regionu i nie tylko. (Jac
Od piątku Lublin jest europejską stolicą dobrej kuchni i smaków. Na Starym mieście rozpoczął się trzydniowy festiwal promujący lokalne produkty. Przy gotowaniu można spotkać nawet lubelskich ViP-ów.
– Wszystkie przepisy, według których gotowali, przygotował prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – mówi Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku.
Uroczyste otwarcie imprezy miało miejsce na Placu po Farze. Na scenie prezentowano m.in. kuchnię żydowską, orientalną i tatarskie naleśniki Jana III Sobieskiego z Markuszowa.
– Naleśniki to nasz sztandarowy produkt, poprzez który chcemy promować gminę – opowiada Sławomir Łowczak, dyrektor Gminnego Domu Kultury w Markuszowie. – Z tym wyjątkowym daniem związana jest ciekawa legenda. Zrobiła je żona Tatara służącego w polskim wojsku, dowodzonym przez Jana III Sobieskiego. Kiedy król posmakował naleśników nie mógł ich przestać jeść.
Festiwalowe opowieści o przysmakach połączono z degustacją. – Oprócz naleśników przywieźliśmy do spróbowania też zupę z kozim serem, nasz drugi lokalny produkt, który robi furorę na wszystkich imprezach – zachwala Łowczak.
Po południu na scenie koncert dał Michał Hochman, znany z przeboju "Konik na biegunach”. Wieczorem za gotowanie wzięły się lubelskie VIP-y. Pod osłoną nocy widzowie na Placu po Farze obejrzą występ zespołu Dwootho z Lublina (godz. 21)
W piątek i sobotę kolejne festiwalowe atrakcje.
Wśród nich międzynarodowy turniej nalewek w Old Pubie, koncerty Franki de Mille (Wielka Brytania) i polsko-ukraińskiego tria Dagadana oraz festiwal pierogów na tzw. mobilnej scenie pod ratuszem.
Kulinarną gwiazdą festiwalu jest Paweł Loroch z "Pytania na śniadanie”, który przyrządzi omlety, za którymi również przepadał Jan III Sobieski i jego żona Marysieńka. Z kolei miłośnicy literatury będą mieli okazję spotkać się z Małgorzatą Kalicińską i Ernestem Bryllem.
Całość zwieńczy niedzielny koncert Stana Borysa. Początek benefisu legendy polskiej piosenki o godz. 20 na Starym Mieście.
Europejski Festiwal Smaku 2011: artykuły, wywiady, program