Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

6 maja 2013 r.
19:24
Edytuj ten wpis

Za recenzję kulinarną do sądu. Pozew dla dziennikarza Dziennika Wschodniego?

0 49 A A
Dziennikarz ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas ocze
Dziennikarz ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas ocze

Anonimowy ogłoszeniodawca namawia restauratorów, żeby złożyć wspólny pozew przeciwko dziennikarzowi Dziennika Wschodniego.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny ukazuje się od niemal roku – co piątek w naszym Magazynie. Prowadzi go Waldemar Sulisz – autor Księgi smaków Lubelszczyzny, prezes Kresowej Akademii Smaku, organizator ogólnopolskich turniejów nalewek, autor wielu kulinarnych tekstów prasowych i programów radiowych.

Co tydzień odwiedza inną restaurację. Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania. Czasem krytycznie.

Gwałtownie na recenzję zareagował właściciel Siedliska Folkloru Marzanna w Niedrzwicy Kościelnej, które Sulisz odwiedził w grudniu ub. r. Kilka dni później Władysław Boruch zarzucił dziennikarzowi kumoterstwo i zalecił, by odwiedzał "raczej inne, na ogół zaprzyjaźnione restauracje”, o których "zwykł pisać bardzo dobrze”.

Przeczytaj list: Szef restauracji Marzanna: Redaktor stracił smak

W przewodniku drukowaliśmy systematycznie kolejne recenzje z innych restauracji. Tymczasem w ubiegły czwartek na łamach Kuriera Lubelskiego ukazało się ogłoszenie: "Restauratorzy woj. lubelskiego, czujący się pokrzywdzeni szkalującymi tekstami zamieszczonymi na łamach Dziennika Wschodniego, zamierzają złożyć zbiorowy pozew sądowy przeciwko red. Waldemarowi Suliszowi – autorowi tych tekstów”.

Restauratorzy chcą ubiegać się o pół miliona zł odszkodowania "za poniesione straty materialne”. Pod ogłoszeniem podano numer telefonu. – Jestem tylko pośrednikiem. Mam "zbierać” telefony. Nie chcę się ujawniać – mówi mężczyzna, który odebrał telefon. – Ogłoszeniodawca wyjechał za granicę. To właściciel jednej z opisanych restauracji.

– Tę zapowiedź pozwu ze strony "restauratorów województwa lubelskiego” traktuję przede wszystkim jako próbę zastraszenia naszego recenzenta kulinarnego i wywarcia nacisku na redakcję, by złagodzić ton recenzji czy zrezygnować z krytycznych uwag – mówi Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego.

– Wyjątkowo niegodziwe jest dla mnie to, że restauratorzy robią to anonimowo, że nie mają odwagi, by ujawnić się, pokazać, kto firmuje tę akcję – dodaje Wiejak. – Podobną taktykę przyjęli autorzy wpisów na forum internetowym Dziennika, gdzie pod recenzjami, w niewybredny sposób, anonimowo atakują naszego recenzenta.

Krzysztof Wiejak zapowiada, że ewentualne skierowanie sprawy do sądu nie spowoduje, że recenzje kulinarne znikną z łamów Dziennika: Uważam, że gdy któryś z naszych Czytelników decyduje się na wyjście do restauracji i ma w perspektywie wydanie kilkudziesięciu czy ponad 100 zł, to ma prawo wiedzieć, co może w zamian otrzymać. Ale, jak widać, "lubelscy restauratorzy” wolą zajmować się pozwami niż tym, co dzieje się w ich kuchniach.

Komentarze 49

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Chełmianin N / 10 maja 2013 o 08:31
0
[quote name='abc' timestamp='1367869086' post='766469']
@Chełmianin N - Lubelszczyzna w kontekście tego regionu to jest aksamitne i piękne słowo.
Chwała, że nie jest tylko lubelskie, ale jest też i Lubelszczyzna, która super oddaje klimat tego miejsca.
Ale co tam, są stołki i są parapety. Nikt Ci nie karze korzystać z tego portalu co więc tu robisz (?)...



Jakbym był to miałbym na tyle odwagi żeby się podpisać z imienia i nazwiska. Masz więc odpowiedź, nie jestem.
Mam też coś na kształt własnego portalu i świetnie zdaje sobie sprawę ile w takie cudo trzeba włożyć pracy.
Oczywiście prościej wszystko krytykować i na każdym możliwym kroku pluć chamstwem i jadem... cóż.
Napisz nam jeszcze czym ty/jak wracasz upojony alkoholem do domu, chętnie poczytam.



Fakt, mogli odrzucić, ale KL zajęty promowaniem marketu i podliczaniem mu latek, a takie ogłoszenie to tak jakby usługa i wynajęcie kawałka miejsca, zawsze to dodatkowa kasiora dla nich, no chyba, że mają darmowe to przepraszam.
[/quote]

Ci,co Lubelskie Lubelszczyzną nazywają aksamitny beton w głowie mają i popularnie do matołków z Koziego Grodu się zaliczają!!! Pacanów jest nie daleko,a żeby nie być kaleką,to wysłać ich po rozum deko!!!!
[quote name='abc' timestamp='1367869086' post='766469']
@Chełmianin N - Lubelszczyzna w kontekście tego regionu to jest aksamitne i piękne słowo.
Chwała, że nie jest tylko lubelskie, ale jest też i Lubelszczyzna, która super oddaje klimat tego miejsca.
Ale co tam, są stołki i są parapety. Nikt Ci nie karze korzystać z tego portalu co więc tu robisz (?)...



Jakbym był to miałbym na tyle odwagi żeby się podpisać z imienia i nazwiska. Masz więc odpowiedź, nie j... rozwiń
Avatar
Gość / 7 maja 2013 o 11:25
0
[quote name='un' timestamp='1367911721' post='766644']
[font=arial,helvetica,sans-serif][size=4]S[/size][/font]prawa jest prosta - Apel do Prokuratury !!!
Jeśli pan redaktor wraz z dziennikiem planuje jakąś większe wydawnictwo takie jak przewodnik niech wszystko będzie zgodne z prawem !!!


Jeśli jest to nie udokumentowane to jest to korupcja !!!
[/quote]


ROTFL - to lepsze niż "Mis" Bareji - pamiętajcie że wedłu "marzannowego prawa" redaktor musi wam jeszcze oddać samolot
To w Niedrzwicy takie orły intelektu mieszkają czy właściciel osobiście tak orbituje?
Jeśli osobiście to najpierw niech pokaże czy nie ma żółtych papierów bo jak ma to "wedłu prawa" nie wolno mu restauracji prowadzić i ludzi truć :-D
[quote name='un' timestamp='1367911721' post='766644']
[font=arial,helvetica,sans-serif][size=4]S[/size][/font]prawa jest prosta - Apel do Prokuratury !!!
Jeśli pan redaktor wraz z dziennikiem planuje jakąś większe wydawnictwo takie jak przewodnik niech wszystko będzie zgodne z prawem !!!


Jeśli jest to nie udokumentowane to jest to korupcja !!!
[/quote]


ROTFL - to lepsze niż "Mis" Bareji - pamiętajcie że wedłu "... rozwiń
Avatar
un / 7 maja 2013 o 09:28
0
[font=arial,helvetica,sans-serif][size=4]S[/size][/font]prawa jest prosta - Apel do Prokuratury !!!
Jeśli pan redaktor wraz z dziennikiem planuje jakąś większe wydawnictwo takie jak przewodnik niech wszystko będzie zgodne z prawem !!!

1. Czy posiada wszystkie paragony zapłaty za ocenione posiłki ???
2. Czy posiada zgodę na publikację oceny ich restauracji ???

Myślę ż nawet jago nadworny adwokat Włodzimierz W. go nie uratuje.

Jeśli jest to nie udokumentowane to jest to korupcja !!!
Avatar
plati1985 / 7 maja 2013 o 09:23
0
kiedys znajomy pracował w tym mu jak to tam Ośle to na starówce, polecam bigos po staropolsku z... Macro hehehehehheehehhehehheheheehhehehehehehehheehehehheheheh
Avatar
Smak / 7 maja 2013 o 09:01
0
Restauratorzy do sądu śmiało i nauczyć rozumu smakowego bęcwała.Na portalu burza się rozpętała,a brać dziennikarska na punkcie smaku oszalała.Receptory smakowe na języku należy pobudzić i widzimisię podniebienia ostudzić!!!!!
Avatar
gastronom / 7 maja 2013 o 08:56
0
[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
... Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania......
Czy takie recenzje są obiektywne?Ten pan recenzent może mieć wypaczony smak i nawet najlepsza potrawa może mu "nie smakować"Co do czasu oczekiwania: o ile się znam,to długi czas oczekiwania na gotową potrawę zależy od tego czy jest przygotowywana z gotowych półproduktów czy też ze świeżych produktów.Jak powszechnie się mówi,ten "recenzent" lubi sobie pojeść dużo,ale jak przychodzi do płacenia to już mu ręka drży,gdy ma wydać jakąś złotówkę.
No i ponadto zastanawiające jest jak ten osobnik wraca do domu gdy po zakończonym posiłku wypija coś mocniejszego (a przecież ocenia również smak i cenę trunków).
Na zakończenie:kto temu żarłokowi pozwala na opisywanie (przeważnie negatywne) odwiedzanych lokali.Jeśli coś jest nie tak,powinien zgłosić to do SANEPIDU czy też do Inspekcji Handlowej a nie pisaćswoje jakieś wymysły (subiektywne).A recenzje pisane jednoosobowo są g...no warte.Jeśli ma być coś oceniane,to powinna to robić "komisja" złożona z kilku osób posiadających stosowne przygotowanie.A ten pan nawet porządnie napisanej recenzji nie potrafi stworzyć tylko jakieś kiksy.
No i na zakończenie aby nie było niedomówień.Otóż nie jestem restauratorem ani też znajomym żadnego z opisywanych restauratorów.Jestem po prostu zwykłym,przypadkowym konsumentem który co jakiś czas wpada do "obsmarowanego" lokalu aby sprawdzić wiarygodność tekstu.Dodam,że mam zupełne odmienne zdanie niż recenzent.Jeszcze nie spotkałem się z niesmaczną potrawą.A lubię dobrze zjeść.I smak mam bardzo wyczulony.
A więc jeden lubi pomarańcze a drugi jak mu nogi śmierdzą
[/quote]
Tak jest! Powolać trójki obywatelskie: ormowiec, milicjant i kuzyn kucharza.!
Chamom już się we łbach poprzewracało. Są nietykalni i nie wolno ich oceniać.
[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
... Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania......
Czy takie recenzje są obiektywne?Ten pan recenzent może mieć wypaczony smak i nawet najlepsza potrawa może mu "nie smakować"Co do czasu oczekiwania: o ile się znam,to długi czas oczekiwania na gotową potrawę zależy od tego czy jest przygotowywana z gotowych półproduktów czy ... rozwiń
Avatar
Karol / 7 maja 2013 o 08:53
0
Człowieku, recenzja z natury jest subiektywna. NIkt nie musi mu pozwalać. To może (idąc Twoim tokiem myślenia), przestańmy recenzować muzykę, filmy, spektakle??? Też czasem jakiś krytyk nie ma pochlebnego zdania o czymś, ale to nie powód by się obrażać jak dziecko i zachowywać histerycznie. Dziennikarz ma prawo do oceny. Zresztą jest zaznaczone, że są to recenzje. Więc żaden z tych restauratorów w sądzie nie wygra



[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
... Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania......
Czy takie recenzje są obiektywne?Ten pan recenzent może mieć wypaczony smak i nawet najlepsza potrawa może mu "nie smakować"Co do czasu oczekiwania: o ile się znam,to długi czas oczekiwania na gotową potrawę zależy od tego czy jest przygotowywana z gotowych półproduktów czy też ze świeżych produktów.Jak powszechnie się mówi,ten "recenzent" lubi sobie pojeść dużo,ale jak przychodzi do płacenia to już mu ręka drży,gdy ma wydać jakąś złotówkę.
No i ponadto zastanawiające jest jak ten osobnik wraca do domu gdy po zakończonym posiłku wypija coś mocniejszego (a przecież ocenia również smak i cenę trunków).
Na zakończenie:kto temu żarłokowi pozwala na opisywanie (przeważnie negatywne) odwiedzanych lokali.Jeśli coś jest nie tak,powinien zgłosić to do SANEPIDU czy też do Inspekcji Handlowej a nie pisaćswoje jakieś wymysły (subiektywne).A recenzje pisane jednoosobowo są g...no warte.Jeśli ma być coś oceniane,to powinna to robić "komisja" złożona z kilku osób posiadających stosowne przygotowanie.A ten pan nawet porządnie napisanej recenzji nie potrafi stworzyć tylko jakieś kiksy.
No i na zakończenie aby nie było niedomówień.Otóż nie jestem restauratorem ani też znajomym żadnego z opisywanych restauratorów.Jestem po prostu zwykłym,przypadkowym konsumentem który co jakiś czas wpada do "obsmarowanego" lokalu aby sprawdzić wiarygodność tekstu.Dodam,że mam zupełne odmienne zdanie niż recenzent.Jeszcze nie spotkałem się z niesmaczną potrawą.A lubię dobrze zjeść.I smak mam bardzo wyczulony.
A więc jeden lubi pomarańcze a drugi jak mu nogi śmierdzą
[/quote]
Człowieku, recenzja z natury jest subiektywna. NIkt nie musi mu pozwalać. To może (idąc Twoim tokiem myślenia), przestańmy recenzować muzykę, filmy, spektakle??? Też czasem jakiś krytyk nie ma pochlebnego zdania o czymś, ale to nie powód by się obrażać jak dziecko i zachowywać histerycznie. Dziennikarz ma prawo do oceny. Zresztą jest zaznaczone, że są to recenzje. Więc żaden z tych restauratorów w sądzie nie wygra



[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
...... rozwiń
Avatar
konsument / 7 maja 2013 o 08:35
0
"Do tego można dorzucić 33 tys. złotych, które zarobił Waldemar Sulisz z "Dziennika Wschodniego" za przygotowanie tekstu o historii Teatru Starego i dobranie min. 50 fotografii do książki o Teatrze Starym."

[color="#000000"]Cały tekst: [/color][url="http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11065342,Na_kulturze_da_sie_zarobic__Da_sie_i_to_calkiem_sporo_.html#ixzz2SaOOQ1Nn"][color="#003399"]http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11065342,Na_kulturze_da_sie_zarobic__Da_sie_i_to_calkiem_sporo_.html#ixzz2SaOOQ1Nn[/color][/url]
Avatar
Czysmakuje? / 7 maja 2013 o 07:56
0
Wygląda to na próbę ograniczenia wolności słowa, ale patrząc na kondyncję polskiego sądownictwa to może jest sięczego obawiać...
Avatar
bida z nędzą / 7 maja 2013 o 07:31
0
[quote name='Marcos' timestamp='1367875631' post='766526']
Co Pani Z Bidy się obruszyła i nakręca sprawę , prawda w oczy kole
[/quote]
omijajcie Bidę 3 godziny rozwolnienia
Avatar
Chełmianin N / 10 maja 2013 o 08:31
0
[quote name='abc' timestamp='1367869086' post='766469']
@Chełmianin N - Lubelszczyzna w kontekście tego regionu to jest aksamitne i piękne słowo.
Chwała, że nie jest tylko lubelskie, ale jest też i Lubelszczyzna, która super oddaje klimat tego miejsca.
Ale co tam, są stołki i są parapety. Nikt Ci nie karze korzystać z tego portalu co więc tu robisz (?)...



Jakbym był to miałbym na tyle odwagi żeby się podpisać z imienia i nazwiska. Masz więc odpowiedź, nie jestem.
Mam też coś na kształt własnego portalu i świetnie zdaje sobie sprawę ile w takie cudo trzeba włożyć pracy.
Oczywiście prościej wszystko krytykować i na każdym możliwym kroku pluć chamstwem i jadem... cóż.
Napisz nam jeszcze czym ty/jak wracasz upojony alkoholem do domu, chętnie poczytam.



Fakt, mogli odrzucić, ale KL zajęty promowaniem marketu i podliczaniem mu latek, a takie ogłoszenie to tak jakby usługa i wynajęcie kawałka miejsca, zawsze to dodatkowa kasiora dla nich, no chyba, że mają darmowe to przepraszam.
[/quote]

Ci,co Lubelskie Lubelszczyzną nazywają aksamitny beton w głowie mają i popularnie do matołków z Koziego Grodu się zaliczają!!! Pacanów jest nie daleko,a żeby nie być kaleką,to wysłać ich po rozum deko!!!!
[quote name='abc' timestamp='1367869086' post='766469']
@Chełmianin N - Lubelszczyzna w kontekście tego regionu to jest aksamitne i piękne słowo.
Chwała, że nie jest tylko lubelskie, ale jest też i Lubelszczyzna, która super oddaje klimat tego miejsca.
Ale co tam, są stołki i są parapety. Nikt Ci nie karze korzystać z tego portalu co więc tu robisz (?)...



Jakbym był to miałbym na tyle odwagi żeby się podpisać z imienia i nazwiska. Masz więc odpowiedź, nie j... rozwiń
Avatar
Gość / 7 maja 2013 o 11:25
0
[quote name='un' timestamp='1367911721' post='766644']
[font=arial,helvetica,sans-serif][size=4]S[/size][/font]prawa jest prosta - Apel do Prokuratury !!!
Jeśli pan redaktor wraz z dziennikiem planuje jakąś większe wydawnictwo takie jak przewodnik niech wszystko będzie zgodne z prawem !!!


Jeśli jest to nie udokumentowane to jest to korupcja !!!
[/quote]


ROTFL - to lepsze niż "Mis" Bareji - pamiętajcie że wedłu "marzannowego prawa" redaktor musi wam jeszcze oddać samolot
To w Niedrzwicy takie orły intelektu mieszkają czy właściciel osobiście tak orbituje?
Jeśli osobiście to najpierw niech pokaże czy nie ma żółtych papierów bo jak ma to "wedłu prawa" nie wolno mu restauracji prowadzić i ludzi truć :-D
[quote name='un' timestamp='1367911721' post='766644']
[font=arial,helvetica,sans-serif][size=4]S[/size][/font]prawa jest prosta - Apel do Prokuratury !!!
Jeśli pan redaktor wraz z dziennikiem planuje jakąś większe wydawnictwo takie jak przewodnik niech wszystko będzie zgodne z prawem !!!


Jeśli jest to nie udokumentowane to jest to korupcja !!!
[/quote]


ROTFL - to lepsze niż "Mis" Bareji - pamiętajcie że wedłu "... rozwiń
Avatar
un / 7 maja 2013 o 09:28
0
[font=arial,helvetica,sans-serif][size=4]S[/size][/font]prawa jest prosta - Apel do Prokuratury !!!
Jeśli pan redaktor wraz z dziennikiem planuje jakąś większe wydawnictwo takie jak przewodnik niech wszystko będzie zgodne z prawem !!!

1. Czy posiada wszystkie paragony zapłaty za ocenione posiłki ???
2. Czy posiada zgodę na publikację oceny ich restauracji ???

Myślę ż nawet jago nadworny adwokat Włodzimierz W. go nie uratuje.

Jeśli jest to nie udokumentowane to jest to korupcja !!!
Avatar
plati1985 / 7 maja 2013 o 09:23
0
kiedys znajomy pracował w tym mu jak to tam Ośle to na starówce, polecam bigos po staropolsku z... Macro hehehehehheehehhehehheheheehhehehehehehehheehehehheheheh
Avatar
Smak / 7 maja 2013 o 09:01
0
Restauratorzy do sądu śmiało i nauczyć rozumu smakowego bęcwała.Na portalu burza się rozpętała,a brać dziennikarska na punkcie smaku oszalała.Receptory smakowe na języku należy pobudzić i widzimisię podniebienia ostudzić!!!!!
Avatar
gastronom / 7 maja 2013 o 08:56
0
[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
... Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania......
Czy takie recenzje są obiektywne?Ten pan recenzent może mieć wypaczony smak i nawet najlepsza potrawa może mu "nie smakować"Co do czasu oczekiwania: o ile się znam,to długi czas oczekiwania na gotową potrawę zależy od tego czy jest przygotowywana z gotowych półproduktów czy też ze świeżych produktów.Jak powszechnie się mówi,ten "recenzent" lubi sobie pojeść dużo,ale jak przychodzi do płacenia to już mu ręka drży,gdy ma wydać jakąś złotówkę.
No i ponadto zastanawiające jest jak ten osobnik wraca do domu gdy po zakończonym posiłku wypija coś mocniejszego (a przecież ocenia również smak i cenę trunków).
Na zakończenie:kto temu żarłokowi pozwala na opisywanie (przeważnie negatywne) odwiedzanych lokali.Jeśli coś jest nie tak,powinien zgłosić to do SANEPIDU czy też do Inspekcji Handlowej a nie pisaćswoje jakieś wymysły (subiektywne).A recenzje pisane jednoosobowo są g...no warte.Jeśli ma być coś oceniane,to powinna to robić "komisja" złożona z kilku osób posiadających stosowne przygotowanie.A ten pan nawet porządnie napisanej recenzji nie potrafi stworzyć tylko jakieś kiksy.
No i na zakończenie aby nie było niedomówień.Otóż nie jestem restauratorem ani też znajomym żadnego z opisywanych restauratorów.Jestem po prostu zwykłym,przypadkowym konsumentem który co jakiś czas wpada do "obsmarowanego" lokalu aby sprawdzić wiarygodność tekstu.Dodam,że mam zupełne odmienne zdanie niż recenzent.Jeszcze nie spotkałem się z niesmaczną potrawą.A lubię dobrze zjeść.I smak mam bardzo wyczulony.
A więc jeden lubi pomarańcze a drugi jak mu nogi śmierdzą
[/quote]
Tak jest! Powolać trójki obywatelskie: ormowiec, milicjant i kuzyn kucharza.!
Chamom już się we łbach poprzewracało. Są nietykalni i nie wolno ich oceniać.
[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
... Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania......
Czy takie recenzje są obiektywne?Ten pan recenzent może mieć wypaczony smak i nawet najlepsza potrawa może mu "nie smakować"Co do czasu oczekiwania: o ile się znam,to długi czas oczekiwania na gotową potrawę zależy od tego czy jest przygotowywana z gotowych półproduktów czy ... rozwiń
Avatar
Karol / 7 maja 2013 o 08:53
0
Człowieku, recenzja z natury jest subiektywna. NIkt nie musi mu pozwalać. To może (idąc Twoim tokiem myślenia), przestańmy recenzować muzykę, filmy, spektakle??? Też czasem jakiś krytyk nie ma pochlebnego zdania o czymś, ale to nie powód by się obrażać jak dziecko i zachowywać histerycznie. Dziennikarz ma prawo do oceny. Zresztą jest zaznaczone, że są to recenzje. Więc żaden z tych restauratorów w sądzie nie wygra



[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
... Ocenia smak potraw, aromat, sposób podania, jakość produktów, sposób obsługi i czas oczekiwania......
Czy takie recenzje są obiektywne?Ten pan recenzent może mieć wypaczony smak i nawet najlepsza potrawa może mu "nie smakować"Co do czasu oczekiwania: o ile się znam,to długi czas oczekiwania na gotową potrawę zależy od tego czy jest przygotowywana z gotowych półproduktów czy też ze świeżych produktów.Jak powszechnie się mówi,ten "recenzent" lubi sobie pojeść dużo,ale jak przychodzi do płacenia to już mu ręka drży,gdy ma wydać jakąś złotówkę.
No i ponadto zastanawiające jest jak ten osobnik wraca do domu gdy po zakończonym posiłku wypija coś mocniejszego (a przecież ocenia również smak i cenę trunków).
Na zakończenie:kto temu żarłokowi pozwala na opisywanie (przeważnie negatywne) odwiedzanych lokali.Jeśli coś jest nie tak,powinien zgłosić to do SANEPIDU czy też do Inspekcji Handlowej a nie pisaćswoje jakieś wymysły (subiektywne).A recenzje pisane jednoosobowo są g...no warte.Jeśli ma być coś oceniane,to powinna to robić "komisja" złożona z kilku osób posiadających stosowne przygotowanie.A ten pan nawet porządnie napisanej recenzji nie potrafi stworzyć tylko jakieś kiksy.
No i na zakończenie aby nie było niedomówień.Otóż nie jestem restauratorem ani też znajomym żadnego z opisywanych restauratorów.Jestem po prostu zwykłym,przypadkowym konsumentem który co jakiś czas wpada do "obsmarowanego" lokalu aby sprawdzić wiarygodność tekstu.Dodam,że mam zupełne odmienne zdanie niż recenzent.Jeszcze nie spotkałem się z niesmaczną potrawą.A lubię dobrze zjeść.I smak mam bardzo wyczulony.
A więc jeden lubi pomarańcze a drugi jak mu nogi śmierdzą
[/quote]
Człowieku, recenzja z natury jest subiektywna. NIkt nie musi mu pozwalać. To może (idąc Twoim tokiem myślenia), przestańmy recenzować muzykę, filmy, spektakle??? Też czasem jakiś krytyk nie ma pochlebnego zdania o czymś, ale to nie powód by się obrażać jak dziecko i zachowywać histerycznie. Dziennikarz ma prawo do oceny. Zresztą jest zaznaczone, że są to recenzje. Więc żaden z tych restauratorów w sądzie nie wygra



[quote name='lubię pomarańcze' timestamp='1367867141' post='766436']
...... rozwiń
Avatar
konsument / 7 maja 2013 o 08:35
0
"Do tego można dorzucić 33 tys. złotych, które zarobił Waldemar Sulisz z "Dziennika Wschodniego" za przygotowanie tekstu o historii Teatru Starego i dobranie min. 50 fotografii do książki o Teatrze Starym."

[color="#000000"]Cały tekst: [/color][url="http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11065342,Na_kulturze_da_sie_zarobic__Da_sie_i_to_calkiem_sporo_.html#ixzz2SaOOQ1Nn"][color="#003399"]http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,11065342,Na_kulturze_da_sie_zarobic__Da_sie_i_to_calkiem_sporo_.html#ixzz2SaOOQ1Nn[/color][/url]
Avatar
Czysmakuje? / 7 maja 2013 o 07:56
0
Wygląda to na próbę ograniczenia wolności słowa, ale patrząc na kondyncję polskiego sądownictwa to może jest sięczego obawiać...
Avatar
bida z nędzą / 7 maja 2013 o 07:31
0
[quote name='Marcos' timestamp='1367875631' post='766526']
Co Pani Z Bidy się obruszyła i nakręca sprawę , prawda w oczy kole
[/quote]
omijajcie Bidę 3 godziny rozwolnienia
Zobacz wszystkie komentarze 49

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Urlop rodzicielski, urlop ojcowski. Ile osób korzysta, ile dni przysługuje?

Urlop rodzicielski, urlop ojcowski. Ile osób korzysta, ile dni przysługuje? 0 0

471,2 tys. osób skorzystało w pierwszym półroczu tego roku z urlopów dla rodziców: rodzicielskiego, macierzyńskiego i ojcowskiego – podało Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej.

Malarzowi ogrodów. Wasylówka dla Bazylego Albiczuka
galeria

Malarzowi ogrodów. Wasylówka dla Bazylego Albiczuka 0 0

Dąbrowica Mała pamięta o Bazylim Albiczuku. Jak co roku, w rocznicę śmierci malarza zorganizowano Wasylówkę.

4Dreamers w Galerii Plaza w Lublinie
28 lipca 2018, 14:00

4Dreamers w Galerii Plaza w Lublinie 1 0

Co Gdzie Kiedy. Empik mieszczący się w Galerii Plaza (ul. Lipowa 13) zaprasza miłośników dobrej muzyki na spotkanie z członkami młodego zespołu 4Dreamers. Artyści pojawią się w Lublinie 28 lipca o godz. 14.

Kolejna grupa zawodowa ze szpitala przy Jaczewskiego w Lublinie chce podwyżek płac

Kolejna grupa zawodowa ze szpitala przy Jaczewskiego w Lublinie chce podwyżek płac 10 4

1400 zł brutto podwyżki chcą technicy elektroradiologii ze szpitala przy Jaczewskiego. – Szpital najwięcej zarabia na badaniach, które wykonujemy. A paradoksalnie zyski, które my wypracowaliśmy, pójdą na realizację porozumienia z pielęgniarkami – denerwują się technicy elektroradiologii.

Alarm 24: Ktoś zrobił sobie dzikie śmietnisko na Felinie
galeria

Alarm 24: Ktoś zrobił sobie dzikie śmietnisko na Felinie 2 0

Zdjęcia śmieci wyrzuconych na drodze w lasku między akademikami a Felinem przysłała do nas Czytelniczka.

Lublin: Masa Krytyczna Śladami Józefa Czechowicza
27 lipca 2018, 18:00
galeria

Lublin: Masa Krytyczna Śladami Józefa Czechowicza 2 0

Co Gdzie Kiedy. Przed nami kolejna odsłona przejażdżek po Lublinie w ramach Masy Krytycznej. 27 lipca o godz. 18 z Placu Litewskiego wyruszy rajd śladami Józefa Czechowicza.

Paweł Fajdek (Agros Zamość): Chcę wracać do Lublina

Paweł Fajdek (Agros Zamość): Chcę wracać do Lublina 3 0

Rozmowa z Pawłem Fajdkiem, zawodnikiem Agrosu Zamość, srebrnym medalistą mistrzostw Polski

Sukces Katarzyny Krawczyk na zawodach w Hiszpanii

Sukces Katarzyny Krawczyk na zawodach w Hiszpanii 2 0

Katarzyna Krawczyk z Cementu-Gryfa Chełm zdobyła brązowy medal podczas Międzynarodowego Turnieju o Grand Prix Hiszpanii. Srebro wywalczyła inna z Polek Agnieszka Wieszczek-Kordus w kategorii 72 kg

Powiat lubartowski: Potrąciła pieszego, dlaczego odjechała z miejsca wypadku?

Powiat lubartowski: Potrąciła pieszego, dlaczego odjechała z miejsca wypadku? 2 2

Do zdarzenia doszło w niedzielę po godz. 21 na drodze krajowej nr 48 w miejscowości Wola Blizocka (pow. lubartowski).

18-latek wpadł podczas kontroli na ul. Turystycznej w Lublinie. Trzy miesiące aresztu

18-latek wpadł podczas kontroli na ul. Turystycznej w Lublinie. Trzy miesiące aresztu 0 3

W nocy z piątku na sobotę na ulicy Turystycznej policyjni wywiadowcy zatrzymali do kontroli drogowej samochód audi.

Lubelskie: Nieszczęśliwy skok ze spadochronem

Lubelskie: Nieszczęśliwy skok ze spadochronem 17 1

Do zdarzenia doszło w niedzielę na lotnisku w miejscowości Mokre koło Zamościa.

Znika popularna w Lublinie marka supermarketów. Połączenie z dużą siecią
galeria

Znika popularna w Lublinie marka supermarketów. Połączenie z dużą siecią 1 5

Jesienią z Lublina znikną sklepy Aldik. Zastąpią je Stokrotki. Pracownicy sieci czekają na zmiany z niepokojem.

PO zmieniła kandydata na prezydenta Wrocławia. Duże zaskoczenie
film

PO zmieniła kandydata na prezydenta Wrocławia. Duże zaskoczenie 1 1

Kazimierz Michał Ujazdowski nie będzie kandydatem Platformy Obywatelskiej na prezydenta Wrocławia – ogłosił przewodniczący tej partii Grzegorz Schetyna. Nowego kandydata Koalicji Obywatelskiej wskaże Nowoczesna. 

Musical "Metro" w Lublinie
14 października 2018, 18:00

Musical "Metro" w Lublinie 5 0

Co Gdzie Kiedy. Legendarny polski musical Metro zawita do Lublina. Znakomite przedstawienie w gwiazdorskiej obsadzie zobaczymy 14 października o godz. 18 w Hali Globus (ul. Kazimierza Wielkiego 8).

Awantura o znaną kawiarnię w centrum Lublina. PO pyta o browar i o to czyje interesy reprezentuje radny PiS

Awantura o znaną kawiarnię w centrum Lublina. PO pyta o browar i o to czyje interesy reprezentuje radny PiS 10 27

Prokuratura zbada okoliczności zerwania przez Centrum Kultury w Lublinie umowy z przedsiębiorcą, który wynajmował od CK lokal pod kawiarnię. To reakcja na zawiadomienie od przedsiębiorcy, który sugeruje, że na zerwanie umowy naciskał zastępca prezydenta. On sam zaprzecza i mówi, że rozważa pozew o zniesławienie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.