Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. Gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie ma powody do dumy ze swoich uczniów. W tym roku udało im się zająć wysokie lokaty w wielu olimpiadach i konkursach przedmiotowych.
– Nasi uczniowie przywożą nam bardzo miłe niespodzianki ze wszystkich turniejów, na które wyjeżdżają – przyznaje Maria Wesołowska, kierownik szkolenia praktycznego ZSCiPS.
Szóste miejsce w XVIII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności zajęła Monika Gałkowska, uczennica klasy 4 „dt”. Jej trzy koleżanki zostały finalistkami. Z kolei dwie inne uczennice szkoły zostały finalistkami XLII Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, a Monika Gałkowska zajęła w tych zmaganiach zaszczytne pierwsze miejsce.
– Mamy także po dwóch finalistów w XXI Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz, XIX Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego oraz finalistę XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – wylicza Wesołowska.
Ale to nie wszystko. Aż trzech uczniów lubelskiego ZSCiPS zostało finalistami XIX Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, a Łukasz Kruszyna z klasy 3 „az” zajął tam 3 miejsce.
XVIII Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej wygrał Paweł Majczak z klasy 3 „az”, a jego trzej koledzy zostali finalistami. W Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET w Warszawie 1 miejsce zdobyły Agata Wolfram i Aleks Zgierski.