Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kasze, warzywa, wędliny – produkty od ekologicznych przetwórców z naszego województwa będzie można kupić już w najbliższą sobotę, 4 sierpnia, na Starym Mieście w Lublinie. W kamienicy przy ul. Bramowej 4-6 EkoBazar będzie odbywać się co tydzień.
Długie kolejki do skupów. Cena za tonę rzepaku od 2 do 2,3 tys. zł.
Tylko do końca lipca rolnicy ubiegający się o przyznanie płatności do surowca tytoniowego mogą zawierać umowy na uprawę tytoniu z przetwórcą, Musi on być wpisany do rejestru pierwszych przetwórców surowca tytoniowego.
Pracodawcy na Lubelszczyźnie zgłosili w pierwszym półroczu tego roku chęć zatrudnienia ponad 14 tys. cudzoziemców, czyli o 1,3 tys. mniej niż w pierwszej połowie ubiegłego roku.
Droższa jest młoda pietruszka i ogórek małosolny – wynika z raportu cenowego Lubelskiego Rynku Hurtowego w Elizówce. Tańsze są natomiast pomidory, borówka amerykańska i jabłka.
Na Lubelszczyźnie w ramach programu „Mój Rynek” powstanie 17 nowoczesnych targowisk, na których swoje produkty będą mogli sprzedawać rolnicy. Samorządy otrzymają łącznie ponad 14,5 mln zł dofinansowania.
Tegoroczny festyn „Dzień Pszczelarza - z tradycją w przyszłość” w Hańsku był poświęcony pamięci wynalazcy ula ramowego - ks. Jana Dolinowskiego.
Tegoroczne zbiory będą mniejsze, więc ceny za zboża idą w górę.
Plantatorzy wolą zrywać sami albo zatrudniać Ukraińców, niż korzystać z usług pracowników sezonowych. Bo naszym nie zawsze się opłaca.
Ponad 200 mln zł ma Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dla rolników, którzy ponieśli straty w wyniku m.in. gradobicia, trąb powietrznych i burz. Nabór wniosków ruszy w październiku.
Ponad 15 tys. zł – tyle w pierwszych miesiącach 2012 r. kosztował hektar gruntów rolnych w okolicach Lublina sprzedawany przez Agencję Nieruchomości Rolnych.
Amatorów serów i koziego mleka nie brakuje. Ale chętnych do hodowli tych zwierząt już tak.
Sejm uchwalił nowelizację ustawy o paszach. Przedłuża ona możliwość wykorzystywania pasz genetycznie modyfikowanych do żywienia zwierząt do 1 stycznia 2017 roku.
W walce z chwastami farmerzy sięgają coraz częściej po środek chwastobójczy glifosat. Naukowcy znajdują jednak coraz więcej dowodów, że jest on bardziej niebezpieczny niż przyznają to producenci.
Sytuacja polskich plantatorów i producentów chmielu jest dramatyczna – bije na alarm Polski Związek Producentów Chmielu. Nie poprawiła się również po Mistrzostwach Europu w Piłce Nożnej. Wszystko dlatego, że browary kupują chmiel za granicą.
Sadownicy narzekają na niską cenę skupu malin i czarnej porzeczki. A związkowcy apelują do rolników by nie sprzedawali owoców
Mimo, że w Polsce nie ma profesjonalnej ubojni, prowadzenie takiej farmy może się opłacać.
Naukowcy z Instytutu Hodowli Roślin w Bartążku pod Olsztynem namawiają rolników do uprawy specjalnej odmiany perzu energetycznego. Roślinę tą można wykorzystywać m.in. jako biomasę.
Ponad 30 tys. osób przewinęło się w weekend przez Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie k. Zamościa, gdzie zorganizowano XXVI Wystawę Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych.
Pozostałe fermy muszą je wymienić do końca lipca - poinformował PAP zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Rolnicy najczęściej starają się o unijne dofinansowanie na zakup maszyn i urządzeń. W czołówce są mieszkańcy powiatu bialskiego i podlubelskich gmin.
Barbara i Roman Harasim z Tarnogóry Kolonii (gm. Izbica) oraz firma \"Drob”, Marii i Ryszarda Drobów to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu \"Agroliga” w kategoriach \"Rolnicy” i \"Firma”.
Jeśli chodzi o zbiory zbóż, jesteśmy w krajowej czołówce. Udają się też zbiory warzyw i owoców. Tak wygląda rolnictwo w Lubelskim, według statystyków.
8 proc. Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną – wynika z badań naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).
Władze województwa namawiają rolników na hodowlę bydła mięsnego. Na razie hodowcy sceptycznie podchodzą do tego pomysłu. – Sporo trzeba zainwestować. Zbyt jest, ale zysku nie widać – mówi Sławomir Kozak z Ostrówka w powiecie lubartowskim.