Browar na Starym Mieście ruszy później, niż planowano. Ekipy budowlane pracują jeszcze nad podłączeniem niezbędnych instalacji. Dopiero w maju będzie można skosztować piwa warzonego przy ul. Grodzkiej.
Lokal przy ul. Grodzkiej 15 jest już prawie gotowy. Trwają ostatnie prace wykończeniowe. Inwestor nie uporał się jeszcze z podłączeniem niezbędnych instalacji. Nie jest to proste, bo browar potrzebuje dziesięć razy więcej energii, niż zapewniają istniejące łącza.
Podziemia i parter zajmie piwiarnia. Na dwóch piętrach powstanie restauracja. Poddasze przeznaczono na luksusowe apartamenty.
Staromiejski browar będzie pierwszym tego typu lokalem po tej stronie Wisły. Ma serwować piwo jasne, ciemne i pszeniczne.
W podziemiach kamienicy zamontowano już jedenaście specjalnych kadzi i nowoczesną warzelnię. Aparaturę dostarczyła jedna z renomowanych bawarskich firm.
Warzenie piwa ma być jedną z głównych atrakcji browaru. Każdy klient będzie mógł obserwować, jak powstaje trunek, a na koniec kupić kilka butelek na wynos.
Kobud przejął kamienicę przed czterema laty. W 2007 roku ruszył kompleksowy remont. Wzmocniono wzgórze przy ul. Podwale i fundamenty budynku. Powstał drugi poziom piwnic. Wnętrze zostało niemal całkowicie przebudowane. W środku zamontowano też windę. Dzięki temu wszystkie pomieszczenia będą dostępne dla niepełnosprawnych.
Naturalnie warzone piwo i kuchnia to nie jedyne zapowiadane atrakcje nowego lokalu. Przy ul. Grodzkiej 15 będzie też specjalna wystawa znalezisk, do których udało się dotrzeć w czasie remontu budynku. Wśród nich znajdziemy m.in. unikatowe XVI- wieczne kafle piecowe.