.
Jabłko i owocowy szaszłyk
trzy wybrane owoce np. jabłko, truskawka, papaja
jabłkowy Sorbet Carte d'Or.
Naczynia: podłużny ceramiczny półmisek.
Przygotowanie:
Pokroić owoce na drobne kawałki i nadziać je na drewniany patyczek.
Za pomocą dwóch łyżek do zupy uformować łezki z sorbetu. jabłkowego. Aby osiągnąć właściwy kształt należy jedną łyżką nabrać sorbet a następnie przekładać kulkę z łyżki do łyżki ugniatając ją i tworząc owal o trzech bokach.
Tak utworzone łezki ułożyć na półmisku i ułożyć obok owocowy szaszłyk.
Ozdobą tej kompozycji mogą być także owoce kandyzowane lub suszone .
Sorbet
Korzenie sorbetu wywodzą się prawdopodobnie z Chin. W Rzymie delektował się nimi Neron. Dopiero w XVI wieku sorbety trafiły na dwór francuski za sprawą Katarzyny Medycejskiej i stały się przysmakiem nie tylko arystokracji ale również paryskiego ludu. Potem sorbety podbiły Anglię a następnie całą Europę stając się synonimem elegancji i luksusu. Obecnie mamy do czynienia z triumfalnym powrotem sorbetu na europejskie stoły.
Agnieszka Kręglicka
Restauratorka. Wspólnie z bratem prowadzi w Warszawie renomowane restauracje: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador, Santorini. Poza prowadzeniem rodzinnego biznesu, jest szczęśliwą mamą trzyletniego Kajtka i rocznej Toni.