Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły sponsorowane

13 lutego 2019 r.
14:17

Dania, których należy spróbować będąc w Lublinie

0 2 A A

Podczas kulinarnych podróży po Polsce, koniecznie spróbować trzeba kuchni lubelskiej. Jest to jeden z najciekawszych smakowo rejonów Polski, co związane jest między innymi z faktem, iż Lublin stanowi jedno z najstarszych miejsc osadnictwa w Polsce, które w przeszłości ulegało wielu różnym wpływom, co odbiło się także na kulinariach. W charakterystycznej dla lubelszczyzny kuchni mieszają się wpływy Rosji, Litwy oraz Ukrainy. Nie sposób nie wspomnieć tu także o kulturze żydowskiej. Jakie są najbardziej charakterystyczne dania z Lublina i okolic?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kulinarne perełki lubelszczyzny

Cebularz - jako pierwsi danie to przygotowywali w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a w późniejszym okresie również ci, którzy zamieszkiwali Zamość oraz Kazimierz Dolny. W okresie międzywojennym cebularz stał się popularny wśród ludności polskiej. Jak nakazują tradycyjne receptury, przygotowywanie cebularza należy rozpocząć od poszatkowania cebuli i zmieszania jej z makiem. Po upływie około 4 godzin można przejść do tworzenia ciasta, które wyrabia się z mąki pszennej z dodatkiem masła oraz mleka. Cebularze formuje się ręcznie. Przeważnie mają one około 20 centymetrów średnicy i 1,5 centymetra grubości.

Gryczaki - nazywane również pierogami gryczanymi to danie przygotowywane w blaszanych formach. Gryczaki mają grubość około 6-8 centymetrów, i farsz z dodatkiem białego sera lub ziemniaków; dobrze upieczone dają się kroić w kromki lub kostki. Przysmak ten spożywa się na zimno, podsmażony na maśle lub oleju albo z dodatkiem sosu grzybowego. Tradycyjnie, danie to przygotowywane było przez gospodynie w okresie żniw oraz wykopków. Była to także tradycyjna potrawa świąteczna. Tak duża popularność gryczaków związana była z faktem, iż gryka należy do najstarszych upraw na Lubelszczyźnie, a kasza gryczana była podstawowym pożywieniem mieszkańców wsi.

Karp w śmietanie po poniatowsku - danie to swoje korzenie ma w kuchni żydowskiej, która obfituje w cebulę oraz czosnek. W pierwszej kolejności na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi je we własnym sosie. Cebula duszona jest w osobnym naczyniu. Gotowe danie polewa się bulionem, doprawia przyprawami korzennymi i polewa śmietaną. Potrawa jest najczęściej serwowana na gorąco, z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Kaczka po zamojsku - do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są dwie kaczki - z jednej tuszki usuwane są wszystkie kości, a po posiekaniu mięsa dodawane są suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie oraz przyprawy, między innymi rozmaryn. Powstałym w ten sposób farszem nadziewana jest druga kaczka. Całość jest pieczona w piekarniku na złoto i serwowana razem z placuszkami z mąki, śmietany, jaj oraz sody i musem malinowym.

Golasy - to placuszki przyrządzane z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek oraz przypraw. Są one zawijane w liście chrzanowe i pieczone w piekarniku.

Kodeński dzik w cieście - danie to przyrządza się w sposób następujący - mięso jest w pierwszej kolejności marynowane, a następnie pieczone w specjalnym piecu. Upieczony dzik jest następnie oblepiany ciastem chlebowym i pieczony przez godzinę. Potrawa serwowana jest z dodatkiem żurawiny, porzeczki, borówek oraz berberysu.

Całuski pszczelowolskie - niewielkie, okrągłe, półpłaskie ciasteczka o lekko porowatej strukturze i średnicy około 2 centymetrów. Mają słodki i łagodny smak oraz zapach miodu, przypraw korzennych, a także wosku pszczelego. Wypieka się je na blachach smarowanych woskiem pszczelim, dzięki czemu zachowują swoją świeżość przez długi czas.

Najlepsza lubelska pizza

Będąc w Lublinie, warto zajrzeć do pizzerii Domino’s. Do cech charakterystycznych tej sieci lokali zaliczyć można między innymi najwyższą jakość stosowanych produktów oraz oryginalne połączenia smakowe.

Więcej informacji na temat tej lubelskiej pizzerii znaleźć można pod adresem: https://www.dominospizza.pl/ 

 

Najciekawsze pozycje z menu to:

•Double Bacon Burger - pizza z sosem barbecue, podwójną porcją wędzonego boczku, wołowiną oraz serem mozzarella, polana z wierzchu sosem majonezowym.

•Carbonara - pizza z dodatkiem oryginalnego sera mozzarella, creme fraiche, boczku, cebuli oraz pieczarek.

•Bombay Chicken - pizza z creme fraiche, mozzarellą, kurczakiem tandoori, papryką, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i indyjskimi przyprawami garam masala.

•Tex-Mex - pizza z sosem pomidorowym, serem mozzarella, papryczkami jalapeno, płatkami chili, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą oraz wołowiną, z wierzchu polana sosem salsa.

•Veggie Supreme - pizza z młodym szpinakiem, mozzarellą, cebulą, pieczarkami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi oraz serem typu greckiego.

Pozostałe informacje

Poszukiwani fotografowie na letnie festiwale kulturalne

Poszukiwani fotografowie na letnie festiwale kulturalne

Warsztaty Kultury poszukują wolontariuszy medialnych. To dobra okazja do zdobycia doświadczenia w mediach społecznościowych i sprawdzeniu się w roli fotografa i fotografki.

Bez prawa jazdy, za to z promilami

Bez prawa jazdy, za to z promilami

49-latek zatrzymany wczoraj około godziny 10.00 miał niemal 3 promile alkoholu w organizmie. Dodatkowo okazało się, że prowadził bez prawa jazdy.

"Kolorowy zawrót głowy"
ZDJĘCIA
galeria

"Kolorowy zawrót głowy"

W czwartek w Zespole Szkół Odzieżowo- Włókienniczych w Lubinie, odbyła się XIII edycja konkursu fryzjerskiego "Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer" pt. "Kolorowy zawrót głowy". Najlepszy fryzjer został wyłoniony spośród piętnastu uczniów, kształcących się w zawodach fryzjerskich w ośmiu placówkach.

Majówka w Zamościu pod znakiem jazzu i bluesa
3 maja 2024, 19:00

Majówka w Zamościu pod znakiem jazzu i bluesa

Jeśli nie macie planów na majowy weekend, to Miasto Zamość zaprasza na Zamojskie Dni Jazzu i Bluesa, które odbędą się w dniach 3-5 maja. Wystąpią artyści związani z Zamościem.

Dzień otwarty w XXVII Liceum Ogólnokształcącym w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Dzień otwarty w XXVII Liceum Ogólnokształcącym w Lublinie

Przysposobienie wojskowe, bezpieczeństwo wewnętrzne, podstawy kryminalistyki i kryminologii, podstawy ratownictwa i psychologii to tylko niektóre propozycje klas XXVII Liceum Ogólnokształcącego im. Zesłańców Sybiru w Lublinie, na nadchodzący rok szkolny 2024/2025. Klasy mundurowe cieszą się dużą popularnością wśród młodzieży, która coraz częściej swoja przyszłość wiąże z wojskiem.

31-latek z Lublina z zarzutami za włamania

31-latek z Lublina z zarzutami za włamania

Dwa włamania i straty na ponad 10 tys. zł. To bilans działalności 31-latka z Lublina. Mężczyzna usłyszał zarzuty.

Kiedyś salon fryzjerski, dziś punkt interwencji kryzysowej

Kiedyś salon fryzjerski, dziś punkt interwencji kryzysowej

Na poddaszu budynku przy ulicy Janowskiej 27 powstała już jednostka Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. W ubiegłym roku z lokalu musiał się wynieść salon fryzjerski.

17 lat na karku i 2000 zł mandatu na koncie

17 lat na karku i 2000 zł mandatu na koncie

Zatrzymany do kontroli przez opolskich policjantów 17-latek przewoził 15-letniego pasażera bez kasku ochronnego, wyprzedzał inny pojazd na przejściu dla pieszych oraz nie stosował się do polecenia zatrzymania pojazdu wydanego przez policjanta. Ponadto nie posiadał uprawnień do kierowania motorowerem.

Czy w Lublinie będzie bezpieczniej?

Czy w Lublinie będzie bezpieczniej?

Miasto przejmie z rąk wojewody budynek przy ulicy Spokojnej 3-5. Ma tam powstać nowoczesne Centrum Monitoringu i Zarządzania Kryzysowego.

Bogdanka LUK Lublin gra dzisiaj o piąte miejsce. Kto będzie mocniejszy psychicznie?

Bogdanka LUK Lublin gra dzisiaj o piąte miejsce. Kto będzie mocniejszy psychicznie?

W spotkaniu o piąte miejsce Bogdanka LUK Lublin zmierzy się z Treflem Gdańsk. Początek zawodów w hali Globus w czwartek o godzinie 20.30.

Druga tura w Biłgoraju. Historia lubi się powtarzać?
Wybory 2024

Druga tura w Biłgoraju. Historia lubi się powtarzać?

Janusz Rosłan i Wojciech Gleń zmierzą się w drugiej turze wyborów samorządowych w Biłgoraju. Czy wygra urzędujący burmistrz czy jego konkurent, zresztą ten sam, co w wyborach 2018 roku?

Poszukiwany listem gończym za oszustwo wpadł w powiecie wołomińskim

Poszukiwany listem gończym za oszustwo wpadł w powiecie wołomińskim

Bialscy kryminalni zatrzymali poszukiwanego listem gończym od lutego ubiegłego roku 48-latka. Mężczyzna aby uniknąć kary zmienił miejsce zamieszkania i zerwał kontakty.

Uniwersytet Medyczny wybrał rektora

Uniwersytet Medyczny wybrał rektora

Profesor Wojciech Załuska został wybrany na rektora Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kadencję 2024-28.

Stadion żużlowy przy Al. Zygmuntowskich zmienia nazwę
AKTUALIZACJA

Stadion żużlowy przy Al. Zygmuntowskich zmienia nazwę

Stadion żużlowy przy Al. Zygmuntowskich 5 zmieni nazwę na mocy umowy z jednym z partnerów. Firma Best Auto Sp. z.o.o., bo o niej mowa, miała prawo do wskazania nazwy obiektu.

Stary Kraśnik rozbłyśnie parkiem

Stary Kraśnik rozbłyśnie parkiem

Burmistrz Wojciech Wilk przedstawił niedawno kilka projektów inwestycyjnych w różnych częściach miasta. Obok tych w dzielnicy fabrycznej i Zalewu Kraśnickiego są także gotowe plany dotyczące dzielnicy starej. To przede wszystkim „Light Park” przy ul. Narutowicza. Ta propozycja jest skierowana do ludzi młodych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!