Karkówka to soczysta, mięsna propozycja, która znakomicie sprawdzi się jako danie na obiad, szczególnie jeżeli spodziewamy się gości. Tego smaku nie odmówi sobie żaden mięsożerca! Karkówka doceniana jest nie tylko za aromat, ale również za to, że może być przyrządzana na wiele sposobów. Najczęściej - z przywiązania do smaku, tradycji bądź prostoty - karkówkę podaje się w formie pieczeni lub z grilla. Takie podejście nie wyczerpuje jednak możliwości, jakie daje nam ten rodzaj mięsa. Możemy wykorzystać je bowiem także do robienia sznycli, kotletów, roladek, szaszłyków, pasztetów, zapiekanek, gulaszu, a nawet rozmaitych farszów. To jeszcze nie wszystko, ponieważ karkówka bardzo dobrze czuje się w towarzystwie owoców, takich jak śliwki, wiśnie czy jabłka. Jest naprawdę uniwersalna oraz wszechstronna! Potrzebujecie dowodów? Oto one.
Burgery wieprzowe sous-vide w stylu azjatyckim
Nazwa tego dania jest dosyć oryginalna, ale nie trzeba się obawiać, że nie dostaniemy w sklepie większości egzotycznych składników albo polegniemy na polu kulinarnym. Zrobienie tej potrawy jest całkiem prostą sprawą. Zaczynamy od marynaty. Powinny znaleźć się w niej takie elementy jak: wędzona papryka, pieprz cayenne, biały ocet, tymianek, czosnek, cebula, sos chili, sól, brązowy cukier i musztarda. Po ugotowaniu całości mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy oraz porządnie nacieramy je powstałą marynatą. Później mamy 3-4 godziny relaksu, bo karkówką zajmuje się piekarnik. Owszem, co jakiś czas trzeba mięso obrócić oraz dolać do naczynia trochę wody. Następnie kroimy okrągłą bułkę na pół i krótko ją opiekamy. Na jej dolną część kładziemy sałatę, kapustę kimchi oraz plastry marynowanego ogórka po czym całość przykrywamy dużą ilością upieczonego mięsa. To wszystko. Bon appetit!
Prażuchy na wieprzowinie, czyli potrawa z dawnych lat
Pamiętacie jeszcze prażuchy? Znaliśmy je w dzieciństwie, ale niestety z biegiem czasu ten przysmak zniknął z naszych stołów. Pora odkryć go na nowo! Prażuchy zasługują na to ze względu na swój wyśmienity smak. Jak je przyrządzić? Nic prostszego! Wystarczy, że do gotujących się ziemniaków dodamy wołową bulionetkę oraz mąkę i całość będziemy gotowali pod przykryciem. Równolegle kroimy karkówkę, boczek oraz cebulę, które następnie smażymy. Tak przygotowaną okrasą polewamy ugniecione kartofle. Danie można udekorować kleksem z kwaśnej śmietany. Efektownie wygląda również serwowanie potrawy w formie kopczyka z wgłębieniem na środku, do którego wlewa się sos z podsmażonej cebuli ze skwarkami, mięsem i śmietaną. Z prażuchów można zrobić też kluseczki, tzw. gałuski. Palce lizać!
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Kulinaria to pełna swoboda i dobrowolność, dlatego nie wykluczamy, że znajdą się także chętni na chińską potrawkę z karkówką w roli głównej! Przepis z pewnością zachęci wielbicieli nie tylko tego mięsa, ale też fanów niecodziennych, orientalnych smaków. Poza karkówką do przyrządzenia potrawy potrzebne są oczywiście warzywa (papryka, cebula, pędy bambusa), a także ocet i sos sojowy, które zapewnią potrawie wyrazisty aromat. Karkówkę z sosem warzywnym dusimy do miękkości. Danie serwuje się z ryżem, a do dekoracji wykorzystać czarny lub biały sezam.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia? Więcej propozycji interesujących i niestandardowych potraw z karkówką grającą w kuchennej orkiestrze pierwsze skrzypce znajdziecie tu.