Stu dwudziestu uczniów lubelskich podstawówek wzięło udział w atrakcjach przygotowanych z okazji Dnia Dziecka w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
W czwartek, 30 maja 2019 r. w siedzibie szkoły przy ulicy Elsnera 5 podsumowano projekt ,,Podnoszenie kwalifikacji zawodowych i umiejętności językowych uczniów w oparciu o doświadczenia rynku pracy sektora turystycznego i gastronomicznego w Hiszpanii” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. W jego ramach 28 uczniów Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego i Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia odbyło dwutygodniowe staże zawodowe w hotelach i restauracjach hiszpańskiej Granady.
Ale to nie wszystko. W dniu święta każdego dziecka społeczność szkoły przygotowała szereg atrakcji dla uczniów lokalnych szkół podstawowych – SP nr 5,16, 34 i 43. Ich uczniowie zostali zaproszeni do uczestnictwa w warsztatach tematycznie związanych z Hiszpanią. Nie zabrakło zajęć językowych oraz gier i zabawy na powietrzu, z popularną Petancą na czele. Uczniowie podstawówek poznawali też podstawowe kroki flamenco i samodzielnie przygotowali atrybuty każdego tancerza - wachlarz i kwiat róży. Jak przystało na szkołę z tradycjami gastronomicznymi nie mogło obyć się bez degustacji dań kuchni hiszpańskiej przygotowanych przez uczniów biorących udział w projekcie pod kierunkiem mistrza kuchni Miquala Angela Gonzaleza Bravo. Nie milkły zachwyty nad tortilla de patatas, paella Valenciana, Salmorejo. Do gustu najbardziej przypadło jednak ciasto czekoladowe.