Ryby zamiast kiełbasy
Przygotowując kulinarne atrakcje na grilla warto zrezygnować z kiełbasy i tłustych mięs. Świetnie zastąpią je np. pierś z kurczaka i chuda wołowina albo ryby i owoce morza. Zamiast używać gotowych przypraw do dań z grilla warto postawić na zioła, które można mieszać według uznania. Do tego grillowane warzywa, które mogą być nie tylko dodatkiem do mięsa, ale również genialnym daniem głównym. To miła odmiana po typowych dla takich imprez kiełbasie i karczku.
Takie menu świetnie sprawdzi się zarówno na nieformalnych spotkaniach z rodziną oraz przyjaciółmi, jak i na office garden czyli spotkaniach biznesowych na świeżym powietrzu, które organizuje coraz więcej firm.
Sałatka na dobry początek
Jeśli chcesz uniknąć przejedzenia, zacznij od lekkiej sałatki, która zaspokoi pierwszy głód. Kolejnym krokiem mogą być grillowanie warzywa. Dwór Choiny proponuje m.in. grillowaną cukinię, bakłażan, pomidory, paprykę czy pieczarki. Mariusz Liwiak, szef kuchni Dworu Choiny serwuje także grillowane mięsa takie jak polędwiczka wieprzowa, pierś kurczaka czy łosoś, które wraz z grillowanymi warzywami tworzą smakowite dania i podkreślają ich charakter. Wszystkie potrawy podawane są na specjalnych żeliwnych półmiskach, które utrzymują ciepło serwowanych dań.
Zrezygnuj z sosów
Zdrowe grillowanie to także unikanie dodatków. Zamiast kalorycznych majonezowych sosów lepiej poprzestać na ketchupie i musztardzie. Specjaliści od zdrowego żywienia radzą także zrezygnować z białego chleba, który można ewentualnie zastąpić grillowanym pieczywem.