Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 sierpnia 2012 r.
21:57
Edytuj ten wpis

Zajazd Wincentów. Recenzja

5 19 A A
 "Małżenstwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie j
\"Małżenstwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie j

Dobry adres dla miłośników rosyjskiej kuchni, niektóre dania na pięć z plusem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do wizyty w Zajeździe Wincentów malowniczo położonego wśród pól i łąk Lubartowa skłoniły nas słynne pielmienie, pierogi z soczystą wołowiną suto doprawioną czosnkiem, które podaje się z kojącym w swej dobroci rosolnikiem.

Ale od początku. Choć sam Zajazd Wincentów to budynek wystawiony z przepychem, to zjazd z trasy bardzo łatwo pominąć. Kiedy już znajdziecie się w środku tego przybytku weselnych uczt i usiądziecie przy jednym ze stołów ogromnej sali zdobionej "na bogato”, błyskawicznie podejdzie elegancki kelner, żeby spełnić każde życzenie.

Karta jest obszerna, potrawy opisane z literackim zacięciem i co najważniejsze, są w niej dania na każdą kieszeń. W karcie znajdują się także złote myśli w rodzaju: "Małżenstwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść”. Na spragnionych mocnych wrażeń czeka "Magiczna tatarska stacja: Tatar na żywo”. Ale tylko w czwartki.

Gdzie ta nereczka?

Wśród zimnych przekąsek znajdziecie w karcie "Śledzia z cebulą w lnianym oleju” za 12 zł, "Tatara ze śledzi na razowo miodowym chlebie” za 16 zł czy "Carpaccio z sarniny na kiślu żurawinowym” za 29 zł. Na gorąco są: "Chrupiące placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną” za 9 zł, "Krewetki diabelskie, skwierczące na masełku” za 28 zł.

Na przekąskę wybraliśmy "Nerkę cielęcą w kwaśnej śmietanie z dijon” za 24 zł. To danie kultowe, które niespodzianie zniknęło z repertuaru polskich restauracji, podobnie jak móżdżek po polsku czy animelka, czyli grasica cielęca podsmażona na maśle. Na nereczkę w śmietanie do lubelskich restauracji chodzili swego czasu Hans Klos i Henryk Kwinto. Czyli aktorzy Stanisław Mikulskii Jan Machulski, którzy występowali w Teatrze Osterwy.

Szczęście trwało krótko, bo kelner oświadczył, że restauracja czeka na dostawę świeżej nerki. Za to dostaliśmy przepyszne czekadełko: chleb z nutą czekolady, żurawinę i śmietanę. Zamówiliśmy "Sałatę odcienie zieleni z awokado i czosnkowym chipsami opruszoną fetą z grillowanym kurczakiem marynowanym w jogurcie i rozmarynie za 18 zł. Porcja była potężna, z powodzeniem wystarczy na dwie osoby, kurczak był w dużej ilości, a sos do sałaty bezbłędnie skomponowany.

To, co najlepsze

Można tu zjeść "Żur na zakwasie podany z wędzoną kiełbasą, jajkiem i świeżym chrzanem” (8 zł), "Zupę z cebuli i porów z grzankami z serem gruyere” (8 zł) czy "Wegierskie szaleństwo, pieczone warzywa, krucha wołowina z kurkami pachnąca kminem rzymskim” (13 zł).

Zamówiliśmy "Barszcz malinowo porzeczkowy z kołdunami litewskimi w maśle rozmarynowym” za 10 zł i "Pielmienie syberyjski pikantne z rosolnikiem pachnącym kwiatem kopru suszonego” za 24 zł. Barszcz przywoływał wielką tradycję kuchni staropolskiej, kołduny były jak należy, a malinowa nuta zaskakiwała kreatywnością. Brawo.

Pielmienie były świeże, soczyste, z obłędnym ciastem, które kryło pikantną wołowinę. No i ten rosolnik. Brakuje mi słów. Jeśli kochacie rosyjską kuchnię, to jest to dobry adres, tym bardziej, że w karcie znajdziecie więcej potraw z carskim rodowodem. Jak choćby "Pierogi z jesiotrem opruszone kawiorem” za 26 zł.

Co na drugie?

Tu wybór dań i cen jest ogromny. Można zjeść "Cielęcą górkę z pieca podaną z grzybami leśnymi i kasztanami” (46 zł), "Gęsi rarytas: pierś gęsia grillowana krwista soczysta ze smardzami (!) i kluseczkami (62 zł), "Różę z łososia z muszlami św. Jakuba w kremie kawiorowym z tatarem jarzynowym (36 zł), "Kurczę w musztardzie maskowane rukolą” (24 zł), "Chrupiącą nogę kaczą w krzewie z czerwonych porzeczek skąpaną w sosie winnym z ziemniakami i pieczonym jabłkiem (38 zł) i "Sznycelki cielęce panierowane i smażone na maśle klarowanym” (40 zł).

Na drugie zamówiliśmy "Halibut filet przyrządzony na parze z cebulką dymką i młodymi ziemniakami ze słodką fasolką” za 19 zł i klasyczny "Schabowy domowy z kostką w puszystej panierce z puree na kapuście” za 18 zł. Duża porcja halibuta została przyrządzona tak sobie, harmonię dania zabijał ostry zapach ryby. To jest cena, jaką płaci się za podawanie mrożonych ryb.

Niestety, jeszcze gorzej było ze schabowym. Zamiast puszystej panierki była twarda panierka w nadmiernej ilości spieczona tak, że jej smak "załatwił” smak mięsa. O soczystości tuż przy kostce nie mogło być mowy. Zamiast delikatnego puree dostałem zwykłe kartofle i najlepsza z tego wszystkiego była zasmażana kapustka. Żeby tak sknocić schabowego z kostką, trzeba go obficie obtoczyć w kiepskiej panierce i wrzucić do frytkownicy.

Na ryby ani schabowego nigdy już tu nie wstąpię. I nie przekona mnie do tego nawet maksyma zapisana w karcie: "Lepiej, żeby grzeszne ciało pękło, aniżeli dobra Boże miały się zmarnować”.

Deserowo

Karta z deserami jest bardzo interesująca. Możecie skusić się na "Pełen talerz świeżych owoców filetowanych” za 12 zł, "Rajski ogród czyli ananas zapiekany z kokosową bezą i malibu i z gałką lodów waniliowych” (16 zł) czy "Kruchą podpalaną bezę przekładaną mascarpone, orzechami nerkowca nasączoną kaluą” za 18 zł.

Miłym akcentem na koniec wizyty w "Zajeździe Wincentów" było klasyczne włoskie "Tiramisu” za 12 zł i aromatyczne espresso za 5 zł. Za wszystko zapłaciliśmy 120 zł.

Nasza ocena restauracji \"Zajazd Wincentów\"

Dobry adres dla miłośników rosyjskiej kuchni, niektóre dania na pięć z plusem. Dla pielmienie pojadę tam zawsze, polską kuchnię będę w karcie omijał, choć zaryzykuję i zamówię nerkę cielęcą. Następnym razem skuszę się na carskie pierogi i rosyjskie naleśniki.

Restauracja "Zajazd Wincentów”
Wincentów 28 A (przy trasie nr 19), telefon: 503-079-527
Czynne od 13 do 22, hotel czynny całą dobę.
Można płacić kartą.

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Komentarze 19

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
pinio99 / 25 października 2013 o 17:34
0

Ja osobiście nic nie mam do zarzucenia, jedzenie ok, ceny ok.

Avatar
Pan D. / 15 października 2013 o 18:43
0

poprzez pracę, którą wykonuję, bardzo często korzystam z usług Hotelu Wincentów. Uważam, że ceny są jak najbardziej na czasie. Jeśli ktoś nie jeździ po kraju i nie ma pojęcia jak kreują się ceny hoteli to nie powinien się wypowiadać na ten temat. Dania bardzo wyszukane, gdy jadę do Wincentowa to już w drodze myślę co będę jadł... Próbowałem dużo potraw i każda bardzo mi smakowała. Rano też nigdy nie wyszedłem stamtąd głodny. Duży, wypełniony dodatkami stół szwedzki i kawa z ekspresu.... a teraz odnośnie obsługi: elegancka, kulturalna, kompetentna, ale ostatnio będąc tam bardzo się zdziwiłem, same nowe twarze, brakuje osób które pracowały odkąd zacząłem przyjeżdżać, Pani rano, Pan po południu. Słyszałem, że Pani została zwolniona, DO WŁAŚCICIELA: jeśli ktoś dłuższy czas bardzo dobrze wykonuje swoją pracę to może czasem warto dać takiej osobie jeszcze jedną szansę!! Zmiana personelu wnosi dużo zmian do lokalu, tym razem na gorsze. I jeszcze Pan kierownik, może trochę więcej cierpliwości dla gości. 

poprzez pracę, którą wykonuję, bardzo często korzystam z usług Hotelu Wincentów. Uważam, że ceny są jak najbardziej na czasie. Jeśli ktoś nie jeździ po kraju i nie ma pojęcia jak kreują się ceny hoteli to nie powinien się wypowiadać na ten temat. Dania bardzo wyszukane, gdy jadę do Wincentowa to już w drodze myślę co będę jadł... Próbowałem dużo potraw i każda bardzo mi smakowała. Rano też nigdy nie wyszedłem stamtąd głodny. Duży, wypełniony dodatkami stół szwedzki i kawa z ekspresu.... a teraz odnośnie obsługi: elegancka, kulturalna, kom... rozwiń

Avatar
Julita / 8 kwietnia 2013 o 18:48
0
Witam,

w ubiegłym roku w Wincentowie było wesele mojej córki. Uwierzcie...bywałam (jak każdy z czytających) na wielu imprezach tego typu. To miejsce jest wyjątkowe ! Kuchnia, obsługa wszystko na bardzo wysokim poziomie. Polecam.
Avatar
łukasz / 30 marca 2013 o 10:54
0
byłem zaraz po otwarciu faktycznie długo czekałem ale ostanio słuszałem od znajomych ze dużo sie zmieniło. byłem z rodzinką na obiadku i jestem faktycznie pod wrazeniem.Zaraz po zamówieniu dostałem czekadełko chwile po tym zupe a na danie czekałem łącznie 20 minut .
Avatar
K. / 28 lutego 2013 o 10:30
0
W Zajeździe Wincentów organizowaliśmy dwie ważne dla nas uroczystości, ślub i chrzest córki. Do tej pory zarówno my jak i nasi goście jesteśmy po ogromnym wrażeniem tego co przeżyliśmy w tym niesamowitym miejscu. Pozdrawiamy
Avatar
Gość / 7 grudnia 2012 o 14:22
0
A ja wróciłem z Andrzejek.......GŁODNY. Menu wyglądało imponująco, więc nie brałem kanapek.
Avatar
Franc / 23 listopada 2012 o 18:12
0
Wrocilem z Francji do rodzinnego miasteczka i oczom nie wierze. Wreszcie normalna restauracja. Normalna obsluga. Tak jak powinno byc. Jeszcze kilka lat temu w najlepszej jadlodajni w Lubartowie nie bylo ani kelnerow ubranych jak profesja nakazuje, ani ladnego otoczenia, czystych lazienek, bawelnianych serwet ... ba nawet obrusow na stole nie bylo. Brawo. Tylko nazwa nie pasuje. Bo to nie zajazd przydrozny tylko prawdziwa restauracja. Jadlem genialnego sledzia w zalewie korzennej, pyszna cebulowa z grzankami i sytego kurczaka w musztardzie. To zestawienie polecam. Mily akcent kieliszek Beaujais Nouveau gratis. Polecam.
Wrocilem z Francji do rodzinnego miasteczka i oczom nie wierze. Wreszcie normalna restauracja. Normalna obsluga. Tak jak powinno byc. Jeszcze kilka lat temu w najlepszej jadlodajni w Lubartowie nie bylo ani kelnerow ubranych jak profesja nakazuje, ani ladnego otoczenia, czystych lazienek, bawelnianych serwet ... ba nawet obrusow na stole nie bylo. Brawo. Tylko nazwa nie pasuje. Bo to nie zajazd przydrozny tylko prawdziwa restauracja. Jadlem genialnego sledzia w zalewie korzennej, pyszna cebulowa z grzankami i sytego kurczaka w musztardzie. T... rozwiń
Avatar
Janek / 17 listopada 2012 o 08:26
0
[list]
[*]autor recenzji proszony o korzystanie ze słownika ortograficznego (jak się po polsku pisze "prószyć" uczą w podstawówce)...a gdzie była korekta ???
[/list]
Avatar
Gość / 17 października 2012 o 18:26
0
Kilka razy odwiedziłem Zajazd Wincentów i mogę tylko wypowiedzieć się na plus !!!
Super kuchnia. Polecam solę i krem z pomidorów Czyste przestronne pokoje, dobra cena i nawet coś takiego jak "room service !"
Polecam
Avatar
Super zadowolony klient / 12 września 2012 o 11:11
0
Taa, a ludzie listy piszą.
Avatar
pinio99 / 25 października 2013 o 17:34
0

Ja osobiście nic nie mam do zarzucenia, jedzenie ok, ceny ok.

Avatar
Pan D. / 15 października 2013 o 18:43
0

poprzez pracę, którą wykonuję, bardzo często korzystam z usług Hotelu Wincentów. Uważam, że ceny są jak najbardziej na czasie. Jeśli ktoś nie jeździ po kraju i nie ma pojęcia jak kreują się ceny hoteli to nie powinien się wypowiadać na ten temat. Dania bardzo wyszukane, gdy jadę do Wincentowa to już w drodze myślę co będę jadł... Próbowałem dużo potraw i każda bardzo mi smakowała. Rano też nigdy nie wyszedłem stamtąd głodny. Duży, wypełniony dodatkami stół szwedzki i kawa z ekspresu.... a teraz odnośnie obsługi: elegancka, kulturalna, kompetentna, ale ostatnio będąc tam bardzo się zdziwiłem, same nowe twarze, brakuje osób które pracowały odkąd zacząłem przyjeżdżać, Pani rano, Pan po południu. Słyszałem, że Pani została zwolniona, DO WŁAŚCICIELA: jeśli ktoś dłuższy czas bardzo dobrze wykonuje swoją pracę to może czasem warto dać takiej osobie jeszcze jedną szansę!! Zmiana personelu wnosi dużo zmian do lokalu, tym razem na gorsze. I jeszcze Pan kierownik, może trochę więcej cierpliwości dla gości. 

poprzez pracę, którą wykonuję, bardzo często korzystam z usług Hotelu Wincentów. Uważam, że ceny są jak najbardziej na czasie. Jeśli ktoś nie jeździ po kraju i nie ma pojęcia jak kreują się ceny hoteli to nie powinien się wypowiadać na ten temat. Dania bardzo wyszukane, gdy jadę do Wincentowa to już w drodze myślę co będę jadł... Próbowałem dużo potraw i każda bardzo mi smakowała. Rano też nigdy nie wyszedłem stamtąd głodny. Duży, wypełniony dodatkami stół szwedzki i kawa z ekspresu.... a teraz odnośnie obsługi: elegancka, kulturalna, kom... rozwiń

Avatar
Julita / 8 kwietnia 2013 o 18:48
0
Witam,

w ubiegłym roku w Wincentowie było wesele mojej córki. Uwierzcie...bywałam (jak każdy z czytających) na wielu imprezach tego typu. To miejsce jest wyjątkowe ! Kuchnia, obsługa wszystko na bardzo wysokim poziomie. Polecam.
Avatar
łukasz / 30 marca 2013 o 10:54
0
byłem zaraz po otwarciu faktycznie długo czekałem ale ostanio słuszałem od znajomych ze dużo sie zmieniło. byłem z rodzinką na obiadku i jestem faktycznie pod wrazeniem.Zaraz po zamówieniu dostałem czekadełko chwile po tym zupe a na danie czekałem łącznie 20 minut .
Avatar
K. / 28 lutego 2013 o 10:30
0
W Zajeździe Wincentów organizowaliśmy dwie ważne dla nas uroczystości, ślub i chrzest córki. Do tej pory zarówno my jak i nasi goście jesteśmy po ogromnym wrażeniem tego co przeżyliśmy w tym niesamowitym miejscu. Pozdrawiamy
Avatar
Gość / 7 grudnia 2012 o 14:22
0
A ja wróciłem z Andrzejek.......GŁODNY. Menu wyglądało imponująco, więc nie brałem kanapek.
Avatar
Franc / 23 listopada 2012 o 18:12
0
Wrocilem z Francji do rodzinnego miasteczka i oczom nie wierze. Wreszcie normalna restauracja. Normalna obsluga. Tak jak powinno byc. Jeszcze kilka lat temu w najlepszej jadlodajni w Lubartowie nie bylo ani kelnerow ubranych jak profesja nakazuje, ani ladnego otoczenia, czystych lazienek, bawelnianych serwet ... ba nawet obrusow na stole nie bylo. Brawo. Tylko nazwa nie pasuje. Bo to nie zajazd przydrozny tylko prawdziwa restauracja. Jadlem genialnego sledzia w zalewie korzennej, pyszna cebulowa z grzankami i sytego kurczaka w musztardzie. To zestawienie polecam. Mily akcent kieliszek Beaujais Nouveau gratis. Polecam.
Wrocilem z Francji do rodzinnego miasteczka i oczom nie wierze. Wreszcie normalna restauracja. Normalna obsluga. Tak jak powinno byc. Jeszcze kilka lat temu w najlepszej jadlodajni w Lubartowie nie bylo ani kelnerow ubranych jak profesja nakazuje, ani ladnego otoczenia, czystych lazienek, bawelnianych serwet ... ba nawet obrusow na stole nie bylo. Brawo. Tylko nazwa nie pasuje. Bo to nie zajazd przydrozny tylko prawdziwa restauracja. Jadlem genialnego sledzia w zalewie korzennej, pyszna cebulowa z grzankami i sytego kurczaka w musztardzie. T... rozwiń
Avatar
Janek / 17 listopada 2012 o 08:26
0
[list]
[*]autor recenzji proszony o korzystanie ze słownika ortograficznego (jak się po polsku pisze "prószyć" uczą w podstawówce)...a gdzie była korekta ???
[/list]
Avatar
Gość / 17 października 2012 o 18:26
0
Kilka razy odwiedziłem Zajazd Wincentów i mogę tylko wypowiedzieć się na plus !!!
Super kuchnia. Polecam solę i krem z pomidorów Czyste przestronne pokoje, dobra cena i nawet coś takiego jak "room service !"
Polecam
Avatar
Super zadowolony klient / 12 września 2012 o 11:11
0
Taa, a ludzie listy piszą.
Zobacz wszystkie komentarze 19

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 lipca 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 lipca 2018 roku 0 0

Legia – Cork City 3:0. Pewny awans mistrzów Polski

Legia – Cork City 3:0. Pewny awans mistrzów Polski 4 0

W rewanżowym meczu I rundy eliminacji do Ligi Mistrzów zespół z Warszawy pokonał na swoim stadionie niżej notowanego rywala z Irlandii i awansował do dalszej fazy rozgrywek

Ponad miesiąc temu zmienili ruch na rondzie. Kolejna stłuczka

Ponad miesiąc temu zmienili ruch na rondzie. Kolejna stłuczka 3 1

Kolejna stłuczka na rondzie Wyszyńskiego w Zamościu. Od 6 czerwca obowiązuje tu ruch okrężny a kierowcy nadal mają problemy

Miasto poszło na rękę dłużnikom z mieszkań komunalnych. Odzyskało ponad 900 tys. zł

Miasto poszło na rękę dłużnikom z mieszkań komunalnych. Odzyskało ponad 900 tys. zł 7 4

Ponad 900 tys. zł udało się odzyskać miastu od zadłużonych najemców mieszkań komunalnych, którzy zgłosili się do programu dającego im szansę na umorzenie do 70 proc. zaległości. Z takiej możliwości skorzystała prawie co siódma z uprawnionych osób. Jak dużych długów mogą się pozbyć?

"Burmistrzu przestrzegaj prawa!". Pani Maria będzie pikietować codziennie

"Burmistrzu przestrzegaj prawa!". Pani Maria będzie pikietować codziennie 2 2

Maria Kosidło z Radzynia Podlaskiego zaczęła we wtorek pikietę pod Urzędem Miasta. W toczącym się od dwóch lat sporze chodzi o mieszkanie komunalne. Kobieta zarzuca urzędnikom, że bezprawnie rozwiązali z nią umowę i zajęli lokum

Rolnicy protestowali, zablokowali weterynarzy. "Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła!"
film

Rolnicy protestowali, zablokowali weterynarzy. "Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła!" 27 21

Hodowcy świń z okolic Parczewa zablokowali samochód lekarzy weterynarii, którzy zamierzali przeprowadzić ubój zwierząt zagrożonych afrykańskim pomorem świń. – Chcemy pokazać, że polski rolnik to jest siła – nie ukrywa przewodniczący rolniczego stowarzyszenia, który przyjechał wesprzeć okolicznych mieszkańców

A jednak do poprawki. Zmiana na pomniku smoleńskim w Kraśniku
galeria

A jednak do poprawki. Zmiana na pomniku smoleńskim w Kraśniku 9 17

Poprawiono napis na odsłoniętym w niedzielę kraśnickim pomniku. Figura Lecha Kaczyńskiego została podpisana jako „Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej”. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy drugiego z tych słów nie należałoby odmienić.

Nowe korty tenisowe utonęły w deszczu

Nowe korty tenisowe utonęły w deszczu 3 11

Woda na kortach tenisowych w Świdniku. Urząd Miasta przyznaje, że po poniedziałkowych ulewnych deszczach był problem z odprowadzaniem wody

PiS: Środki publiczne były wyprowadzane z Centrum Kultury. Miasto odpowiada

PiS: Środki publiczne były wyprowadzane z Centrum Kultury. Miasto odpowiada 7 11

Radni opozycji ocenili wyniki kontroli w Centrum Kultury jako skandal i zażądali wyjaśnień od prezydenta miasta

Nowa dyrektor Teatru Muzycznego. Kogo wybrała komisja?

Nowa dyrektor Teatru Muzycznego. Kogo wybrała komisja? 4 15

Kamila Lendzion została rekomendowana na stanowisko dyrektora Teatru Muzycznego w Lublinie. Teraz tę kandydaturę musi zaakceptować Zarząd Województwa Lubelskiego, któremu podlega instytucja.

Transfery w Motorze Lublin: dzisiaj Meskhia, jutro Bonin?

Transfery w Motorze Lublin: dzisiaj Meskhia, jutro Bonin? 28 15

Motor Lublin potwierdził piąty transfer podczas letniego okienka. Kontrakt podpisał były, młodzieżowy reprezentant Ukrainy, a ostatnio zawodnik Wisły Puławy – Irakli Meskhia. Wkrótce kolejnym wzmocnieniem powinien być za to... Grzegorz Bonin

Olimp "przeniesie się" na Ponikwodę? Rada dzielnicy: Byłby naszym ośrodkiem kulturalnym

Olimp "przeniesie się" na Ponikwodę? Rada dzielnicy: Byłby naszym ośrodkiem kulturalnym 64 9

Rada Dzielnicy Ponikwoda chce, żeby galeria handlowa Olimp znalazła się w jej granicach, a nie – jak teraz – na Czechowie Południowym. Tłumaczy, że dzięki temu mieszkańcy Ponikwody… będą mieć nowy ośrodek kulturalny

Połączenie Włodawianki i Eko Rożanka coraz bliżej

Połączenie Włodawianki i Eko Rożanka coraz bliżej 0 3

Od wielu tygodni nie brakowało plotek, że dojdzie do połączenia Włodawianki z Eko Różanka. I wygląda na to, że kluby doszły już do porozumienia. Teraz swoją zgodę musi jeszcze wydać Lubelski Związek Piłki Nożnej

Nowy napastnik Górnika Łęczna

Nowy napastnik Górnika Łęczna 8 0

Sporo działo się we wtorek w obozie Górnika. Zielono-czarni mają nowego zawodnika – Jakuba Chrzanowskiego. Zmiany zaszły także w sztabie szkoleniowym i medycznym klubu z Łęcznej

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne 1 8

Niewiele ponad 34 tys. zł brakuje Ewelinie i Łukaszowi Czerwińskim do zrealizowania marzenia ich życia – kupna małego, ale własnego mieszkania. Para nie może dostać mieszkania komunalnego, bo przekracza próg dochodowy o 56 zł. Niepełnosprawny mężczyzna i jego żona wciąż mają jednak nadzieję, że dzięki pomocy internautów wszystko jest możliwe.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.