Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 września 2016 r.
12:00

Najlepszy Smak Lubelszczyzny. Wybitne smaki i wschodnia dusza

108 3 A A
W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)
W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Aż 65 produktów wystartowało w konkursie Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016. - Za zwycięską zupę z karpia zapłaciłbym każdą cenę w najdroższej restauracji - mówi Jacek Czarecki, juror z Lublina - Mleko smakowało jak prawdziwe mleko z dzieciństwa, masło, jak prawdziwe masło. Smak wielu produktów był wybitny - ocenia Adam Łukawski z Płocka. - Konfitura z rokitnika powaliła mnie na kolana - dodaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Lublin był drugim po Wrocławiu miastem w Polsce, które zorganizowało tego typu konkurs. Był on częścią Europejskiego Festiwalu Smaku, partnerem konkursu był Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Konkurs ma na celu wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów. - Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów - mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku z Poznania, który wcześniej nadzorował konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” we Wrocławiu.

Kto i jak oceniał

Aż 65 produktów oceniało jury w składzie: dr Jacek Czarecki, prezes MOSiR Lublin, Robert Makłowicz, Adam Łukawski, kolekcjoner etykiet i historycznego szkła z Płocka, Jan Babczyszyn prezes Polskiej Akademii Smaku, Wojciech Lewandowski, dyrektor Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, Rafał Serej z Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Jakie były zasady oceny? - Za wygląd, sposób podania można było dostać od 1 do 5 punktów. Za smak od 1 do 10 punktów. I dodatkowo za wyjątkowość od 1 do 5 punktów - tłumaczy Babczyszyn.

Smak dzieciństwa

W kategorii produkty mleczne jury nagrodziło: Ser podpuszczkowy z cebulką, Prawdziwe masełko i Mleko niepasteryzowane ekologiczne, wszystkie produkty z Ekologicznego Gospodarstwa Robert Janowski w Cycowie.

- Czasem najprostszy smak jest najtrudniejszy. Zarówno ser jak i masełko, także mleko, miały smak wybitny - mówi Adam Łukawski.

- Kiedy spróbowałem mleka, czułem czysty szlachetny zapach, byłem w szoku. Przypomniał się smak dzieciństwa - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.

Jak zrobić takie masło, taki ser?

- Po pierwsze nasze krowy pasą się na łące, zioła też swoje robią. Po drugie nowoczesny sprzęt, po trzecie bezwzględna czystość. Jak już mam świeże mleko, warzymy ser, mieszamy go z suszoną cebulką, która rośnie w naszym ogrodzie, formujemy, dwa dni w solance i gotowe - mówi skromnie Robert Janowski.

(fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Zupa rybna

W kategorii produkty rybołówstwa zwyciężyła zupa z karpia restauracji hotelu Montis z Poniatowej.

- To była najlepsza zupa rybna, jaką jadłem w ciągu ostatnich lat w Polsce - komentował głośno Robert Makłowicz. Rybna dostała zresztą największą ilość punktów w całym konkursie.

- I nic dziwnego. Była fenomenalna. Za taką zupę zapłaciłbym najwyższą cenę w najlepszej restauracji - mówi dr Jacek Czarecki, prywatnie pasjonat gotowania, który ma w domu kuchnię, jakiej może mu pozazdrościć wiele restauracji.

Zupę ugotował Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji hotelu Montis. Zaczynał pracę jeszcze kazimierskiej Esterce, wcześniej pracował w restauracji Honoratka w Warszawie. - Cieszę się, zupę mamy w karcie od dwóch lat, gotujemy ją na karpiu z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia - mówi Andrzej Cygan.

Przepis na rybną

Składniki: litr bulionu warzywnego, 200 g filetów z karpia, po 50 g marchwi, selera i pietruszki, po 10 g pora i cebuli, mąka, masło, oliwa, gałka muszkatołowa, szczypta majeranku, sól, pieprz, opcjonalnie Maggi.

Wykonanie: filety z karpia pokroić w paski. Zamarynować w soli i pieprzu na 6 godzin. Oprószyć mąką, podsmażyć na oliwie. Wrzucić do bulionu, dodać warzywa (słupki) przesmażone na maśle z cebulą. Dodać przyprawy. Gotować 2 minuty od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.

Oliwki z derenia, konfitura z rokitnika

W kategorii owoce i warzywa nagrody otrzymały: Dynia na ostro – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodnia, Kwaszony dereń – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodnia, Szparagi konserwowe – Biogrim, Irena Maryniowska z Łazisk, Konfitura różana z Końskowoli – Manufaktura Różana Końskowola, Domofa Konfitura Konika z Rokitnika – Marcin Koniarz, Opole Lubelskie.

- Oliwki z derenia (Kwaszony dereń) zwaliły mnie z nóg. Nigdy czegoś takiego nie jadłem - mówi Adam Łukawski.

- Zaintrygowała mnie dynia na ostro. A konfitura z rokitnika była niebywała. To bardzo trudny owoc. W obu przypadkach czuć echa kuchni staropolskiej - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.

(fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Miody, oleje, pierniki i nalewki

W kategorii miody najlepszym smakiem wykazały się malinowy z maliny jesiennej – Pasieka „Malinowa Kraina” z Karczmisk oraz Miód wrzosowy – Pasieka hodowlana Z.M. w Janowie.
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze nagrody zdobyły: Piernik lubelski – Gospodarstwo Agroturystyczne Sawanna Anna Sawa w Jabłonnej oraz Olej z nasion lnu brązowego – Gospodarstwo Ekologiczne i Firma Skarby Natury z Markuszowa.

W kategorii napoje (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry) najlepsze produkty tradycyjne to Domowa Nalewka Konika z porzeczek i agrestu – Marcin Koniarz z Opola Lubelskiego oraz Dereń puławski – Cezary Pyszczak z Puław.

To co ważne

- Nie da się przecenić wagi tego konkursu. Fakt, że smaki tego regionu oceniali doświadczeni jurorzy z różnych stron Polski daje mu mocną pozycję - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

- Na pierwszej edycji podobnego konkursu we Wrocławiu mieliśmy 35 potraw. Na pierwszej edycji konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016: aż 65 produktów. To pokazuje silne miejsce regionu na kulinarnej mapie Polski - mówi Jan Babczyszyn.

- Wyjątkowość tych potraw tkwi także w tym, że mali, lokalni producenci wkładają w to całe swoje serce. A same potrawy mają wschodnią duszę - dodaje Jacek Czarecki.

Pozostałe informacje

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium